Jest uwielbiany i bardzo popularny, ale to najgorszy ser dla serca. Wielu z nas regularnie go kupuje
AdobeStock
Newsy

Jest uwielbiany i bardzo popularny, ale to najgorszy ser dla serca. Wielu regularnie go kupuje 

Często wykorzystujemy ten ser w kuchni, jednak jego regularne spożywanie może być zgubne w skutkach. Lepiej go ograniczcie w swojej diecie.

Ten miękki, pochodzący z Włoch ser szybko podbił serca Polaków. Sprawdza się genialnie jako składnik słodkich deserów oraz kremów do tortów i innych ciast. Jednak jego regularne spożywanie nie pozostaje obojętne dla organizmu. Ser mascarpone, choć popularny, nie powinien zbyt często gościć w naszym jadłospisie. Sprawdźcie, dlaczego. 

Wartości odżywcze sera mascarpone

Ser mascarpone uzyskuje się na skutek podgrzania i wymieszania śmietanki z sokiem z cytryny albo kwaskiem cytrynowym - tak wygląda proces jego powstawania w dużym skrócie. Zawiera on stosunkowo niewiele białka (4,6 g na 100 g), za to bardzo dużo tłuszczu (44,5 g na 100 g). Jego większość stanowią tłuszcze nasycone, które nie są dobre dla naszego zdrowia.

Mascarpone zawiera za to dużo wapnia i innych minerałów, w tym:

  • fosfor

  • sód

  • potas

  • żelazo

  • magnez

  • cynk

  • miedź

Znajdziecie w nim też niacynę, witaminy B1, B2, B6 i B12 oraz witaminę A, E i D. 

Czy ser mascarpone może zaszkodzić?

Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu, w tym tłuszczów nasyconych oraz cholesterolu, regularnie spożywany ser mascarpone może zwiększyć ryzyko chorób serca, a nawet cukrzycy. Produkt ten jest też bardzo kaloryczny (436 kcal/100 g), dlatego jedzenie go w nadmiarze prowadzi do tycia i w konsekwencji do nadwagi, a nawet otyłości.

Nie oznacza to, że trzeba z niego rezygnować całkowicie. Po prostu starajcie się go jeść niewiele i tylko raz na jakiś czas. Warto też wypróbować wersję „light” tego produktu, która zawiera odrobinę mniej tłuszczu.

Zobacz także
Omijajcie ten olej szerokim łukiem. Jest najgorszy na świecie, a wszędzie go pełno

Omijajcie ten olej szerokim łukiem. Jest najgorszy na świecie, a wszędzie go pełno

Oto najgorsza rzecz, którą spożywacie na śniadanie. Na własne życzenie skracacie sobie życie

Oto najgorsza rzecz, którą spożywacie na śniadanie. Na własne życzenie skracacie sobie życie

Jak wykorzystać ser mascarpone w kuchni?

Trudno całkowicie odmówić sobie sera mascarpone - w końcu jest on kluczowym składnikiem klasycznych, smacznych deserów i ciast. Robi się z niego włoskie tiramisu, lody czy kremy do tortów. Możecie też dodać go do masy na sernik oraz wykorzystać do zrobienia słodkiego farszu do naleśników. 

Mascarpone smakuje także w wersji wytrawnej. Używa się go do robienia tarty, zapiekanek warzywnych i dipów. Możecie skorzystać z niego zamiast śmietany do zabielenia i zagęszczenia sosu lub zupy. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co zrobić, by ser był mniej tuczący? 1 trik ratuje przed przybraniem na wadze
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, by ser był mniej tuczący? 1 trik uratuje was przed przybraniem na wadze
Jeżeli jesteście na diecie, nie musicie sobie odmawiać sera! Istnieje sposób na to, by nadal cieszyć się tym przysmakiem bez przybierania na wadze.

