Jedzenie tych produktów zwiększa ryzyko zakrzepicy. Większość z nas spożywa je codziennie
AdobeStock
Newsy

Jedzenie tych produktów zwiększa ryzyko zakrzepicy. Większość z nas spożywa je codziennie

Zakrzepica to choroba, której ryzyko występowania wzrasta w wyniku innych schorzeń, a także nieprawidłowej diety. By zapobiec zakrzepicy, ważne jest, by odpowiednio odżywiać się na co dzień.

Zakrzepica może być powodem aż pół mln zgonów rocznie w Europie, a w Polsce na tę chorobę co roku zapada sto tysięcy osób. Przy zakrzepicy dochodzi do zatoru żył, przez który krew nie przepływa prawidłowo. Powoduje to wiele nieprzyjemnych objawów, w obrzęk kończyn, niedowład oraz bóle w klatce piersiowej, a nieleczona zakrzepica może doprowadzić do zatoru serca, a w konsekwencji - do śmierci.

Ogromne znaczenie w profilaktyce tej choroby ma prawidłowa dieta - sprawdźcie, co powinno się w niej znaleźć, a jakich produktów należy unikać. 

Czynniki ryzyka zakrzepicy

Zagrożone rozwojem zakrzepicy są osoby znajdujące się w grupie ryzyka, czyli takie, które:

  • mają co najmniej 40 lat

  • przeszły zabieg chirurgiczny miednicy, dolnych kończyn i jamy brzusznej

  • kobiety w ciąży oraz w połogu

  • przeszły zawał serca, udar lub sepsę

  • są leżące z powodu wypadku lub ciężkiej choroby

Zwiększone ryzyko zachorowania na zakrzepicę dotyczy także osób zdrowych, które prowadzą niezdrowy tryb życia. Mowa tutaj o paleniu papierosów, piciu alkoholu oraz częstym spożywaniu „śmieciowego” jedzenia, które w konsekwencji często prowadzi do otyłości - choroby, która dodatkowo sprzyja zachorowaniu na zakrzepicę. 

Zobacz także
Chcecie uniknąć miażdżycy? Jedzenie tej ryby.....

Chcecie uniknąć miażdżycy? Jedzenie tej ryby może działać lepiej niż leki

Mikstura z 4 porstych składników Chroni przed udarem, miażdzycą, niszczy komórki rakowe. Jest znana od wieków.

Chroni przed udarem, miażdżycą, niszczy komórki rakowe. Ten napar z 4 składników jest znany od wieków

Czego nie jeść, by uniknąć zakrzepicy?

Jeżeli zależy wam na zdrowiu, koniecznie usuńcie ze swojej diety produkty zawierające dużo cukru - słodycze, słodkie napoje, ciasta i ciasteczka. Należy też zrezygnować z jedzenia, które jest wysokoprzetworzone. To m.in. gotowe dania, zupki instant, a także konserwy, parówki i serki topione. Z diety powinno także zniknąć czerwone mięso, czyli wołowina i wieprzowina. 

Dieta przeciw zakrzepicy 

Ponieważ zakrzepica częściej występuje o osób otyłych, w profilaktyce tej choroby niezwykle ważny jest odpowiedni sposób żywienia. Zaleca się dietę redukcyjną, czyli nastawioną na zmniejszenie masy ciała, a następnie utrzymanie prawidłowej wagi z pomocą przestrzegania zasad zdrowego żywienia.

W diecie osób chcących zapobiec zakrzepicy powinny się znaleźć poniższe produkty:

  • owoce

  • warzywa

  • orzechy i nasiona (niesolone)

  • rośliny strączkowe (groch, fasola, ciecierzyca itp.)

  • pełnoziarniste pieczywo

  • oleje roślinne (zwłaszcza oliwa z oliwek)

  • owoce morza

  • tłuste ryby morskie

Zalecane jest także spożywanie gorzkiego kakao i czerwonego wina (w umiarkowanych ilościach). 

Źródło: medonet.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Cierpicie na insulinooporność, jecie mało ale nadal nie możecie schudnąć? To jest przyczyną
AdobeStock
Newsy
Jak schudnąć przy insulinooporności? Nie musicie jeść mniej, wystarczy że zastosujecie te zasady
Przy insulinooporności odchudzanie potrafi być wyzwaniem. Sprawdźcie, co należy ograniczyć w diecie przy insulinooporności.

