Tłuste i zdrowsze od margaryny. Zastąpicie nim masło
Flickr/Adobe Stock
Newsy

Tym pożywnym smarowidłem zastąpicie masło. Wcale nie chodzi o margarynę

Czy istnieje zdrowsza alternatywa dla margaryny, która rozsmarowuje się lepiej niż masło i jest równie tłusta? Istnieje, a co więcej - możecie ją zrobić w domu.

Niemal każdy lubi posmarować świeży chleb masłem, zanim położy na niego wędlinę czy ser. Nie zawsze jednak zdrowie pozwala na to, by to ulubione smarowidło kłaść obficie na kanapki. Warto wtedy sięgnąć po jego wyjątkowo zdrowy zamiennik, który dodatkowo zaskoczy was wspaniałym smakiem. 

Awokado i jego właściwości prozdrowotne 

Awokado to całe multum właściwości leczniczych i wartości odżywczych. Bogate w witaminy, minerały i kwasy tłuszczowe. Prawdziwa skarbnica dobrodziejstw dla waszego organizmu. 

  • Awokado stabilizuje ciśnienie tętnicze krwi. 

  • Wpływa na prawidłowe widzenie. 

  • Wzmacnia układ odpornościowy. 

  • Obniża poziom cholesterolu we krwi. 

  • Zapobiega powstaniu blaszki miażdżycowej. 

  • Poprawia kondycję skóry. 

  • Pomaga w profilaktyce i leczeniu cukrzycy typu II. 

  • Spowalnia procesy starzenia. 

  • Zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera. 

Kilka wskazówek dotyczących masła z awokado 

Masło z awokado przyrządza się bardzo szybko, jest to kwestia zmiksowania owocu z odpowiednimi przyprawami i sokiem z cytryny.  

Awokado ma bardzo delikatny smak, warto więc nadać masłu trochę wyrazistości. Sok z cytryny, czosnek, ostre chili lub też pieprz i kolendra. Wszystko zależy od waszych upodobań. 

Istotny jest wybór bardzo dojrzałego awokado. Ma być miękkie, kremowe, bez ciemnych plam. Jeżeli takie właśnie kupicie, pozostaje dokładnie je zmiksować na gładką masę. Pamiętajcie, ma to być masło, a nie pasta do kanapek. 

Zobacz także
Użyjcie tego sposobu, by szybko zmiękczyć twarde masło z lodówki. Nie potrzeba do tego mikrofalówki

Użyjcie tego sposobu, by szybko zmiękczyć twarde masło z lodówki. Nie potrzeba do tego mikrofalówki

Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado. Macie 10 minut i piekarnik?

Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado? Wystarczy, że macie 10 min i piekarnik

Przepis na zdrowe i pożywne masło z awokado 

Składniki: 

  • 1 dobrze dojrzałe awokado 

  • 2 łyżki soku z cytryny 

  • ½ łyżeczki kurkumy 

  • ¼ łyżeczki soli 

  • Opcjonalnie: 1 ząbek czosnku, chili lub natka pietruszki  

Sposób przygotowania: 

  1. Awokado przekrójcie na pół i usuńcie pestkę. Wyjmijcie miąższ do miski, dodajcie sól, sok z cytryny oraz kurkumę. 

  1. Wszystko zmiksujcie mikserem ręcznym, tak aby masło z awokado było całkowicie kremowe i bez żadnych grudek. 

  1. Gotowe masło z awokado przechowujcie w lodówce w pudełku z pokrywką. Dodatkowo przykryte folią, która musi do niego przylegać - dzięki temu nie ciemnieje. 

Źródło: olgasmile.com 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Weźcie to warzywo i zróbcie z niego… majonez. Będzie nie tylko smaczny, ale i zdrowszy
AdobeStock
Newsy
Weźcie ten owoc i zróbcie z niego… majonez. Będzie nie tylko smaczny, ale i zdrowszy
Przygotujcie zdrowy majonez z awokado, a być może już nigdy nie będziecie chcieli wracać do zwykłego majonezu.

