Jest bardzo zdrowy, ale nie wszyscy mogą go jeść. Podnosi ryzyko wystąpienia groźnych chorób
AdobeStock
Newsy

Jest bardzo zdrowy, ale nie wszyscy mogą go jeść. Podnosi ryzyko wystąpienia groźnych chorób

Osoby cierpiące na pewne choroby muszą uważać na jedzenie bobu. W niektórych przypadkach może być groźny dla zdrowia.

Gdy rozpoczyna się sezon na jedzenie tej rośliny, każdy chętnie ją przyrządza w kuchni. Można też z powodzeniem hodować ją w ogródku. Okazuje się jednak, że może ona wchodzić w niebezpieczne interakcje z lekami, a nawet wywoływać groźną chorobę. Wiedzieliście o tym? 

Przy tych chorobach uważajcie na bób

Bób jest rośliną strączkową i zawiera wiele witamin oraz mikroelementów niezbędnych dla zdrowia, m.in. żelazo, miedź, witaminę K i witaminy z grupy B. Znajduje się w nim także błonnik pokarmowy, który wspomaga pracę układu pokarmowego i ułatwia odchudzanie, ponieważ zapewnia uczucie sytości po posiłku.

Ponadto, bób jest też źródłem białka i poleca się go osobom stosującym dietę wegetariańską, wegańską i inne sposoby żywienia, w których ogranicza się mięso.

Jednak bób może być niebezpieczny w przypadku osób, które leczą się na niektóre choroby. Na przykład:

  • choroba Parkinsona - cierpiący na to schorzenie przyjmują lewodopę, czyli lek, który łagodzi objawy choroby. Jedzenie bobu może jednak zwiększyć stężenie tej substancji w organizmie, co może być niebezpieczne.

  • dna moczanowa - w bobie znajdują się puryny, które powodują wzmożoną produkcję kwasu moczowego, dlatego osoby chorujące na dnę moczanową, a także kamicę nerkową, nie powinny jeść tego warzywa.

  • cukrzyca - jedzenie bobu przy cukrzycy jest niewskazane ze względu na jego wysoki indeks glikemiczny po ugotowaniu.

Zobacz także
Pijecie gorącą herbatę? Jak najszybciej przestańcie. To może skończyć się dla was tragicznie

Pijecie gorącą herbatę? Jak najszybciej przestańcie. To może przynieść opłakane skutki

Zaskakujące odkrycie dotyczące kawy. Wszyscy się mylili

Zaskakujące odkrycie dotyczące kawy. Wszyscy się mylili

Fawizm, czyli choroba bobowa

Dość niezwykłą jednostką chorobową jest fawizm, nazywany także chorobą bobową. Jest to choroba genetyczna, która może prowadzić do anemii. Czasami jednak do rozwoju fawizmu dochodzi na skutek zjedzenia bobu w przypadku osób, u których występuje mutacja genowa wywołująca tę chorobę.

Objawy fawizmu to m.in. żółtaczka, bóle brzucha, zmęczenie, ciemne zabarwienie oczu, gorączka czy wymioty. Choroba ta częściej dotyka mężczyzn, a do rozpoznania dochodzi w wyniku przeprowadzenia badań genetycznych.

Źródło: o2.pl, poradnikzdrowie.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Tę groźną bakterię znajdziecie w sałacie i owocach. Może zrujnować wam zdrowie
AdobeStock
Newsy
Tę groźną bakterię znajdziecie w sałacie i owocach. Może zrujnować wam zdrowie
Objawów choroby wywołanej przez tę bakterię nie wolno lekceważyć. Nieleczona, może stanowić zagrożenie życia.