Jeden z najbardziej lubianych przez Polaków dodatków do kanapek i dań może niestety w dużych ilościach prowadzić do szybkiego tycia. Chodzi oczywiście o ser, który jest tłusty, zawiera dużo kalorii i tym samym, spożywany w nadmiarze powoduje, że przybiera się na wadze. Czy chcąc zachować zgrabną sylwetkę, trzeba całkowicie z niego rezygnować? Okazuje się, że nie - istnieje sprytny trik na to, by nie przytyć, nie odmawiając sobie przy tym ulubionego przysmaku.  Co zrobić, żeby ser był mniej kaloryczny? Tarty ser to genialny dodatek do pieczonych warzyw czy makaronu. Danie od razu staje się bardziej sycące, smaczne i aromatyczne. Jednak ser sprawia, że ogólna kaloryczność posiłku mocno wzrasta. Co zrobić, by dodawany do dań ser nie był zanadto tuczący? To bardzo proste. Cały trik polega na tym, że powinno się użyć takiego rodzaju sera, który ma bardzo intensywny smak i aromat. Najlepsze będą sery długodojrzewające, takie jak ementaler, parmezan, cheddar i grana padano. Wystarczy niewielka ilość, by podkręcić dowolną potrawę! Odpadają więc miękkie sery żółte, które tonami sypane są na pizzę czy tarte do makaronu. Kaloryczność dania z niewielką ilością sera twardego nie zmieni się znacząco, dzięki czemu nie trzeba całkowicie rezygnować z serowej wkładki. Dlaczego ser jest tuczący? Odpowiedź jest bardzo prosta - ponieważ zawiera dużo tłuszczu. A w tłuszczu znajdują się duże ilości kalorii, których nadmiar prowadzi do tycia. Zaledwie jeden plaster sera edamskiego zawiera około 100 kalorii, więc można łatwo policzyć, że jedzenie kanapek z tym dodatkiem może szybko doprowadzić do przytycia. Nie rezygnujcie jednak z sera całkowicie! Zawiera on witaminę A orz tryptofan, który jest potrzebny do tego, by organizm wytwarzał serotoninę - hormon szczęścia. Ponadto, w żółtym serze znajdziecie:...

Maseczki w Lidlu za darmo
Newsy
W Lidlu kupicie ser żółty za 1 grosz. Takiej promocji nie było
Wyjątkowo korzystna oferta w Lidlu. Spieszcie się – trwa tylko 3 dni!

Ser żółty to jeden z ulubionych składników kanapek – nie tylko u dzieci, ale także u dorosłych! Można go użyć nie tylko do przyrządzania tostów czy zapiekanek, ale także do bardzo wielu innych potraw, w tym obiadowych. W tym tygodniu Lidl przygotował wyjątkową promocję dla wszystkich miłośników sera. Skusicie się? Ser żółty – składniki odżywcze Chociaż ser żółty jest dość tłusty, posiada też bardzo dużo korzystnych dla zdrowia składników.  Jest bogaty w łatwo przyswajalne białko, które korzystnie wpływa na układ mięśniowy Posiada wiele składników mineralnych – uzupełniają one niedobory organizmu Zawiera witaminę A oraz witaminę D, które szybko wchłaniają się w towarzystwie tłuszczu zawartego w serze Bogaty w wapń, który dba o zdrowie układu kostnego Zawiera także cynk, który pozytywnie wpływa na zdrowie i wygląd włosów oraz paznokci  Ser żółty nie powinien być jedzony w bardzo dużych ilościach z racji na spore ilości tłuszczów nasyconych. Codzienne jedzenie sera żółtego w dużych ilościach może przyczynić się do różnych dolegliwości trawiennych takich jak zaparcia, wzdęcia czy bóle żołądka. Ser może jednak być zamiennikiem mięsa w daniach wegetariańskich, chociaż bardziej korzystną opcją będą roślinne zamienniki mięs dostępne w coraz większej ilości sklepów lub np. tofu. Sery żółte posiadają także niewiele substancji alergogennych, dlatego są bezpieczne dla większości alergików pokarmowych. Promocja na ser w Lidlu Niemiecka sieć dyskontów oferuje swoim klientom wyjątkowo korzystną zniżkę na sery swojej własnej marki Pilos. Przy zakupie dwóch opakowań żółtego sera paczkowanego w plastrach marki Pilos (Gouda,...

Ten ser ma mnóstwo witamin, minerałów i kwasów omega-3. Wzmacnia kości i wspomaga odchudzanie
Adobe Stock
Newsy
Ten ser ma mnóstwo witamin, minerałów i kwasów omega-3. Wzmacnia kości i wspomaga odchudzanie
Chociaż na pierwszy rzut oka przypomina twarożek, to jednak zupełnie inny ser. Włączcie go do swojej diety, bo nie tylko ma wspaniały smak, ale też jest bardzo zdrowy.

