Jest bardzo zdrowy, ale nie wszyscy mogą go jeść. Podnosi ryzyko wystąpienia groźnych chorób
AdobeStock
Newsy

Jest bardzo zdrowy, ale nie wszyscy mogą go jeść. Podnosi ryzyko wystąpienia groźnych chorób

Osoby cierpiące na pewne choroby muszą uważać na jedzenie bobu. W niektórych przypadkach może być groźny dla zdrowia.

Gdy rozpoczyna się sezon na jedzenie tej rośliny, każdy chętnie ją przyrządza w kuchni. Można też z powodzeniem hodować ją w ogródku. Okazuje się jednak, że może ona wchodzić w niebezpieczne interakcje z lekami, a nawet wywoływać groźną chorobę. Wiedzieliście o tym? 

Przy tych chorobach uważajcie na bób

Bób jest rośliną strączkową i zawiera wiele witamin oraz mikroelementów niezbędnych dla zdrowia, m.in. żelazo, miedź, witaminę K i witaminy z grupy B. Znajduje się w nim także błonnik pokarmowy, który wspomaga pracę układu pokarmowego i ułatwia odchudzanie, ponieważ zapewnia uczucie sytości po posiłku.

Ponadto, bób jest też źródłem białka i poleca się go osobom stosującym dietę wegetariańską, wegańską i inne sposoby żywienia, w których ogranicza się mięso.

Jednak bób może być niebezpieczny w przypadku osób, które leczą się na niektóre choroby. Na przykład:

  • choroba Parkinsona - cierpiący na to schorzenie przyjmują lewodopę, czyli lek, który łagodzi objawy choroby. Jedzenie bobu może jednak zwiększyć stężenie tej substancji w organizmie, co może być niebezpieczne.

  • dna moczanowa - w bobie znajdują się puryny, które powodują wzmożoną produkcję kwasu moczowego, dlatego osoby chorujące na dnę moczanową, a także kamicę nerkową, nie powinny jeść tego warzywa.

  • cukrzyca - jedzenie bobu przy cukrzycy jest niewskazane ze względu na jego wysoki indeks glikemiczny po ugotowaniu.

Zobacz także
Pijecie gorącą herbatę? Jak najszybciej przestańcie. To może skończyć się dla was tragicznie

Pijecie gorącą herbatę? Jak najszybciej przestańcie. To może przynieść opłakane skutki

Zaskakujące odkrycie dotyczące kawy. Wszyscy się mylili

Zaskakujące odkrycie dotyczące kawy. Wszyscy się mylili

Fawizm, czyli choroba bobowa

Dość niezwykłą jednostką chorobową jest fawizm, nazywany także chorobą bobową. Jest to choroba genetyczna, która może prowadzić do anemii. Czasami jednak do rozwoju fawizmu dochodzi na skutek zjedzenia bobu w przypadku osób, u których występuje mutacja genowa wywołująca tę chorobę.

Objawy fawizmu to m.in. żółtaczka, bóle brzucha, zmęczenie, ciemne zabarwienie oczu, gorączka czy wymioty. Choroba ta częściej dotyka mężczyzn, a do rozpoznania dochodzi w wyniku przeprowadzenia badań genetycznych.

Źródło: o2.pl, poradnikzdrowie.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Imbir korzeń
Pixabay
Newsy
Zjedzcie kawałek imbiru przed podróżą autem. Będziecie zdumieni efektami
Koniecznie musicie wypróbować ten sposób przed następną wycieczką samochodem!