Lubicie jeść majonez, ale martwi was to, że ma on tak dużo kalorii? Przygotujcie przepyszny majonez na bazie awokado. To nie tylko o wiele zdrowsza, ale też mniej kaloryczna wersja tradycyjnego majonezu. A jak ze smakiem? Ten jest naprawdę wyborny. Dlaczego majonez jest niezdrowy? Majonez przygotowywany jest z połączenia oleju, żółtka jajka i kwaśnego płynu (np. soku z cytryny lub octu). Aby zaakcentować smak, dodaje się również niewielką ilość białej gorczycy (opcjonalnie) wraz z solą i pieprzem oraz innymi przyprawami. Całość należy starannie mieszać, aż osiągnie się gęstą konsystencję. Niestety, obecność oleju sprawia, że majonez jest bardzo tuczący. W rzeczywistości łyżka majonezu ma około 94 kalorii, co może bardzo negatywnie odbić się na sylwetce i zdrowiu tych, którzy starają się ograniczyć spożycie kalorii. Na szczęście, istnieje ciekawa alternatywa dla tradycyjnego majonezu. Jest nią majonez z awokado. Dlaczego warto włączyć do diety awokado? Awokado jest cenione nie tylko za swoją bogatą wartość odżywczą, ale też z uwagi na jego przyjemny smak. Jedno awokado ma ok. 160 kalorii, 2 gramy białka i 15 gramów zdrowych tłuszczów. 100 gramów awokado zapewnia: Witamina K: 26% dziennej wartości  Kwas foliowy: 20% Witamina C: 17% Potas: 14% Witamina B5: 14% Witamina B6: 13% Witamina E: 10% W awokado znajdziemy też niewielkie ilości magnezu, manganu, miedzi, żelaza, cynku, fosforu oraz witaminy A, B1 (tiamina), B2 (ryboflawina) i B3 (niacyna). Awokado jest bardzo bogate w potas, który wspiera prawidłowy poziom ciśnienia krwi. Awokado i olej z awokado są bogate w jednonienasycony kwas oleinowy - zdrowy dla serca kwas tłuszczowy. Awokado jest bogate w błonnik, który może przynieść ważne korzyści...

Idealny dodatek do chleba, grzanek i dip do przekąsek. Ta pasta jest kochana ludzi na całym świecie SEO: Co zrobić z awokado? Przepis na guacamole – szybką pastę z awokado
Gotujmy.pl/Netka
Newsy
Co zrobić z awokado? Przepis na guacamole – szybką pastę z awokado
Ta zielona pasta smakuje prawie każdemu. Jest do tego bardzo zdrowa i uniwersalna. Można wykorzystać ją jako dodatek do śniadania, obiadu, lub kolacji, ale świetnie pasuje też na przekąskę.

Pasty kanapkowe są bardzo zdrową alternatywą dla masła i margaryny. Jeśli chcecie zadbać o zdrowie, smarujcie pieczywo właśnie pastami kanapkowymi, na przykład pastą z awokado, pastą z ciecierzycy (humusem), lub pastą z białej fasoli . Pasta z awokado, czyli popularne guacamole, jest wyjątkowa. To bardzo rozpowszechnione danie, które jadają ludzie na całym świecie. Guacamole – pasta z awokado Awokado to bardzo zdrowy owoc bogaty w zdrowe tłuszcze. W ostatnim czasie rośnie jego popularność, co przyczynia się do poprawy zdrowia osób, które po nie sięgają. Taka popularność awokado ma też niekorzystne skutki dla środowiska i osób żyjących w pobliżu upraw. Guacamole wywodzi się z Meksyku i to tam powstała oryginalna receptura na tę pyszną pastę. Oryginalnie guacamole jest dość pikantne, ale przepis można modyfikować pod własne preferencje. Oryginalny przepis na guacamole składa się z awokado, limonki i soli. Niektórzy dodają do niego też: Pomidory Czosnek Chili Cebulę Kolendrę Rosnąca popularność tego sosu z awokado spowodowała powstanie niekończących się wersji słynnej pasty z awokado. Polscy chętnie dodają do niego twaróg, zastępują limonkę cytryną oraz kolendrę natką pietruszki. Przepis na guacamole Zaprezentowany przepis nie jest oryginalną recepturą, ale gwarantujemy, że wam posmakuje. Składniki na guacamole 2 dojrzałe awokado 2 ząbki czosnku sok z jednej limonki sól 1 mała, czerwona papryczka chili 10 pomidorów koktajlowych 2 garści świeżych listków kolendry lub pietruszki Przygotowanie guacamole Obierzcie awokado . Z awokado wyciągnijcie pestki i wydrążcie miąższ. Przełóżcie go do miski. Dodajcie sok z limonki, sól i posiekany czosnek. Rozgniećcie składniki razem...

Przepis na pijane polędwiczki na grilla Ewy Wachowicz. Lepszych nie jedliście
ONS/AdobeStock
Newsy
Przepis na pijane polędwiczki na grilla Ewy Wachowicz. Lepszych nie jedliście
Delikatne i doskonałe polędwiczki na grilla, smaku nadaje im pyszna marynata z przepisu Ewy Wachowicz. Koniecznie spróbujcie.

