Jeśli popelniacie ten bląd, naleśniki nie będą złociste i chrupiące.
Adobe Stock
Newsy

Jeśli popełniacie ten błąd, naleśniki nigdy nie będą złociste i chrupiące. Oto jak smażyć najlepsze

Poznajcie tajemnicę chrupiących naleśników. Będą też delikatne jak obłoczek i złociste jak słońce.

Naleśniki nie należą do trudnych dań, pod warunkiem… że potraficie je smażyć. Istnieje kilka ważnych zasad przygotowywania ciasta i usmażenia idealnych naleśników. Ciasto powinno być dość rzadkie, a patelnia, na którą je wylewacie, bardzo gorąca. Jeśli opanujecie trudną sztukę usmażenie pierwszego naleśnika, kolejne będą coraz lepsze. Co jednak zrobić, żeby naleśniki były chrupiące i złociste? Podpowiadamy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Prosty patent na cieniutkie i chrupiące naleśniki

Poza dobrze rozgrzaną patelnią i odpowiednią, rzadką konsystencją ciasta, smażąc naleśniki trzeba pamiętać, że tylko te cieniutkie będą chrupiące. Żeby usmażyć cienki placek, nie wylewajcie na patelnię całej chochli ciasta. Ciasta powinniście nalać niewiele i dnem okrągłej łyżki wazowej rozprowadzić je po całej powierzchni patelni. Wyjdzie wam z tego elastyczny, cieniutki placuszek, który nie tylko łatwo przewrócicie na drugą stronę, ale też z przyjemnością zjecie. Z każdym rodzajem farszu: słodkim, słonym lub bez żadnych dodatków.

Zobacz także
Czy to prawda, że pierwszy naleśnik nigdy nie wychodzi? Dzięki temu trikowi wszystkie wyjdą wam idealnie

Dlaczego pierwszy naleśnik nigdy nie wychodzi? Dzięki 1 trikowi wszystkie zawsze wyjdą wam idealnie

Przepis na puszyste pankejki. Zróbcie te lekkie placuszki zamiast oklepanych naleśników

Przepis na puszyste pankejki. Zróbcie te lekkie placuszki zamiast oklepanych naleśników

Czy do naleśników należy dodawać jajko? Jajka nie, ale tę przyprawę tak

Są różne sposoby przygotowywania ciasta na naleśniki. W wielu przepisach, wśród składników znajdziecie jajka, a osoby, które używają takich receptur tłumaczą, że dzięki jajkom naleśniki stają się pożywniejsze. Miłośnicy naleśników bez jajek mają jednak swoje argumenty:

  • Naleśniki bez jajek są delikatniejsze
  • Udaje się usmażyć cieńsze niż te z jajkami
  • Ciasto można ukręcić błyskawicznie, łącząc tylko mąkę wodę i olej i szczyptę soli

Do ciasta naleśnikowego warto dodać jeszcze jeden składnik, który wpłynie na smak i wygląd naleśników. To cukier.

Dodawajcie szczyptę cukru nawet wówczas, gdy przygotowujecie naleśniki na słono, a nie na słodko. Dzięki temu placek łatwiej osiągnie piękny złoty kolor. Będzie też miał bardziej wyrazisty, naleśnikowy smak.

Źródło: Haps.pl

Co zrobić, żeby naleśniki nie wysychały podczas smażenia? Znamy 1 prosty
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, żeby naleśniki nie wysychały podczas smażenia? Znamy 1 prosty trik
Jak zrobić idealne naleśniki? Co zrobić, żeby naleśniki nie wysychały podczas smażenia? Jak przygotować najlepsze ciasto? Przeczytajcie a wasze naleśniki zawsze wyjdą genialne!

