
Zakrzepica może być powodem aż pół mln zgonów rocznie w Europie, a w Polsce na tę chorobę co roku zapada sto tysięcy osób. Przy zakrzepicy dochodzi do zatoru żył, przez który krew nie przepływa prawidłowo. Powoduje to wiele nieprzyjemnych objawów, w obrzęk kończyn, niedowład oraz bóle w klatce piersiowej, a nieleczona zakrzepica może doprowadzić do zatoru serca, a w konsekwencji - do śmierci.
Ogromne znaczenie w profilaktyce tej choroby ma prawidłowa dieta - sprawdźcie, co powinno się w niej znaleźć, a jakich produktów należy unikać.
Czynniki ryzyka zakrzepicy
Zagrożone rozwojem zakrzepicy są osoby znajdujące się w grupie ryzyka, czyli takie, które:
-
mają co najmniej 40 lat
-
przeszły zabieg chirurgiczny miednicy, dolnych kończyn i jamy brzusznej
-
kobiety w ciąży oraz w połogu
-
przeszły zawał serca, udar lub sepsę
-
są leżące z powodu wypadku lub ciężkiej choroby
Zwiększone ryzyko zachorowania na zakrzepicę dotyczy także osób zdrowych, które prowadzą niezdrowy tryb życia. Mowa tutaj o paleniu papierosów, piciu alkoholu oraz częstym spożywaniu „śmieciowego” jedzenia, które w konsekwencji często prowadzi do otyłości - choroby, która dodatkowo sprzyja zachorowaniu na zakrzepicę.
Czego nie jeść, by uniknąć zakrzepicy?
Jeżeli zależy wam na zdrowiu, koniecznie usuńcie ze swojej diety produkty zawierające dużo cukru - słodycze, słodkie napoje, ciasta i ciasteczka. Należy też zrezygnować z jedzenia, które jest wysokoprzetworzone. To m.in. gotowe dania, zupki instant, a także konserwy, parówki i serki topione. Z diety powinno także zniknąć czerwone mięso, czyli wołowina i wieprzowina.
Dieta przeciw zakrzepicy
Ponieważ zakrzepica częściej występuje o osób otyłych, w profilaktyce tej choroby niezwykle ważny jest odpowiedni sposób żywienia. Zaleca się dietę redukcyjną, czyli nastawioną na zmniejszenie masy ciała, a następnie utrzymanie prawidłowej wagi z pomocą przestrzegania zasad zdrowego żywienia.
W diecie osób chcących zapobiec zakrzepicy powinny się znaleźć poniższe produkty:
-
owoce
-
warzywa
-
orzechy i nasiona (niesolone)
-
rośliny strączkowe (groch, fasola, ciecierzyca itp.)
-
pełnoziarniste pieczywo
-
oleje roślinne (zwłaszcza oliwa z oliwek)
-
owoce morza
-
tłuste ryby morskie
Zalecane jest także spożywanie gorzkiego kakao i czerwonego wina (w umiarkowanych ilościach).
Źródło: medonet.pl