Smażycie na tym oleju? To najgorszy wybór. Lepiej z niego wcale zrezygnować
Adobe Stock
Newsy

Smażycie na tym oleju? To najgorszy wybór. Lepiej z niego zrezygnować

Ten znany produkt macie pewnie u siebie w domach. Nigdy z nim tego nie róbcie, bo stanie się trujący!

Czasami bardzo cienka granica dzieli produkty spożywcze od tego, czy są zdrowe czy szkodliwe. Chorym na tarczycę nie posłużą niektóre warzywa, które są zdrowe dla reszty populacji. Sok pomidorowy może być bardzo zdrowy, ale pod warunkiem, że nie będzie zawierał dodatku soli. Herbata i kawa mogą być bardzo zdrowe, ale nie wypijane do posiłku.

To wszystko szczegóły na które trzeba zwracać uwagę, żeby jedzenie przynosiło wam korzyści, a nie straty. Są też takie produkty, które mogą być dosłownie trujące, jeśli potraktujecie je w nieodpowiedni sposób.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Bardzo zdrowy produkt, który zmienia się w truciznę

Chodzi o olej lniany. Jeśli kupowaliście olej lniany w sklepie ze zdrową żywnością lub czytaliście dołączoną do niego etykietę, być może wiecie, że nie można go pod żadnym pozorem podgrzewać.

Smażenie na oleju lnianym jest wykluczone! Co więcej, olej lniany powinno się trzymać w lodówce. Temperatura działa bardzo źle na zdrowe kwasy tłuszczowe, które w nim występują. Utleniają się one i wytwarzają niezdrowe wolne rodniki. Traktujcie olej lniany w odpowiedni sposób, a będzie służył waszemu zdrowiu.

Zobacz także
7-latka w szpitalu po zjedzeniu cukierka w przedszkolu. Lekarze mówią o zatruciu narkotykami

7-latka w szpitalu po zjedzeniu cukierka w przedszkolu. Lekarze mówią o zatruciu narkotykami

Ogórki konserwowe mogą być trucizną. Wszystko przez 1 błąd przy ich przyrządzaniu

Ogórki konserwowe mogą być trucizną. Wszystko przez 1 błąd przy ich przyrządzaniu

Co się dzieje po podgrzaniu oleju lnianego?

Olej lniany jest ceniony jako bardzo zdrowy produkt, szczególnie ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-3. Warto mieć go zawsze w swoim domu właśnie dlatego, że jest ich cennym źródłem.

Kwasy omega-3 są jednak bardzo nietrwałe. Są wrażliwe na:

  • Światło
  • Temperaturę
  • Powietrze

Z tego powodu najlepiej kupować olej lniany w małych butelkach, które nie będą za długo stały u was w domach. Najlepiej trzymajcie olej lniany w lodówce lub innym ciemnym miejscu. Przy zakupie oleju lnianego zwróćcie też uwagę na to, żeby był on sprzedawany w ciemnej butelce. Jeśli butelka będzie przezroczysta, przy leżakowaniu na sklepowych półkach rozpocznie się już proces rozkładu cennych kwasów. Lepiej tego unikać.

Ten olej to płynne złoto. Łagodzi stany zapalne w jelitach i usuwa złogi tłuszczu w żyłach
AdobeStock
Newsy
Ten olej to płynne złoto. Łagodzi stany zapalne w jelitach i usuwa złogi tłuszczu w żyłach
Zalecana dzienna dawka oleju lnianego to dwie łyżki stołowe. Po jednej łyżeczce wypijajcie rano i wieczorem, resztę dodawajcie do posiłków w ciągu dnia. Podpowiadamy, z czym jeść „płynne złoto”

