Domowa kiełbasa
Gotujmy.pl/iziona
Newsy

Jej smak skradnie każde serce. Domowa kiełbasa z czosnkiem. Unikatowa, najlepsza receptura

Jeśli lubicie wyroby domowe, musicie spróbować kiełbasy z przepisu poniżej. Ta pyszna przekąska nie wymaga wcale wiele zachodu. Wystarczy kilka prostych składników i gotowe. Zainteresowani?

W kupnych kiełbasach można zaleźć dosłownie wszystko. Małe przekonanie do mięsa z półki mają także rodzice kilkuletnich pociech. Dbałość o jedzenie podczas karmienia kilkulatka działa w sposób szczególny.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak u babci

Smaki dzieciństwa to te, które kojarzą się z gankiem u babci. Do waszych wspomnień na stałe weszły z pewnością szarlotka z kruszonką, kapuśniak, ręcznie gniecione pierogi czy w końcu domowa kiełbasa. Dzięki robieniu potraw w domu, jesteśmy pewni, co znajdzie się następnie w naszych brzuchach.

Domowe produkty mają jeszcze jedną, ogromną zaletę. Ich termin ważności jest krótki. Oznacza to, że zostały wykonane ze świeżych produktów i nie posiadają w sobie zatrważającej ilości konserwantów, sztucznych barwników i części Tablicy Mendelejewa.

Polskie śniadanie

Co jadamy jako pierwszy posiłek? Bardzo często jest to kilka kromek chleba lub innego pieczywa, z dodatkiem wędliny i sezonowych warzyw. Wędliny towarzyszą naszemu codziennemu menu. Idealnie smakują zarówno na kanapce, jak i upieczone na grillu czy w piekarniku – szczególnie kiełbasa.

Nawet ta od najlepszego producenta nie będzie smakowała tak, jak kiełbasa domowa. Jeśli masz do czynienia z wsią lub jeździłeś tam na wakacje do dziadków, wiesz o czym mówimy. Nie da się zapomnieć jej doskonałego i wyrazistego smaku. W prosty sposób możesz ją odtworzyć samodzielnie. Tylko zobacz!

Wędzona kiełbasa domowej roboty, składniki:

  • 5 kg mięsa wieprzowego

  • 1 kg boczku

  • 1 kg wołowiny

  • sól peklowa

  • 10 g pieprz mielony

  • 10 g sól himalajska

  • kilkanaście ząbków czosnku

  • majeranek

  • tymianek

  • liście laurowe

  • ziele angielskie

  • woda

Sposób przygotowania

  1. Mięso kroimy na kawałki. Tłuszcz i błony oddzielamy od reszty. Wartościowe kawałki mięsa peklujemy solą peklową i odstawiamy w chłodne miejsce przynajmniej na kilkanaście godzin.

  2. Następnie mielimy mięso w maszynce: lepsze na grubsze kawałki, tłuszcz i błony na mniejsze. Dodajemy szklankę wody i przyprawy, a następnie łączymy wszystko dokładnie rękami.

  3. Powstałą masę umieszczamy w jelitach. Tak przygotowane kiełbaski są gotowe do wędzenia! Zanim jednak rozpalimy ogień pozwólmy kiełbaskom wisieć przez kilka godzin. Kiełbasy wędzić należy w temperaturze mniej więcej 50 stopni Celsjusza, przez 2-3 godziny.

  4. Kiedy będą już gotowe, trzeba je sparzyć. Woda powinna mieć temperaturę około 80 stopni.  W tym celu wrzucamy kiełbasy do osolonej i przyprawionej liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim, opcjonalnie tymiankiem i trzymamy przez maksymalnie 30 minut. Gotowe!

Twoja rodzina i znajomi zdecydowanie bardziej ucieszą się z prezentu, jakim będzie domowej roboty kiełbasa, niż z czegokolwiek innego. Każdy z nas w głębi duszy tęskni za minionymi czasami. Prawda?

pasztet z wątróbki przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Domowy specjał. Wyborowy pasztet z wątróbki. Po pierwszym kęsie będziesz w niebie
Warto przygotować na święta domowe wędliny - są bardzo zdrowe i smakują o niebo lepiej niż te kupowane w sklepie! Zróbcie sami pyszny pasztet z wątróbki drobiowej z tego przepisu. Palce lizać!

