Jedzenie tych produktów zwiększa ryzyko zakrzepicy. Większość z nas spożywa je codziennie
AdobeStock
Newsy

Jedzenie tych produktów zwiększa ryzyko zakrzepicy. Większość z nas spożywa je codziennie

Zakrzepica to choroba, której ryzyko występowania wzrasta w wyniku innych schorzeń, a także nieprawidłowej diety. By zapobiec zakrzepicy, ważne jest, by odpowiednio odżywiać się na co dzień.

Zakrzepica może być powodem aż pół mln zgonów rocznie w Europie, a w Polsce na tę chorobę co roku zapada sto tysięcy osób. Przy zakrzepicy dochodzi do zatoru żył, przez który krew nie przepływa prawidłowo. Powoduje to wiele nieprzyjemnych objawów, w obrzęk kończyn, niedowład oraz bóle w klatce piersiowej, a nieleczona zakrzepica może doprowadzić do zatoru serca, a w konsekwencji - do śmierci.

Ogromne znaczenie w profilaktyce tej choroby ma prawidłowa dieta - sprawdźcie, co powinno się w niej znaleźć, a jakich produktów należy unikać. 

Czynniki ryzyka zakrzepicy

Zagrożone rozwojem zakrzepicy są osoby znajdujące się w grupie ryzyka, czyli takie, które:

  • mają co najmniej 40 lat

  • przeszły zabieg chirurgiczny miednicy, dolnych kończyn i jamy brzusznej

  • kobiety w ciąży oraz w połogu

  • przeszły zawał serca, udar lub sepsę

  • są leżące z powodu wypadku lub ciężkiej choroby

Zwiększone ryzyko zachorowania na zakrzepicę dotyczy także osób zdrowych, które prowadzą niezdrowy tryb życia. Mowa tutaj o paleniu papierosów, piciu alkoholu oraz częstym spożywaniu „śmieciowego” jedzenia, które w konsekwencji często prowadzi do otyłości - choroby, która dodatkowo sprzyja zachorowaniu na zakrzepicę. 

Zobacz także
Chcecie uniknąć miażdżycy? Jedzenie tej ryby.....

Chcecie uniknąć miażdżycy? Jedzenie tej ryby może działać lepiej niż leki

Mikstura z 4 porstych składników Chroni przed udarem, miażdzycą, niszczy komórki rakowe. Jest znana od wieków.

Chroni przed udarem, miażdżycą, niszczy komórki rakowe. Ten napar z 4 składników jest znany od wieków

Czego nie jeść, by uniknąć zakrzepicy?

Jeżeli zależy wam na zdrowiu, koniecznie usuńcie ze swojej diety produkty zawierające dużo cukru - słodycze, słodkie napoje, ciasta i ciasteczka. Należy też zrezygnować z jedzenia, które jest wysokoprzetworzone. To m.in. gotowe dania, zupki instant, a także konserwy, parówki i serki topione. Z diety powinno także zniknąć czerwone mięso, czyli wołowina i wieprzowina. 

Dieta przeciw zakrzepicy 

Ponieważ zakrzepica częściej występuje o osób otyłych, w profilaktyce tej choroby niezwykle ważny jest odpowiedni sposób żywienia. Zaleca się dietę redukcyjną, czyli nastawioną na zmniejszenie masy ciała, a następnie utrzymanie prawidłowej wagi z pomocą przestrzegania zasad zdrowego żywienia.

W diecie osób chcących zapobiec zakrzepicy powinny się znaleźć poniższe produkty:

  • owoce

  • warzywa

  • orzechy i nasiona (niesolone)

  • rośliny strączkowe (groch, fasola, ciecierzyca itp.)

  • pełnoziarniste pieczywo

  • oleje roślinne (zwłaszcza oliwa z oliwek)

  • owoce morza

  • tłuste ryby morskie

Zalecane jest także spożywanie gorzkiego kakao i czerwonego wina (w umiarkowanych ilościach). 

Źródło: medonet.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Taka dieta rujnuje serce i prowadzi do jego chorób. Wiele osób błędnie sądzi, że jest zdrowa
AdobeStock
Newsy
Taka dieta rujnuje serce i prowadzi do jego chorób. Wiele osób błędnie sądzi, że jest zdrowa
Czasami w trosce o zdrowie paradoksalnie możemy sobie zaszkodzić. Sprawdźcie, jaka pozornie zdrowa dieta jest niekorzystna dla serca.

