Jest kilka takich dań w polskiej kuchni, które musi znać każdy uważający się za dobrego kucharza. Jednym z nich są pierogi. To absolutne ABC gotowania w Polsce! Przygotowywane na słodko i na słono, gotowane, smażone, pieczone albo polane sosem – nieważne w jakiej odsłonie wystąpią, pierogi trzeba umieć przyrządzić. Zgodzicie się?

Pierogi się rozpadają podczas gotowania

Czasami, mimo największych starań, pierogi nie wyjdą. Farsz nie jest tak dużym problemem, ponieważ wystarczy go nieco doprawić albo dodać składników i od razu będzie lepszy. Gorzej, gdy ciasto nie wychodzi! Może być zbyt twarde i gumowate, psując tym samym cały smak pierogów. Jeszcze straszniejsza sytuacja to taka, gdy ciasto się rozpada w trakcie gotowania. Koszmar! Czy można temu zapobiec?

Wystarczy trzymać się jednej, ważnej zasady. Umiar! Nie nakładajcie zbyt dużo farszu do ciasta, ponieważ wtedy pierogi będą się rozpadały podczas gotowania. Następnym razem nałóżcie go mniej, a na pewno wszystko będzie w porządku. Dla pewności jeszcze podczas lepienia zwilżcie brzegi pierogów wodą – dzięki temu ciasto lepiej będzie się kleić.  

Krótki i prosty przepis na ciasto do pierogów

A jak zrobić idealne ciasto na pierogi? Proste sposoby są najlepsze, dlatego zamiast szukać wymyślnych przepisów, zróbcie po prostu ciasto z najprostszej receptury. Będziecie potrzebowali poniższych składników:

Zobacz także:

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • Płaska łyżeczka soli
  • 1 szklanka ciepłego mleka lub wody

Przygotowanie:

  1. Do dużej miski wsypcie przesianą mąkę. Dodajcie sól i powoli wlewajcie gorące mleko lub wodę (temperatura jest ogromnie ważna!) cały czas mieszając. Najlepiej użyjcie do tego łyżki, żeby się nie poparzyć.
  2. Gdy składniki już się połączą na gładką masę, przenieście ciasto na stolnicę. Gdy wyjdzie wam go dużo, podzielcie je po prostu na części. Każdą rozwałkujcie cienko i za pomocą szklanki wycinajcie kółka. Wyłóżcie na nich farsz, zlepcie i wrzućcie do garnka z wrzącą wodą. Po kilku minutach pierogi będą gotowe. Smacznego!