Niedługo święta – zastanawiacie się, czym w tym roku oczarować swoich gości. Wszyscy uwielbiają wędliny domowej roboty, dlatego szczególnie polecamy przygotować coś specjalnego! To może być klasyczny, duszony schab, domowa kiełbasa albo… własnoręcznie robiony pasztet z wątróbki! Spróbujcie koniecznie pasztetu z tego przepisu – palce lizać! Zdrowa wątróbka Nie wszyscy przepadają za wątróbką. Wielka szkoda, ponieważ jest ona bogatym źródłem witamin! Zawiera duże ilości m.in.: Żelaza – powinny ją jeść zwłaszcza osoby cierpiące na niedokrwistość (anemię) Witaminy A – odpowiada ona za dobrą kondycję naszych oczu i skóry Witamin z grupy B – regulują ciśnienie krwi, wzmacniają odporność i pomagają w leczeniu wyprysków i innych problemów ze skórą Przepis na domowy pasztet z wątróbki Domowej roboty pasztet z wątróbki to świetny pomysł na wigilijną przekąskę! Doskonale sprawdzi się podany na zimno, na talerzu z wędlinami. Do przygotowania pasztetu potrzebujecie poniższych składników: 70 dag wątróbki drobiowej 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki brandy 30 g suszonej natki pietruszki 30 g masła Odrobina gałki muszkatołowej Sól Pieprz Przygotowanie Umyj dokładnie wątróbkę, oczyść i pokrój na większe kawałki. Posiekaj cebulę i czosnek, zeszklij na maśle i po chwili dodaj wątróbkę. Gdy całość się usmaży, dodaj pietruszkę, brandy, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku. Duś do miękkości. Kiedy mięso już zmięknie, odstaw by nieco ostygło (zbyt gorące jedzenie może uszkodzić ostrza blendera). Następnie zmiksuj za pomocą blendera na jednolitą masę. Pasztet przełóż do słoika, dodaj...

kiełbasa
gotujmy.pl/zewa
Newsy
Jak łatwo i dokładnie usunąć skórkę z kiełbasy? Zdradzamy zaskakujący trik
Jeśli należycie do fanów kiełbasy wiecie, że jej jedzenie nie zawsze należy do łatwych i przyjemnych. Znamy sposób, w jaki można to bez szwanku obejść.

Niewiele rzeczy smakuje tak wybornie, jak domowa kiełbasa z naturalnych składników. Każda jedna, czy kupna, czy ta sporządzona samodzielnie ma jadalną, ale niekoniecznie łatwą do gryzienia skórkę. Domowa kiełbasa jest najlepsza Do jej przygotowania potrzebujecie kilku składników, chwilę wolnego czasu i odrobiny cierpliwości. Efekt na pewno okaże się warty czekania. Kiełbasa świetnie sprawdzi się podawana na ciepło, jak i np. na kanapkach. Można ją kosztować samodzielnie lub w towarzystwie sosów na bazie czosnku czy pomidorów. Do przygotowania domowej kiełbasy wystarczy paczka gorczycy, kilka ząbków czosnku, mielony pieprz, płaskie łyżki cukru, słodka papryka, jelita do nadziewania kiełbasy, gałka muszkatołowa i najważniejsze - dobrej jakości mięso, najlepiej wieprzowe z odpowiednią ilością tłuszczu.  Domową kiełbasę można gotować, piec, a nawet uwędzić. Jelito, które można kupić u rzeźników na targowiskach, a także w supermarketach, jest jadalne. Po przyrządzaniu kiełbasy sprawia jednak małe problemy. Niektóre osoby mogą mieć kłopot z jego gryzieniem. Sposób na pozbycie się z kiełbasy skórki Sposobów na podawanie kiełbasy są tysiące. Kiełbasa to z pewnością stały bywalec sezonu grillowego, ale i towarzysz biesiad przy stole w bliskim gronie. Pieczona kiełbasa smakuje nie mniej wyśmienicie. Jeśli podacie ją z marynowaną papryką, wasi goście zdębieją z wrażenia! Kiełbasę możecie podać także na półmisku, najlepiej bez osłony. Jest sposób, aby łatwo usunąć taką osłonę. Wystarczy, że włożycie kiełbasę na jakieś 5 minut do bardzo zimnej wody. Po tym czasie, który w żaden sposób nie odbierze walorów smakowych waszej kiełbasie, osłonka dobrze odejdzie od mięsa....

Kiełbasa
Wikipedia Commons
Newsy
Jak wybrać dobrą kiełbasę w sklepie? Przed zakupem koniecznie zwróćcie uwagę na te szczegóły
Szczęśliwie minęły już czasy, w których każde pętko kiełbasy w sklepie było na wagę złota. Dzisiaj wybór jest już znacznie większy. Trzeba za to wybierać mądrze!

