Czy biały chleb jest zdrowy?
Adobe Stock
Newsy

Jedzenie tego pieczywa grozi udarem. Codziennie spożywa je 90 proc. Polaków

90 proc. Polaków każdego dnia sięga po ogromne ilości białego pieczywa. Dietetycy biją na alarm - taki sposób żywienia może doprowadzić do tragedii.
Weronika Kępa
luty 28, 2021

Mówi się, że chleb nigdzie nie smakuje tak dobrze jak w Polsce. Kiedyś istotnie tak było, jednak z biegiem lat wiele się zmieniło. Dzisiaj pieczywo, szczególnie jasne, jest przepełnione cukrem, ulepszaczami, konserwantami i innymi szkodliwymi substancjami, które mają bardzo negatywny wpływ na wasze zdrowie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jedzenie jasnego pieczywa grozi udarem

Badania przeprowadzone przez kanadyjskich naukowców dowiodły, że białe pieczywo i kupowane w marketach słodkie wypieki, mogą prowadzić do groźnych chorób. Ich regularne spożywanie nie tylko znacznie zwiększa waszą wagę, ale również ryzyko udaru. Dzieje się tak, ponieważ jasny chleb powstaje z rafinowanych ziaren.

Polecamy więc zrezygnować z tego typu produktów na rzecz wypieków pełnoziarnistych. Najlepiej przygotujcie je samodzielnie, wtedy będziecie mieć pewność, że pieczywo, które spożywacie nie zagraża waszemu życiu, ani zdrowiu. 

Zobacz także

Przepis na zdrowy, domowy chleb

Będziecie potrzebować:

  • 250 gramów mąki pszennej
  • 400 gramów mąki żytniej
  • 25 gramów świeżych drożdży
  • 400 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczki cukru
  • 2 łyżek oleju
  • Ulubionych ziaren (na przykład słonecznika)
  • Soli

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od przygotowania zaczynu. W niewielkiej misce umieśćcie rozkruszone świeże drożdże. Następnie dodajcie łyżeczkę cukru i 150 gramów mąki żytniej. Całość zalejcie 125 ml ciepłej wody i wymieszajcie. Tak przygotowany zaczyn przykryjcie ścierką i odstawcie na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce.
  2. Po upływie tego czasu w dużej misce umieśćcie pozostałą ilość mąki (żytniej i pszennej) oraz pozostałą ilość wody. Następnie dodajcie zaczyn chlebowy, ulubione ziarna i szczyptę soli. Ciasto zacznijcie dokładnie wyrabiać.
  3. Podłużną foremkę wyłóżcie papierem do pieczenia lub nasmarujcie ją olejem i oprószcie mąką.
  4. Do tak przygotowanej foremki przełóżcie przygotowane wcześniej ciasto i odstawcie do wyrośnięcia na kolejną godzinę (dla lepszego i szybszego efektu foremkę możecie postawić na przykład na kaloryferze i przykryć ściereczką).
  5. W tym czasie nagrzejcie piekarnik do 200 st. C. 
  6. Kiedy ciasto ładnie wyrośnie włóżcie je do piekarnika i pieczcie przez ok. 15 minut. Następnie zmniejszcie temperaturę do 180 st. C i pieczcie przez kolejne ok. 40 minut.
  7. Tak przygotowany chleb wyjmijcie z foremki, usuńcie papier i umieśćcie na kratce od piekarnika. Po kilkunastu minutach będzie gotowy do jedzenia.

Smacznego!

Czytaj także:

Komentarze