Jest jednym ze najzdrowszych produktów spożywczych. Uwaga! Szybko może zmienić się w truciznę!
Pixabay
Newsy

Jest jednym z najzdrowszych produktów spożywczych. Uwaga! Szybko może zamienić się w truciznę!

Ten znany produkt macie pewnie u siebie w domach. Nigdy z nim tego nie róbcie, bo stanie się trujący!

Czasami bardzo cienka granica dzieli produkty spożywcze od tego, czy są zdrowe czy szkodliwe. Chorym na tarczycę nie posłużą niektóre warzywa, które są zdrowe dla reszty populacji. Sok pomidorowy może być bardzo zdrowy, ale pod warunkiem, że nie będzie zawierał dodatku soli. Herbata i kawa mogą być bardzo zdrowe, ale nie wypijane do posiłku.

To wszystko szczegóły na które trzeba zwracać uwagę, żeby jedzenie przynosiło wam korzyści, a nie straty. Są też takie produkty, które mogą być dosłownie trujące, jeśli potraktujecie je w nieodpowiedni sposób.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Bardzo zdrowy produkt, który zmienia się w truciznę

Chodzi o olej lniany. Jeśli kupowaliście olej lniany w sklepie ze zdrową żywnością lub czytaliście dołączoną do niego etykietę, być może wiecie, że nie można go pod żadnym pozorem podgrzewać.

Smażenie na oleju lnianym jest wykluczone! Co więcej, olej lniany powinno się trzymać w lodówce. Temperatura działa bardzo źle na zdrowe kwasy tłuszczowe, które w nim występują. Utleniają się one i wytwarzają niezdrowe wolne rodniki. Traktujcie olej lniany w odpowiedni sposób, a będzie służył waszemu zdrowiu.

Zobacz także
7-latka w szpitalu po zjedzeniu cukierka w przedszkolu. Lekarze mówią o zatruciu narkotykami

7-latka w szpitalu po zjedzeniu cukierka w przedszkolu. Lekarze mówią o zatruciu narkotykami

Ogórki konserwowe mogą być trucizną. Wszystko przez 1 błąd przy ich przyrządzaniu

Ogórki konserwowe mogą być trucizną. Wszystko przez 1 błąd przy ich przyrządzaniu

Co się dzieje po podgrzaniu oleju lnianego?

Olej lniany jest ceniony jako bardzo zdrowy produkt, szczególnie ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-3. Warto mieć go zawsze w swoim domu właśnie dlatego, że jest ich cennym źródłem.

Kwasy omega-3 są jednak bardzo nietrwałe. Są wrażliwe na:

  • Światło
  • Temperaturę
  • Powietrze

Z tego powodu najlepiej kupować olej lniany w małych butelkach, które nie będą za długo stały u was w domach. Najlepiej trzymajcie olej lniany w lodówce lub innym ciemnym miejscu. Przy zakupie oleju lnianego zwróćcie też uwagę na to, żeby był on sprzedawany w ciemnej butelce. Jeśli butelka będzie przezroczysta, przy leżakowaniu na sklepowych półkach rozpocznie się już proces rozkładu cennych kwasów. Lepiej tego unikać.

Czytaj także:

Ten olej to "płynne złoto". Pijcie łyżkę na czczo i przed snem.
Adobe Stock
Newsy
Ten olej to płynne złoto. Pijcie jedną łyżkę na czczo i drugą przed snem. Pomoże wam obniżyć cholesterol
Zalecana dzienna dawka oleju lnianego to dwie łyżki stołowe. Po jednej łyżeczce wypijajcie rano i wieczorem, resztę dodawajcie do posiłków w ciągu dnia. Podpowiadamy z czym jeść „płynne złoto”

