To zboże obniża cholesterol, ryzyko nowotworów i cukrzycy, sprzyja odchudzaniu. Używajcie go do sosów,  zup i na kotlety.
Adobe Stock
Newsy

Ta kasza jest najlepsza na odchudzanie i obniża cholesterol. Doskonała do sosów, zup i na kotlety

Najpopularniejsza: perłowa, najzdrowsza: pęczak. Kasze zrobione z tego zboża jadamy średnio tylko kilka razy w roku. To za mało. Poprawią sylwetkę, wzmocnią zdrowie. Zrobicie z nich mnóstwo potraw.

Kasze, to jadalne nasiona zbóż. Lekko rozdrobnione, ale nie tak jak mąka i pozbawione łupiny. Zawierają dużo błonnika, skrobi oraz wartości odżywczych. Te kasze powstają z jęczmienia i mają wiele właściwości zdrowotnych.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego warto jeść kaszę jęczmienną?

Kasza jęczmienna jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, szczególnie B1, B2 B3 i B6. Zawiera także witaminy A, E i K, a z minerałów: mangan, selen, magnez, żelazo, cynk, miedź i wapń. Wartości odżywcze zawarte w kaszy jęczmiennej poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego, reakcje immunologiczne organizmu, usprawniają przemiany metaboliczne. Uczestniczą w tworzeniu czerwonych krwinek i rozszerzaniu naczyń krwionośnych. Hamują napływ toksyn do organizmu pochodzących np. z leków.

Zalety błonnika zawartego w kaszy

  • Duża ilość błonnika usprawnia perystaltykę jelit, dlatego kasze są polecane osobom odchudzającym się czy mających problemy z zaparciami
  • Szybkie przejście treści pokarmowej przez jelita, zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów dzięki temu, że skraca się czas kontaktu toksyn i szkodliwych składników przemiany materii ze ścianami jelita
  • Obecność błonnika pomaga też obniżyć poziom złego cholesterolu

Kto powinien jeść kaszę jęczmienną?

  • Osoby z podwyższonych cholesterolem
  • Osoby chorujące na miażdżycę
  • Osoby z problemami układu krążenia
  • Diabetycy
  • Osoby z nadwagą i te, które chcę zrzucić wagę
  • Osoby żyjące w stresie

Jakie dania przygotować z kaszy jęczmiennej?

Gotując z użyciem kaszy jęczmiennej pamiętajcie, że kasza ta zawiera gluten, nie mogą jej więc jeść chorzy na celiakię.

Najpopularniejsze dania z kaszą jęczmienną:

  • Krupnik. Do krupniku można dodać każdy rodzaj kaszy jęczmiennej. Najpopularniejsze są te średniej wielkości
  • Gołąbki. Gołąbki z kaszą jęczmienna i grzybami to cenione danie. Kaszę można też wykorzystać w bardziej klasycznych gołąbkach z mięsem, dodając kaszę zamiast ryżu
  • Pierogi. Podobnie jak gołąbki przygotujcie je z kaszą jęczmienną i grzybami
  • Zapiekanki. Polecamy zapiekankę na ziemniaczanym spodzie z kaszą jęczmienną przekładaną pomidorami
  • Faszerowane warzywa. Papryka z kaszą, cukinia czy pomidory w niczym nie ustępują tym faszerowanym farszami mięsno-ryżowymi, a są od nich zdrowsze.
  • Kotlety z kaszy. Zróbcie je z podsmażoną cebulką, dużą ilością natki. Smażcie jak kotlety mielone i podawajcie z sosami
  • Kaszotto. To autorska, polska wersja potrawy znanej na całym świecie, a powstałej we Włoszech. Na bazie kaszy jęczmiennej zrobicie każdy zamiennik popularnego risotto. Dodatkowa wartość będzie taka, że do kaszy pasuje wiele typowo polskich dodatków, np. grzyby, boczek
Zobacz także
Prawie każdy zapomina o tym podczas gotowania kaszy. Dlatego jest niesmaczna i zbija się w grudki

Gryczana, jaglana czy perłowa? Która kasza jest najzdrowsza?

