Tłuste i zdrowsze od margaryny. Zastąpicie nim masło
Flickr/Adobe Stock
Newsy

Tym pożywnym smarowidłem zastąpicie masło. Wcale nie chodzi o margarynę

Czy istnieje zdrowsza alternatywa dla margaryny, która rozsmarowuje się lepiej niż masło i jest równie tłusta? Istnieje, a co więcej - możecie ją zrobić w domu.

Niemal każdy lubi posmarować świeży chleb masłem, zanim położy na niego wędlinę czy ser. Nie zawsze jednak zdrowie pozwala na to, by to ulubione smarowidło kłaść obficie na kanapki. Warto wtedy sięgnąć po jego wyjątkowo zdrowy zamiennik, który dodatkowo zaskoczy was wspaniałym smakiem. 

Awokado i jego właściwości prozdrowotne 

Awokado to całe multum właściwości leczniczych i wartości odżywczych. Bogate w witaminy, minerały i kwasy tłuszczowe. Prawdziwa skarbnica dobrodziejstw dla waszego organizmu. 

  • Awokado stabilizuje ciśnienie tętnicze krwi. 

  • Wpływa na prawidłowe widzenie. 

  • Wzmacnia układ odpornościowy. 

  • Obniża poziom cholesterolu we krwi. 

  • Zapobiega powstaniu blaszki miażdżycowej. 

  • Poprawia kondycję skóry. 

  • Pomaga w profilaktyce i leczeniu cukrzycy typu II. 

  • Spowalnia procesy starzenia. 

  • Zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera. 

Kilka wskazówek dotyczących masła z awokado 

Masło z awokado przyrządza się bardzo szybko, jest to kwestia zmiksowania owocu z odpowiednimi przyprawami i sokiem z cytryny.  

Awokado ma bardzo delikatny smak, warto więc nadać masłu trochę wyrazistości. Sok z cytryny, czosnek, ostre chili lub też pieprz i kolendra. Wszystko zależy od waszych upodobań. 

Istotny jest wybór bardzo dojrzałego awokado. Ma być miękkie, kremowe, bez ciemnych plam. Jeżeli takie właśnie kupicie, pozostaje dokładnie je zmiksować na gładką masę. Pamiętajcie, ma to być masło, a nie pasta do kanapek. 

Zobacz także
Użyjcie tego sposobu, by szybko zmiękczyć twarde masło z lodówki. Nie potrzeba do tego mikrofalówki

Użyjcie tego sposobu, by szybko zmiękczyć twarde masło z lodówki. Nie potrzeba do tego mikrofalówki

Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado. Macie 10 minut i piekarnik?

Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado? Wystarczy, że macie 10 min i piekarnik

Przepis na zdrowe i pożywne masło z awokado 

Składniki: 

  • 1 dobrze dojrzałe awokado 

  • 2 łyżki soku z cytryny 

  • ½ łyżeczki kurkumy 

  • ¼ łyżeczki soli 

  • Opcjonalnie: 1 ząbek czosnku, chili lub natka pietruszki  

Sposób przygotowania: 

  1. Awokado przekrójcie na pół i usuńcie pestkę. Wyjmijcie miąższ do miski, dodajcie sól, sok z cytryny oraz kurkumę. 

  1. Wszystko zmiksujcie mikserem ręcznym, tak aby masło z awokado było całkowicie kremowe i bez żadnych grudek. 

  1. Gotowe masło z awokado przechowujcie w lodówce w pudełku z pokrywką. Dodatkowo przykryte folią, która musi do niego przylegać - dzięki temu nie ciemnieje. 

Źródło: olgasmile.com 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Z czym najlepiej jeść awokado? Dzięki 1 dodatkowi nabierze smaku i charakteru 
Flickr
Newsy
Z czym najlepiej jeść awokado? Dzięki 1 dodatkowi nabierze smaku i charakteru 
Awokado ma tyle samo zwolenników, co i przeciwników. A to ze względu na swój delikatny, bliżej nieokreślony smak. Jedni go uwielbiają, inni wprost przeciwnie. Tym, którzy nie mogą się zdecydować, podsuwamy tip na to, z czym połączyć awokado i jak uczynić jego smak wyrazistym. 

