Jego super-zdrowa zupa uratowała tysiące dzieci. Do jej zrobienia potrzebujecie tylko 3 składników
Pixabay
Newsy

Jego super-zdrowa zupa uratowała tysiące dzieci. Do jej zrobienia potrzebujecie tylko 3 składników

Niezwykła historia pediatry, który dzięki jednemu przepisowi uratował tysiące małych dzieci. Przeczytajcie, jaka była jego sekretna receptura.

W czasach, w których antybiotyki nie były znane, albo nie były tak powszechne jak dziś, śmiertelność wśród dzieci była niestety ogromna. Dochodziła ona aż do 25%. Dolegliwości, które wydają się wam z dzisiejszej perspektywy lekkie, prowadziły nawet do śmierci. W tych czasach prawie każda choroba małego dziecka, była czymś bardzo poważnym. Gdy dziecko zapadało na biegunkę, lekarze nie mieli zbyt wielu opcji leczenia.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ernst Moro – pediatra, który uleczył wiele dzieci

Ernst Moro to austriacki pediatra, który stosował bardzo prostą metodę przy leczeniu dzieci i robił to niezwykle skutecznie. Moro urodził się w 1874 rok w Lublanie, która obecnie jest stolicą Słowenii, ale wtedy należała do Austro-Węgier. Ernst Moro wykształcił się na kierunku lekarskim i specjalizował się w medycynie pediatrycznej.

W czasach początków jego kariery, śmiertelność niemowląt była naprawdę niesamowicie wysoka. Doktor postanowił więc wyspecjalizować się w leczeniu biegunek. To one odpowiedzialne były za ogromny odsetek śmierci wśród niemowląt. Lekarz postanowił znaleźć skuteczne lekarstwo na biegunkę u małych dzieci. Rozpoczął poszukiwania od najbardziej dostępnych składników.

Lecznicza zupa przeciwbiegunkowa Ernsta Moro

Lekarz podawał niektórym swoim pacjentom zupę. Obserwował u nich poprawę i udało mu się wyleczyć w ten sposób naprawdę wiele dzieci. Przepisywał podawanie dzieciom zupy krem z marchewki. Jego przepis jest bardzo prosty. Zupa składa się z trzech składników, które każdy z was ma w domu.

Zobacz także
Zupa ogórkowa z pulpecikami. Dodajcie pajdę chleba a nie będziecie już potrzebować 2 dania

Zupa ogórkowa z pulpecikami. Dodajcie pajdę chleba, a nie będziecie już potrzebować 2 dania

Dajecie dzieciom takie owoce i warzywa? Absolutnie tego nie róbcie. Zwiększają ryzyko białaczki i chłoniaka

Dajecie dzieciom takie owoce i warzywa? Absolutnie tego nie róbcie. Zwiększają ryzyko białaczki i chłoniaka

Składniki na zupę przeciwbiegunkową:

  • Kilogram marchwi
  • Litr wody
  • Szczypta soli

Przygotowanie zupy Ernsta Moro:

  1. Marchew obierzcie i pokrójcie. Zalejcie litrem wody.
  2. Marchew gotujcie przez ok. 90 minut. Odlejcie z marchewek wodę.
  3. Zróbcie z puree z marchwi i dopełnijcie je wodą dolewając wrzątku do objętości 1 litra.
  4. Do gotowej zupy krem dodajcie szczyptę soli.

Tak powstała receptura była podawana dzieciom, które dotknęła biegunka. W 1908 roku udało się drastycznie zmniejszyć umieralność dzieci zmagających się z biegunką. Okazało się, że to dzięki oligosacharydom zawartym w zupie. Zapobiegały one przytwierdzaniu się bakterii do ścian jelit i powstrzymywały biegunkę u dzieci. W dzisiejszych czasach stosuje się bardziej skuteczne antybiotyki, ale w dalszym ciągu można wspomagać się stosując przepis na zupę przy biegunkach doktora Moro.

Czytaj także:

Zupa krem, zupa krem z czosnku
Babeczka35/gotujmy.pl
Przepisy
Zapomnij o infekcjach. Wypróbuj rozgrzewającej zupy z naturalnym antybiotykiem
Jesień to czas infekcji. Ta pora roku to też okres, w którym chętniej jemy rozgrzewające i pożywne zupy. Czas połączyć te dwa fakty i ugotować zdrową i smaczną zupę krem z czosnku.

