Jedzenie tych ryb może redukować ból. Spożywajcie je 2 razy w tygodniu
Adobe Stock
Newsy

Jedzenie tych ryb może redukować ból. Spożywajcie je nawet 2 razy w tygodniu

Badania pokazały, że zmiana sposobu żywienia i włączenie do diety niektórych ryb, może zmniejszyć dolegliwości bólowe towarzyszące 2 chorobom. Naukowcy są podekscytowani.

Zdrowa dieta, dostarczanie organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, witamin i mikroelementów, sprzyja utrzymaniu dobrej kondycji wszystkich narządów. Z drugiej strony niedobory, które mogą pojawić się w przypadku źle zbilansowanego pożywienia mogą powodować choroby, stany zapalne i towarzyszące im dolegliwości bólowe. Odpowiednie odżywianie może też mieć ogromne znaczenie w leczeniu chorób. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak tłuste ryby pomagają na bóle stawów?

Ryby, szczególnie niektóre morskie, zawierają w sobie duże ilości kwasów omega-3, takich jak DHA i EPA, mających między innymi właściwości przeciwzapalne. Każdy stan zapalny to funkcja układu odpornościowego, aktywowana przez białe krwinki. Dotyczy to także zapalenia stawów, podczas których dotknięte zmianami i bólem są zwłaszcza ręce i nogi.

Choroby stawów, w tym reumatoidalne zapalenie stawów, są nie tylko nieprzyjemne z powodu dolegliwości bólowych, ale też niebezpieczne, ponieważ choroba może wpływać na inne narządy, np. serce. Dodatkowo, schorzenie może prowadzić do ścierania się kości, a także deformacji stawów i ich sztywnienia.

W złagodzeniu skutków choroby pomaga właśnie kwas omega-3. Blokuje on receptor odpowiedzialny za powstanie zapalenia. Zażywanie już niewielkich ilości kwasów tłuszczowych omega 3, w dawce 0,21 g poprzez jedzenie ryb, może zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby o 50%. Łagodzi też skutki choroby, zmniejsza ból i zwiększa ogólną elastyczność stawów.

Mięso tych ryb jest produktem spożywczym o najwyższej koncentracji kwasów tłuszczowych omega-3:

  • Śledź
  • Łosoś
  • Makrela
  • Sardynki

Jedzcie porcję ryby 2 razy w tygodniu szczególnie wtedy, gdy zauważacie dolegliwości ze strony stawów.

Zobacz także

Kotlety z dorsza Tomasza Strzelczyka. Ten trik pozwala z chudej ryby zrobić soczyste kotlety

Makaron z tuńczykiem w 3 minuty? Rozenek pokazuje, jak gotować w kamperze

Makaron z tuńczykiem w 3 minuty? Rozenek pokazuje, jak gotować w kamperze

Jedzenie ryb może pomagać też na migreny

Podczas badania przeprowadzonego na Uniwersytecie Medycznym w Karolinie Północnej udowodniono, że dieta bogata w kwasy tłuszczowe omega-3, pochodzące z tłustych ryb, takich jak łosoś, dorsz i pstrąg, prowadziła do zmniejszenia częstotliwości i nasilenia bólów głowy u osób cierpiących na nawracające migreny. To przełomowe odkrycie potwierdzające tezę, na zmniejszenie bólu głowy i migren, duży wpływ może mieć zmiana sposoby żywienia.

Jedna ze współautorek badania, dyrektor ds. żywienia klinicznego, Beth MacIntosh podekscytowana opowiadała o wynikach portalowi Everyday Health":

- Wyniki same w sobie są znaczące, wciąż pozostaje jednak pytanie, co może się stać, jeśli będziesz przestrzegać diety jeszcze dłużej? A jeśli będziesz na niej przez sześć miesięcy lub całe życie? To niezwykle obiecujące.

Źródło: O2, medonet.pl, krokdozdrowia.com

Ich niedobór skraca życie, jak palenie papierosów. Problem dotyczy większości z nas
Adobe Stock
Newsy
Niedobór tej substancji skraca życie tak samo jak palenie papierosów. Problem dotyczy większości z nas
Jak jeść, żeby długo żyć? Amerykańscy naukowcy udowodnili, że nie wystarczy rzucić palenia. Sprawdźcie, dlaczego niedobór kwasów tłuszczowych omega-3 może poskutkować skróceniem długości życia.

