W kupnych kiełbasach można zaleźć dosłownie wszystko. Małe przekonanie do mięsa z półki mają także rodzice kilkuletnich pociech. Dbałość o jedzenie podczas karmienia kilkulatka działa w sposób szczególny.

Jak u babci

Smaki dzieciństwa to te, które kojarzą się z gankiem u babci. Do waszych wspomnień na stałe weszły z pewnością szarlotka z kruszonką, kapuśniak, ręcznie gniecione pierogi czy w końcu domowa kiełbasa. Dzięki robieniu potraw w domu, jesteśmy pewni, co znajdzie się następnie w naszych brzuchach.

Domowe produkty mają jeszcze jedną, ogromną zaletę. Ich termin ważności jest krótki. Oznacza to, że zostały wykonane ze świeżych produktów i nie posiadają w sobie zatrważającej ilości konserwantów, sztucznych barwników i części Tablicy Mendelejewa.

Polskie śniadanie

Co jadamy jako pierwszy posiłek? Bardzo często jest to kilka kromek chleba lub innego pieczywa, z dodatkiem wędliny i sezonowych warzyw. Wędliny towarzyszą naszemu codziennemu menu. Idealnie smakują zarówno na kanapce, jak i upieczone na grillu czy w piekarniku – szczególnie kiełbasa.

Zobacz także:

Nawet ta od najlepszego producenta nie będzie smakowała tak, jak kiełbasa domowa. Jeśli masz do czynienia z wsią lub jeździłeś tam na wakacje do dziadków, wiesz o czym mówimy. Nie da się zapomnieć jej doskonałego i wyrazistego smaku. W prosty sposób możesz ją odtworzyć samodzielnie. Tylko zobacz!

Wędzona kiełbasa domowej roboty, składniki:

  • 5 kg mięsa wieprzowego

  • 1 kg boczku

  • 1 kg wołowiny

  • sól peklowa

  • 10 g pieprz mielony

  • 10 g sól himalajska

  • kilkanaście ząbków czosnku

  • majeranek

  • tymianek

  • liście laurowe

  • ziele angielskie

  • woda

Sposób przygotowania

  1. Mięso kroimy na kawałki. Tłuszcz i błony oddzielamy od reszty. Wartościowe kawałki mięsa peklujemy solą peklową i odstawiamy w chłodne miejsce przynajmniej na kilkanaście godzin.

  2. Następnie mielimy mięso w maszynce: lepsze na grubsze kawałki, tłuszcz i błony na mniejsze. Dodajemy szklankę wody i przyprawy, a następnie łączymy wszystko dokładnie rękami.

  3. Powstałą masę umieszczamy w jelitach. Tak przygotowane kiełbaski są gotowe do wędzenia! Zanim jednak rozpalimy ogień pozwólmy kiełbaskom wisieć przez kilka godzin. Kiełbasy wędzić należy w temperaturze mniej więcej 50 stopni Celsjusza, przez 2-3 godziny.

  4. Kiedy będą już gotowe, trzeba je sparzyć. Woda powinna mieć temperaturę około 80 stopni.  W tym celu wrzucamy kiełbasy do osolonej i przyprawionej liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim, opcjonalnie tymiankiem i trzymamy przez maksymalnie 30 minut. Gotowe!

Twoja rodzina i znajomi zdecydowanie bardziej ucieszą się z prezentu, jakim będzie domowej roboty kiełbasa, niż z czegokolwiek innego. Każdy z nas w głębi duszy tęskni za minionymi czasami. Prawda?