Światowa Organizacja Zdrowia ostrzega: choroby układu sercowo-naczyniowego są jedną z najczęstszych przyczyn zgonów na świecie. W 2019 roku aż 32 proc. zmarłych osób na całym świecie stanowili chorujący na serce (17,9 mln ludzi).  Niestety, niezdrowe nawyki, takie jak picie alkoholu, palenie papierosów i siedzący tryb życia przyczyniają się do zwiększenia ryzyka zachorowania na serce. Ogromnie ważna jest także dieta, która w wielu przypadkach pozostawia wiele do życzenia. Okazuje się, że nawet pewien pozornie zdrowy sposób żywienia może źle wpływać na serce. Sprawdźcie, czego należy unikać, a co powinno się znaleźć w diecie dla zdrowego serca.  Taka dieta szkodzi sercu  Cytowany przez Medonet dr Daniel Edmundowicz, szef kardiologii w Temple University Hospital zauważa, że jedną z diet wpływających negatywnie na zdrowie serca może być tzw. dieta niskocholesterolowa. Zakłada ona wykluczenie z jadłospisu większości produktów, które zawierają tłuszcze. Niestety, mowa tutaj także o tłuszczach nienasyconych, które są bardzo zdrowe dla całego organizmu, a zwłaszcza dla serca. W diecie dla niskiego cholesterolu znajduje się za to sporo węglowodanów. Stosowanie jej może doprowadzić do wzrostu wagi, a tym samym problemów z układem krążenia.  Należy też uważać na bardzo restrykcyjne diety, których autorzy obiecują szybkie efekty w postaci utraty kilogramów w bardzo szybkim czasie. A to również jest duże obciążenie dla serca.  Dieta dla zdrowego serca Co więc powinno się znaleźć w diecie osób, które chcą wzmocnić swoje serce? Przede wszystkim owoce i warzywa nieskrobiowe (z wyłączeniem ziemniaków i słodkich ziemniaków, czyli batatów), ale także inne produkty, w tym: rośliny strączkowe (groch, fasola) orzechy oleje roślinne pełnoziarniste produkty ...

Jedzcie to na śniadanie, a uchronicie się przed osteoporozą
AdobeStock
Newsy
Jedzcie to na śniadanie, a uchronicie się przed osteoporozą
Tej niebezpiecznej i niestety powszechnej chorobie można zapobiegać. Kluczowa jest dieta.

Osteoporoza, czyli zrzeszotnienie kości, to już choroba cywilizacyjna. Przytoczone przez WHO dane mrożą krew w żyłach - na tę chorobę cierpi już 200 mln ludzi na świecie. Osteoporoza może prowadzić do bardzo poważnych konsekwencji, jak groźne dla życia złamania - na przykład kręgosłupa. By zapobiegać tej chorobie i wzmocnić kości, trzeba stosować się do odpowiednich zasad żywienia. Przeczytacie o tym poniżej. Dieta w osteoporozie Osoby zagrożone tą chorobą lub leczące się na osteoporozę powinny dostarczać organizmowi wysokie dawki witaminy D oraz wapnia. Według ekspertów z Mayo Clinic, koniecznie w codziennej diecie powinny się znaleźć owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste. Te ostatnie zawierają dużo błonnika i składników odżywczych, które wspomagają organizm. Z kolei w przypadku owoców i warzyw zaleca się jedzenie co najmniej trzech porcji tych produktów dziennie.  Kolejnym ważnym składnikiem w diecie osób chorych na osteoporozę jest białko, najlepiej pochodzenia roślinnego. W roślinach strączkowych, w których się ono znajduje, można znaleźć także wiele witamin, minerałów oraz związki przypominające fitoestrogeny, odpowiadające m.in. za utrzymanie zdrowych kości.  Przyczyny osteoporozy Choroba ta najczęściej powodowana jest po prostu podeszłym wiekiem, ale także przyjmowanymi lekami lub innymi schorzeniami. W grupie ryzyka zachorowania na osteoporozę znajdują się: kobiety, u których menopauza wystąpiła przed 45. rokiem życia osoby starsze cukrzycy osoby cierpiące na kamicę nerkową czy zespół Cushinga osoby o szczupłej budowie ciała mężczyźni, u których stwierdzono niski poziom testosteronu oraz kobiety o niskim poziomie estrogenów Do głównych przyczyn zachorowań na osteoporozę można zaliczyć siedzący tryb życia, palenie...

Nie jedzcie makreli i innych tłustych ryb przy tej chorobie. To się może źle skończyć
AdobeStock
Newsy
Nie jedzcie makreli i innych tłustych ryb przy tej chorobie. To się może źle skończyć
Choć zdrowe dla większości, przy niektórych chorobach ryby te są stanowczo niewskazane. Sprawdźcie, kto nie powinien ich jeść.

