To zboże obniża cholesterol, ryzyko nowotworów i cukrzycy, sprzyja odchudzaniu. Używajcie go do sosów,  zup i na kotlety.
Adobe Stock
Newsy

Ta kasza jest najlepsza na odchudzanie i obniża cholesterol. Doskonała do sosów, zup i na kotlety

Najpopularniejsza: perłowa, najzdrowsza: pęczak. Kasze zrobione z tego zboża jadamy średnio tylko kilka razy w roku. To za mało. Poprawią sylwetkę, wzmocnią zdrowie. Zrobicie z nich mnóstwo potraw.

Kasze, to jadalne nasiona zbóż. Lekko rozdrobnione, ale nie tak jak mąka i pozbawione łupiny. Zawierają dużo błonnika, skrobi oraz wartości odżywczych. Te kasze powstają z jęczmienia i mają wiele właściwości zdrowotnych.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego warto jeść kaszę jęczmienną?

Kasza jęczmienna jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, szczególnie B1, B2 B3 i B6. Zawiera także witaminy A, E i K, a z minerałów: mangan, selen, magnez, żelazo, cynk, miedź i wapń. Wartości odżywcze zawarte w kaszy jęczmiennej poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego, reakcje immunologiczne organizmu, usprawniają przemiany metaboliczne. Uczestniczą w tworzeniu czerwonych krwinek i rozszerzaniu naczyń krwionośnych. Hamują napływ toksyn do organizmu pochodzących np. z leków.

Zalety błonnika zawartego w kaszy

  • Duża ilość błonnika usprawnia perystaltykę jelit, dlatego kasze są polecane osobom odchudzającym się czy mających problemy z zaparciami
  • Szybkie przejście treści pokarmowej przez jelita, zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów dzięki temu, że skraca się czas kontaktu toksyn i szkodliwych składników przemiany materii ze ścianami jelita
  • Obecność błonnika pomaga też obniżyć poziom złego cholesterolu

Kto powinien jeść kaszę jęczmienną?

  • Osoby z podwyższonych cholesterolem
  • Osoby chorujące na miażdżycę
  • Osoby z problemami układu krążenia
  • Diabetycy
  • Osoby z nadwagą i te, które chcę zrzucić wagę
  • Osoby żyjące w stresie

Jakie dania przygotować z kaszy jęczmiennej?

Gotując z użyciem kaszy jęczmiennej pamiętajcie, że kasza ta zawiera gluten, nie mogą jej więc jeść chorzy na celiakię.

Najpopularniejsze dania z kaszą jęczmienną:

  • Krupnik. Do krupniku można dodać każdy rodzaj kaszy jęczmiennej. Najpopularniejsze są te średniej wielkości
  • Gołąbki. Gołąbki z kaszą jęczmienna i grzybami to cenione danie. Kaszę można też wykorzystać w bardziej klasycznych gołąbkach z mięsem, dodając kaszę zamiast ryżu
  • Pierogi. Podobnie jak gołąbki przygotujcie je z kaszą jęczmienną i grzybami
  • Zapiekanki. Polecamy zapiekankę na ziemniaczanym spodzie z kaszą jęczmienną przekładaną pomidorami
  • Faszerowane warzywa. Papryka z kaszą, cukinia czy pomidory w niczym nie ustępują tym faszerowanym farszami mięsno-ryżowymi, a są od nich zdrowsze.
  • Kotlety z kaszy. Zróbcie je z podsmażoną cebulką, dużą ilością natki. Smażcie jak kotlety mielone i podawajcie z sosami
  • Kaszotto. To autorska, polska wersja potrawy znanej na całym świecie, a powstałej we Włoszech. Na bazie kaszy jęczmiennej zrobicie każdy zamiennik popularnego risotto. Dodatkowa wartość będzie taka, że do kaszy pasuje wiele typowo polskich dodatków, np. grzyby, boczek
Zobacz także
Prawie każdy zapomina o tym podczas gotowania kaszy. Dlatego jest niesmaczna i zbija się w grudki

Gryczana, jaglana czy perłowa? Która kasza jest najzdrowsza?

