Jedzenie tego 1 produktu jest ważne dla cukrzyków. Obniża cukier już po 30 minutach
Adobe Stock
Newsy

Ten produkt jest wręcz stworzony dla cukrzyków. Obniża cukier już po 30 min od zjedzenia

Osoby chore na cukrzyce powinny szczególnie starannie wybierać żywność. Muszą zwracać uwagę na to, w jaki sposób spożywane przez nie pokarmy działają na poziom cukru. Oto co powinny jeść.

Naukowcy dowiedli, że niektóre produkty o niskim indeksie glikemicznym, a więc pozytywnie wpływające na organizm, są wyjątkowo korzystne dla zdrowia. Jak to ustalili i o które produkty chodzi?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego czarna fasola jest wskazana dla diabetyków?

W czasopiśmie naukowych „Nutrients” zostały opublikowane wyniki pewnego badania, które pozwoliły wysnuć trzy wnioski:

  • Osoby chore na cukrzycę powinny regularnie sięgać po czarną fasolę
  • Stała obecność fasoli w diecie może również zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2
  • Poza fasolą podobnie działa na organizm ciecierzyca. Oba strąki dobrze wpływają na glikemię nawet wtedy, gdy są jedzone łącznie z produktami o wysokim indeksie glikemicznym

Na czym polegało badanie? Naukowcy chcieli stwierdzić jaki wpływ na organizm zdrowych kobiet ma zjedzenie 50 g trzech różnych produktów, w tym czarnej fasoli o niskim indeksie. Poza fasolą do diety kobiet włączono także korzystną glikemicznie ciecierzycę, oraz ryż, który z kolei ma wysoki indeks glikemiczny.

Zobacz także
zupa fasolowa z kiełbasą przepis

Zupa fasolowa ze składnikiem, który wszyscy uwielbiają. Klasyk polskiej kuchni idealny na zimowe chłody

Przepis na fasolkę po bretońsku jak u babci. Wspaniały smak

Przepis na fasolkę po bretońsku jak u babci. Wspaniały smak

Uczestniczki badania zostały podzielone na trzy grupy. Każda jadła na śniadania jedną z trzech wskazanych potraw:

  • Sam biały ryż
  • Czarną fasolę z ryżem
  • Ciecierzycę z ryżem

Kobiety spożywały pierwszy posiłek zaraz po pobraniu od nich kontrolnych próbek krwi. Po posiłku dokonano kolejnych pobrań i badań krwi ustalających stężenie glukozy: po 30 minutach, 60, 90 i na koniec - 120 minut po śniadaniu.

Okazało się, że spożywanie czarnej fasoli znacznie poprawia odpowiedź glikemiczną. Pozytywny wpływ na poziom cukru we krwi stwierdzono nawet wtedy, gdy wraz z fasolą spożywany był ryż o wysokim indeksie glikemicznym.

Dlaczego warto regularnie jeść produkty takie jak czarna fasola?

Zarówno u pacjentów ze stwierdzona cukrzycą jak i tych, którzy jeszcze są zdrowi, ale genetycznie obciążeni tą chorobą, bardzo ważną rolę w leczeniu czy profilaktyce ma dieta. Leczenie dietą to takie komponowanie posiłków, by zapewnić prawidłową gospodarkę węglowodanową i stabilne stężenia glukozy we krwi po zjedzeniu posiłku.

Regularne włączenie do dań czarnej fasoli, ciecierzycy oraz wybieranie pokarmów o niskim indeksie glikemicznym jest głównym zaleceniem lekarzy dla diabetyków i osób zagrożonych cukrzycą. Taki sposób żywienia, a do tego aktywność fizyczną, redukcja stresu i unikanie używek służy nie tylko tym dwóm grupom osób, ale dosłownie każdemu.

Źródło: o2.pl, gemini.pl

Unikajcie tych produktów, jeśli cierpicie na cukrzycę. Zrujnujecie swoje zdrowie
AdobeStock
Newsy
Unikajcie tych produktów, jeśli cierpicie na cukrzycę. Zrujnujecie sobie zdrowie
W cukrzycy bardzo ważna jest dieta. Spożywanie niedozwolonych produktów może się bardzo źle skończyć!

