Domowa kiełbasa
Gotujmy.pl/iziona
Newsy

Jej smak skradnie każde serce. Domowa kiełbasa z czosnkiem. Unikatowa, najlepsza receptura

Jeśli lubicie wyroby domowe, musicie spróbować kiełbasy z przepisu poniżej. Ta pyszna przekąska nie wymaga wcale wiele zachodu. Wystarczy kilka prostych składników i gotowe. Zainteresowani?

W kupnych kiełbasach można zaleźć dosłownie wszystko. Małe przekonanie do mięsa z półki mają także rodzice kilkuletnich pociech. Dbałość o jedzenie podczas karmienia kilkulatka działa w sposób szczególny.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak u babci

Smaki dzieciństwa to te, które kojarzą się z gankiem u babci. Do waszych wspomnień na stałe weszły z pewnością szarlotka z kruszonką, kapuśniak, ręcznie gniecione pierogi czy w końcu domowa kiełbasa. Dzięki robieniu potraw w domu, jesteśmy pewni, co znajdzie się następnie w naszych brzuchach.

Domowe produkty mają jeszcze jedną, ogromną zaletę. Ich termin ważności jest krótki. Oznacza to, że zostały wykonane ze świeżych produktów i nie posiadają w sobie zatrważającej ilości konserwantów, sztucznych barwników i części Tablicy Mendelejewa.

Polskie śniadanie

Co jadamy jako pierwszy posiłek? Bardzo często jest to kilka kromek chleba lub innego pieczywa, z dodatkiem wędliny i sezonowych warzyw. Wędliny towarzyszą naszemu codziennemu menu. Idealnie smakują zarówno na kanapce, jak i upieczone na grillu czy w piekarniku – szczególnie kiełbasa.

Nawet ta od najlepszego producenta nie będzie smakowała tak, jak kiełbasa domowa. Jeśli masz do czynienia z wsią lub jeździłeś tam na wakacje do dziadków, wiesz o czym mówimy. Nie da się zapomnieć jej doskonałego i wyrazistego smaku. W prosty sposób możesz ją odtworzyć samodzielnie. Tylko zobacz!

Wędzona kiełbasa domowej roboty, składniki:

  • 5 kg mięsa wieprzowego

  • 1 kg boczku

  • 1 kg wołowiny

  • sól peklowa

  • 10 g pieprz mielony

  • 10 g sól himalajska

  • kilkanaście ząbków czosnku

  • majeranek

  • tymianek

  • liście laurowe

  • ziele angielskie

  • woda

Sposób przygotowania

  1. Mięso kroimy na kawałki. Tłuszcz i błony oddzielamy od reszty. Wartościowe kawałki mięsa peklujemy solą peklową i odstawiamy w chłodne miejsce przynajmniej na kilkanaście godzin.

  2. Następnie mielimy mięso w maszynce: lepsze na grubsze kawałki, tłuszcz i błony na mniejsze. Dodajemy szklankę wody i przyprawy, a następnie łączymy wszystko dokładnie rękami.

  3. Powstałą masę umieszczamy w jelitach. Tak przygotowane kiełbaski są gotowe do wędzenia! Zanim jednak rozpalimy ogień pozwólmy kiełbaskom wisieć przez kilka godzin. Kiełbasy wędzić należy w temperaturze mniej więcej 50 stopni Celsjusza, przez 2-3 godziny.

  4. Kiedy będą już gotowe, trzeba je sparzyć. Woda powinna mieć temperaturę około 80 stopni.  W tym celu wrzucamy kiełbasy do osolonej i przyprawionej liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim, opcjonalnie tymiankiem i trzymamy przez maksymalnie 30 minut. Gotowe!

Twoja rodzina i znajomi zdecydowanie bardziej ucieszą się z prezentu, jakim będzie domowej roboty kiełbasa, niż z czegokolwiek innego. Każdy z nas w głębi duszy tęskni za minionymi czasami. Prawda?

pasztet z wątróbki przepis
Gotujmy.pl
Newsy
Domowy specjał. Wyborowy pasztet z wątróbki. Po pierwszym kęsie będziesz w niebie
Warto przygotować na święta domowe wędliny - są bardzo zdrowe i smakują o niebo lepiej niż te kupowane w sklepie! Zróbcie sami pyszny pasztet z wątróbki drobiowej z tego przepisu. Palce lizać!

