Jest o wiele gorszy niż cukier i sól. Producenci nagminnie dodają go do potraw
Adobe Stock
Newsy

Jest o wiele gorszy niż cukier i sól. Producenci nagminnie dodają go do potraw

Chociaż dietetycy regularnie przestrzegają przed nadmiarem soli czy cukru, jest jeden składnik, który szkodzi znacznie bardziej niż one.

Sól to składnik, którego powinno się unikać w nadmiarze – może on prowadzić do podwyższenia ciśnienia krwi, a także do gromadzenia się wody w organizmie. Istnieje jednak substancja, na którą powinniście uważać jeszcze bardziej.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Glutaminian sodu - czy jest szkodliwy?

Glutaminian sodu (E621) to tzw. sól sodowa kwasu glutaminowego. Stosowany jest jako wzmacniacz smaku, który często znajduje się w żywności wysoko przetworzonej, warzywach w puszce, zupkach błyskawicznych czy przetworzonych produktach mięsnych. W czym jeszcze jest glutaminian sodu? Bardzo często występuje w potrawach i produktach azjatyckich.

Zobacz także
Kupujecie taką musztardę? Lepiej jej nie jedzcie. Jest bardzo szkodliwa dla zdrowia

Kupujecie taką musztardę? Lepiej jej nie jedzcie. Jest bardzo szkodliwa dla zdrowia 

Wszyscy sądzą, że ta znana przekąska jest zdrowa. W rzeczywistości jest naszpikowana arszenikiem

Wszyscy sądzą, że ta znana przekąska jest zdrowa. W rzeczywistości jest naszpikowana arszenikiem

Chociaż glutaminian sodu nie został zakazany na terenie Unii Europejskiej i jest on teoretycznie uznawany za bezpieczny, może wywoływać szereg typowych objawów, zwłaszcza przy częstym spożywaniu w dużych ilościach. Nazywane są one „syndromem chińskiej restauracji”. 

Syndrom chińskiej restauracji - objawy

Do objawów, które mogą występować przy nadmiernym i zbyt częstym spożywaniu produktów z glutaminianem sodu należą:

  • ból głowy
  • mdłości
  • ból w klatce piersiowej
  • przyspieszone bicie serca
  • fale gorąca (na twarzy czy kończynach)
  • drętwienie/mrowienie niektórych części ciała

Objawy te są znacznie bardziej uciążliwe niż te tradycyjne, których doświadcza prawie każdy po zjedzeniu czegoś ciężkostrawnego.

Ciekawe badanie na temat wpływu glutaminianu sodu przeprowadził dr. Ho Man Kwoka i to jeszcze w latach 60.! Badacz analizował objawy, które zaczęły mu doskwierać, kiedy często stołował się w chińskich restauracjach w Stanach Zjednoczonych. Wśród najczęstszych objawów wymienił drętwienie karku, które przechodziło w drętwienie ramion, barków i pleców. Naukowiec odczuwał także ogólne osłabienie i częste bóle głowy. 

Czytaj też:

karp
Gotujmy.pl
Newsy
Alergia na karpia. Jakie są jej objawy? Tych symptomów lepiej nie lekceważyć
Po zjedzeniu karpia czujecie mdłości, ból brzucha, a na drugi dzień dostajecie wysypki? To może być alergia pokarmowa! Sprawdźcie, kiedy jest niebezpieczna.