Zupy krem to idealne rozwiązanie dla gospodyń domowych. Po pierwsze są zwykle bardzo smaczne i pożywne. Po drugie zawsze smakują domownikom – nawet tym najbardziej marudnym. Dzieci lubią aksamitne zupy, szczególnie gdy podamy je im razem z chrupiącymi grzankami. Na naszych stołach często można zobaczyć zupy krem z dyni, cebuli, czy z brokułu. Do tych smaków jesteśmy przyzwyczajeni i od dawna je lubimy. A co powiecie na krem z czosnku? Brzmi odważnie? Spokojnie, podczas gotowania ostrość tego warzywa zostanie nieco przytłumiona. Zupa krem z czosnku dobrze smakuje. Ale oprócz tego spośród innych zup tego typu wyróżnia się niezwykłymi walorami prozdrowotnymi. Rozgrzani talerzem tego wyśmienitego dania możemy śmiało wchodzić w ciężki infekcyjny okres jesienno-zimowy! Składniki: 10 ząbków czosnku Marchew, seler, pietruszka i kawałek mięsa wieprzowego lub drobiowego z mięsem na bulion 2 duże cebule (jednej użyjemy do ugotowania bulionu) Łyżka masła Sól i pieprz 3-4 ziemniaki Gałka muszkatołowa Chleb na grzanki lub inne pieczywo np. pita lub lawasz.  Małe opakowanie śmietany do zup 18% Opakowanie serka topionego (opcjonalnie) Przygotowanie: Gotujemy tradycyjny wywar z warzyw i mięsa. Czosnek obieramy i ścieramy w maszynce, po czym dodajemy go do zupy. Dorzucamy do środka drobno pokrojone ziemniaki. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy ziemniaki zmiękną , zagęszczamy naszą zupę śmietaną i serkiem. Miksujemy całość blenderem na gładki krem. Przygotowujemy na patelni grzanki. Zupę dekorujemy kleksem śmietany i świeżym bądź mrożonym ziołem (np. pietruszka) i podajemy z grzankami na górze. Ewentualnie możemy podać zupę z innym białym pieczywem: np. z pitą bądź z lawaszem. Źródło: kuchnia.wp.pl

hot-dog
pixabay
Newsy
4-letni chłopiec zmarł przez hot doga. Matka dziecka oskarża sklep
Straszna tragedia. Przez nieszczęśliwy wypadek dziecko zmarło.

Nawet pozornie niewinne i bezpieczne czynności mogą doprowadzić do śmierci. W Argentynie zmarł 4-letni chłopczyk po zjedzeniu hot doga. Jego zrozpaczona matka pozwała sklep, w którym kupiła feralny produkt, by uchronić innych ludzi przed niebezpieczeństwem. Nieszczęśliwy wypadek W grudniu 2020 roku do szpitala w mieście Salta w Argentynie trafił chłopczyk z objawami silnego zatrucia pokarmowego. Pomimo wysiłków lekarzy dziecko zmarło. Jak do tego doszło? Jego matka opisała całą sytuację na swoim profilu w mediach społecznościowych. Twierdzi, że jej syn Elias zaczął nagle wymiotować i skarżyć się na silne bóle brzucha krótko po zjedzeniu hot-doga, którego kupiła mu w sklepie znajdującym się w okolicy. Zabrała go do szpitala, gdzie podano dziecku leki i odesłano do domu, zalecając odpoczynek. Niestety, stan chłopczyka się pogarszał – ból brzucha nie ustępował, a do tego dziecko cały czas wymiotowało i miało silną biegunkę. Kobieta pojechała więc ponownie do szpitala, gdzie jej syn został natychmiast przyjęty na oddział. Pomimo podjęcia intensywnej terapii, chłopiec zmarł po czterech dniach. Oficjalna przyczyna śmierci to ciężka niewydolność nerek. Jednak matka Eliasa nie daje za wygraną. Oskarżyła właściciela sklepu, w którym kupiła hot-doga o sprzedawanie nieświeżej i zatrutej żywności. Twierdzi, że chłopiec zatruł się hot dogiem i zaraził adenowirusem i rotawirusem, w wyniku czego umarł. Niebezpieczne wirusy Rotawirusy, które według kobiety znajdowały się w hot dogu i były przyczyną śmierci jej dziecka, to jedne z najczęściej spotykanych wirusów odpowiedzialnych za ciężkie zatrucia pokarmowe u niemowląt i dzieci. Są bardzo niebezpieczne, ponieważ młode i delikatne organizmy dzieci nie mają na tyle siły, by samodzielnie zwalczyć wirusa. Z tego powodu konieczna jest jak najszybsza...

Przepis na krem z kalafiora. Niesamowicie aksamitny i delikatny w smaku
Gotujmy.pl/Alex_M
Newsy
Prosty przepis na pyszną zupę krem z kalafiora. Niesamowicie aksamitna i delikatna w smaku
W momencie, gdy brakuje pomysłu oraz nie ma zbyt dużo czasu na stanie w kuchni to najlepszym pomysłem na obiad jest zupa krem z warzyw. Przygotowana z kalafiora z dodatkiem mascarpone i serka topionego jest niezwykle delikatna. Zaskoczcie bliskich tym szybkim daniem!