Osoby zmagające się z insulinoopornością często mają problem z utrzymaniem prawidłowej masy ciała. Próbują więc odchudzać się na własną rękę, często sposobami zasłyszanymi od znajomych lub z pomocą „diet cud” dostępnych w internecie. Niestety, zwykle nic z tego nie wychodzi, ponieważ przy insulinooporności ważne są rozważne zmiany w diecie, które poza utratą nadmiarowych kilogramów pozwolą kontrolować objawy choroby. Objawy insulinooporności Przy insulinooporności tkanki organizmu (mięśniowe, tłuszczowe i wątroby) mają obniżoną wrażliwość na insulinę. W takiej sytuacji organizm zaczyna wytwarzać jeszcze więcej tego hormonu, co w konsekwencji prowadzi do poniższych objawów: Otyłość brzuszna, czyli gromadzenie się tkanki tłuszczowej w talii Otłuszczenie narządów wewnętrznych Tendencje do tycia Problemy ze schudnięciem z pomocą konwencjonalnych metod (ograniczenie słodyczy, więcej aktywności fizycznej) Zmęczenie nasilające się po posiłku Napady silnego głodu po jedzeniu Ogromny apetyt na słodycze Trudności w koncentracji Insulinooporność a cukrzyca Z czasem insulinooporność może przekształcić się w cukrzycę typu 2. Dzieje się tak, ponieważ w końcu w organizmie dochodzi do zaburzenia tolerancji glukozy . Osoby cierpiące na insulinooporność powinny obserwować swój organizm i regularnie badać się u lekarza. Dieta przy insulinooporności W przypadku insulinooporności niekoniecznie musicie rezygnować z ulubionych przekąsek. Najważniejsza jest odpowiednia regularność posiłków, ponieważ to właśnie ona odpowiada za odpowiedni poziom cukru we krwi przy tej przypadłości. Osoby, które jedzą nieregularnie dużo dotkliwiej odczuwają objawy insulinooporności. Z diety należy jednak koniecznie wyeliminować wszystkie produkty zawierające...

Ta dieta niesamowicie wpływa na umysł i ciało. Codziennie jedzcie te produkty
AdobeStock
Newsy
Dieta MIND na pamięć: zasady i efekty, co jeść
Na tej diecie nie tylko schudniecie, ale przede wszystkim poczujecie się o wiele lepiej i zmniejszycie ryzyko zachorowania na Alzheimera!

W internecie najczęściej można się spotkać z opisami diet, które mają sprawić, że szybko schudniecie. Jednak dieta nie zawsze musi być odchudzająca! Zmiana stylu żywienia może wpłynąć bardzo pozytywnie na wasze samopoczucie, zwłaszcza jeśli dotychczas nie odżywialiście się zbyt zdrowo. Jedną z takich diet jest MIND, czyli dieta dla mózgu. Nie tylko poczujecie się lepiej, ale także przy okazji zrzucicie kilka kilogramów. Sprawdźcie, na czym to polega! Dieta MIND – co to jest? Dieta MIND, czyli „Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay”, to sposób odżywiania, który może bardzo obniżyć ryzyko zachorowania na choroby neurodegeneracyjne mózgu, takie jak np. choroba Alzheimera czy demencja. Dieta ta została wymyślona przez Marthę Claire Morris, epidemiologa z Rush University Medical Center w Chicago. Jej zespół, na podstawie badań nad dietą DASH i dietą śródziemnomorską, wyszczególnił produkty, których spożycie może obniżyć ryzyko zachorowania na choroby neurodegeneracyjne. Badanie nad wpływem diety MIND na rozwój choroby Alzheimera trwało aż 5 lat! Zasady diety MIND Mamy dobrą wiadomość dla osób, które nie cierpią diet – MIND nie jest tak naprawdę dietą, a pewnym stylem odżywiania, dlatego o wiele łatwiej jest wdrożyć nowe zasady żywienia i je stosować. W diecie MIND bowiem poleca się jeść część produktów, a część ograniczać. Dieta MIND – zalecane produkty Stosując dietę MIND, powinniście jeść jak najwięcej poniższych produktów: Tłuste ryby morskie – raz w tygodniu Drób – 2 razy w tygodniu Zielone warzywa – codziennie, nawet po 3 porcje dziennie Orzechy – 5 razy w tygodniu Borówki, maliny, truskawki i inne owoce jagodowe –...

Odchudzacie się? Lepiej nie stosujcie tych diet - zrujnują wasze zdrowie
AdobeStock
Newsy
Odchudzacie się? Lepiej nie stosujcie tych diet - zrujnują wasze zdrowie
W odchudzaniu warto zachować rozwagę, ponieważ nie wszystkie popularne diety są dobre dla zdrowia!