Mieliście kiedyś okazję spróbować sera ricotta? Ojczyzną tego gatunku sera są Włochy. Spróbujmy przetłumaczyć słowo ricotta na język polski z języka włoskiego. W wolnym tłumaczeniu oznacza mniej więcej tyle, co „przegotowany” i odnosi się to do sposobu wytwarzania tego sera. Ricotta to ser o przyjemnym, kremowym smaku, który powstaje poprzez podgrzanie serwatki do około 70°C, po czym stopniowo dodaje się do niej mleko i sól. Jak smakuje ser ricotta i dlaczego warto go jeść? Ser ricotta ma lekko słodki smak, a także jest lekko słony. Chociaż jego konsystencja jest gęsta i grudkowata, ser ten dosłownie rozpływa się w ustach. Ser ricotta, podobnie jak wszystkie rodzaje sera, jest doskonałym źródłem wapnia i zapewnia szereg innych niezbędnych składników odżywczych, w tym witaminę A, ryboflawinę, niacynę, witaminę B12, witaminę K, jod, fosfor, selen i cynk. W 100 gramach sera ricotta znajdziemy: Kalorie - 174 kcal Węglowodany - 3,0 g Błonnik - 0 g Cukier - 2 gramy Tłuszcz - 13,0 g Tłuszcz nasycony - 8,3 g Tłuszcze jednonienasycone - 3,6 grama Tłuszcz wielonienasycony - 0,4 g Omega-3 - 112 mg Omega-6 - 273 mg Białko - 11,3 g Ricotta zawiera też przyzwoitą ilość witaminy A i B2, a także niewielkie ilości takich witamin, jak: witamina B12, folian, witamina B5, witamina B6, witamina E, witamina K, tiamina oraz witamina B3. Ricotta jest także doskonałym źródłem wapnia, selenu i fosforu. Zawiera również mniejsze ilości wielu innych niezbędnych minerałów, takich jak cynk, potas, magnez, sód, żelazo i miedź. Właściwości zdrowotne sera ricotta Ser ricotta jest nie tylko smaczny, ale też bardzo zdrowy. Jest niskokaloryczny i zawiera dużo białka sprzyjającego zdrowiu kości. W 100 gramach niskotłuszczowa ricotta dostarcza 11,4 gramów białka i tylko...

Nie wylewajcie soku po brzoskwiniach z puszki. Zrobicie z niego coś pysznego
AdobeStock
Newsy
Nie wylewajcie soku po brzoskwiniach z puszki. Zrobicie z niego coś pysznego
Słodki syrop można wykorzystać na wiele smacznych sposobów - wypróbujcie jeden z nich!

Brzoskwinie i inne owoce z puszki stanowią świetny składnik ciast i tortów - zwłaszcza wtedy, gdy nie można dostać świeżych owoców lub po prostu gdy preferujecie słodki smak i charakterystyczną strukturę tych z puszki. Syrop, w którym znajdują się owoce najczęściej ląduje później w odpływie. Wielka szkoda, ponieważ można go z powodzeniem wykorzystać do przyrządzenia smacznego deseru! Przepis na galaretkę z soku z brzoskwiń Świetnym pomysłem na wykorzystanie takiego soku z brzoskwiń z puszki (lub z ananasów czy innych owoców) jest zrobienie galaretki. Taki deser doskonale sprawdzi się w trakcie upałów i zawsze wtedy, gdy macie ochotę na coś słodkiego. Do przygotowania potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: szklanka soku z brzoskwiń z puszki pół szklanki wody 1 łyżka żelatyny Przygotowanie: Do małego garnka wlejcie wodę i wsypcie łyżkę żelatyny. Mieszajcie do rozpuszczenia i zagotujcie.  Kiedy wodą z żelatyną zacznie już wrzeć, zdejmijcie garnek z ognia i odstawcie na inny palnik. Cały czas mieszając, powoli wlewajcie sok z brzoskwiń. Wymieszajcie.  Wlejcie płyn do miseczek i odstawcie je do ostudzenia. Gdy osiągną temperaturę pokojową, wstawcie je do lodówki, by galaretka stężała. Gotowe! Pomysły na wykorzystanie soku po brzoskwiniach z puszki Galaretka to nie jedyny pomysł na wykorzystanie soku po owocach z puszki. Możecie zrobić z niego na przykład domowe lody na patyku - wystarczy wlać syrop do formy na lody i wstawić do zamrażarki na kilka godzin. Zamiast do formy, syrop można wlać także do formy na kostki do lodu. Wówczas wyjdą wam słodkie i kolorowe kostki lodu, które będą stanowiły ciekawy dodatek do napojów i drinków. Wreszcie, sok możecie po prostu wymieszać z zimną wodą, dodać kilka...