Jest kwaśny i właśnie dlatego jest tak bardzo lubiany. Wyostrza smak drożdżowych placków, jest świetnym składnikiem kompotu, galaretek i dżemów. Można go dodawać do mięs, którym nadaje całkiem nowego charakteru. Jego kwaśny smak zdradza, że w łodygach znajduje się dużo kwasu jabłkowego i szczawiowego. Ma wyjątkowe właściwości, warto wykorzystać więc to, że zaczyna się na niego sezon.

Wartości zdrowotne rabarbaru

Rabarbar był warzywem jedzonym przez Chińczyków już 2700 lat przed naszą erą. Od tamtych czasów ceniono nie tylko jego kwaskowy smak, nadający wyrazistości daniom, ale także jego właściwości zdrowotne.

Rabarbar jest cennym źródłem błonnika i witaminy C. Zawiera dużo witamin A i E, a także potasu i magnezu. Po 20 minutach pieczenia wytwarzają się w nim polifenole, stanowiące ochronę przed nowotworami. Stąd wielki sens mają więc wypieki z rabarbarem.

Jedzenie rabarbaru dobrze wpływa na perystaltykę jelit. Warzywo ma też właściwości ściągające i antyseptyczne. Rabarbar jest  bogatym źródłem luteiny, która ma duży wpływ za zdrowie skóry i oczu. Działa poprawiając nawodnienie i elastyczność skóry, ogranicza procesy utleniania lipidów w skórze.

Zobacz także:

Jakie dania warto przyrządzać z rabarbarem?

Najprostszy sposób podania łodyżek rabarbaru to maczanie jego kwaśnych łodyg w cukrze. Z reguły jednak przyrządza się go w bardziej wyrafinowany sposób.

Najpowszechniej przygotowywane dania z wykorzystaniem rabarbaru to placek z rabarbarem i kompot. Jednak warzywo nadaje się na znacznie więcej potraw a jego kwaskowy smak dobrze komponuje się zarówno w daniach słodkich jak i słonych.

Potrawy słodkie z rabarbarem:

  • Orzeźwiająca lemoniada
  • Kompot
  • Owsianka z rabarbarem
  • Dżem rabarbarowy
  • Zupa owocowa z rabarbaru
  • Ciasto drożdżowe i inne ciasta np. ucierane czy beza
  • Tarta z rabarbarem

Potrawy słone z rabarbarem:

  • Kurczak z rabarbarowym chutneyem (rodzaj gęstego sosu)
  • Sałatka z pieczonym rabarbarem
  • Zapiekane cebule z musem rabarbarowym
  • Carpaccio z sosem rabarbarowym
  • Pieczeń z sosem słodko kwaśnym z rabarbaru

Źródło: haps.pl, kukbuk.pl