Jakiej kaszy używać do krupniku? Sprawdźcie, czym można zastąpić kaszę jęczmienną

Jakiej kaszy używać do krupniku? Zastąpcie tym kaszę jęczmienną, a efekt przekroczy wasze oczekiwania

Rodzaje kaszy jęczmiennej dostępne na rynku

Kasza jęczmienna sprzedawana jest w wielu odmianach, dzięki temu ma wiele zastosowań. Surowcem do produkcji różnych jęczmiennych kasz jest pęczak. Jego pełne ziarna są też najzdrowsze.

Jakie kasze powstają z jęczmienia?

  • Pęczak – to całe ziarno pozbawione łuski, zawiera największą ilość błonnika
  • Pęczak kujawski (obtaczany) – to całe ziarno jęczmienia, które z ostało pozbawione łuski, a do tego było obtaczane i polerowane 
  • Kasza jęczmienna perłowa (mazurska) – to całe ziarno pozbawione łuski, poddane łamaniu na duże cząstki i polerowaniu. Kasza perłowa może być gruba, średnia lub drobna,
  • Kasza perłowa prażona
  • Kasza jęczmienna łamana (wiejska) – to całe ziarno poddane oczyszczaniu i obłuszczaniu, a następnie łamaniu bez polerowania. Kasza wiejska także może być gruba, średnia i drobna

Źródło: poradnikzdrowie.pl, wikipedia.pl,

Kasza jęczmienna z grzybami
własne
Newsy
Przed laty obowiązkowe danie wigilijne. Cudowna, aromatyczna kasza z suszonymi śliwami
Od czego zależy to, jak prezentuje się nasz świąteczny jadłospis? Co sprawia, że lista naszych 12 dań wygląda tak albo inaczej?

Można doszukiwać się co najmniej kilku powodów takiego stanu rzeczy. Po pierwsze na nasze wigilijne menu wpływ ma region kraju, z którego pochodzimy, i w którym mieszkamy. Co innego jadają na Podhalu, co innego na Kaszubach. Inne są świąteczne przysmaki ze wschodniej Polski, a jeszcze inne tradycje w centrum kraju. Z biegiem czasu dawne zwyczaje nieco ustępują miejsca ogólnopolskim modom, ale w wielu rodzinach ciągle przechowywane są receptury z dawnych lat. I tak z pokolenia na pokolenie. Innym czynnikiem, który sprawia, że na święta jemy na przykład kaszę ze śliwkami zamiast kutii jest to, że po prostu dysponujemy danym produktem! Kasza jęczmienna z suszonymi śliwkami Nieprzypadkowo wspomnieliśmy o kaszy. Jeżeli macie właśnie w swojej spiżarni nieco smakowitych tegorocznych, suszonych i wędzonych śliwek, nie zawahajcie się użyć się ich do tego przepisu. Kasza z wędzonymi śliwkami to tradycyjna potrawa wigilijna Górnego Śląska i okolic. Nawet jeżeli nie jedliście jej do tej pory, a macie w domu śliwki, to warto będzie zaskoczyć swoich domowników nietypowym, skromnym, ale pysznym świątecznym deserem jak za dawnych lat. Składniki: 1 szklanka kaszy jęczmiennej 15 dag suszonych, wędzonych śliwek Woda Sól Przygotowanie: Kaszę wrzucamy do garnka, wlewamy do niego 2,5 szklanki wody i bardzo delikatnie solimy – pamiętajmy, że będzie to bądź, co bądź deser! Do garnka z gotującą się kaszą od razu wrzucamy pokrojone na połówki lub mniejsze części śliwki. Kaszę gotujemy na małym ogniu, bez mieszania. Pamiętajmy o przykryciu garnka. Kasza będzie gotowa, gdy wchłonie całą wodę i stanie się miękka. W wypadku gdy po wchłonięciu wody jest nieco twarda, możemy dolać do środka nieco wrzątku. Jeżeli chcemy podać tego typu deser w dzień...