Źle się czujecie podczas podróży autem? Łapią was mdłości, macie zawroty głowy, a czasem nawet dochodzi do wymiotów? To typowe objawy choroby lokomocyjnej, na którą być może cierpicie! Ta przypadłość dotyka co piątej osoby i wbrew pozorom, cierpią na nią nie tylko dzieci. Uciążliwe objawy występują nie tylko w tracie podróży samochodowych, ale też w trakcie rejsów statkiem czy lotów samolotem. Choroba lokomocyjna może skutecznie uprzykrzać życie i spowodować, że doświadczenie podróży będzie znacznie mniej przyjemne. Na szczęście mamy prosty sposób, dzięki któremu złagodzicie objawy. Powody choroby lokomocyjnej Dlaczego choroba lokomocyjna dotyka akurat was? To przez dezorientację nerwu błędnego. U niektórych osób dochodzi do takich objawów, ponieważ organizm jest bardzo zdezorientowany. To teoretycznie nienaturalne, że siedzicie, a świat wokół się przemieszcza. Bardziej wrażliwe osoby mogą doświadczyć tych nieprzyjemnych odczuć nawet w trakcie oglądania telewizji! Imbir – naturalny sposób na chorobę lokomocyjną Zamiast sięgać od razu po tabletki, spróbujcie tego domowego sposobu. Przeciwdziała on wymiotom, mdłościom i utracie apetytu. Imbir niweluje więc wszystkie nieprzyjemne skutki choroby lokomocyjnej. Jak stosować imbir przed podróżą? Imbir na chorobę lokomocyjną możecie stosować w różny sposób. Do wyboru macie: Przygotowanie naparu ze świeżego imbiru – zalejcie plastry świeżego imbiru gorącą wodą i wypijcie przygotowany napój. Napar z suszonego imbiru – w aptekach lub sklepach zielarskich można dostać suszony imbir. Przygotujcie go zgodnie z przepisem na opakowaniu i pijcie taki napar bezpośrednio przed podróżą. Plastry imbiru do ssania – jeśli nie przeszkadza wam...

mieso czerwone niezdrowe
Zgobisz/gotujmy.pl
Newsy
Jecie dużo czerwonego mięsa? Mamy przykrą wiadomość. Jest szczególnie niebezpieczne dla kobiet
Lepiej ograniczcie steki i zrazy – jedzenie dużych ilości czerwonego mięsa ma destrukcyjny wpływ na zdrowie kobiet.

Lekarze od dłuższego czasu biją na alarm i zalecają ograniczyć spożycie czerwonego mięsa w diecie. Wołowina nie dość, że zawiera o wiele więcej tłuszczu niż białe mięso, to jeszcze składa się on głównie z tłuszczów trans. A te są niekorzystne dla zdrowia, ponieważ podnoszą poziom cholesterolu i prowadzą do miażdżycy, która jest częstym powodem zawałów serca i udarów. Najnowsze odkrycie amerykańskich naukowców wskazuje, że spożycie czerwonego mięsa jest niewskazane z jeszcze jednego powodu. Odkrycie amerykańskich naukowców W Stanach Zjednoczonych aż przez 22 lata badano wpływ jedzenia czerwonego mięsa na zdrowie. Wołowina stanowi sporą część diety Amerykanów, dlatego opublikowane wyniki badań wywołały spory niepokój – zwłaszcza wśród Amerykanek. Bowiem po przebadaniu 3800 kobiet cierpiących na endometriozę stwierdzono, że na występowanie oraz rozwój choroby, ogromny wpływ miało jedzenie wołowiny! Z badania wynika, że u kobiety jedzącej czerwone mięso dwa razy dziennie ryzyko wystąpienia endometriozy jest aż o 56% wyższe! Endometrioza – co to jest? Gruczolistość błony śluzowej macicy czyli endometrioza to choroba, która dotyka aż do 15% kobiet w wieku rozrodczym. W tej chorobie błona śluzowa macicy rozrasta się nieprawidłowo, trafiając do różnych narządów w jamie brzusznej i powodując dotkliwy ból. W dobrze działającym układzie rozrodczym kobiety, błona śluzowa rośnie tylko w obrębie macicy i jest wydalana w trakcie miesiączki. Jednak przy endometriozie część tych komórek trafia do innych narządów, np. do pęcherza albo jajowodów. Gdy dochodzi do stanu zapalnego, fragmenty te zmieniają się w zrosty i guzki, które zostają już tam na zawsze. Częstą konsekwencją endometriozy jest niepłodność. Chorobę...

Anna Dereszowska zmaga się z nieuleczalną chorobą. Musiała całkowicie zmienić swoją dietę
ONS
Newsy
Anna Dereszowska zmaga się z poważną chorobą. Musiała całkowicie zmienić sposób żywienia
Anna Dereszowska dołączyła do grona gwiazd, które zmagają się z chorobą tarczycy, znaną jako Hashimoto. Stan ten wymaga znaczących zmian żywieniowych. Na co trzeba szczególnie uważać?