Jakiej kaszy używać do krupniku? Sprawdźcie, czym można zastąpić kaszę jęczmienną

Jakiej kaszy używać do krupniku? Zastąpcie tym kaszę jęczmienną, a efekt przekroczy wasze oczekiwania

Rodzaje kaszy jęczmiennej dostępne na rynku

Kasza jęczmienna sprzedawana jest w wielu odmianach, dzięki temu ma wiele zastosowań. Surowcem do produkcji różnych jęczmiennych kasz jest pęczak. Jego pełne ziarna są też najzdrowsze.

Jakie kasze powstają z jęczmienia?

  • Pęczak – to całe ziarno pozbawione łuski, zawiera największą ilość błonnika
  • Pęczak kujawski (obtaczany) – to całe ziarno jęczmienia, które z ostało pozbawione łuski, a do tego było obtaczane i polerowane 
  • Kasza jęczmienna perłowa (mazurska) – to całe ziarno pozbawione łuski, poddane łamaniu na duże cząstki i polerowaniu. Kasza perłowa może być gruba, średnia lub drobna,
  • Kasza perłowa prażona
  • Kasza jęczmienna łamana (wiejska) – to całe ziarno poddane oczyszczaniu i obłuszczaniu, a następnie łamaniu bez polerowania. Kasza wiejska także może być gruba, średnia i drobna

Źródło: poradnikzdrowie.pl, wikipedia.pl,

Jakiej kaszy używać do krupniku? Sprawdźcie, czym można zastąpić kaszę jęczmienną
Adobe Stock
Newsy
Jakiej kaszy używać do krupniku? Zastąpcie tym kaszę jęczmienną, a efekt przekroczy wasze oczekiwania
Kasza, dawniej nazywana krupą, to najważniejszy składnik krupniku. To ona powoduje, że krupnik jest tak wyjątkową zupą. Jakiej kaszy do niego użyć?

Krupnik, to jedna z najstarszych polskich zup. Przepisy na krupnik podawała już pierwsza polska autorka książek kucharskich, Lucyna Ćwierciakiewiczówna, a receptury na krupnik staropolski, można znaleźć w niemal każdej książce przedstawiającej kuchnię polską. Kaszę, czyli krupy, od których zupa wzięła swoją nazwę, dawno temu gotowano osobno. Jakiej kaszy używano dawniej, a jakiej używamy dziś? Najstarsze przepisy na krupnik Większość dawnych przepisów zaleca osobno gotować smak i kaszę. Smak, czyli wywar stanowiący podstawę zupy, przedwojenne kucharki gotowały na kościach i gorszych kawałkach mięsa. Do tego dodawały korzenie czyli warzywa korzeniowe, jak marchew, pietruszkę i seler, a także grzyby lub fasolę. Kaszę, gotowano w osolonej wodzie, a po ugotowaniu rozcierano z dużą ilością masła i dopiero wtedy łączono z wywarem, z którego wcześniej wyławiano ugotowane warzywa. Do tak przygotowanej zupy dodawano starte lub drobno pokrojone warzywa i całość posypywano posiekana natką. Jakiej kaszy dawne gospodynie używały do krupniku? Najczęściej była to kasza jęczmienna, perłowa. Choć inna przedwojenna kucharka i autorka książek kucharskich – Maria Monatowa, wspomina w swoich przepisach o kaszy orkiszowej. Klasyczny krupnik z kasza jęczmienną Dziś najczęściej krupnik jest gotowany na kościach lub mięsie, z dodatkiem włoszczyzny. Domowi kucharze dodają też do niego suszone grzyby, dzięki czemu zupa nabiera głębokiego, ciemnego koloru, wywar staje się mięsisty, a smak przechodzi leśnym aromatem. Krupnikowe kasze, to przede wszystkim różne typy kaszy jęczmiennej, przede wszystkim drobne kasze perłowe i gruby pęczak. Znana blogerka, autorka wielu tradycyjnych przepisów, Olga Smile, gotuje swój krupnik wyłącznie na włoszczyźnie, z pominięciem mięsa. A do warzywnego wywaru nie...

