Jest o wiele gorszy niż cukier i sól. Producenci nagminnie dodają go do potraw
Adobe Stock
Newsy

Jest o wiele gorszy niż cukier i sól. Producenci nagminnie dodają go do potraw

Chociaż dietetycy regularnie przestrzegają przed nadmiarem soli czy cukru, jest jeden składnik, który szkodzi znacznie bardziej niż one.

Sól to składnik, którego powinno się unikać w nadmiarze – może on prowadzić do podwyższenia ciśnienia krwi, a także do gromadzenia się wody w organizmie. Istnieje jednak substancja, na którą powinniście uważać jeszcze bardziej.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Glutaminian sodu - czy jest szkodliwy?

Glutaminian sodu (E621) to tzw. sól sodowa kwasu glutaminowego. Stosowany jest jako wzmacniacz smaku, który często znajduje się w żywności wysoko przetworzonej, warzywach w puszce, zupkach błyskawicznych czy przetworzonych produktach mięsnych. W czym jeszcze jest glutaminian sodu? Bardzo często występuje w potrawach i produktach azjatyckich.

Zobacz także
Kupujecie taką musztardę? Lepiej jej nie jedzcie. Jest bardzo szkodliwa dla zdrowia

Kupujecie taką musztardę? Lepiej jej nie jedzcie. Jest bardzo szkodliwa dla zdrowia 

Wszyscy sądzą, że ta znana przekąska jest zdrowa. W rzeczywistości jest naszpikowana arszenikiem

Wszyscy sądzą, że ta znana przekąska jest zdrowa. W rzeczywistości jest naszpikowana arszenikiem

Chociaż glutaminian sodu nie został zakazany na terenie Unii Europejskiej i jest on teoretycznie uznawany za bezpieczny, może wywoływać szereg typowych objawów, zwłaszcza przy częstym spożywaniu w dużych ilościach. Nazywane są one „syndromem chińskiej restauracji”. 

Syndrom chińskiej restauracji - objawy

Do objawów, które mogą występować przy nadmiernym i zbyt częstym spożywaniu produktów z glutaminianem sodu należą:

  • ból głowy
  • mdłości
  • ból w klatce piersiowej
  • przyspieszone bicie serca
  • fale gorąca (na twarzy czy kończynach)
  • drętwienie/mrowienie niektórych części ciała

Objawy te są znacznie bardziej uciążliwe niż te tradycyjne, których doświadcza prawie każdy po zjedzeniu czegoś ciężkostrawnego.

Ciekawe badanie na temat wpływu glutaminianu sodu przeprowadził dr. Ho Man Kwoka i to jeszcze w latach 60.! Badacz analizował objawy, które zaczęły mu doskwierać, kiedy często stołował się w chińskich restauracjach w Stanach Zjednoczonych. Wśród najczęstszych objawów wymienił drętwienie karku, które przechodziło w drętwienie ramion, barków i pleców. Naukowiec odczuwał także ogólne osłabienie i częste bóle głowy. 

Czytaj też:

Potencjalnie zdrowy, w dużych ilościach szkodzi. Dlaczego nie można przesadzać z błonnikiem?
AdobeStock
Newsy
Potencjalnie zdrowy, w dużych ilościach szkodzi. Dlaczego nie można przesadzać z błonnikiem?
Błonnik jest składnikiem każdej zdrowej diety. Jednak jedzenie go w zbyt dużych ilościach nie ma nic wspólnego ze zdrowiem. Sprawdźcie, dlaczego.