Jakiś czas temu Anna Dereszowska przyznała, że choruje na chorobę Hashimoto . Czym jest ten san i jakie daje objawy. Czym jest choroba Hashimoto? Choroba Hashimoto to stan, w którym układ odpornościowy atakuje tarczycę - niewielki gruczoł u podstawy szyi pod jabłkiem Adama. Tarczyca pełni niezwykle ważną rolę w naszym organizmie. Jest częścią układu hormonalnego, który wytwarza hormony koordynujące wiele funkcji w naszym ciele. Zapalenie spowodowane chorobą Hashimoto, znane również jako przewlekłe limfocytarne zapalenie tarczycy, często prowadzi do niedoczynności tarczycy. Stan ten przede wszystkim kobiet w średnim wieku, ale może również występować u mężczyzn i kobiet w każdym wieku a nawet u dzieci. Objawy choroby Hashimoto Mimo iż początkowo choroba ta nie daje żadnych objawów. Choroba Hashimoto zwykle rozwija się powoli w utajeniu z czasem powodując przewlekłe uszkodzenie tarczycy oraz prowadząc do spadku poziomu hormonów tarczycy we krwi. Główne objawy niedoczynności tarczycy obejmują: zmęczenie i ospałość zwiększoną wrażliwość na zimno zaparcia bladą, suchą skórę opuchniętą twarz łamliwe paznokcie wypadanie włosów niewyjaśniony przyrost masy ciała bóle mięśni, tkliwość i sztywność depresję zaniki pamięci Przewlekłe zapalenie tarczycy dotyka kobiety w każdym wieku. W każdym przypadku, zmienia również w sposób nieodwracalny nawyki żywieniowe. Jak wygląda dieta przy Hashimoto ? W wywiadzie dla „Super Expressu" Anna Dereszowska opowiedziała o swojej chorobie i o tym, jak wpłynęła ona na sposób jej odżywiania.  Choruję na Hashimoto. Staram się za pomocą diety poprawiać swoje wyniki badań i odpowiednim jedzeniem wpływać na własne...

Nie jedzcie bobu przy tej chorobie. Może zadziałać jak trucizna
Pixabay
Newsy
Nie jedzcie bobu przy tej chorobie. Może zadziałać jak trucizna
Bób to bardzo zdrowe warzywo. Trzeba na nie jednak bardzo uważać, jeśli zmagacie się z pewnymi schorzeniami.

Bób to źródło wielu cennych składników odżywczych takich jak kwas foliowy, witaminy A, K, C i B6, a także ryboflawina czy niacyna. To także prawdziwa skarbnica minerałów: fosforu, żelaza, potasu i wapnia. Chociaż może on czasem powodować wzdęcia , zawiera również dużo błonnika i białka, które sprawiają, że jest to wyjątkowo pożywna przekąska, która na długo syci organizm. Może także wspomóc leczenie anemii, obniżać poziom cholesterolu , a także regulować ciśnienie krwi . Kto nie może jeść bobu? Chociaż dla wielu osób bób będzie bardzo zdrową propozycją na obiad czy przekąskę, absolutnie nie powinny po niego sięgać osoby chore na dnę moczanową (podagrę) oraz kamienie nerkowe. Warzywo to zawiera bardzo duże ilości związków purynowych, które zwiększają produkcję kwasu moczowego. Związek ten odkłada się w narządach, zwłaszcza w stawach, i może bezpowrotnie je uszkodzić. Po bób nie powinny sięgać także osoby chore na cukrzycę . Chociaż surowe warzywo nie ma wysokiego indeksu glikemicznego (ok. 40), gotowany bób zyskuje już drugie tyle w poziomie IG. Diabetycy powinni więc ograniczać bób i sięgać po niego jedynie w wyjątkowych okazjach. Bardzo często wspomina się także o chorobie Parkinsona , która jest kolejnym przeciwskazaniem do jedzenia bobu. Leki podawane osobom chorym zawierają składnik, którego stężenie może się znacząco podnieść po zjedzeniu bobu. Jest to więc ryzykowne i zawsze powinno być skonsultowane z lekarzem. Choroba fasolowa To dość rzadkie schorzenie, którego objawy mogą aktywować właśnie niektóre rośliny strączkowe takie jak fasola czy bób. „Choroba fasolowa” zwana jest fawizmem, który powoduje niedobór pewnego enzymu. Jego bardzo niski poziom...