Olej lniany to olej wyciskamy z nasion lnu. Tłoczy się go na zimno z siemienia lnianego. Zawiera 45% tłuszczu, w skład którego wchodzą jego najwartościowsze składniki: nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6. Dzięki nim w organizmie dochodzi do obniżenia „złego cholesterolu” przy jednoczesnym podniesieniu stężenia tego „dobrego”. Zmiana proporcji cholesterolu znacząco wpływa na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia. A to tylko jedno z wielu z wielu zdrowotnych właściwości oleju lnianego. Jak go pić, kiedy i ile? Wartości odżywcze i działanie oleju lnianego To jeden z najzdrowszych olejów roślinnych, których nie powinno zabraknąć w waszej diecie. Swoje wartościowe działanie zawdzięcza niepowtarzalnej i bardzo korzystnej dla ludzkiego organizmu proporcji kwasów omega-3 i 6. Nie tylko jest elementem zdrowej diety i olejem stosowanym w profilaktyce wielu chorób, ale też bardzo ważnym składnikiem diety osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Dostarcza tych samych substancji, w które jest bogata dieta osób jedzących mięso i ryby. Jest olejem roślinnym o bardzo szerokim zastosowaniu zdrowotnym: Wspomaga profilaktykę oraz leczenie chorób układu krążenia w tym nadciśnienia Wspomaga działanie układu nerwowego  Sprzyja funkcji zapamiętywania. Wspiera leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy Wzmacnia i regeneruje błonę śluzową na całej długości przewodu pokarmowego Łagodzi przewlekłe stany zapalne jelit Obniża poziom „złego cholesterolu” i poprawia proporcje pomiędzy „złym” a „dobrym” cholesterolem Stosowany jest w profilaktyce nowotworowej Skutecznie łagodzi skutki przewlekłych zaparć Jak stosować olej lniany? Zalecana dzienna dawka oleju lnianego to około 30...

Eksperci gorąco zachęcali do jedzenia tego produktu. Teraz to odwołują. Może bardzo szkodzić!
Adobe Stock
Newsy
Eksperci zachęcali do jedzenia tego produktu. Teraz to odwołują. Może bardzo szkodzić
To nie pierwsza taka sytuacja. Uleganie modzie nie zawsze się opłaca. Jeśli korzystacie z tego produktu, róbcie to z rozwagą.

W świecie kulinariów i żywienia także panują mody. Obecnie bardzo popularna jest dieta ketogeniczna, a mało osób mówi o jej wadach. Kiedyś wiele osób przechodziło na dietę kapuścianą albo stosowali dietę paleo. Moda nie omija także pojedynczych produktów spożywczych. Pamiętacie czasy, kiedy kilkanaście lat temu wszyscy kazali zamieniać masło na margarynę ? Później to odwołano z uwagi na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych trans w margarynie, a obecne zalecenia znowu polecają większości osób stosowanie dobrych margaryn zamiast masła (a jeszcze lepiej past kanapkowych i hummusu). Błędy ekspertów Czasami takie błędy są nieuniknione. Produkty spożywcze i ich wpływ na zdrowie wciąż są badane, więc czasami trzeba zmienić stanowisko. Wnioski wyciągane z badań często są jednak zbyt pochopne. Tak było też w tym wypadku. Jakiś czas temu wiele stron internetowych, a nawet ekspertów - dietetyków i lekarzy, bardzo pozytywnie wypowiadało się o oleju kokosowym i jego cudownych właściwościach. Teraz juz się go nie poleca. Olej kokosowy – nie taki zdrowy Chodzi przede wszystkim o zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych . Olej kokosowy składa się w większości właśnie z nich. Niestety kwasy te nie wpływają zbyt korzystnie na zdrowie serca. Mogą przyczyniać się do podwyższania stężenia cholesterolu. Znacznie zdrowiej jest zamienić olej kokosowy na oliwę z oliwek lub olej rzepakowy. Olej kokosowy może występować w diecie, ale dodawanie go do kawy, codzienne smażenie na oleju kokosowym i wykorzystywanie go do wypieków to przesada. Olej ten sprawdzi się za to: Jako maseczka, szczególnie dla kręconych włosów Do posmarowania ciała Od czasu do czasu do użycia w kuchni, gdy pożądane są jego właściwości: brak zapachu, stała...

Wieloletni spór rozstrzygnięty. Wiemy, na czym najlepiej smażyć. Ranking tłuszczów do smażenia
Pixabay
Newsy
Ranking tłuszczów do smażenia: wiemy, na czym najlepiej smażyć
Na oleju rzepakowym? Oliwie? Smalcu, a może egzotycznym oleju kokosowym? Na czym najlepiej i najzdrowiej smażyć? Znamy odpowiedź na to pytanie. Wybierzcie ten tłuszcz do smażenia, jest najzdrowszy.