Olej lniany to olej wyciskamy z nasion lnu. Tłoczy się go na zimno z siemienia lnianego. Zawiera 45% tłuszczu, w skład którego wchodzą jego najwartościowsze składniki: nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6. Dzięki nim w organizmie dochodzi do obniżenia „złego cholesterolu” przy jednoczesnym podniesieniu stężenia tego „dobrego”. Zmiana proporcji cholesterolu znacząco wpływa na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia. A to tylko jedno z wielu z wielu zdrowotnych właściwości oleju lnianego. Jak go pić, kiedy i ile? Wartości odżywcze i działanie oleju lnianego To jeden z najzdrowszych olejów roślinnych, których nie powinno zabraknąć w waszej diecie. Swoje wartościowe działanie zawdzięcza niepowtarzalnej i bardzo korzystnej dla ludzkiego organizmu proporcji kwasów omega-3 i 6. Nie tylko jest elementem zdrowej diety i olejem stosowanym w profilaktyce wielu chorób, ale też bardzo ważnym składnikiem diety osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Dostarcza tych samych substancji, w które jest bogata dieta osób jedzących mięso i ryby. Jest olejem roślinnym o bardzo szerokim zastosowaniu zdrowotnym: Wspomaga profilaktykę oraz leczenie chorób układu krążenia w tym nadciśnienia Wspomaga działanie układu nerwowego  Sprzyja funkcji zapamiętywania. Wspiera leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy Wzmacnia i regeneruje błonę śluzową na całej długości przewodu pokarmowego Łagodzi przewlekłe stany zapalne jelit Obniża poziom „złego cholesterolu” i poprawia proporcje pomiędzy „złym” a „dobrym” cholesterolem Stosowany jest w profilaktyce nowotworowej Skutecznie łagodzi skutki przewlekłych zaparć Jak stosować olej lniany? Zalecana dzienna dawka oleju lnianego to około 30 ml dziennie, czyli 2 łyżki stołowe. Najlepiej 1...

Ten olej działa, jak botoks na włosy. Nie chodzi o oliwę z oliwek ani o olej kokosowy
AdobeStock
Newsy
Ten olej działa jak botoks na włosy. Nie chodzi o oliwę z oliwek ani o olej kokosowy
Olej lniany ceniony jest nie tylko ze względu na swoje właściwości zdrowotne, ale i pielęgnacyjne. Przeczytajcie.

Świetnie działa na układ pokarmowy, wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej, pomaga zapobiegać miażdżycy a nawet dba o zdrowie psychiczne. Czy olej lniany potrafi coś jeszcze? Tak – może zadziałać jak botoks na wasze włosy. Zastosowanie kosmetyczne oleju lnianego Olej lniany to doskonały produkt do pielęgnacji skóry, włosów i paznokci. Jest szczególnie polecany do skóry wrażliwej, suchej, łuszczącej się, szorstkiej i skłonnej do alergii, ale również - dzięki kwasowi omega-3 - dobrze sprawdza się w pielęgnacji skóry tłustej, skłonnej do trądziku. Olej lniany nie tylko doskonale wzmacnia i odżywia skórę, ale też nadaje jej zdrowego blasku. Jego ogromną zaletą jest to, że nie zatyka skóry, ponieważ łatwo się wchłania. olej lniany wspomaga też kurację antycellulitową nawilża naskórek sprawia, że rozszerzone pory są mniej widoczne wygładza zmarszczki pomaga odżywić włosy i paznokcie, zmniejszając ich uszkodzenia Olej lniany stosowany na włosy: zapobiega matowieniu i wysuszeniu włosów wzmacnia je odżywia je wspomaga ich nawilżenie poprawia ich strukturę sprawia, że włosy mniej się łamią włosy zdrowiej rosną nie kręcą się są gładkie Jak stosować olej lniany na włosy? Nałóżcie olej na delikatnie zwilżone włosy przy myciu. Wmasujcie około 3 łyżeczki oleju lnianego w skórę głowy. Zostawcie olej na głowie na czas od pół godziny do dwóch godzin. Po każdym olejowaniu dokładnie umyjcie włosy szamponem. Co jeszcze warto wiedzieć na temat oleju lnianego? Zastanawiacie się nad kupieniem oleju lnianego? Oto garść ciekawych faktów, które musicie znać. Wytwarzany ze świeżo zmielonych nasion lnu olej lniany, zawiera 60 procent kwasów tłuszczowych omega-3. Zaledwie 1 łyżka oleju lnianego, zawiera ponad 7 gramów kwasu...

Już 2 łyżeczki dziennie pomogą spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol. Pijcie na zdrowie
AdobeStock
Newsy
Już 2 łyżeczki dziennie pomogą spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol. Pijcie na zdrowie
Wspaniały smak, aromat i witaminy zamknięte w butelce - tak można opisać ten produkt, który staje się coraz popularniejszy w polskich domach. Dodawajcie go do potraw lub pijcie prosto z butelki, a wasz organizm prędko wam za to podziękuje.