Prawie każdy zapomina o tym podczas gotowania kaszy. Dlatego jest niesmaczna i zbija się w grudki
Adobe Stock
Newsy
Gryczana, jaglana czy perłowa? Która kasza jest najzdrowsza?
Czy warto jeść kaszę? Poznajcie właściwości trzech najpopularniejszych kasz.

Kasze są bardzo polecane ze względu na ich wartości odżywcze i zawarte w nich witaminy. Jednak w sklepach można kupić kilka rodzajów kaszy – która z nich jest najzdrowsza? Sprawdźcie! Kasza jaglana- właściwości Tę kaszę szczególnie poleca się osobom cierpiącym na nietolerancję glutenu, ponieważ w tej kaszy go nie znajdziecie. W dodatku jest to najstarszy rodzaj kaszy! Jest bogata w białko oraz poniższe witaminy i minerały: Tiaminy (witamina B1) Ryboflawiny (witamina B2) Pirodyksyny (witamina B6) Witamina E Lecytyna Miedź Żelazo Ponadto kasza jaglana wykazuje się właściwościami antywirusowymi, dlatego warto ją podawać wszystkim, którym dokucza katar i inne sezonowe infekcje górnych dróg oddechowych. Natomiast dzięki zawartości lecytyny i witaminy E, jedzenie kaszy jaglanej poprawi waszą koncentrację, zdolności zapamiętywania oraz ureguluje poziom cholesterolu we krwi. Czy kasza gryczana jest zdrowa? Kaszę gryczaną produkuje się z łamanych nasion gryki. Najpopularniejsza wersja tej kaszy to ciemna, palona, choć znaleźć można także kaszę gryczaną jasną – bardzo ją polecamy, ponieważ jest zdrowsza od palonej kaszy. Jedzenie kaszy gryczanej dostarczy waszym organizmom rutyny, która uszczelnia naczynia krwionośne i je wzmacnia. Właściwości zdrowotne wykazują także liście gryki – stosuje się je do leczenia nadciśnienia, krwawień z nosa i przewodu pokarmowego, nadciśnienia, a także żylaków i hemoroidów. Kasza pęczak Kasza pęczak to najzdrowsza odmiana kaszy jęczmiennej (perłowej). Dawniej pęczakiem karmiono zwierzęta hodowlane, ponieważ uważano, że jest to kasza niskiej jakości. Nic bardziej mylnego! Dzięki temu, że pęczak nie jest poddawany żadnej obróbce, kasza ta odznacza się wyjątkowymi właściwościami zdrowotnymi. Zawiera...

Mnóstwo osób popełnia ten błąd przy gotowaniu krupniku. Zupa jest mętna i kleista
Wikipedia Commons
Newsy
Mnóstwo osób popełnia 1 błąd przy gotowaniu krupniku. Zupa jest przez to mętna i kleista
Gotując krupnik trzeba zachować balans. Zupa nie może być zbyt kleista i mętna, ale tez nie rzadka i wodnista. Oto nasze wskazówki, jak ugotować smaczny krupnik.