W pogoni za idealną sylwetką niektórzy ludzie decydują się na naprawdę drastyczne metody. Chętnie przechodzą na diety, których autorzy obiecują szybki spadek wagi i cudowne efekty. Na ile można im wierzyć? Niektóre z tych diet reklamuje się jako samo zdrowie dla organizmu, ale okazuje się, że niekoniecznie tak jest. Mogą wam nawet zaszkodzić! Poznajcie kilka bardzo popularnych obecnie diet, które wcale nie są takie zdrowe, jak się powszechnie sądzi. Dieta Paleo Dieta paleo największą popularnością cieszyła się kilka lat temu. Reklamowano ją jako sposób żywienia naszych przodków i remedium na wszelkie choroby i dolegliwości powodowane przez żywność współczesnych ludzi. W diecie paleo jada się głównie mięso , określone owoce i warzywa, orzechy, jajka i grzyby. Całkowicie zakazane są natomiast zboża, cukier, a czasami nawet rośliny strączkowe i nabiał. Autorzy diety paleo zakładają bowiem, że ludzie pierwotni nie jadali zbóż czy nabiału i żywili się tylko tym, co udało im się zebrać w lesie lub upolować. Niestety, usunięcie z diety pieczywa i zbóż oraz roślin strączkowych może mieć bardzo negatywny wpływ na zdrowie – zwłaszcza na pracę układu trawiennego.   Dieta sokowa Dietę sokową często poleca się jako „fenomenalny” sposób na szybkie schudnięcie. Na takiej diecie należy całkowicie zrezygnować na jakiś czas z normalnych posiłków i pić jedynie soki owocowe lub warzywne. Niestety, szybko można odczuć skutki ubocze diety sokowej, takie jak zmęczenie, ból głowy, rozdrażnienie i problemy z koncentracją. Wszystko to są objawy jedzenia zbyt małej ilości kalorii. Często tego typu diety kończą się przez to efektem jo-jo , czyli szybkim nabraniem kilogramów po zakończeniu diety. Dieta ketogeniczna Początkowo dieta...

Jedzcie to wieczorem, a zmniejszycie ryzyko zawału
AdobeStock
Newsy
Jedzcie to wieczorem, a zmniejszycie ryzyko zawału. Udowodnione naukowo!
Odpowiednia profilaktyka jest bardzo ważna dla zdrowia – zwłaszcza w przypadku układu krążenia. Dowiedzcie się, co należy jeść, by zachować sprawność i zdrowie na długo.

Choroby układu krążenia dotykają coraz więcej osób i są główną przyczyną zgonów na całym świecie. Jak o siebie dbać, by uchronić się przed zawałem? Powinniście koniecznie zacząć od swojej diety, ponieważ to właśnie to, co jecie, ma bardzo duży wpływ nie tylko na wasze samopoczucie, ale i zdrowie. Jedzenie pewnych produktów pozwoli wam zminimalizować ryzyko wystąpienia chorób serca – sprawdźcie, jakich. Choroby układu krążenia – dieta Często choroby serca rozwijają się przez nieodpowiednie odżywianie. Duża ilość tłuszczów nasyconych, soli i cukru w diecie przyczynia się do wystąpienia i pogłębienia objawów chorób układu krążenia . Co należy więc zrobić? Idealnie by było, jeśli usuniecie całkowicie takie produkty ze swojej diety i zamiast tego zaczniecie jeść dużo warzyw, pełnoziarnistego pieczywa i mniej mięsa. Zwłaszcza na kolację! Rozkład posiłków i jakość żywności są ważnymi czynnikami, które należy rozważyć, szukając sposobów na obniżenie ryzyka chorób serca. Nasze badanie wykazało, że ludzie, którzy zaczęli regularnie spożywać roślinną kolację z większą ilością „dobrych” węglowodanów i tłuszczów nienasyconych, zmniejszyli ryzyko zapadnięcia na choroby serca o 10 procent(…)Zawsze zaleca się stosowanie zdrowej diety, zwłaszcza w przypadku osób z wysokim ryzykiem chorób serca. Jednak teraz odkryliśmy, że jedzenie mięsa i wysokoprzetworzonych węglowodanów na śniadanie zamiast na kolację wiązało się z niższym ryzykiem – mówi Ying Li z Uniwersytetu Medycznego Harbin w Chinach, autor badania. Bezmięsne dania na kolację – co zjeść? Jeśli więc zależy wam na waszym zdrowiu, warto zrezygnować z jedzenia tłustych mięs na kolację i zamiast tego...