Zakochacie się w tak przyrządzonych polędwiczkach na grilla. Pełne smaku, dzięki specjalnej marynacie, która sprawia, że mięso staje się wyjątkowo miękkie. Polędwiczki możecie zgrillować w kawałkach albo w formie szaszłyków – użyjcie drewnianych patyczków albo metalowych szpadek.  Marynata Ewy Wachowicz ma wspaniały słodko-kwaśny smak z lekko pikantną nutą, dzięki dodatkowi chilli. Pijane polędwiczki na grilla Ewy Wachowicz - przepis Składniki 1kg polędwiczek wieprzowych  1 ząbek czosnku 1 szklanka soku ananasowego 2 łyżki sosu teriyaki  Sok z 1/2 dużej cytryny Pół szklanki płynnego miodu  2 łyżki bourbonu  Pół łyżeczki chili w proszku lub posiekanego Przygotowanie Polędwiczki umyjcie, osuszcie i podzielcie na mniejsze porcje. W miseczce połączcie sok ananasowy z sokiem z ananasa, sokiem wyciśniętym z połówki cytryny, sosem teriyaki i bourbonem. Dobrze wymieszajcie. Czosnek wyciśnijcie przez praskę. Jeśli używacie świeżego chilli, drobno je posiekajcie. Wszystko wymieszajcie. Nie dodawajcie soli, ponieważ sos teriyaki jest słony. Do dużej miski włóżcie pokrojoną polędwiczkę wieprzową i zalejcie ją marynatą. Odstawcie do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc. Grillujcie na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej. Mięso w trakcie polewajcie marynatą. Smacznego! Lekkie potrawy na grilla Oprócz polędwiczek możecie również przygotować np. drób. Świetnym wyborem będą szaszłyki z kurczaka z warzywami albo skrzydełka – polecamy przyrządzić je w miodowo-musztardowej zalewie albo w stylu pikantnym . Doskonale sprawdzi się również zgrillowany kawałek łososia w cytrynowej marynacie . Sałatki na grilla Sezon wiosenno-letni obfituje...

Dlaczego warto zakisić cytryny? Co można z nich zrobić?
AdobeStock
Newsy
Dlaczego warto zakisić cytryny? Co można z nich zrobić?
Robiliście kiedyś kiszone cytryny? Jeśli nie to najwyższa pora spróbować. Dlaczego warto zakisić cytryny? Przeczytajcie.

Kiszone cytryny od lat są wykorzystywane w indyjskiej, izraelskiej i marokańskiej kuchni, jako składnik wielu pysznych dań. To doskonały dodatek do mięs , ryb, warzyw, a także do pieczeni i sosów. Zróbcie je a zakochacie się w ich oryginalnym smaku.  Jak zrobić kiszone cytryny? Do przygotowania kiszonych cytryn będziecie potrzebować kilku prostych składników. 6 cytryn sok z 6 cytryn 6 łyżek soli morskiej (gruboziarnistej) 3 gałązki rozmarynu 1 duża papryczka chili oliwa z oliwek Przygotowanie: Cytryny myjemy, suszymy i nacinamy na krzyż wzdłuż (zostawiamy ok 2 cm podstawy, aby cytryna trzymała się w całości). Do środka każdej cytryny wsypujemy łyżkę soli morskiej. Cytryny bardzo ciasno układamy w słoiku i dociskamy, żeby puściły trochę soku. Całość posypujemy jeszcze solą i odstawiamy na tydzień w chłodne, zacienione miejsce. Po tygodniu otwieramy słój i dociskamy cytryny, aby wydobyć z nich sok. Do środka wyciskamy sok z 6 kolejnych cytryn i wkładamy gałązki rozmarynu. Usuwamy z papryczki chili pestki , siekamy drobno i dodajemy do środka.  Wlewamy trochę oliwy z oliwek. Słój szczelnie zamykamy i odkładamy w zacienione miejsce na miesiąc. Jakie właściwości zdrowotne mają kiszone cytryny? Jedzenie kiszonych cytryn ma wiele właściwości zdrowotnych. Reguluje krążenie krwi. Kiszone cytryny zawierają miedź, potas, żelazo i wapń, przez co są skuteczne w kontrolowaniu ciśnienia krwi. Prawidłowe krążenie jest niezwykle ważne dla naszego zdrowia, ponieważ krew dostarcza tlen i ważne składniki odżywcze do każdej części ciała. Wzmacnia kości. Kiszona cytryna zawiera witaminę C i A, wapń, potas, magnez, które są uważane za dobre dla kości. Wzmacnia układ...