Każdy, kto rozpoczyna dietę odchudzającą lub kto chce po prostu zacząć odżywiać się zdrowo słyszy, że w jego diecie koniecznie powinno znaleźć się więcej błonnika. I rzeczywiście tak jest, ponieważ większość ludzi nie uwzględnia prawidłowej ilości tego składnika w swoim codziennym sposobie żywienia. Ale czy wiecie, że nie tylko niedobór, ale i nadmiar błonnika w diecie jest zły dla organizmu? Sprawdźcie, dlaczego. W jakich produktach znajduje się błonnik pokarmowy? Błonnik możecie znaleźć w produktach, które są podstawą każdej zbilansowanej diety, czyli w warzywach, owocach, produktach zbożowych, roślinach zielonolistnych, orzechach oraz w roślinach strączkowych (takich, jak fasola czy groch).  Przyjmuje się, że dziennie powinno się spożywać 25 g błonnika dziennie (w przypadku osób dorosłych). Niestety, wielu ludzi je zdecydowanie za mało błonnika, ponieważ ich dieta jest uboga w warzywa i owoce.  Objawy nadmiaru błonnika w diecie Z błonnikiem można jednak przesadzić - o to wcale nietrudno! Częstym winowajcą są różnego rodzaju suplementy i produkty zawierające bardzo dużo błonnika, które mają pomóc uzupełnić jego niedobór w codziennej diecie. Jeżeli jednak spożywa się go za dużo, konsekwencje można odczuć bardzo szybko. Objawy nadmiaru błonnika to: zaparcia - jeśli codziennie zjadacie dużo produktów bogatych w błonnik, musicie koniecznie pić dużo wody, ponieważ w przeciwnym wypadku przemieszczanie się w jelicie produktów przemiany materii jest utrudnione. biegunki - w przypadku nadmiaru błonnika może również wystąpić objaw odwrotny do zaparć, czyli biegunka. Dzieje się tak przy spożywaniu dużych ilości błonnika nierozpuszczalnego, który przyśpiesza trawienie. wzdęcia - to objaw występujący często u...

Oto najbardziej szkodliwa przyprawa. Polacy dodają ją do większości potraw
Pixabay
Newsy
Oto najbardziej szkodliwa przyprawa. Polacy dodają ją do większości potraw
Uważajcie na żywność z tym składnikiem! 

Dzisiaj wiele produktów zawiera szkodliwe składniki, które producenci dodają, aby przedłużyć ich świeżość, poprawić wygląd lub nasycić smak. Chociaż spełniają swoje zadanie i sprawiają, że jedzenie jest dłużej zdatne do spożycia, a także posiada bardziej kuszący, intensywny smak, ich wpływ na wasze zdrowie nie jest obojętny. Eksperci stale pracują nad badaniami szkodliwej chemii dodawanej do żywności. Których składników należy szczególnie unikać? Szkodliwa chemia w żywności W produktach, zwłaszcza tych wysoko przetworzonych czy w żywności gotowej, często znajdują się: barwniki konserwanty wzmacniacze smaku Te ostatnie oznacza się symbolem „E” i liczbą, np. (E 625). Znajdziecie je w bardzo wielu produktach takich jak parówki, konserwy rybne lub mięsne, chipsy, sosy oraz dania błyskawiczne. Jest ona jednak obecna także w popularnej przyprawie, którą bardzo często dodaje się do dań kuchni polskiej. Jarzynka niekorzystna dla zdrowia Jarzynka, czyli popularna, bardzo słona przyprawa typu Kucharek czy Vegeta zawiera duże ilości glutaminianu sodu, który jest słynnym wzmacniaczem smaku. Składnik ten obecny jest również w kostkach bulionowych czy bazach rosołowych w formie płynu czy żelu. Czym tak naprawdę jest glutaminian sodu i co może powodować? To aminokwas, który znajduje się w dużych ilościach zwłaszcza w gotowej, przetworzonej żywności. Glutaminian sodu to inaczej E621, czyli sól jednosodowa kwasu glutaminowego. W przemyśle żywnościowym wytwarza się go syntetycznie w procesie fermentacji białek. Częste spożywanie powoduje ryzyko występowania ataków astmy czy pokrzywki, czyli silnych reakcji alergicznych. Powiązany jest także z częstymi bólami głowy lub brzucha.  Nie został on przebadany pod kątem wpływu na płód u...

sklep
Adobe Stock
Newsy
Oto najgorszy, ale i najpopularniejszy produkt spożywczy. Kosztuje niecałe 2zł. Sama chemia, która zatruwa organizm
Niektórzy lubią to "danie", ponieważ jest bardzo szybkie w przygotowaniu i tanie. Jednak konsekwencje dla organizmu mogą być bardzo poważne!