Chcecie wreszcie poznać odpowiedź na pytanie „na czym najzdrowiej smażyć”? To jedno z bardziej elektryzujących zagadnień w żywieniu. Wiele osób ma odmienne zdanie na temat tego,  na jakim tłuszczu najlepiej smażyć mięso  i inne potrawy. Tutaj nie liczą się jednak opinie, a fakty. Specjaliści nie mają bowiem złudzeń i są w stanie dokładnie powiedzieć, jaki jest najlepszy, a jaki najgorszy tłuszcz do smażenia. Najlepszy tłuszcz do smażenia Najlepszym tłuszczem do smażenia jest bezsprzecznie oliwa z oliwek . To najprostsza odpowiedź na to pytanie. W dalszej części tekstu wyjaśnimy, jaki kryteria zostały wzięte pod uwagę w ocenie przydatności tłuszczu do smażenia. Nie chodzi tylko o to, żeby dany tłuszcz miał wysoki punkt dymienia. Jak sprawdzić, czy tłuszcz nadaje się do smażenia? Na wielu stronach internetowych przeczytacie, że trzeba spojrzeć na temperaturę dymienia i wybrać tłuszcz z najwyższą wartością. Niestety, sprawa nie jest tak prosta. Są czynniki, które mają równie duże znaczenie! Tłuszcz, który dobrze nadaje się do smażenia, powinien charakteryzować się kilkoma cechami. ► Mieć jak najmniej cholesterolu Cholesterol obecny w żywności pod wpływem temperatury utlenia się i wytwarza szkodliwe związki. Sam w sobie cholesterol nie jest tak bardzo niebezpieczny, ale cholesterol w smażonych, mocno przerobionych potrawach to wręcz trucizna. Nie najlepiej do smażenia nadają się więc: Smalec Łój i tłuszcz zwierzęcy Masło ► Mieć dużo antykoksydantów, które neutralizują trochę szkodliwość smażenia Chodzi o witaminę E, polifenole i garbniki. To zdrowe związki z żywności, które można znaleźć też w niektórych olejach (np. oleju z orzechów makadamia ). Dodatek tych substancji powoduje, że smażenie staje się trochę...

Jak schudnąć przy problemach z tarczycą
Newsy
Czy można schudnąć przy chorej tarczycy? Jeśli będziecie jeść te popularne produkty zrzucicie nawet 20 kg 
Macie niedoczynność tarczycy i wydaje wam się, że już nic nie pomoże wam schudnąć? Mylicie się, to oczywiście możliwe!

Niedoczynność tarczycy to coraz bardziej powszechny problem. Na niedoczynność tarczycy chorują w większym stopniu kobiety, wraz z wiekiem też wzrasta prawdopodobieństwo wystąpienia niedoczynności tarczycy. Taka diagnoza to jednak nie wyrok! Trzeba zmodyfikować swój styl życia i włączyć leki, a zarówno stan zdrowia, jak i szczupła sylwetka są możliwe do utrzymania. Problemy z tarczycą a masa ciała Najczęstszy problem z tarczycą: niedoczynność, powoduje między innymi obniżenie tempa przemiany materii, czyli popularnego „metabolizmu”. To nie mit, osoby z niedoczynnością tarczycy faktycznie naturalnie spalają mniej kalorii, niż zdrowi. Nie jest to jednak przeszkoda w utracie masy ciała. Osoby chorujące na nadczynność tarczycy, których jest znacznie mniej niż tych z niedoczynnością, będą szybciej traciły kilogramy i mogą cechować się niedowagą. Skupimy się więc na niedoczynności, bo to ona powoduje najczęściej bezsilność i poczucie, że nie da się schudnąć. Dieta w niedoczynności tarczycy Najważniejszą zasadą przy próbie schudnięcia w niedoczynności tarczycy jest stopniowe odchudzanie się. Nie wierzcie w cuda i informacje, że wszystkie nagromadzone kilogramy możecie utracić w tydzień. Schudnięcie w problemach z tarczycą naprawdę jest możliwe, nawet tak spektakularne, jak utrata 20 kg, ale potrzeba na to czasu. Uzbrójcie się więc w cierpliwość i nie stosujcie głodówek ani żadnych radykalnych diet eliminacyjnych. Jak schudnąć? Proste kroki Zapamiętajcie, że chudnięcie ma miejsce tylko wtedy, kiedy będziecie jeść mniej kalorii, niż codziennie spalacie. Najlepiej więc jednocześnie ograniczyć ilość spożywanych kalorii i zwiększyć aktywność fizyczną. Takie połączenie będzie najskuteczniejsze. Nie stosujecie głodówek i detoksów! Diety bardzo niskokaloryczne i...