Co decyduje o tym, jaką konsystencję będzie miał wasz krupnik? W dużej mierze zależy to od dodanej kaszy jęczmiennej . A jak przecież wiadomo, bez kaszy nie ma mowy o krupniku. To właśnie kasza, czyli krupy, decydują o obliczu tej zupy w największym stopniu. Kiedy dodać kaszę do krupniku? Jednak kasza jęczmienna (wiejska lub łamana) dodana za wcześnie, może się zanadto rozgotować i za mocno zagęścić zupę. Wystarczy około 15 minut, by kasza odpowiednio zmiękła w gorącej zupie. Dlatego też tyle właśnie minut przed końcem gotowania, należy dodać ją do garnka. Doświadczonym gospodyniom nie trzeba nawet mówić o tym, że za dużo kaszy również nie wpłynie dobrze na wasze tego typu pierwsze danie. Dlatego też kaszę do zupy należy dodawać z głową. Wystarczy dosłownie kilka łyżek na cały garnek. Pamiętajcie także, by po dodaniu kaszy, zupę regularnie mieszać, by uniknąć przywarcia krup do dna garnka. W takim wypadku czekałoby was żmudne szorowanie druciakiem albo poszukiwanie innych, alternatywnych metod czyszczenia naczyń ! Przepis na krupnik Składniki: 50 dag mięsa drobiowego lub wieprzowego, np. żeberka wieprzowe Kilka łyżek kaszy jęczmiennej wiejskiej (łamanej) Marchew Kawałek selera Cebula 4 ziemniaki Liść laurowy Ziele angielskie Pieprz ziarnisty Sól Natka pietruszki Przygotowanie: Mięso przygotujcie do gotowania i zalejcie je tak jak w przypadku rosołu zimną wodą. Rozpocznijcie gotowanie mięsa i zbierajcie regularnie powstające szumowiny. Obierzcie warzywa i pokrójcie na mniejsze kawałki. Warzywa można także zetrzeć na tarce. Cebulę dodajcie do zupy w całości. Wcześniej można opalić ją na ogniu dla uzyskania bogatszego smaku. Ziemniaki pokrójcie w kostkę. Podobnie jak podczas gotowania rosołu, po kilkudziesięciu minutach...

Dwa składniki, zero miksowania. Ten zdrowy koktajl spowalnia procesy starzenia i hamuje rozwój raka (młody jęczmień)
Flickr
Newsy
2 składniki i zero miksowania. Ten koktajl hamuje rozwój raka i spowalnia procesy starzenia
Chcecie zadbać o swoje zdrowie, pijąc zdrowotne koktajle, a jednocześnie nie spędzając całych dni w kuchni? Włączcie do swojej diety młody jęczmień.

Jęczmień kojarzy się zwykle z kaszą wykonaną z tego właśnie zboża. Pęczak, perłowa, wiejska zwana także łamaną – część z was na pewno regularnie spożywa te właśnie zdrowe kasze do drugich dań lub przynajmniej dodaje je do krupników i innych zup. To jednak nie wszystkie zalety jęczmienia. Czy słyszeliście o tym, że niezwykle zdrowy jest również młody jęczmień? Z tego właśnie względu dietetycy i fachowcy od odżywiania od dawna zaliczają go do grona tak zwanych super food, czyli prawdziwych zdrowotnych żywnościowych bomb! Bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. W ten sposób można w telegraficznym skrócie podsumować to, czym tak na dobrą sprawę jest młody jęczmień. A czym jest on od strony botanicznej? To nic innego, jak młode, zielone pędy jęczmienia zwyczajnego. Można go spotkać w sklepach ze zdrową żywnością lub w hipermarketach w postaci proszku, a nawet kapsułek i tabletek. Jakie właściwości prozdrowotne ma młody jęczmień? Dzisiaj weźmiemy na warsztat tę pierwszą postać młodego jęczmienia. Właśnie proszek zachwyca osoby dbające o zdrowie i linię wygodą swojego stosowania. Nadaje się jako dodatek do owsianki, a przede wszystkim jako składnik niezwykle zdrowych koktajli. Dlaczego warto pić koktajle z młodego jęczmienia? Spójrzcie na tę listę jego prozdrowotnych właściwości: Zawiera naturalne przeciwutleniacze, pomaga w eliminacji z organizmu szkodliwych substancji. Zawiera witaminę C, E, witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy (witamina B9). Magnez, wapń, miedź, żelazo i potas. Dostarcza organizmowi chlorofilu, białka i błonnika, który nadaje organizmowi uczucia sytości i pobudza perystaltykę jelit. Zapobiega zaparciom. Sprzyja pozbywaniu się toksyn z organizmu. Pomaga w odchudzaniu. Jak przygotować koktajl z młodego jęczmienia?...