Cukrzyca może się pojawić u ludzi w każdym wieku, choć najczęściej jej pierwsze objawy są zauważalne dopiero po 50. roku życia. Przy tej chorobie ogromnie ważna jest dieta, ponieważ nieuważne dobieranie produktów może bardzo pogorszyć stan zdrowia chorego. Sprawdźcie, jakie produkty są zakazane przy cukrzycy i co powinno się jeść. Cukrzyca – tych produktów nie jedzcie! Spożywanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym jest przy cukrzycy niewskazane. Zjedzenie ich spowoduje gwałtowny wyrzut insuliny do krwi, co przy cukrzycy jest niebezpieczne. Unikajcie poniższych produktów, jeśli chorujecie na cukrzycę: Słodycze, ciasta, ciasteczka itd. Piwo Produkty z białej mąki Kabaczek Miód Dynia Dojrzałe banany Rodzynki Suszone daktyle Rozgotowany makaron, ryż i ziemniaki Dietetycy podkreślają jednak, że spożywanie powyższych produktów jest dozwolone wówczas, gdy spożywa się je rzadko i w bardzo małych ilościach. Cukrzyca typu 2. – objawy Początkowo objawy cukrzycy typu 2. mogą nie wzbudzać większych podejrzeń, a chory kieruje się do lekarza dopiero wtedy, gdy odczuwalne są już powikłania cukrzycowe. Do objawów cukrzycy typu 2. należą: Wzmożony apetyt, napady głodu Znużenie Senność Trudności z koncentracją Problemy ze wzrokiem Sucha i swędząca skóra Zwiększone pragnienie Infekcje intymne Dlaczego dieta przy cukrzycy jest ważna? U osób cierpiących na cukrzycę istotne jest, by utrzymywać jak najbardziej stabilny poziom cukru we krwi. W tym celu stosuje się dietę o niskim indeksie glikemicznym, czyli bogatą w produkty, które nie powodują wzrostu poziomu cukru we krwi po spożyciu. Ważne jest też, by posiłki były odpowiednio skomponowane i zawierały prawidłową ilość białek,...

Mając cukrzycę unikajcie tych 2 grup produktów. Podnoszą cukier jak żadne inne
Adobe Stock
Newsy
Mając cukrzycę unikajcie tych 2 grup produktów. Podnoszą cukier jak żadne inne
Zdrowa dieta, lekkostrawne potrawy pełne naturalnych, pełnoziarnistych składników, dużo warzyw i owoców, ograniczenie mięsa... To zalecenia, które od lekarzy mogą usłyszeć chorzy na wiele chorób. A o czym przede wszystkim powinni pamiętać cukrzycy?

Cukrzyca to choroba metaboliczna, której objawem jest utrzymujący się nieprawidłowy poziom glukozy we krwi. Przyczyną tego zaburzenia jest niewłaściwe wydzielanie przez trzustkę hormonu regulującego poziom cukru – insulinę. W Polsce na cukrzyce choruje około 2 mln osób. To liczba zdiagnozowanych przypadków. Organizacje zajmujące się jej badaniem alarmują jednak, że diabetyków w naszym kraju może być nawet dwukrotnie więcej. Jak jeść gdy ma się cukrzycę lub jest się zagrożonym tą chorobą? Jakie są przyczyny cukrzycy? Nie wszystkie przypadki zdiagnozowanej cukrzycy mają stwierdzone konkretne przyczyny jej wystąpienia. Poza uwarunkowaniami genetycznymi za powody pojawiania się tej choroby lekarze najczęściej wskazują: Niezdrowy tryb życia Nieprawidłowa dieta Nadmierne spożywanie alkoholu Palenie papierosów Istnieje kilka odmian tej choroby. Pojawia się u kobiet w ciąży, narażone są na nią szczególnie osoby starsze i z nadwagą.  Tak zminimalizujecie ryzyko i skutki choroby. Ta dieta zalecana jest też cukrzykom Zarówno chorzy na cukrzycę już zdiagnozowaną jak i osoby, które chcę uniknąć lub opóźnić pojawienie się choroby, mogą podjąć bardzo proste i bardzo skuteczne działania: Wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe Unikać jakiegokolwiek nadmiaru w składnikach odżywczych. Dieta powinna być różnorodna i zbilansowana Prowadzić aktywny tryb życia W zakresie samej diety należy ograniczyć lub całkiem wyeliminować dwie grupy produktów: Produkty o wysokim indeksie glikemicznym. Po ich zjedzeniu przez długi czas utrzymuje się wysokie stężenie glukozy we krwi. Należą do nich białe pieczywo, makarony, ryż, drobne kasze np. manna, słodkości Źródła nasyconych kwasów tłuszczowych takie jak: tłuste...

Jesteście senni po obiedzie? Wszystko przez ten 1 czynnik
AdobeStock
Newsy
Jesteście senni po obiedzie? Wszystko przez ten 1 czynnik
Zmęczenia po jedzeniu można łatwo uniknąć - sprawdźcie, co je zazwyczaj powoduje.