Naleśniki to domowy klasyk, który sprawdza się w każdej sytuacji. To proste danie jest nie tylko smaczne, ale również tanie i proste w przygotowaniu Jak zrobić naleśniki idealne? Na czym je smażyć? Co zrobić, żeby naleśniki nie wysychały podczas smażenia? Poznajcie nasze triki a wasze naleśniki będą smakowały fenomenalnie! Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki? Podczas przygotowywania naleśników niezwykle ważne są proporcje. Ciasto naleśnikowe jest niezwykle proste, ale trzeba trzymać się kilku zasad. Ale zacznijmy od składników. Do przygotowania naleśników będziecie potrzebować: 1 pełną szklankę i 2 łyżki mąki pszennej 3 średnie jajka 1 szklankę  mleka 1 szklankę  wody (najlepiej gazowanej) 4 łyżki oleju roślinnego szczyptę soli Wracając do zasad – przed wbiciem jajek do ciasta, wcześniej warto wyjąć je z lodówki, by nabrały temperatury pokojowej. Jeżeli zaś chodzi o mleko – to warto je lekko podgrzać, ale nie należy przekraczać temperatury 40 stopni. Wszystkie składniki wsypujemy do miski i dokładnie ze sobą łączymy przy pomocy miksera. Ciasto należy miksować przez kilka minut, aż do uzyskania gładkiej masy (nie powinno w nim być żadnych grudek). Zanim zaczniecie smażyć naleśniki, warto odstawić ciasto na 30 minut, by „odpoczęło” i nabrało idealnej konsystencji. Na czym najlepiej smażyć naleśniki? Ponieważ w cieście na naleśniki znajduje się już olej, nie wymagają one użycia dodatkowej porcji oleju . Przed przystąpieniem do smażenia naleśników, dobrze rozgrzejcie płaską patelnię , ustawiając palnik na średnią moc. Następnie należy wylać na patelnię taką ilość ciasta, by przykryła ona powierzchnię patelni. Niektórzy podnoszą patelnię nad palnik przy każdym nalewaniu...

Czy ciasto na naleśniki powinno odpocząć przed smażeniem
Flickr
Newsy
Czy naleśniki można smażyć od razu czy ciasto powinno trochę odpocząć? Odpowiedź zaskakuje
Naleśniki kochają i mali, i duzi. Delikatne ciasto naleśnikowe nie jest trudne do wykonania. Ale czy powinno trochę postać przed smażeniem?

Smażenie naleśników uwielbiają wszyscy. To nie tylko zapowiedź pysznego posiłku z ulubionymi dodatkami na słodko lub słono, ale też cała masa dobrej zabawy. Z pewnością próbowaliście już niemal cyrkowych sztuczek i kugli z podrzucaniem naleśników, które w powietrzu robią kilka salt, zanim wylądują na właściwej stronie. Zanim jednak przejdziecie do smażenia, kluczowe jest przygotowanie odpowiedniego ciasta. A tutaj pojawiają się już pewne rozbieżności i dylematy. Czy powinno się odstawiać ciasto naleśnikowe do wypoczęcia? Między innymi takim dylematem jest to, jakiej konsystencji powinno być ciasto na naleśniki. Nasza odpowiedź? To zależy. Jedni wolą naleśniki cieniutkie jak papier i usmażone na minimalnej ilości oleju. Drudzy wolą konkretne, lekko grube naleśnikowe ciasto. I to właśnie z grubością i gęstością ciasta związane jest odpoczywanie ciasta po jego przygotowaniu za pomocą miksera czy trzepaczki. Kiedy odstawicie ciasto na ok. pół godziny lub godzinę po zmiksowaniu składników, w cieście zacznie pracować gluten zawarty w mące pszennej. Dzięki temu ciasto delikatnie zgęstnieje, co przypadnie do gustu zwolennikom grubszych naleśników. A więc, czy powinno się pozwalać odpocząć ciastu naleśnikowemu? Decyzja należy do was. Jeżeli bardzo wam się spieszy, możecie zagęścić ciasto poprzez dosypanie do niego odrobiny mąki. W ten sposób obędzie się bez „odpoczynku”. Zdecydowanie ważniejsze jest dodawanie do ciasta na naleśniki oleju, który zapobiegnie przypalaniu. Jak poprawić smak naleśników? Jeśli chodzi o smak ciasta naleśnikowego, kluczowa jest sól. Bez niej ciasto na naleśniki będzie sprawiało wrażenie pustego, bez wyrazu. Teraz przechodzimy już do naleśnikowego finiszu. A więc pozostaje kwestia tego, z czym można je...

dlaczego nalesniki sie rozpadaja
AdobeStock
Newsy
Naleśniki się rwą? Wiemy, co robicie źle. Popełniacie 1 błąd
Naleśniki rozpadają się na patelni? Unikajcie jednego błędu, a zapomnicie o tym problemie.

