Czasami bardzo cienka granica dzieli produkty spożywcze od tego, czy są zdrowe czy szkodliwe. Chorym na tarczycę nie posłużą niektóre warzywa, które są zdrowe dla reszty populacji. Sok pomidorowy może być bardzo zdrowy, ale pod warunkiem, że nie będzie zawierał dodatku soli. Herbata i kawa mogą być bardzo zdrowe, ale nie wypijane do posiłku.

To wszystko szczegóły na które trzeba zwracać uwagę, żeby jedzenie przynosiło wam korzyści, a nie straty. Są też takie produkty, które mogą być dosłownie trujące, jeśli potraktujecie je w nieodpowiedni sposób.

Bardzo zdrowy produkt, który zmienia się w truciznę

Chodzi o olej lniany. Jeśli kupowaliście olej lniany w sklepie ze zdrową żywnością lub czytaliście dołączoną do niego etykietę, być może wiecie, że nie można go pod żadnym pozorem podgrzewać.

Smażenie na oleju lnianym jest wykluczone! Co więcej, olej lniany powinno się trzymać w lodówce. Temperatura działa bardzo źle na zdrowe kwasy tłuszczowe, które w nim występują. Utleniają się one i wytwarzają niezdrowe wolne rodniki. Traktujcie olej lniany w odpowiedni sposób, a będzie służył waszemu zdrowiu.

Zobacz także:

Co się dzieje po podgrzaniu oleju lnianego?

Olej lniany jest ceniony jako bardzo zdrowy produkt, szczególnie ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-3. Warto mieć go zawsze w swoim domu właśnie dlatego, że jest ich cennym źródłem.

Kwasy omega-3 są jednak bardzo nietrwałe. Są wrażliwe na:

  • Światło
  • Temperaturę
  • Powietrze

Z tego powodu najlepiej kupować olej lniany w małych butelkach, które nie będą za długo stały u was w domach. Najlepiej trzymajcie olej lniany w lodówce lub innym ciemnym miejscu. Przy zakupie oleju lnianego zwróćcie też uwagę na to, żeby był on sprzedawany w ciemnej butelce. Jeśli butelka będzie przezroczysta, przy leżakowaniu na sklepowych półkach rozpocznie się już proces rozkładu cennych kwasów. Lepiej tego unikać.