Rodzice, dziadkowie, nauczyciele i wszyscy dorośli od zawsze powtarzają dzieciom, że owoce i warzywa przed zjedzeniem należy koniecznie umyć. I mają rację, ponieważ na tych i innych produktach mogą się znajdować pałeczki Listeria monocytogenes, wywołujące listeriozę - niebezpieczną chorobę atakującą organizm. Zobaczcie, jak objawia się listerioza, jak można się nią zarazić i co zrobić w takiej sytuacji.  Objawy listeriozy Osoby, które mają zdrowy i silny układ odpornościowy najczęściej przechodzą zakażenie bezobjawowo. Listerioza jest niebezpieczna dla dzieci, osób starszych oraz kobiet w ciąży, ponieważ mają osłabiony układ odpornościowy. Listerioza może dawać objawy kojarzone z grypą, takie jak: gorączka bóle mięśni dreszcze wymioty biegunka ból brzucha Takie objawy zwykle ustępują po około 1-3 dniach. Jednak u osób z osłabionym układem odpornościowym objawy mogą być bardziej poważne. To m.in. światłowstręt i zaburzenia równowagi Jak dochodzi do zakażenia listeriozą? Listerioza rozwija się po spożyciu produktów spożywczych, w których znajdowały się pałeczki bakterii Listeria monocytogenes. Występuje ona powszechnie w naszym środowisku - jest w wodzie, glebie, gnijących roślinach, a także u zwierząt (zarówno dzikich, jak i hodowlanych). Pałeczki tej bakterii znajdują się również w wielu produktach spożywczych, takich, jak: pakowane sałaty gotowe sałatki owoce warzywa mleko niepasteryzowane białe sery mięso surowe, mrożone i gotowane lody wyroby garmażeryjne Co robić w przypadku podejrzenia zakażenia listeriozą? Jeżeli podejrzewamy u siebie lub u kogoś bliskiego zakażenie listeriozą, należy koniecznie udać się do...

Jedzenie tych produktów zwiększa ryzyko zakrzepicy. Większość z nas spożywa je codziennie
AdobeStock
Newsy
Jedzenie tych produktów zwiększa ryzyko zakrzepicy. Większość z nas spożywa je codziennie
Zakrzepica to choroba, której ryzyko występowania wzrasta w wyniku innych schorzeń, a także nieprawidłowej diety. By zapobiec zakrzepicy, ważne jest, by odpowiednio odżywiać się na co dzień.

Zakrzepica może być powodem aż pół mln zgonów rocznie w Europie, a w Polsce na tę chorobę co roku zapada sto tysięcy osób. Przy zakrzepicy dochodzi do zatoru żył, przez który krew nie przepływa prawidłowo. Powoduje to wiele nieprzyjemnych objawów, w obrzęk kończyn, niedowład oraz bóle w klatce piersiowej, a nieleczona zakrzepica może doprowadzić do zatoru serca, a w konsekwencji - do śmierci. Ogromne znaczenie w profilaktyce tej choroby ma prawidłowa dieta - sprawdźcie, co powinno się w niej znaleźć, a jakich produktów należy unikać.  Czynniki ryzyka zakrzepicy Zagrożone rozwojem zakrzepicy są osoby znajdujące się w grupie ryzyka, czyli takie, które: mają co najmniej 40 lat przeszły zabieg chirurgiczny miednicy, dolnych kończyn i jamy brzusznej kobiety w ciąży oraz w połogu przeszły zawał serca, udar lub sepsę są leżące z powodu wypadku lub ciężkiej choroby Zwiększone ryzyko zachorowania na zakrzepicę dotyczy także osób zdrowych, które prowadzą niezdrowy tryb życia. Mowa tutaj o paleniu papierosów, piciu alkoholu oraz częstym spożywaniu „śmieciowego” jedzenia, które w konsekwencji często prowadzi do otyłości - choroby, która dodatkowo sprzyja zachorowaniu na zakrzepicę.  Czego nie jeść, by uniknąć zakrzepicy? Jeżeli zależy wam na zdrowiu, koniecznie usuńcie ze swojej diety produkty zawierające dużo cukru - słodycze, słodkie napoje, ciasta i ciasteczka. Należy też zrezygnować z jedzenia, które jest wysokoprzetworzone. To m.in. gotowe dania, zupki instant, a także konserwy, parówki i serki topione. Z diety powinno także zniknąć czerwone mięso, czyli wołowina i wieprzowina.  Dieta przeciw zakrzepicy  Ponieważ zakrzepica częściej występuje o osób otyłych, w profilaktyce tej choroby niezwykle ważny jest odpowiedni sposób...

Jedzcie to na śniadanie, a uchronicie się przed osteoporozą
AdobeStock
Newsy
Jedzcie to na śniadanie, a uchronicie się przed osteoporozą
Tej niebezpiecznej i niestety powszechnej chorobie można zapobiegać. Kluczowa jest dieta.

