Niemal każdy lubi posmarować świeży chleb masłem, zanim położy na niego wędlinę czy ser. Nie zawsze jednak zdrowie pozwala na to, by to ulubione smarowidło kłaść obficie na kanapki. Warto wtedy sięgnąć po jego wyjątkowo zdrowy zamiennik, który dodatkowo zaskoczy was wspaniałym smakiem. 

Awokado i jego właściwości prozdrowotne 

Awokado to całe multum właściwości leczniczych i wartości odżywczych. Bogate w witaminy, minerały i kwasy tłuszczowe. Prawdziwa skarbnica dobrodziejstw dla waszego organizmu. 

  • Awokado stabilizuje ciśnienie tętnicze krwi. 

  • Wpływa na prawidłowe widzenie. 

  • Wzmacnia układ odpornościowy. 

  • Obniża poziom cholesterolu we krwi. 

  • Zapobiega powstaniu blaszki miażdżycowej. 

  • Poprawia kondycję skóry. 

  • Pomaga w profilaktyce i leczeniu cukrzycy typu II. 

  • Spowalnia procesy starzenia. 

  • Zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera. 

Kilka wskazówek dotyczących masła z awokado 

Zobacz także:

Masło z awokado przyrządza się bardzo szybko, jest to kwestia zmiksowania owocu z odpowiednimi przyprawami i sokiem z cytryny.  

Awokado ma bardzo delikatny smak, warto więc nadać masłu trochę wyrazistości. Sok z cytryny, czosnek, ostre chili lub też pieprz i kolendra. Wszystko zależy od waszych upodobań. 

Istotny jest wybór bardzo dojrzałego awokado. Ma być miękkie, kremowe, bez ciemnych plam. Jeżeli takie właśnie kupicie, pozostaje dokładnie je zmiksować na gładką masę. Pamiętajcie, ma to być masło, a nie pasta do kanapek. 

Przepis na zdrowe i pożywne masło z awokado 

Składniki: 

  • 1 dobrze dojrzałe awokado 

  • 2 łyżki soku z cytryny 

  • ½ łyżeczki kurkumy 

  • ¼ łyżeczki soli 

  • Opcjonalnie: 1 ząbek czosnku, chili lub natka pietruszki  

Sposób przygotowania: 

  1. Awokado przekrójcie na pół i usuńcie pestkę. Wyjmijcie miąższ do miski, dodajcie sól, sok z cytryny oraz kurkumę. 

  1. Wszystko zmiksujcie mikserem ręcznym, tak aby masło z awokado było całkowicie kremowe i bez żadnych grudek. 

  1. Gotowe masło z awokado przechowujcie w lodówce w pudełku z pokrywką. Dodatkowo przykryte folią, która musi do niego przylegać - dzięki temu nie ciemnieje. 

Źródło: olgasmile.com