„Za króla Sasa łyżką kiełbasa” – głosiło znane przed wiekami powiedzenie. Dzisiaj nie jest ani tak dobrze jak za czasów rozpasanej XVIII-wiecznej szlachty, ani tak źle jak w okresie PRL-u. Na półkach sklepowych każdy znajdzie coś dla siebie. Kiełbasa zwyczajna, podsuszana, coraz popularniejsze salami czy kabanosy. Trzeba tylko mieć za co je wszystkie kupić! Różne gatunki kiełbas Kiełbasa kiełbasie nie równa. Nie trzeba tego tłumaczyć żadnemu miłośnikowi tej tradycyjnej polskiej wędliny. Czasem zdarza się jednak, że można popełnić błąd podczas wyboru kiełbasy przy ladzie sklepowej lub na stoisku mięsnym. Atrakcyjna cena i apetyczny na pozór wygląd to nie wszystko. Podczas kupowania kiełbasy należy zwrócić uwagę na jeszcze kilka innych szczegółów. Skład wędlin różni się w zależności od ich rodzaju. Masarze i wędliniarze dzielą kiełbasy na trzy główne gatunki pod względem zawartości wody. I tak najwięcej wody zawierają tzw. kiełbasy nietrwałe (biała, śląska). Liczy się przede wszystkim skład Najwięcej mięsa mają za to kabanosy i kiełbasy suche, takie jak na przykład myśliwska. Tak czy owak, zawartość mięsa powinna być dla kupujących głównych drogowskazem. Jeżeli na opakowaniu kiełbasy znajdziecie informację o tym, że w składzie kiełbasy jest mniej niż 90-95% mięsa, lepiej poszukajcie innego produktu. Gdy woda znajduje się na samym początku składników danej kiełbasy, oznacza to, że ta właśnie wędlina nie należy do najszlachetniejszych wyrobów masarskich. O wstrzykiwaniu wody do wędlin każdy z was z pewnością już słyszał. Nie pozostaje więc nic innego, by po prostu sprawdzać skład wędlin przed ich zakupem. Sprawdzajcie szczegóły Podczas lektury składu, zwróćcie...

jak wykorzystac resztki miesa
Gotujmy.pl
Newsy
Zostały ci resztki wędlin? Nie wyrzucaj - właśnie one najlepiej nadają się do...
Masz w lodówce mięso i wędliny, których nie jesteś już w stanie zjeść? Nie wyrzucaj ich! Świetnie nadadzą się do wielu pysznych dań.

Święta to czas, gdy możemy bez wyrzutów sumienia naprawdę porządnie się najeść (czego większość z nas zaczyna żałować w momencie, gdy przychodzi pora na ciasto, a my już nie mamy miejsca w żołądku). Prawdziwy problem pojawia się po świętach, gdy zostajemy z górą jedzenia! Można je oczywiście dalej jeść, ale przyznajcie szczerze – na pewno wy też po trzech dniach jedzenia schabu, pierogów i domowej kiełbasy nie możecie już na nie patrzeć. Nie możecie też tego wyrzucić – w końcu to jedzenie i mnóstwo pracy waszej, lub waszych bliskich! Co wobec tego zrobić z resztkami mięsa po świętach? Mamy dla was kilka pomysłów, które zdecydowanie się przydadzą po zakończonym świętowaniu! Jak wykorzystać resztki świątecznych wędlin i mięsa? Kreatywnych sposobów na zużycie wędlin jest naprawdę sporo, ale wierzymy, że po kilku dniach spędzonych tylko na jedzeniu nikt nie ma siły na to, żeby wymyślać kolejne pomysły na przyrządzenie różnych potraw, a już szczególnie takich „z odzysku”, które wymagają nieco kreatywności. Przygotowaliśmy więc dla was gotową ściągawkę, która na pewno przyda się wam za dwa tygodnie! Pizza – do tego najlepiej nadadzą się wędliny i kiełbasa Omlet – podobnie jak wyżej Tarta – w tym przypadku zadanie jest nieco ułatwione, ponieważ w tarcie składniki się „chowają” i nie muszą wyglądać tak efektownie, dlatego możecie przemycić w niej kawałki mięsa, które nie prezentują się już najlepiej (tylko broń Boże nie używajcie zepsutego mięsa!) Zapiekanka – mięso i wędliny wystarczy podsmażyć, dodać warzywa, zalać całość jajkiem ze śmietaną, wstawić do piekarnika i gotowe! Pyttipanna – to szwedzkie danie, które w uproszczeniu jest sposobem Szwedów na szybkie...