Nie tylko nad Wisłą jada się kiszone warzywa. Tego typu specjały przygotowuje się nawet w dalekiej Azji! Dzisiaj przedstawimy wam nieco bliżej kimchi.

Co to takiego? Kimchi to absolutna podstawa koreańskiej kuchni. Dosłownie oznacza po prostu sfermentowane warzywa. Jednak kimchi to także różnego rodzaju kiszonki.

Do przygotowania tego koreańskiego przysmaku wykorzystuje się różne warzywa. Tradycyjnie była to rzepa, a także ogórki czy kapusta pekińska.
I to właśnie tę ostatnią polecamy wam do przygotowania w koreański sposób.

Podróż do Seulu

Nieodłącznym elementem azjatyckiej kiszonki jest ostra papryka. Oczywiście sami ostatecznie zdecydujemy, jak ostra będzie nasza kapusta, jednak bez niej nie osiągniemy tradycyjnego smaku z okolic dalekiego Seulu.

Zobacz także:

W obiegu funkcjonuje cała masa różnych przepisów na kimchi. Do wielu z nich potrzeba będzie trudnych do zdobycia składników, takich jak sos rybny.

By kimchi smakowało dokładnie tak jak w egzotycznym, koreańskim barze, potrzebny będzie przynajmniej jeden z tych dodatków, a więc mąka ryżowa. Znajdziecie ją w dobrych sklepach.

A teraz czas na przepis na łatwe kimchi z kapusty pekińskiej:

Składniki:

  • 0,5 kg kapusty pekińskiej
  • 1 łyżka mąki ryżowej
  • Pół łyżki cukru
  • 2 łyżki soli
  • Mała cebulka (opcjonalnie szczypiorek)
  • Ząbek czosnku
  • 1-2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżka papryki ostrej
  • Pół małej marchewki

Przygotowanie:

  • Kapustę kroimy na dość małe kawałki.
  • Marchewkę kroimy zaś na bardzo cienkie paski.
  • Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki, cebule kroimy w kostkę.
  • Czas na przygotowanie pasty kimchi. Gotujemy 200 ml wody z mąką ryżową i cukrem. Po powstaniu gęstego kleiku, odstawiamy do ostudzenia.
  • Pokrojoną kapustę zalewamy w garnku wodą z 2 łyżkami soli i dociskamy z góry np. talerzem. Zostawiamy kapustę na godzinę.
  • Do zimnego kleiku dodajemy resztę warzyw, a także nasze papryki w proszku, sos sojowy i nieco soli. Mieszamy.
  • Namoczoną kapustę odcedzamy, odciskamy i dodajemy do niej pastę kimchi. Całość mieszamy bardzo dokładnie.
  • Przekładamy kapustę do słoiczka. Pozostawiamy go przez ok. 3-4 dni w temperaturze pokojowej do sfermentowania.
  • Następnie, po otwarciu, przechowujemy kimchi w lodówce.
  • Kimchi podajemy do obiadu, podobnie jak naszą tradycyjną kapustę kiszoną, najlepiej do dań z białym ryżem,