Domowa kiełbasa
Gotujmy.pl/iziona
Newsy

Jej smak skradnie każde serce. Domowa kiełbasa z czosnkiem. Unikatowa, najlepsza receptura

Jeśli lubicie wyroby domowe, musicie spróbować kiełbasy z przepisu poniżej. Ta pyszna przekąska nie wymaga wcale wiele zachodu. Wystarczy kilka prostych składników i gotowe. Zainteresowani?
Aleksandra Jaworska
grudzień 09, 2020

W kupnych kiełbasach można zaleźć dosłownie wszystko. Małe przekonanie do mięsa z półki mają także rodzice kilkuletnich pociech. Dbałość o jedzenie podczas karmienia kilkulatka działa w sposób szczególny.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Jak u babci

Smaki dzieciństwa to te, które kojarzą się z gankiem u babci. Do waszych wspomnień na stałe weszły z pewnością szarlotka z kruszonką, kapuśniak, ręcznie gniecione pierogi czy w końcu domowa kiełbasa. Dzięki robieniu potraw w domu, jesteśmy pewni, co znajdzie się następnie w naszych brzuchach.

Domowe produkty mają jeszcze jedną, ogromną zaletę. Ich termin ważności jest krótki. Oznacza to, że zostały wykonane ze świeżych produktów i nie posiadają w sobie zatrważającej ilości konserwantów, sztucznych barwników i części Tablicy Mendelejewa.

Polskie śniadanie

Co jadamy jako pierwszy posiłek? Bardzo często jest to kilka kromek chleba lub innego pieczywa, z dodatkiem wędliny i sezonowych warzyw. Wędliny towarzyszą naszemu codziennemu menu. Idealnie smakują zarówno na kanapce, jak i upieczone na grillu czy w piekarniku – szczególnie kiełbasa.

Nawet ta od najlepszego producenta nie będzie smakowała tak, jak kiełbasa domowa. Jeśli masz do czynienia z wsią lub jeździłeś tam na wakacje do dziadków, wiesz o czym mówimy. Nie da się zapomnieć jej doskonałego i wyrazistego smaku. W prosty sposób możesz ją odtworzyć samodzielnie. Tylko zobacz!

Wędzona kiełbasa domowej roboty, składniki:

  • 5 kg mięsa wieprzowego

  • 1 kg boczku

  • 1 kg wołowiny

  • sól peklowa

  • 10 g pieprz mielony

  • 10 g sól himalajska

  • kilkanaście ząbków czosnku

  • majeranek

  • tymianek

  • liście laurowe

  • ziele angielskie

  • woda

Sposób przygotowania

  1. Mięso kroimy na kawałki. Tłuszcz i błony oddzielamy od reszty. Wartościowe kawałki mięsa peklujemy solą peklową i odstawiamy w chłodne miejsce przynajmniej na kilkanaście godzin.

  2. Następnie mielimy mięso w maszynce: lepsze na grubsze kawałki, tłuszcz i błony na mniejsze. Dodajemy szklankę wody i przyprawy, a następnie łączymy wszystko dokładnie rękami.

  3. Powstałą masę umieszczamy w jelitach. Tak przygotowane kiełbaski są gotowe do wędzenia! Zanim jednak rozpalimy ogień pozwólmy kiełbaskom wisieć przez kilka godzin. Kiełbasy wędzić należy w temperaturze mniej więcej 50 stopni Celsjusza, przez 2-3 godziny.

  4. Kiedy będą już gotowe, trzeba je sparzyć. Woda powinna mieć temperaturę około 80 stopni.  W tym celu wrzucamy kiełbasy do osolonej i przyprawionej liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim, opcjonalnie tymiankiem i trzymamy przez maksymalnie 30 minut. Gotowe!

Twoja rodzina i znajomi zdecydowanie bardziej ucieszą się z prezentu, jakim będzie domowej roboty kiełbasa, niż z czegokolwiek innego. Każdy z nas w głębi duszy tęskni za minionymi czasami. Prawda?

Komentarze
pieczone ziemniaki
Gotujmy.pl
Newsy Pieczone ziemniaczki do obiadu? Tak, ale koniecznie z tym dodatkiem. Gwarantujemy, że goście powiedzą „wow”
Aromatyczne, rozpływające się w ustach pieczone ziemniaczki to coś, obok czego trudno jest przejść obojętnie. Jeden dodatek sprawi, że będą jeszcze lepsze niż ci się wydaje!
Anna Borkowska
grudzień 09, 2020

Marzy ci się proste w przygotowaniu danie, które pięknie wygląda i wspaniale smakuje? Pieczone ziemniaczki z aromatycznym czosnkowym twarożkiem, to jeden z najlepszych przepisów na szybki i smakowity obiad lub kolację. Danie powstaje w mig i zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia. Jeśli nie masz zbyt dużo czasu a twoi domownicy są głodni, pieczony ziemniak będzie prawdziwym strzałem w dziesiątkę! Podpowiemy ci, jak go przygotować! Składniki: 4 średniej wielkości ziemniaki (najlepiej młode, z jasną skórką) 4 plasterki masła Natka pietruszki Sól i pieprz Przygotowanie twarożku: 200 g twarożku wiejskiego 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Na początku delikatnie wyszoruj ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie, aż będą półmiękkie. Ziemniaki odcedzamy i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bierzemy tłuczek lub widelec i delikatnie rozgniatamy środek ziemniaka, tak, by pękł. Do środka nakładamy po kawałku masła, solimy i pieprzymy a na koniec całość oprószamy natką pietruszki. Ziemniaczki wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na około 15 -20 minut (obserwujemy czy ładnie się zarumieniły). Magiczny dodatek Twarożek doda temu daniu jeszcze więcej charakteru i bogactwa smaku. Serek wykładamy do miseczki (jeśli jest zbyt suchy, możesz do niego dodać trochę śmietany), dodajemy posiekany czosnek, natkę pietruszki i całość przyprawiamy solą i pieprzem a następnie mieszamy. Upieczone ziemniaczki podajemy z twarożkiem. Źródło: Gotujmy.pl

Przeczytaj