W teorii naleśniki są bardzo prostą potrawą, ale nie każdemu wychodzą. Na szczęście łatwo można się nauczyć smażenia dobrych naleśników! Dlaczego naleśniki się rozpadają? Jeżeli wasze naleśniki się rozpadają, może się tak dziać z kilku powodów: Patelnia To częsty winowajca. Smażenie na starej patelni sprawia, że ciasto przywiera do spodu i naleśnik się rozpada, dlatego najlepiej smażyć na teflonowej. Inny problem to używanie zbyt głębokiej patelni – polecamy kupić specjalną, bardzo płytką patelnię do naleśników. Zdziwicie się, jak proste stanie się obracanie placków na drugą stronę! Złe proporcje Najczęstszy błąd nowicjuszy . Podawane w przepisie proporcje zwykle są dość orientacyjne. Doświadczona osoba wie, jak powinno wyglądać idealne ciasto na naleśniki i jeśli trzeba, to doda odpowiednią ilość mąki albo wody, żeby ciasto było dobre. Ale mniej doświadczony kucharz może sobie z tym nie poradzić, dlatego warto zawsze usmażyć najpierw „testowego” naleśnika żeby się przekonać, czy konsystencja ciasta jest odpowiednia. Warto zapamiętać tę prostą zasadę – im rzadsze ciasto, tym bardziej będzie się ono rozpadało . Z kolei im więcej dodacie mąki, tym ciasto będzie gęstsze, a naleśniki wyjdą grube. Przepis na idealne naleśniki Z pomocą powyższych rad i stosując się do tego przepisu, zrobicie smaczne naleśniki, które na pewno nie będą się rozpadać! Przygotujcie sobie składniki z poniższej listy: Składniki: 2 szklanki mleka 2 szklanki mąki 1,5 szklanki wody gazowanej 4 jajka Sól Olej do smażenia Szczypta proszku do pieczenia Opcjonalnie: cynamon Przygotowanie: Do dużej miski wsypcie przesianą mąkę. Wlejcie dwie szklanki mleka, 1,5 szklanki wody gazowanej i wbijcie 4 całe jajka. Wsypcie...

naleśniki
Adobe Stock
Newsy
Kremowe i rozpływające się w ustach naleśniki na śmietance. Doskonałe na obiad i deser
Uwielbiają je mali i duzi, można je podać na słodko bądź słono, a przede wszystkim są niezwykle puszyste i delikatne. Mowa oczywiście o naleśnikach. Ciasto naleśnikowe przygotowane z dodatkiem śmietanki zdecydowanie biją na głowę te z tradycyjnego przepisu. Koniecznie je zróbcie i zaskoczcie bliskich.

Myśląc o sobotnim bądź niedzielnym śniadaniu, pierwsze co przychodzi na myśl to naleśniki. To danie, które większości kojarzy się głównie z weekendem i porannym lenistwem. W tygodniu, kiedy nie ma zbyt dużo czasu z samego rana, zazwyczaj na stole królują kanapki. Najszybsza i najprostsza forma posiłku. Natomiast w weekend jest czas by nadrobić dobre oraz smaczne rozpoczęcie dnia. Naleśniki idealnie wówczas wkomponowują się w ten plan! Jakie nadzienie do nalesników? Naleśniki dzięki swojemu uniwersalnemu cieście, idealnie sprawdzają się na każdy posiłek. Można je nadziać zarówno farszem słodkim, jak i słonym. Ze względu na tę  różnorodność,  wszyscy znajdą coś dla siebie. W wersji wytrawnej najczęściej występują jako krokiety bądź nadziane szpinakiem z serem feta. Natomiast słodka wersja tego dania nie  ma końca. Jednak, aby naleśniki były smaczne, należy pamiętać o dobrze przygotowanym cieście. Ciasto na naleśniki ze śmietanką Taka wersja naleśników to prawdziwy hit. Dzięki dodatkowi śmietanki, usmażone naleśniki są niezwykle delikatne i puszyste. Są tak pyszne, że można je jeść bez żadnych dodatków. Świetnie komponują się ze wszelkimi różnymi słodkimi farszami jak biały ser, dżem, krem orzechowo- czekoladowy czy serek homogenizowany. Wystarczy dodatek świeżych owoców i pyszny posiłek gotowy. Jeśli jednak będziecie chcieli przygotować wersję wytrawną, pamiętajcie, by podczas przygotowywania ciasta pominąć cukier. Przepis na ciasto naleśnikowe ze śmietaną Składniki: 125 g mąki pszennej 325 ml mleka 100 ml śmietany kremówki 2 jajka szczypta soli 15 g cukru masło klarowane do smażenia Przygotowanie: Mąkę, mleko, śmietanę kremówkę, jajka, szczyptę soli oraz cukier...