Dietetycy twierdzą, że niedobór tej substancji, to najbardziej powszechny problem, którego źródłem jest dieta człowieka. Przyczyną jest źle skomponowany jadłospis, a także negatywne trendy w żywieniu. Włączenie do diety żywności wysoko przetworzonej i ograniczenia spożycia ryb i tłuszczy zawierających duże ilości kwasów omega-3, nie tylko wpływa negatywnie na zdrowie. Jak ustalili naukowcy, deficyt kwasów omega-3 może nawet przyczynić się do skrócenia długości życia. Jaki ma związek niedobór kwasów omega-3 z paleniem papierosów? Wyniki badań przeprowadzonych na jednym z amerykańskich uniwersytetów są jednoznaczne. Niedobór kwasów omega-3 w naszym organizmie, może być tak samo szkodliwy jak palenie papierosów. Podczas trwającego 7 lat badania, obejmującego 2,5 tys. osób, w wieku 66 do 73 lat, badacze porównali długość życia mieszkańców Stanów Zjednoczonych i Japonii. Obserwowana grupę stanowiła ludność dwóch całkiem odmiennych rejonów świata, z zupełnie inną kuchnią charakterystyczną dla tych obszarów. Okazało się, że mieszkańcy Japonii, w których diecie znajdowało się znacznie więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, pochodzących m.in. z ryb i owoców morza, mieli znacznie wyższe stężenie omega-3 w organizmie i żyli średnio o 5 lat dłużej. Amerykanie, w których diecie znajdowało się z kolei więcej niezdrowych kwasów tłuszczowych nasyconych, mieli w organizmach znacząco niższe stężenie omega-3 i żyli średnio 5 lat krócej. Wnioski wyciągnięte z badania były takie, że dieta uboga w kwasy omega-3 może nie tylko zwiększać ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, ale też skrócić życie. Produkty bogate...

Nigdy nie łączcie ze sobą tych produktów. Szkoda zdrowia
AdobeStock
Newsy
Nigdy nie łączcie ze sobą tych produktów. Szkoda zdrowia
Wiedzieliście, że nie wszystkie produkty spożywcze można ze sobą łączyć? Ich zjedzenie może się źle skończyć.

Jeżeli interesujecie się zdrowym odżywianiem, to na pewno wiecie jakie produkty należy jeść, a jakie ograniczać. Ale czy zdawaliście sobie sprawę z tego, że niektóre połączenia zdrowych produktów mogą negatywnie oddziaływać na zdrowie i samopoczucie? Herbata i cytryna Już każde dziecko wie, że na przeziębienie należy pić herbatę z cytryną. Ale czy na pewno? Okazuje się, że takie połączenie nie tylko nie jest zdrowe, ale może przyczyniać się do rozwoju poważnych chorób! W liściach herbaty znajduje się glin, pierwiastek, który może być odpowiedzialny za rozwój choroby Alzheimera w organizmie. Gdy pijecie herbatę bez dodatków, to glin nie ma żadnego wpływu na wasz organizm, ponieważ nie jest przyswajalny. Jednak dodanie soku z cytryny powoduje powstanie cytrynianu glinu, a ten może już przedostać się do organizmu. Ryba i olej słonecznikowy Ryby są bardzo zdrowe. W końcu to źródło kwasów omega-3, które wspaniale wpływają na cały organizm. By skorzystać z ich właściwości, trzeba zwracać baczną uwagę na przyrządzanie ryb bogatych w ten składnik. Na przykład, nie powinno się smażyć ryb na oleju słonecznikowym i kukurydzianym! Dlaczego? Zawierają one bowiem kwasy omega-6, które stanowią „konkurencję” dla kwasów omega-3. W połączeniu, kwasy omega-6 działają jak neutralizator, przez co wasz organizm nie może skorzystać z dobroczynnego działania kwasów omega-3. Najlepszym rozwiązaniem jest więc jedzenie ryb pieczonych, grillowanych albo gotowanych na parze. Masło i ziemniaki Uspokajamy – ziemniaki z dodatkiem masła nie są trujące. Za to bardzo tuczą! Wszystko przez wysoki indeks glikemiczny gotowanych ziemniaków. Po ich zjedzeniu, poziom glukozy we krwi zwiększa się, a trzustka wydziela duże ilości insuliny. Ta, poza regulowaniem poziomu...

Chcecie uniknąć miażdżycy? Jedzenie tej ryby.....
Adobe Stock
Newsy
Chcecie uniknąć miażdżycy? Jedzenie tej ryby może działać lepiej niż leki
Chcecie być zdrowi, to zdrowo jedzcie. Szwedzcy uczeni zbadali, jaki związek ma jedzenie pewnej ryby z obniżeniem ryzyka zachorowania na miażdżycę.

