Kasze, to jadalne nasiona zbóż. Lekko rozdrobnione, ale nie tak jak mąka i pozbawione łupiny. Zawierają dużo błonnika, skrobi oraz wartości odżywczych. Te kasze powstają z jęczmienia i mają wiele właściwości zdrowotnych.

Dlaczego warto jeść kaszę jęczmienną?

Kasza jęczmienna jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, szczególnie B1, B2 B3 i B6. Zawiera także witaminy A, E i K, a z minerałów: mangan, selen, magnez, żelazo, cynk, miedź i wapń. Wartości odżywcze zawarte w kaszy jęczmiennej poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego, reakcje immunologiczne organizmu, usprawniają przemiany metaboliczne. Uczestniczą w tworzeniu czerwonych krwinek i rozszerzaniu naczyń krwionośnych. Hamują napływ toksyn do organizmu pochodzących np. z leków.

Zalety błonnika zawartego w kaszy

  • Duża ilość błonnika usprawnia perystaltykę jelit, dlatego kasze są polecane osobom odchudzającym się czy mających problemy z zaparciami
  • Szybkie przejście treści pokarmowej przez jelita, zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów dzięki temu, że skraca się czas kontaktu toksyn i szkodliwych składników przemiany materii ze ścianami jelita
  • Obecność błonnika pomaga też obniżyć poziom złego cholesterolu

Kto powinien jeść kaszę jęczmienną?

  • Osoby z podwyższonych cholesterolem
  • Osoby chorujące na miażdżycę
  • Osoby z problemami układu krążenia
  • Diabetycy
  • Osoby z nadwagą i te, które chcę zrzucić wagę
  • Osoby żyjące w stresie

Jakie dania przygotować z kaszy jęczmiennej?

Gotując z użyciem kaszy jęczmiennej pamiętajcie, że kasza ta zawiera gluten, nie mogą jej więc jeść chorzy na celiakię.

Najpopularniejsze dania z kaszą jęczmienną:

Zobacz także:

  • Krupnik. Do krupniku można dodać każdy rodzaj kaszy jęczmiennej. Najpopularniejsze są te średniej wielkości
  • Gołąbki. Gołąbki z kaszą jęczmienna i grzybami to cenione danie. Kaszę można też wykorzystać w bardziej klasycznych gołąbkach z mięsem, dodając kaszę zamiast ryżu
  • Pierogi. Podobnie jak gołąbki przygotujcie je z kaszą jęczmienną i grzybami
  • Zapiekanki. Polecamy zapiekankę na ziemniaczanym spodzie z kaszą jęczmienną przekładaną pomidorami
  • Faszerowane warzywa. Papryka z kaszą, cukinia czy pomidory w niczym nie ustępują tym faszerowanym farszami mięsno-ryżowymi, a są od nich zdrowsze.
  • Kotlety z kaszy. Zróbcie je z podsmażoną cebulką, dużą ilością natki. Smażcie jak kotlety mielone i podawajcie z sosami
  • Kaszotto. To autorska, polska wersja potrawy znanej na całym świecie, a powstałej we Włoszech. Na bazie kaszy jęczmiennej zrobicie każdy zamiennik popularnego risotto. Dodatkowa wartość będzie taka, że do kaszy pasuje wiele typowo polskich dodatków, np. grzyby, boczek

Rodzaje kaszy jęczmiennej dostępne na rynku

Kasza jęczmienna sprzedawana jest w wielu odmianach, dzięki temu ma wiele zastosowań. Surowcem do produkcji różnych jęczmiennych kasz jest pęczak. Jego pełne ziarna są też najzdrowsze.

Jakie kasze powstają z jęczmienia?

  • Pęczak – to całe ziarno pozbawione łuski, zawiera największą ilość błonnika
  • Pęczak kujawski (obtaczany) – to całe ziarno jęczmienia, które z ostało pozbawione łuski, a do tego było obtaczane i polerowane 
  • Kasza jęczmienna perłowa (mazurska) – to całe ziarno pozbawione łuski, poddane łamaniu na duże cząstki i polerowaniu. Kasza perłowa może być gruba, średnia lub drobna,
  • Kasza perłowa prażona
  • Kasza jęczmienna łamana (wiejska) – to całe ziarno poddane oczyszczaniu i obłuszczaniu, a następnie łamaniu bez polerowania. Kasza wiejska także może być gruba, średnia i drobna

Źródło: poradnikzdrowie.pl, wikipedia.pl,