Każdej jesieni można zaobserwować duży wzrost zainteresowania dynią. To warzywo obecne w naszej kuchni od wielu lat znów stało się bardzo popularne - z dyni przyrządza się smaczne zupy, zapiekanki, a nawet ciasta. Równie wartościowe są jej pestki, a także olej, jaki się z nich pozyskuje. Wykazuje on wiele prozdrowotnych właściwości - sprawdźcie, jak go stosować.   Właściwości oleju z pestek dyni Olej ten wytwarza się z prażonych pestek dyni, które następnie są mielone. Olej ma intensywnie orzechowy smak i zapach oraz ciemnozielony kolor. Z tego względu wspaniale komponuje się z sałatkami, nadając im wyjątkowego aromatu. Ponadto, olej dyniowy zawiera w sobie witaminy i składniki odżywcze, a także nienasycone kwasy tłuszczowe, tak potrzebne każdemu z nas. Znajdziecie w nim m.in.: witaminę A, C, D, E oraz K i witaminy z grupy B nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-6 i Omega-9 cenne aminokwasy cynk, selen, miedź, jod, skwalen, żelazo, mangan, potas, wapń, fosfor i magnez  fitosterole  Działanie oleju z pestek dyni Poza bogactwem witamin i minerałów, olej z pestek dyni wykazuje dobroczynne działanie na cały organizm. Osoby, które borykają się z nadwagą, docenią go ze względu na błonnik - składnik ten, znajdujący się w oleju z dyni, pomaga wyregulować metabolizm, zapewnia uczucie sytości i w rezultacie ułatwia zrzucanie nadprogramowych kilogramów.  Spożywanie oleju z pestek dyni pomaga również obniżyć „zły” cholesterol LDL i poziom trójglicerydów we krwi. Na skutek picia oleju można natomiast zaobserwować wzrost HDL, czyli „dobrego” cholesterolu. Ponadto, regularne picie oleju wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego, przyśpiesza gojenie się ran, a także poprawia koncentrację i pamięć.  Jak pić olej z pestek dyni?...

Ten produkt udrażnia tętnice i zmniejsza ryzyko zawału. Jedzcie 2 razy w tygodniu
AdobeStock
Newsy
Ten produkt udrażnia tętnice i zmniejsza ryzyko zawału. Jedzcie go 2 razy w tygodniu
Zawierają mnóstwo zdrowych kwasów omega-3 i doskonale smakują. Jedzcie je co najmniej 2 razy w tygodniu.

Osoby cierpiące na choroby układu krążenia dobrze wiedza, że w ich diecie zabronione jest spożywanie tłustych oraz słonych potraw. Można, a nawet trzeba jednak zrobić wyjątek od tej reguły i włączyć do swojej diety tłuste ryby. Sprawdźcie, dlaczego są tak zdrowe. Tłuste ryby i ich działanie na serce Można wyróźnić tzw. dobre i złe tłuszcze. Dobre, czyli tłuszcze nienasycone omega-3 znajdują się w bardzo smacznych produktach - tłustych rybach. Tłuszcze te obniżają cholesterol LDL (czyli „zły” cholesterol), zapobiegają miażdżycy, nadciśnieniu tętniczemu i tym samym obniżają ryzyko zawału.  Ponadto, zawarte w tłustych rybach kwasy omega-3 doskonale wpływają na funkcjonowanie mózgu. Wspomagają procesy uczenia się, zapamiętywania, a także mogą pomóc ochronić się przed chorobą Alzheimera.  Eksperci zalecają, by spożywać tłuste ryby około dwa razy na tydzień. Taka porcja tygodniowa dostarczy organizmowi niezbędną dawkę kwasów omega-3, która wynosi średnio 250 mg na dzień. Które ryby są najzdrowsze? W sklepach można kupić wiele gatunków tłustych ryb, które mają dobroczynny wpływ na zdrowie. To m.in.: makrela - nie tylko wędzona! Makrelę można z powodzeniem kupić także surową i usmażyć ją na patelni, a jeszcze lepiej - na grillu.  tuńczyk - najlepiej w sosie własnym, bez dodatku oleju. Czasami w sklepach można dostać także stek z tuńczyka. Jego cena jest wysoka, ale zdecydowanie warto raz na jakiś czas skosztować takiego rarytasu. sardynka - szeroko dostępne w puszkach w różnych zalewach: w oleju, sosie pomidorowym albo paprykowym.  łosoś - nie tylko zdrowy, ale także bardzo smaczny i doceniany ze względu na delikatne mięso. Można go jeść na surowo, po uwędzeniu, a także upiec w piekarniku. Najzdrowsze jest pieczenie ryb w pergaminie...