Osteoporoza, czyli zrzeszotnienie kości, to już choroba cywilizacyjna. Przytoczone przez WHO dane mrożą krew w żyłach - na tę chorobę cierpi już 200 mln ludzi na świecie. Osteoporoza może prowadzić do bardzo poważnych konsekwencji, jak groźne dla życia złamania - na przykład kręgosłupa. By zapobiegać tej chorobie i wzmocnić kości, trzeba stosować się do odpowiednich zasad żywienia. Przeczytacie o tym poniżej. Dieta w osteoporozie Osoby zagrożone tą chorobą lub leczące się na osteoporozę powinny dostarczać organizmowi wysokie dawki witaminy D oraz wapnia. Według ekspertów z Mayo Clinic, koniecznie w codziennej diecie powinny się znaleźć owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste. Te ostatnie zawierają dużo błonnika i składników odżywczych, które wspomagają organizm. Z kolei w przypadku owoców i warzyw zaleca się jedzenie co najmniej trzech porcji tych produktów dziennie.  Kolejnym ważnym składnikiem w diecie osób chorych na osteoporozę jest białko, najlepiej pochodzenia roślinnego. W roślinach strączkowych, w których się ono znajduje, można znaleźć także wiele witamin, minerałów oraz związki przypominające fitoestrogeny, odpowiadające m.in. za utrzymanie zdrowych kości.  Przyczyny osteoporozy Choroba ta najczęściej powodowana jest po prostu podeszłym wiekiem, ale także przyjmowanymi lekami lub innymi schorzeniami. W grupie ryzyka zachorowania na osteoporozę znajdują się: kobiety, u których menopauza wystąpiła przed 45. rokiem życia osoby starsze cukrzycy osoby cierpiące na kamicę nerkową czy zespół Cushinga osoby o szczupłej budowie ciała mężczyźni, u których stwierdzono niski poziom testosteronu oraz kobiety o niskim poziomie estrogenów Do głównych przyczyn zachorowań na osteoporozę można zaliczyć siedzący tryb życia, palenie...

pilne
Newsy
GIS ostrzega: Partia sera mozzarella wycofana ze sprzedaży. Powodem groźne bakterie
Bakterie wywołujące listeriozę wykryto w serze mozzarella. GIS informuje o szczegółach.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące partii sera mozzarella. Okazało się, że wykryto w niej niebezpieczne dla zdrowia bakterie Listeria monocytogenes. Poznajcie szczegóły.  Ser mozzarella wycofany ze sprzedaży  Na oficjalnej stronie internetowej Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o zagrożeniu dotyczącym wycofywanej partii produktów. Informację o wycofaniu partii sera ze sprzedaży przekazał do GIS sam producent, który w wyniku wewnętrznej kontroli wykrył w serze obecność bakterii Listeria monocytogenes.  Poniżej podajemy szczegóły dotyczące wycofanego produktu, dostępne na stronie gov.pl: Produkt – Ser Mozzarella Plastry 135 g Numer partii: 01.22.1261 Data minimalnej trwałości: 20.06.2022 Producent: CEKO Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, Goliszew 3a, 62-817 Żelazków, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30071602 Główny Inspektorat Sanitarny wydał zalecenia dla osób, które kupiły ser mozzarella z wycofywanej partii - nie należy spożywać tego produktu, a w przypadku zjedzenia go i wystąpienia jakichkolwiek niepokojących objawów, należy skontaktować się z lekarzem.  Objawy zakażenia bakterią Listeria monocytogenes Gdy dojdzie do zakażenia, objawy pojawiają się stosunkowo szybko - już 4 godziny po zjedzeniu produktu, w którym znajdowała się bakteria Listeria monocytogenes. Mogą się pojawić następujące dolegliwości: biegunka nudności wymioty bóle mięśni i stawów wysoka gorączka drgawki omdlenia Bardzo ważna jest reakcja na te objawy i szybkie rozpoczęcie leczenia. Nieleczona listerioza może prowadzić do bardzo poważnych konsekwencji, takich jak zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych, a nawet sepsy.  Na czym polega leczenie listeriozy? Bezwzględnie konieczna...