Awokado to owoc o wartościowym składzie, który można kupić w każdym większym sklepie spożywczym. Jego smakosze wykorzystują go do sałatek, koktajli albo po prostu jako smarowidło do kanapek. Bogactwo wartościowych tłuszczów i witaminy D sprawia, że warto awokado jeść ze względów zdrowotnych. Jeżeli dodatkowo nauczycie się je odpowiednio przyprawiać i komponować z innymi składnikami, wówczas pokochacie je również za smak. Jakie przyprawy pasują do awokado?  Nikt nie każe wam jeść awokado bez dodatków. Aby nadać mu smaku i charakteru, skropcie je sokiem z cytryny . Taki zabieg pozwoli nie tylko wzbogacić smak awokado, lecz również sprawi, że nie ściemnieje. Kwaśny sok z cytryny znakomicie przełamuje delikatność mdłego owocu, czyniąc go zdecydowanie bardziej wyrazistym. Z tego połączenia korzystają najwięksi szefowie kuchni szykując potrawy na bazie awokado.  Do awokado świetnie pasuje również sól gruboziarnista i świeżo mielony pieprz, a także odrobina oliwy z pierwszego tłoczenia. Jeżeli macie ochotę na wyjątkowo intensywną odsłonę tego owocu, dodajcie do niego również przeciśnięty przez praskę czosnek i chili.  Z czym podawać awokado?  Awokado znakomicie sprawdza się w połączeniu z wędzonym łososiem, tuńczykiem, jajkiem, szynką czy fetą. Lubi również towarzystwo warzyw. Jeśli podacie je z pomidorami, cebulą, papryką i kolendrą, to zrobicie jedną z bardziej znanych na świecie past – guacamole .  Może was to zdziwić, ale awokado sprawdza się świetnie również z innymi owocami. Jest to szczególnie przydatne przy tworzeniu zdrowych koktajli i sałatek. Mango, maliny, jagody, borówki, banany, truskawki, to tylko niektóre z owoców, które do niego pasują.  Z awokado można również przygotować wspaniały deser. Zblendujcie je z czekoladą i zróbcie puszysty mus ....

Weźcie to warzywo i zróbcie z niego… majonez. Będzie nie tylko smaczny, ale i zdrowszy
AdobeStock
Newsy
Weźcie ten owoc i zróbcie z niego… majonez. Będzie nie tylko smaczny, ale i zdrowszy
Przygotujcie zdrowy majonez z awokado, a być może już nigdy nie będziecie chcieli wracać do zwykłego majonezu.

Lubicie jeść majonez, ale martwi was to, że ma on tak dużo kalorii? Przygotujcie przepyszny majonez na bazie awokado. To nie tylko o wiele zdrowsza, ale też mniej kaloryczna wersja tradycyjnego majonezu. A jak ze smakiem? Ten jest naprawdę wyborny. Dlaczego majonez jest niezdrowy? Majonez przygotowywany jest z połączenia oleju, żółtka jajka i kwaśnego płynu (np. soku z cytryny lub octu). Aby zaakcentować smak, dodaje się również niewielką ilość białej gorczycy (opcjonalnie) wraz z solą i pieprzem oraz innymi przyprawami. Całość należy starannie mieszać, aż osiągnie się gęstą konsystencję. Niestety, obecność oleju sprawia, że majonez jest bardzo tuczący. W rzeczywistości łyżka majonezu ma około 94 kalorii, co może bardzo negatywnie odbić się na sylwetce i zdrowiu tych, którzy starają się ograniczyć spożycie kalorii. Na szczęście, istnieje ciekawa alternatywa dla tradycyjnego majonezu. Jest nią majonez z awokado. Dlaczego warto włączyć do diety awokado? Awokado jest cenione nie tylko za swoją bogatą wartość odżywczą, ale też z uwagi na jego przyjemny smak. Jedno awokado ma ok. 160 kalorii, 2 gramy białka i 15 gramów zdrowych tłuszczów. 100 gramów awokado zapewnia: Witamina K: 26% dziennej wartości  Kwas foliowy: 20% Witamina C: 17% Potas: 14% Witamina B5: 14% Witamina B6: 13% Witamina E: 10% W awokado znajdziemy też niewielkie ilości magnezu, manganu, miedzi, żelaza, cynku, fosforu oraz witaminy A, B1 (tiamina), B2 (ryboflawina) i B3 (niacyna). Awokado jest bardzo bogate w potas, który wspiera prawidłowy poziom ciśnienia krwi. Awokado i olej z awokado są bogate w jednonienasycony kwas oleinowy - zdrowy dla serca kwas tłuszczowy. Awokado jest bogate w błonnik, który może przynieść ważne korzyści...

Skóra na dłoniach starzeje się? Zajrzyjcie do swojej kuchni i przygotujcie naturalną maseczkę 
Flickr
Newsy
Skóra na dłoniach starzeje się? Zajrzyjcie do swojej kuchni i przygotujcie naturalną maseczkę
Wasze dłonie codziennie narażone są na różnego rodzaju uszkodzenia, promieniowanie UV czy zmiany temperatur. Pora przypomnieć sobie o nich i przygotować naturalny krem-maskę ze zdrowych, jadalnych składników, które znajdziecie w swojej kuchni. 