Osoby cierpiące na dnę moczanową muszą szczególnie uważać na produkty, które znajdują się w ich codziennej diecie. Niektóre z nich mogą bowiem zaostrzać objawy choroby. Jeden produkt często polecany przez dietetyków jest odradzany przy dnie moczanowej - sprawdźcie, dlaczego.  Dieta przy dnie moczanowej Odpowiednia dieta przy dnie moczanowej (inaczej: artretyzm lub podagra) odgrywa ogromną rolę w profilaktyce tej choroby. Dzięki przestrzeganiu ścisłych zasad dotyczących jadłospisu, można spowolnić postępowanie podagry oraz zmniejszyć częstotliwość ataków, które są bardzo bolesne. Co więcej, stosowanie prawidłowej diety to praktycznie podstawa leczenia dny moczanowej, dlatego tak ważne jest jej przestrzeganie. Oto, co powinno się znaleźć w jadłospisie osób chorych na dnę moczanową: zupy warzywne herbaty ziołowe słaba herbata duże ilości świeżych warzyw i owoców twarogi, sery grzyby ryż, makaron, kasze orzechy Unikać należy za to potraw tłustych i zawierających dużo białka. Mowa tutaj przede wszystkim o mięsie, takim jak wieprzowina, wołowina, podroby, gęsina, mięso z indyka, a nawet buliony i mięsne wywary (w tym rosół). Nie powinno się także spożywać wędlin czy kiełbasy. Należy też uważać na rośliny strączkowe, które choć zdrowe, przy podagrze mogą mocno zaszkodzić ze względu na wysoką zawartość puryn. Ryby a dna moczanowa Choć dietetycy zalecają, by w diecie dorosłego człowieka znalazły się tłuste ryby, jedzone co najmniej dwa razy w tygodniu, to odradza się je przy dnie moczanowej. W tłustych rybach, takich jak makrela, łosoś czy sardynki, podobnie jak w tłustym mięsie, znajdują się puryny. Kwas moczowy, który powoduje zniekształcenie stawów oraz ból przy podagrze pochodzi m.in. z puryn, które są...

Chcecie uniknąć miażdżycy? Jedzenie tej ryby.....
Adobe Stock
Newsy
Chcecie uniknąć miażdżycy? Jedzenie tej ryby może działać lepiej niż leki
Chcecie być zdrowi, to zdrowo jedzcie. Szwedzcy uczeni zbadali, jaki związek ma jedzenie pewnej ryby z obniżeniem ryzyka zachorowania na miażdżycę.

Miażdżyca to jedna z groźnych chorób cywilizacyjnych. Obawiamy się jej, bo może mieć poważne konsekwencje: zawały serca i udary, które są najczęstszymi powodami zgonów osób po 45. roku życia. Do tego udary przyczyniają się do trwałej niepełnosprawności, a są konsekwencją m.in. oderwania się blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. W zmniejszeniu ryzyka zachorowania na te choroby bardzo ważne znaczenie ma dieta. Dlaczego łosoś pomaga w profilaktyce miażdżycy? Szwedzcy naukowcy ogłosili, że regularne jedzenie łososia może pomóc w walce z jedną z bardziej powszechnych chorób cywilizacyjnych – miażdżycą. Dzieje się tak dlatego, że ta ryba zawiera kwasy tłuszczowe omega-3. Badacze odkryli, kwasy tłuszczowe omega-3 tworzą cząsteczki, aktywujące receptor, który może być istotny dla zatrzymania procesu stanu zapalnego, jaki wywołuje odkładanie się w tętnicach blaszek miażdżycowych. Jeden z uczestników badania, dr Hildur Arnardotir mówi, że kwasy tłuszczowe mogą chronić przed miażdżycą na kilka sposobów, jednak nie wszystko zostało zbadane w tym temacie i nadal powinny być  prowadzone prace, zmierzające do lepszego poznania mechanizmów wpływu omega-3 na układ krwionośny, żyły i tętnice. Źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 są m.in. tłuste ryby. Jedzenie łososia, ale tez makreli czy pstrąga jest dobrym sposobem dostarczania organizmowi tych substancji. Co jeszcze jeść i jak żyć, żeby uniknąć miażdżycy? W profilaktyce miażdżycy bardzo istotne są dwa elementy: styl życia i dieta. W zakresie stylu życia kluczowe jest to, aby żyć aktywnie, nie unikać ruchu, chodzenia na spacery, jazdy na rowerze, pływania i odrzucić używki takie jak papierosy i alkohol. Myśląc o diecie, powinniście zmniejszyć spożycie...