Lubicie zupy w stylu  kremu z warzyw ? Są szybkie w przyrządzeniu, a co najważniejsze pyszne w smaku. Nie ma chyba osoby, która przeszłaby obojętnie obok miski pełnej tego dania.  Korzyści zdrowotne z jedzenia kalafiora Kalafior zazwyczaj gości na stole w okresie letnim. Wówczas jest przygotowywany z bułką tartą. To klasyczna forma podania. Jednak z jego udziałem można przygotować wiele innych dań. Warto zauważyć iż to warzywo jest cennym składnikiem, a nie zawsze do końca docenianym. Do wartościowych właściwości zalicza się: Zapobieganie rozwojowi nowotworów, Ochrona organizmu przed powstawaniem wrzodów, Zmniejszanie ryzyka zapalenia stawów  Niski indeks glikemiczny, co świetnie sprawdza się u cukrzyków . Warto włączyć więc go do diety nie tylko ze względu na walory smakowe, ale i zdrowotne. Kremowa zupa krem z kalafiora Kalafior jest dość wdzięcznym warzywem, toteż można z jego udziałem przygotować wiele potraw. Jedną z popularniejszych form podania jest zupa krem. To szybka w przyrządzeniu potrawa, która idealnie rozgrzewa w chłodniejsze dni. Jest świetnym przepisem dla zabieganych. Patentem na idealną konsystencję kremu jest dodanie do zupy serka topionego oraz mascarpone. Dzięki nim krem będzie delikatny w smaku, kremowy.  Przepis na zupę krem z kalafiora Składniki: 1 główka świeżego kalafiora lub opakowanie mrożonego kalafiora 2 ziemniaki 1 korzeń pietruszki kawałek korzenia selera 1 marchew ½ pora 100 g serka topionego śmietankowego 2 łyżki mascarpone sól morska pieprz czarny mielony ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ½ łyżeczki suszonego imbiru natka koperku Przygotowanie: Ziemniaki, pietruszkę, seler oraz marchew obierzcie, umyjcie,...

Jedzenie marchwi zapobiega starzeniu skóry i chroni mózg
Adobe Stock
Newsy
Jedzenie marchwi zapobiega starzeniu skóry i chroni mózg
Warzywa to jeden z podstawowych produktów, jakie powinny znaleźć się w wartościowej diecie. Jednym z nich jest marchew, która dzięki wielu cennym składnikom, poprawia działanie organizmu. Poza tym to warzywo można kupić za grosze.

Aby dieta była nie tylko skuteczna w utracie zbędnych kilogramów, ale również odpowiednio działała na zdrowie należy pamiętać, by była bogata w witaminy i minerały. Takie składniki można znaleźć przede wszystkim w warzywach oraz owocach. Ich właściwości zbawiennie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wartościowa marchewka Marchew jest jednym z bardziej wartościowych warzyw dostępnych na rynku. W swoim składzie zawiera wszelkie rodzaje karetonoidów, a także likopen czy beta-karoten. Poza tym jest cennym źródłem witamin i mikroelementów, takich jak B6, C, E, K, wapń, żelazo, magnez, fosfor czy potas. Dzięki tym składnikom pozytywnie wpływa na funkcjonowanie organizmu, a także uzupełnia ewentualne braki w jego gospodarce.  Właściwości zdrowotne marchewki  Marchew poprzez zawartość wielu cennych składników, rewelacyjnie działa na organizm. Wśród wartościowych cech charakterystycznych dla tego pomarańczowego warzywa można wyróżnić: pozytywny wpływ na wzrok, działa przeciw miażdżycy, wspomaga walkę z nadmiarem wolnych rodników, dobrze oddziałuje na układ nerwowy, wpływa na produkcję kolagenu, pomaga w profilaktyce cukrzycy typu II, pozytywnie wpływa na wygląd skóry, zwalcza zaburzenia trawienia u najmłodszych, działa antynowotworowo, zwiększa odporność, reguluje poziom cholesterolu we krwi, chroni mózg. Wykorzystanie marchwi w kuchni Pomarańczowe warzywo jest wręcz niezbędne w codziennej kuchni. Zawiera szereg właściwości, a poza tym jest smaczne w smaku i tanie. Za jeden kilogram produktu należy zapłacić około czterech złotych. Marchewka świetnie sprawdza się w wielu potrawach czy dodatkach, takich jak: wywar warzywno-mięsny, sos marchewka z groszkiem , ciasto marchewkowe,...