Dłonie często pomijane są w pielęgnacji. Trochę zapomniane, trochę zaniedbane, traktowane po macoszemu - szybko się starzeją. Wysuszona skóra, zmarszczki, przebarwienia, to wszystko przydarza się „niezniszczalnym” dłoniom i uwidacznia po czterdziestce. Warto się o nie zatroszczyć i odpowiednio nawilżyć, natłuścić i rozjaśnić. W końcu są wizytówką każdego człowieka. Zatem do dzieła.  Jak awokado działa na skórę?  Branża kosmetyczna uwielbia awokado. Mało owoców daje bowiem tak wiele korzyści równocześnie. Maska z awokado to najprostszy i niezwykle efektywny sposób na wykorzystanie jego właściwości. Można ją stosować na dłonie, twarz i wybrane partie ciała, których skóra potrzebuje pomocy.  Awokado w postaci maseczki poprawi elastyczność skóry i zapobiegnie jej wysuszeniu, jak również uszkodzeniom wywołanym przez promienie UV. Zawarte w nim tłuszcze, minerały i witaminy oddziałują pozytywnie na wygląd spierzchniętej skóry i wyrównują jej koloryt.  W towarzystwie łagodzącego stany zapalne jogurtu naturalnego, a także rozjaśniającej cytryny, awokado będzie naturalną pomocą w usuwaniu oznak starzenia dłoni.  Przepis na maseczkę z awokado, jogurtu i cytryny  Składniki:  1 dojrzałe awokado  3 łyżki jogurtu naturalnego  sok z połowy cytryny  Sposób przygotowania:  Obierzcie awokado i usuńcie pestkę.   Połączcie jego miąższ z jogurtem i sokiem z cytryny.   Wmasujcie maseczkę w dłonie i pozostawcie przynajmniej 20 minut.  Dokładnie spłuczcie.   Pozostałą część mieszanki przechowujcie w lodówce i stosujcie codziennie na noc.  Jak przygotować różne maseczki z...

Idealny dodatek do chleba, grzanek i dip do przekąsek. Ta pasta jest kochana ludzi na całym świecie SEO: Co zrobić z awokado? Przepis na guacamole – szybką pastę z awokado
Gotujmy.pl/Netka
Newsy
Co zrobić z awokado? Przepis na guacamole – szybką pastę z awokado
Ta zielona pasta smakuje prawie każdemu. Jest do tego bardzo zdrowa i uniwersalna. Można wykorzystać ją jako dodatek do śniadania, obiadu, lub kolacji, ale świetnie pasuje też na przekąskę.

Pasty kanapkowe są bardzo zdrową alternatywą dla masła i margaryny. Jeśli chcecie zadbać o zdrowie, smarujcie pieczywo właśnie pastami kanapkowymi, na przykład pastą z awokado, pastą z ciecierzycy (humusem), lub pastą z białej fasoli . Pasta z awokado, czyli popularne guacamole, jest wyjątkowa. To bardzo rozpowszechnione danie, które jadają ludzie na całym świecie. Guacamole – pasta z awokado Awokado to bardzo zdrowy owoc bogaty w zdrowe tłuszcze. W ostatnim czasie rośnie jego popularność, co przyczynia się do poprawy zdrowia osób, które po nie sięgają. Taka popularność awokado ma też niekorzystne skutki dla środowiska i osób żyjących w pobliżu upraw. Guacamole wywodzi się z Meksyku i to tam powstała oryginalna receptura na tę pyszną pastę. Oryginalnie guacamole jest dość pikantne, ale przepis można modyfikować pod własne preferencje. Oryginalny przepis na guacamole składa się z awokado, limonki i soli. Niektórzy dodają do niego też: Pomidory Czosnek Chili Cebulę Kolendrę Rosnąca popularność tego sosu z awokado spowodowała powstanie niekończących się wersji słynnej pasty z awokado. Polscy chętnie dodają do niego twaróg, zastępują limonkę cytryną oraz kolendrę natką pietruszki. Przepis na guacamole Zaprezentowany przepis nie jest oryginalną recepturą, ale gwarantujemy, że wam posmakuje. Składniki na guacamole 2 dojrzałe awokado 2 ząbki czosnku sok z jednej limonki sól 1 mała, czerwona papryczka chili 10 pomidorów koktajlowych 2 garści świeżych listków kolendry lub pietruszki Przygotowanie guacamole Obierzcie awokado . Z awokado wyciągnijcie pestki i wydrążcie miąższ. Przełóżcie go do miski. Dodajcie sok z limonki, sól i posiekany czosnek. Rozgniećcie składniki razem...