Znacie to uczucie, gdy zaraz po dużym posiłku ogarnia was duże zmęczenie i najchętniej poszlibyście od razu spać? Bardzo często powodem są nie tylko produkty, które spożywamy - istotne znaczenie ma też sposób ich przygotowania.  Dlaczego po jedzeniu chce się spać? Silne znużenie po zjedzeniu obiadu nie jest zjawiskiem wyjątkowym. Po szczególnie dużym posiłku, krew wędruje do jelit, by wspomagać procesy trawienne. Brakuje jej wówczas w ośrodkowym układzie nerwowym, co powoduje senność. Jednak, jeżeli dzieje się tak bardzo często, przyczyny należy poszukać w tym, co spożywacie - tam bowiem najczęściej kryje się odpowiedź na występującą po jedzeniu senność.  Co wywołuje senność po posiłku?  Częstym powodem znużenia po zjedzeniu posiłku jest jego obfitość oraz produkty, z których się składa. Szczególnie te o wysokim indeksie glikemicznym, jak gotowana marchew, biały ryż czy produkty wykonane z mąki pszennej - w przypadku polskiej kuchni, chodzi tu zwłaszcza o uwielbiane przez wiele osób pierogi, kluski śląskie, pyzy, kopytka i makarony. Warto sprawdzać tabele z wartościami indeksu glikemicznego dla różnych produktów, ponieważ np. w przypadku przytoczonej marchwi, wysoki IG ma marchew gotowana, natomiast surowa - nie. Dlatego także sposób przygotowania ma znaczenie.  Po spożyciu posiłku o wysokim indeksie glikemicznym dochodzi do bardzo szybkiego wytwarzania insuliny, a to prowadzi do ospałości i znużenia. Podobny efekt daje jedzenie tłustych potraw. Dlatego właśnie pierogi ze skwarkami czy kluski śląskie z wieprzowym gulaszem natychmiast sprawiają, że jesteśmy senni i mamy ochotę na krótką drzemkę po obiedzie.  Choroby powodujące senność po jedzeniu  Choć zjedzenie ciężkiego posiłku jest najczęstszym powodem...

Czy diabetycy mogą w ogóle jeść słodycze? Tak, ale pod pewnymi warunkami
AdobeStock
Newsy
Czy diabetycy mogą w ogóle jeść słodycze? Tak, ale pod pewnymi warunkami
Jakie desery są bezpieczne dla diabetyków? Sprawdźcie, co powinno się znaleźć w takich słodkościach, a z czego trzeba zrezygnować.

Panuje przekonanie, że osoby cierpiące na cukrzycę czy insulinooporność w ogóle nie mogą jeść słodyczy. To błąd, ponieważ słodycze są dozwolone, ale nie są to słodkości, jakie pierwsze przychodzą wam na myśl. Śmietanowe torty, słodkie i ciężkie ciasta bez pieczenia z masą kajmakową czy czekoladki są zabronione. Co więc można jeść przy cukrzycy? Odpowiedź znajdziecie poniżej.  Jakich składników deserów muszą unikać diabetycy? Insulinooporność czy cukrzyca nie oznaczają, że musicie zrezygnować ze słodkości na zawsze. Deser, tak jak każdy inny posiłek w diecie diabetyka, powinien mieć średni lub niski indeks glikemiczny. Należy więc wybierać takie słodycze, które spełnią ten warunek.  cukry proste - deser dla diabetyka powinien być przede wszystkim pozbawiony cukrów prostych, które wywołują szybki wyrzut insuliny. Zamiast tego, należy używać produktów bogatych w cukry złożone - są to pełnoziarniste produkty, owoce i warzywa, a także rośliny strączkowe. Spróbujcie przygotować na przykład ciasto z fasoli albo cukinii! mąka - zamiast mąki pszennej, wybierajcie mąkę pełnoziarnistą cukier - zabroniony jest biały cukier. Zamiast tego, użyjcie słodziku, na przykład ksylitolu, erytrolu lub stewii. Dzięki temu ograniczycie  stężenie glukozy we krwi po posiłku tłuszcz - tym, co obniża indeks glikemiczny posiłku jest białko oraz tłuszcz. Ważne jednak, by były to składniki wysokiej jakości - zamiast margaryny, dodajcie do przygotowywanych ciast olej rzepakowy. Desery dla diabetyków Diabetycy, przy odrobinie wysiłku, mają szerokie pole do popisu jeżeli chodzi o przyrządzanie deserów dozwolonych na diecie o niskim indeksie glikemicznym. Ciekawym pomysłem jest pieczenie ciast z cukinii albo fasoli. Z fasoli czerwonej można też przygotować czekoladowy budyń czy...