Niedługo święta – zastanawiacie się, czym w tym roku oczarować swoich gości. Wszyscy uwielbiają wędliny domowej roboty, dlatego szczególnie polecamy przygotować coś specjalnego! To może być klasyczny, duszony schab, domowa kiełbasa albo… własnoręcznie robiony pasztet z wątróbki! Spróbujcie koniecznie pasztetu z tego przepisu – palce lizać! Zdrowa wątróbka Nie wszyscy przepadają za wątróbką. Wielka szkoda, ponieważ jest ona bogatym źródłem witamin! Zawiera duże ilości m.in.: Żelaza – powinny ją jeść zwłaszcza osoby cierpiące na niedokrwistość (anemię) Witaminy A – odpowiada ona za dobrą kondycję naszych oczu i skóry Witamin z grupy B – regulują ciśnienie krwi, wzmacniają odporność i pomagają w leczeniu wyprysków i innych problemów ze skórą Przepis na domowy pasztet z wątróbki Domowej roboty pasztet z wątróbki to świetny pomysł na wigilijną przekąskę! Doskonale sprawdzi się podany na zimno, na talerzu z wędlinami. Do przygotowania pasztetu potrzebujecie poniższych składników: 70 dag wątróbki drobiowej 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki brandy 30 g suszonej natki pietruszki 30 g masła Odrobina gałki muszkatołowej Sól Pieprz Przygotowanie Umyj dokładnie wątróbkę, oczyść i pokrój na większe kawałki. Posiekaj cebulę i czosnek, zeszklij na maśle i po chwili dodaj wątróbkę. Gdy całość się usmaży, dodaj pietruszkę, brandy, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz do smaku. Duś do miękkości. Kiedy mięso już zmięknie, odstaw by nieco ostygło (zbyt gorące jedzenie może uszkodzić ostrza blendera). Następnie zmiksuj za pomocą blendera na jednolitą masę. Pasztet przełóż do słoika, dodaj...

jak wykorzystac resztki miesa
Gotujmy.pl
Newsy
Zostały ci resztki wędlin? Nie wyrzucaj - właśnie one najlepiej nadają się do...
Masz w lodówce mięso i wędliny, których nie jesteś już w stanie zjeść? Nie wyrzucaj ich! Świetnie nadadzą się do wielu pysznych dań.

Święta to czas, gdy możemy bez wyrzutów sumienia naprawdę porządnie się najeść (czego większość z nas zaczyna żałować w momencie, gdy przychodzi pora na ciasto, a my już nie mamy miejsca w żołądku). Prawdziwy problem pojawia się po świętach, gdy zostajemy z górą jedzenia! Można je oczywiście dalej jeść, ale przyznajcie szczerze – na pewno wy też po trzech dniach jedzenia schabu, pierogów i domowej kiełbasy nie możecie już na nie patrzeć. Nie możecie też tego wyrzucić – w końcu to jedzenie i mnóstwo pracy waszej, lub waszych bliskich! Co wobec tego zrobić z resztkami mięsa po świętach? Mamy dla was kilka pomysłów, które zdecydowanie się przydadzą po zakończonym świętowaniu! Jak wykorzystać resztki świątecznych wędlin i mięsa? Kreatywnych sposobów na zużycie wędlin jest naprawdę sporo, ale wierzymy, że po kilku dniach spędzonych tylko na jedzeniu nikt nie ma siły na to, żeby wymyślać kolejne pomysły na przyrządzenie różnych potraw, a już szczególnie takich „z odzysku”, które wymagają nieco kreatywności. Przygotowaliśmy więc dla was gotową ściągawkę, która na pewno przyda się wam za dwa tygodnie! Pizza – do tego najlepiej nadadzą się wędliny i kiełbasa Omlet – podobnie jak wyżej Tarta – w tym przypadku zadanie jest nieco ułatwione, ponieważ w tarcie składniki się „chowają” i nie muszą wyglądać tak efektownie, dlatego możecie przemycić w niej kawałki mięsa, które nie prezentują się już najlepiej (tylko broń Boże nie używajcie zepsutego mięsa!) Zapiekanka – mięso i wędliny wystarczy podsmażyć, dodać warzywa, zalać całość jajkiem ze śmietaną, wstawić do piekarnika i gotowe! Pyttipanna – to szwedzkie danie, które w uproszczeniu jest sposobem Szwedów na szybkie...