Z alergią pokarmową nie ma żartów! Jeżeli macie szczęście, to objawy alergii na różne pokarmy mogą mieć u was postać wysypki, bólu brzucha lub napadów kichania. Jednak u niektórych osób reakcje alergiczne są bardzo niebezpieczne i mogą stanowić poważne zagrożenie dla życia. Czy karp może uczulać? Wszystko wyjaśniamy w poniższym artykule. Uczulenie na ryby Choć na hasło „alergia pokarmowa” większości z was pewnie przychodzą do głowy orzeszki ziemne czy laktoza będące jednymi z najpopularniejszych alergenów, to wbrew pozorom ryby również bardzo często uczulają. Co więcej, jeśli stwierdzono u was alergię na jeden gatunek ryby, to bardzo prawdopodobne jest, że uczuleni jesteście na jeszcze kilka innych. Ryby bowiem zawierają białko o nazwie parwalbumina, który jest popularnym alergenem. Możecie być raczej spokojni w kwestii owoców morza, ponieważ białka znajdujące się w nich są nieco inaczej zbudowane i nie uczulają tak, jak te zawarte w rybach. Objawy alergii na karpia Jeśli jesteście uczuleni na karpia i spożyjecie danie przygotowane z tej ryby, to zauważycie u siebie objawy typowe dla innych alergii pokarmowych. Są to m.in.: Ból brzucha Biegunka Mdłości Pokrzywka Wysypka Obrzęk okolicy ust Objawy u każdego będą inne i może wystąpić tylko jeden z nich, kilka, a nawet wszystkie. Nie są one bardzo groźne dla zdrowia, a jedynie mocno uciążliwe. Niebezpieczny jest obrzęk Quinckego oraz wstrząs anafilaktyczny. W przypadku wystąpienia tych objawów trzeba natychmiast pojechać do szpitala, gdzie lekarz poda lek antyhistaminowy w zastrzyku. Wstrząs anafilaktyczny w ciągu kilku minut wywołuje ciężkie problemy z krążeniem i oddychaniem. Występuje on dość rzadko, ale stanowi duże zagrożenie dla życia, dlatego ważna jest bardzo szybka reakcja....

Zaczerwienienie twarzy objawem nadciśnienia
Pixabay
Zdrowie
Masz zaczerwienienia na twarzy? Może to świadczyć o niebezpiecznej chorobie
Nie sposób mieć pojęcie o wszystkim co nam dolega. Dodatkowo niektóre objawy bywają mylące. Jak jest z nadciśnieniem?

Nadciśnienie to jedna z tych chorób, która nie ma charakterystycznych objawów. Oznacza to, że objawy nadciśnienia można przypisać również innym schorzeniom. Dlatego też - tak trudno rozpoznać prawdziwe zagrożenie.  Nadciśnienie. Cichy wróg, który atakuje latami Co gorsze, początkowy etap choroby bardzo trudno sklasyfikować. Schorzenie rozwija bowiem swoją moc latami. Możemy nie mieć świadomości, że chorujemy. Zdiagnozowanie nadciśnienia to nie lada wyczyn! Jedyne na co powinniśmy zwrócić uwagę to pewne składowe, które mogą mieć wpływ na rozwój nadciśnienia. Można wśród nich wymienić nasze grzechy narodowe: alkohol, dietę obfitującą w sól, duży poziom stresu, czy stosowanie używek. Kiedy ciśnienie zagraża zdrowiu? Krew pompuje się z serca do tętnic w normie, której odczyt powinien wynosić poniżej 120/80 mm Hg. Jeśli mamy do czynienia z wysokim ciśnieniem, w tkankach dochodzi do uszkodzenia naczyń krwionośnych, które z trudem znoszą zwiększony nacisk na delikatne tkanki w tętnicach. Krew dostaje wówczas się do tętnic znacznie szybciej. Często, procesowi choroby towarzyszą objawy: zaczerwienienie twarzy,  duszność, bóle głowy, krwotok z nosa, zawroty głowy, krew w moczu, wizualne zmiany, czy ból w klatce piersiowej. Na co zwrócić uwagę? Jednym z czytelnych znaków ostrzegawczych jest zaczerwienienie twarzy. To objaw niepokojący, po wystąpieniu którego zaleca się skorzystać z pomocy lekarskiej. To również objaw, z którym nie ma żartów! Obok obserwacji zaczerwienienia twarzy warto zaopatrzyć się w domowy ciśnieniomierz lub skorzystać z pomiaru ciśnienia w najbliższej aptece, a w przypadkach gorszego samopoczucia - reagować błyskawicznie.  ...

Kofeina
Flickr/Toshiyuki IMAI
Newsy
Jak sprawdzić czy spożywasz za dużo kofeiny? Jest na to prosty sposób
Najbardziej rozpowszechnionymi źródłami kofeiny są kawa, herbata i w mniejszym stopniu kakao. Kofeina w nadmiarze - szkodzi. Może przyszedł czas, by z niej częściowo zrezygnować?