Ulubione danie studentów i amatorów fast foodów – tzw. zupki chińskie lub inaczej zupy instant są tanie i dość sycące. Niestety, nie bez przyczyny! Te produkty pełne są ulepszaczy i niezdrowych składników, które mogą powodować nieprzyjemnie dolegliwości. Na pewno dobrze wiecie, że zupy instant są niezdrowe, ale na pewno nie spodziewaliście się, że aż tak! Skład tych produktów naprawdę przeraża. Po przeczytaniu tego artykułu następnym razem zastanowicie się kilka razy, zanim sięgniecie po taką zupkę w sklepie. Co zawierają zupki instant? Lista składników popularnych zupek chińskich może przyprawić o ból głowy. Poza kilkoma „w miarę” zdrowymi pozycjami jak suszone warzywa i mąka znajdziecie tam także: Skrobię modyfikowaną E1420 Gumę guar Trifosforan pentasodowy Węglan potasu Węglan sodu Olej palmowy Glutaminian monosodowy Inozynian diosodowy Sztuczne aromaty i barwniki Do tego w zupkach znajduje się bardzo dużo soli i cukru co sprawia, że są niebezpieczne dla osób cierpiących na cukrzycę oraz nadciśnienie. Ciężkie dla żołądka zupki chińskie Patrząc na skład typowej zupki chińskiej, można się zacząć zastanawiać, dlaczego niektórzy ludzie w ogóle to jedzą. Zupki nie dość, że są bardzo słone, to powodują szereg nieprzyjemnych dolegliwości. Osoby, które często je spożywają, mogą zauważyć u siebie problemy skórne – na przykład trądzik. Odpowiedzialny jest za to glutaminian monosodowy, polepszacze smaku, barwniki oraz aromaty. Jeszcze gorszy jest makaron dodawany do zupek! 10 lat temu przeprowadzono doświadczenie mające sprawdzić jak trawiony jest makaron z zupek instant. Dwóch ochotników połknęło kapsułki z kamerami, które filmowały zawartość ich żołądków. Pierwsza osoba...

dieta po 40
AdobeStock
Newsy
Macie więcej niż 40 lat? Tych rzeczy absolutnie nie jedzcie. Powodują cukrzycę i nadciśnienie
Tego lepiej nie jedzcie! Każdy czterdziestolatek powinien zapoznać się z listą produktów, które są niewskazane w diecie po 40. roku życia.

Podobno po 18 urodzinach czas biegnie jak szalony i nim człowiek się obejrzy, to już ma 40 lat (albo i więcej!). Dusza podobno się nie starzeje, ale ciało niestety tak. Trzeba o tym pamiętać, ponieważ z wiekiem organizm jest coraz bardziej podatny na różne choroby, które mogą skrócić oczekiwaną długość życia, a w najlepszym wypadku mocno je uprzykrzyć. Choroby po 40-stce Po czterdziestce wzrasta ryzyko zachorowania na nadciśnienie tętnicze i cukrzycę, dlatego koniecznie trzeba wprowadzić takie zmiany w swoim życiu, które pozwolą jak najdłużej cieszyć się dobrym zdrowiem. Najłatwiej zacząć je od diety – na pewno wiecie, że to, co zjadacie, ma ogromny wpływ na wasze zdrowie. Czego nie należy jeść po czterdziestce? Na wstępie należy zaznaczyć, że poniższe produkty was nie zabiją. Możecie je jeść, ale musicie liczyć się z tym, że częste spożywanie takiej żywności doprowadzi do szybkiego pogorszenia waszego zdrowia i w efekcie rozwinięcia się różnych chorób. Lepiej zapobiegać niż leczyć, dlatego starajcie się unikać poniższych produktów: Żywność z wysoką zawartością soli Dotyczy to zarówno gotowych produktów kupowanych w sklepach, jak i sposobu przygotowywania potraw. Nadmierne używanie soli w kuchni prowadzi do problemów z układem krążenia, a także objawów przedawkowania sodu. Zalicza się do nich zawroty głowy, mdłości i silne uczucie pragnienia. Bezpieczna dzienna dawka soli to płaska łyżeczka do herbaty. Glutaminian sodu  Kilka lat temu zrobiło się o nim głośno i firmy produkujące przyprawy oraz gotowe dania zaczęły go wycofywać ze swoich produktów. Ta tajemnicza substancja to wzmacniacz smaku, obecny w popularnych mieszankach przypraw i sosach. Glutaminian może wywołać alergię pokarmową, a także problemy z sercem, ból oraz...