Miażdżyca to jedna z groźnych chorób cywilizacyjnych. Obawiamy się jej, bo może mieć poważne konsekwencje: zawały serca i udary, które są najczęstszymi powodami zgonów osób po 45. roku życia. Do tego udary przyczyniają się do trwałej niepełnosprawności, a są konsekwencją m.in. oderwania się blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. W zmniejszeniu ryzyka zachorowania na te choroby bardzo ważne znaczenie ma dieta. Dlaczego łosoś pomaga w profilaktyce miażdżycy? Szwedzcy naukowcy ogłosili, że regularne jedzenie łososia może pomóc w walce z jedną z bardziej powszechnych chorób cywilizacyjnych – miażdżycą. Dzieje się tak dlatego, że ta ryba zawiera kwasy tłuszczowe omega-3. Badacze odkryli, kwasy tłuszczowe omega-3 tworzą cząsteczki, aktywujące receptor, który może być istotny dla zatrzymania procesu stanu zapalnego, jaki wywołuje odkładanie się w tętnicach blaszek miażdżycowych. Jeden z uczestników badania, dr Hildur Arnardotir mówi, że kwasy tłuszczowe mogą chronić przed miażdżycą na kilka sposobów, jednak nie wszystko zostało zbadane w tym temacie i nadal powinny być  prowadzone prace, zmierzające do lepszego poznania mechanizmów wpływu omega-3 na układ krwionośny, żyły i tętnice. Źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 są m.in. tłuste ryby. Jedzenie łososia, ale tez makreli czy pstrąga jest dobrym sposobem dostarczania organizmowi tych substancji. Co jeszcze jeść i jak żyć, żeby uniknąć miażdżycy? W profilaktyce miażdżycy bardzo istotne są dwa elementy: styl życia i dieta. W zakresie stylu życia kluczowe jest to, aby żyć aktywnie, nie unikać ruchu, chodzenia na spacery, jazdy na rowerze, pływania i odrzucić używki takie jak papierosy i alkohol. Myśląc o diecie, powinniście zmniejszyć spożycie...

Brakuje wam cynku, wit A czy białka? Pokażcie paznokcie, a powiemy wam co jeść.
Adobe Stock
Newsy
Brakuje wam cynku, witaminy A czy białka? Pokażcie paznokcie, a powiemy wam, co jeść
Jak po wyglądzie paznokci rozpoznać czego brakuje w diecie? Okazuje się, że może to być dość cenne źródło wiedzy o swoim organizmie.

Kondycja włosów, skóry i paznokci odzwierciedla ogólny stan zdrowia. Gdy zaczynają wypadać włosy, łuszczyć się skóra czy łamać paznokcie, zawsze warto zastanowić się, jaka jest tego przyczyna. Może to być symptom choroby, nie zaszkodzi więc zrobić badania i skontaktować się z lekarzem. Jedną z przyczyn zmian widocznych na włosach czy paznokciach może być niedobór w diecie witamin, minerałów czy innych składników odżywczych. Spójrzcie na swoje paznokcie i oceńcie czy wyglądają na zdrowe, czy też widać na nich jakieś zmiany. Jaka dieta zapewnia piękne paznokcie? Aby organizm funkcjonował prawidłowo, należy dostarczać mu właściwego, różnorodnego paliwa w postaci pożywienia. Nikogo nie trzeba przekonywać, że zbilansowana dieta pozytywnie wpływa na zdrowie i wygląd. Z kolei niezdrowe nawyki żywieniowe mogą powodować pojawienie się konkretnych schorzeń i dolegliwości. Gdy z organizmem człowieka dzieje się coś niedobrego, w pierwszej kolejności zauważamy zmiany w wyglądzie. Pogorszenie się wyglądu włosów czy paznokci może być więc pierwszym symptomem chorób, takich jak choroby krążenia, tarczycy, wątroby czy problemy związane z systemem immunologicznym. Niedobory składników odżywczych, a wygląd paznokci Przyglądając się swoim paznokciom można zauważyć w ich wyglądzie także nieprawidłowości związane z niedoborami wartości odżywczych w diecie, w tym witamin i minerałów. Zmiana sposobu odżywiania i uzupełnienie brakujących składników, może być najprostszym sposobem na poprawę ich wyglądu. Jednak trzeba pamiętać, że przyczyny mogą się kumulować oraz że na wygląd paznokci mogą mieć wpływ także inne, poważne choroby, których nie wolno bagatelizować. Paznokcie kruche i łamliwe Powodem łatwego...