Kofeina to środek psychoaktywny z grupy stymulantów. Jest stosowana jako dodatek do niektórych produktów, w tym napojów energetyzujących, a także do innych napojów, głównie gazowanych. Kofeinowy paraliż Kofeina występuje w różnych częściach wielu gatunków roślin, które wykorzystują ją jako naturalny pestycyd. Kofeina działa paraliżująco, a nawet zabójczo na owady, które żerują na tego typu roślinach. Podwyższony poziom kofeiny zanotowano również w glebie otaczającej sadzonki kawowca. Co za dużo, to niezdrowo Nie ma rzeczy, która miałaby na nas zbawienny wpływ, jeśli występuje w nadmiarze. Kawa jest tylko przykładem, a jej przedawkowanie powoduje wyraźne zmiany w funkcjonowaniu organizmu. Nie każdy może poradzić sobie z codziennymi, często absurdalnymi dawkami kofeiny. Co prawda, kawa pomoże nam się obudzić lub dopisać nocą zakończenie pracy magisterskiej, ale nic tak, jak ona nie wypłucze z nas kilku cennych składników mineralnych, np. magnezu. Pochłanianie ogromnej ilości kofeiny nie daje organizmowi odpowiednio dużo czasu na konieczną regenerację. Skutki przedawkowania kofeiny Zanim poczujesz pierwsze niepokojące objawy może minąć nawet kilka godzin. Początkowe znaki szczególne przedawkowania przypominają tremę.   Jest to twój sygnał numer jeden, że powinieneś przestać spożywać kofeinę do końca dnia. Trema to uczucie drżenia lub potrząsania, chwilowego niepokoju. Nie mniej popularne oznaki przeciążenia organizmu kofeiną to biegunka, bóle głowy, bezsenność, gorączka czy drażliwość . Jeśli właśnie doświadczasz tych złych skutków, nie idź po kolejną filiżankę kawy. Ciało daje ci wyraźne znaki, że kofeiny na dziś po prostu wystarczy. Poważne objawy Dolegliwości, o...

Polędwiczka wieprzowa
Gotujmy.pl/renatka1
Triki kulinarne
Doskonały sposób na przygotowanie delikatnej i soczystej polędwiczki wieprzowej. Pół godziny i gotowe!
Wieprzowina to popularne mięso, po które często sięgają Polacy. Dania z wieprzowiny często uzupełniamy ryżem, opiekanymi ziemniakami lub buraczkami. Mięso jest łatwe do przyrządzenia, o ile znamy kilka kulinarnych sztuczek. Ciekawi was jakich?

  Informacje o spożywaniu wieprzowiny można znaleźć w najstarszych źródłach pisanych, jak i w mitologiach, np. greckiej i rzymskiej. O gotowanym mięsie wieprza wspominał sam Homer. W XVI wieku tylko w jednej paryskiej hali targowej potrafiono sprzedać blisko 31 tysięcy świń. Wieprzowina dla wszystkich Wieprzowina, dzięki łatwości rozrodu świń, stała się szybko najpopularniejszym mięsem. W uboższych gospodarstwach dbano przede wszystkim o właściwe wykarmienie koni, a żywności często nie wystarczało dla krów. Zwierzęta hodowano na pastwiskach i wypasano na polach.  Świnie były traktowane jako źródło taniego mięsa i nie poświęcano im większej uwagi. Hodowla świń rozwijała się głównie w okolicach Lublina, a także w Polsce centralnej. Z czasem do rejonów hodowlanych dołączyła Wielkopolska, Mazury i Podlasie.  Mięso spod lady Aktualnie wieprzowina gości  na stołach wszystkich warstw społecznych. W niektórych kulturach mięso wieprzowe jest bardzo popularne, m.in. w kuchni polskiej i chińskiej, w innych – żydowskiej i muzułmańskiej – ze względu na nieczystość rytualną świń jest zakazane. Idealne na weekend  Momentów, w których nie chcemy stać przy kuchni, a potrzebujemy zjeść coś pysznego, jest w miesiącu co najmniej kilkanaście. Pieczone polędwiczki wieprzowe przyrządzić nietrudno. Jednocześnie to mięso kruche, delikatne i idealne na sobotnią, rodzinną kolację. Składniki na soczyste polędwiczki: 600 g polędwicy wieprzowej lub polędwiczek 2 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czosnku w proszku 1/4 łyżeczki papryki 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu 1/4 łyżeczki chili mielonego lub w płatkach 1 łyżka oleju...