wędzona kiełbaska
Gotujmy.pl
Newsy
Czy jest coś lepszego na święta niż tradycyjna wędzona kiełbasa? Znamy najprostszy przepis
Czy jest coś lepszego na święta niż tradycyjna wędzona kiełbaska? Jej wspaniały aromat i obłędny wiejski smak, zadowolą gusta nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Kiełbasy i swojskie, wędzone wędliny to nieodłączny element każdych świąt. Któż z nas nie lubi ich smaku i wspaniałego wiejskiego aromatu? Samodzielne przygotowanie kiełbasy zajmuje trochę czasu, ale wysiłek ten na pewno się opłaci. Własnoręcznie zrobiona, pyszna domowa kiełbasa smakuje o wiele lepiej niż nasączone chemią wędliny z supermarketu. Jak przygotować taką pyszną i pachnącą kiełbaskę? Podpowiadamy! Składniki: 1 ,5 kg słoniny 10 kg mięsa gulaszowego 3 kg karkówki 40 ząbków czosnku 1 litr zimnej i przegotowanej wody 2 dag majeranku 7 gr białego pieprzu 5 g czarnego pieprzu 20 dag soli jelita Sposób przygotowania: Dwa rodzaje mięsa i słoninę kroimy w kostkę a następnie mielimy na grubym sicie. Czosnek obieramy ze skórki i przeciskamy przez praskę. Dodajemy przyprawy: majeranek, sól oraz dwa rodzaje pieprzu. Całość bardzo starannie i długo mieszamy, tak, by mięso kleiło się do ręki. Następnie dolewamy wodę i jeszcze raz bardzo mocno mieszamy i wyrabiamy mięso. Jelita płuczemy i starannie naciągamy na maszynkę do robienia kiełbasy. Zawiązujemy jelito i zaczynamy wkładać do niego mięso. Następnie formujemy kiełbaski zakręcając je na końcach. Wieszamy kiełbaski na kiju, żeby dobrze obciekły. Na drugi dzień umieszczamy je na 2 godziny w wędzarce. Do wędzenia kiełbas najlepiej użyć dymu z drewna bukowego. Po uwędzeniu ponownie wieszamy kiełbasy, aby obciekły. Źródło: Gotujmy.pl

Kiełbasa bez chemii
Gotujmy.pl
Przepisy
Unikatowy przepis na domową kiełbasę. O wiele smaczniejsza niż kupna! Smak nie do opisania
Tradycyjny skład kiełbasy to mięso wieprzowe solone, z dodatkiem przypraw. Pozwólcie, że zaproponujemy wam coś innego. Kiełbasa bez wędzarni, osłonki i maszynki do mięsa

Unikatowy przepis na domową kiełbasę. O wiele smaczniejsza niż kupna! Smak nie do opisania Tradycyjny skład kiełbasy to mięso wieprzowe solone, z dodatkiem przypraw. Pozwólcie, że zaproponujemy wam coś innego. Kiełbasa bez wędzarni, osłonki i maszynki do mięsa Smak kiełbasy zależy nie tylko od rodzaju mięsa, z którego została wykonana, ale w równie znacznym stopniu od proporcji domieszek i przypraw oraz sposobu konserwacji. Rozróżnia się kiełbasy trwałe, zawierające około 36% wody (np. salami, krakowska), kiełbasy półtrwałe, zawierające 36–56% wody (np. kabanosy, żywiecka) i kiełbasy nietrwałe zawierające do 72% wody (np. biała kiełbasa, serdelowa). Gdzie sięgają polskie tradycje jedzenia i wyrabiania kiełbasy? W dawnej Rzeczpospolitej Obojga Narodów każdy szlachecki kucharz wiedział jak przyrządzać kiełbasę.  I choć od czasów Augusta III i powiedzenia „za króla Sasa łyżką kiełbasa”  minęły już niemal całe epoki, kiełbasa wciąż z powodzeniem cieszy podniebienia Polaków. Kiełbasę je się na zimno jako nieodłączny dodatek letniego grillowania, ale także jako główne danie obiadowe. Kiełbasa łączy smak, sytość i wygodę. Obecnie na rynku dostępne są niezliczone jej ilości. Klienci mogą śmiało przebierać i wybierać w jej gatunkach. Mało która „kupna” kiełbasa dorówna tej, którą można zrobić samemu. Poniższy przepis nie wymaga wcale kucharskiego kunsztu. Wystarczy kilka produktów, odrobina czasu i sprawny piekarnik. Przepis na domową pieczoną kiełbasę Składniki: 1 kg mielonego mięsa wieprzowego 0,5 kg mielonego mięsa wołowego 1 duża cebula Pełna szklanka mleka Główka czosnku Gałka muszkatołowa – pół łyżeczki Czarny pieprz –...