Jedzenie tego 1 produktu jest ważne dla cukrzyków. Obniża cukier już po 30 minutach
Adobe Stock
Newsy

Ten produkt jest wręcz stworzony dla cukrzyków. Obniża cukier już po 30 min od zjedzenia

Osoby chore na cukrzyce powinny szczególnie starannie wybierać żywność. Muszą zwracać uwagę na to, w jaki sposób spożywane przez nie pokarmy działają na poziom cukru. Oto co powinny jeść.

Naukowcy dowiedli, że niektóre produkty o niskim indeksie glikemicznym, a więc pozytywnie wpływające na organizm, są wyjątkowo korzystne dla zdrowia. Jak to ustalili i o które produkty chodzi?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego czarna fasola jest wskazana dla diabetyków?

W czasopiśmie naukowych „Nutrients” zostały opublikowane wyniki pewnego badania, które pozwoliły wysnuć trzy wnioski:

  • Osoby chore na cukrzycę powinny regularnie sięgać po czarną fasolę
  • Stała obecność fasoli w diecie może również zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2
  • Poza fasolą podobnie działa na organizm ciecierzyca. Oba strąki dobrze wpływają na glikemię nawet wtedy, gdy są jedzone łącznie z produktami o wysokim indeksie glikemicznym

Na czym polegało badanie? Naukowcy chcieli stwierdzić jaki wpływ na organizm zdrowych kobiet ma zjedzenie 50 g trzech różnych produktów, w tym czarnej fasoli o niskim indeksie. Poza fasolą do diety kobiet włączono także korzystną glikemicznie ciecierzycę, oraz ryż, który z kolei ma wysoki indeks glikemiczny.

Zobacz także
zupa fasolowa z kiełbasą przepis

Zupa fasolowa ze składnikiem, który wszyscy uwielbiają. Klasyk polskiej kuchni idealny na zimowe chłody

Przepis na fasolkę po bretońsku jak u babci. Wspaniały smak

Przepis na fasolkę po bretońsku jak u babci. Wspaniały smak

Uczestniczki badania zostały podzielone na trzy grupy. Każda jadła na śniadania jedną z trzech wskazanych potraw:

  • Sam biały ryż
  • Czarną fasolę z ryżem
  • Ciecierzycę z ryżem

Kobiety spożywały pierwszy posiłek zaraz po pobraniu od nich kontrolnych próbek krwi. Po posiłku dokonano kolejnych pobrań i badań krwi ustalających stężenie glukozy: po 30 minutach, 60, 90 i na koniec - 120 minut po śniadaniu.

Okazało się, że spożywanie czarnej fasoli znacznie poprawia odpowiedź glikemiczną. Pozytywny wpływ na poziom cukru we krwi stwierdzono nawet wtedy, gdy wraz z fasolą spożywany był ryż o wysokim indeksie glikemicznym.

Dlaczego warto regularnie jeść produkty takie jak czarna fasola?

Zarówno u pacjentów ze stwierdzona cukrzycą jak i tych, którzy jeszcze są zdrowi, ale genetycznie obciążeni tą chorobą, bardzo ważną rolę w leczeniu czy profilaktyce ma dieta. Leczenie dietą to takie komponowanie posiłków, by zapewnić prawidłową gospodarkę węglowodanową i stabilne stężenia glukozy we krwi po zjedzeniu posiłku.

Regularne włączenie do dań czarnej fasoli, ciecierzycy oraz wybieranie pokarmów o niskim indeksie glikemicznym jest głównym zaleceniem lekarzy dla diabetyków i osób zagrożonych cukrzycą. Taki sposób żywienia, a do tego aktywność fizyczną, redukcja stresu i unikanie używek służy nie tylko tym dwóm grupom osób, ale dosłownie każdemu.

Źródło: o2.pl, gemini.pl

Unikajcie tych produktów, jeśli cierpicie na cukrzycę. Zrujnujecie swoje zdrowie
AdobeStock
Newsy
Unikajcie tych produktów, jeśli cierpicie na cukrzycę. Zrujnujecie sobie zdrowie
W cukrzycy bardzo ważna jest dieta. Spożywanie niedozwolonych produktów może się bardzo źle skończyć!

Cukrzyca może się pojawić u ludzi w każdym wieku, choć najczęściej jej pierwsze objawy są zauważalne dopiero po 50. roku życia. Przy tej chorobie ogromnie ważna jest dieta, ponieważ nieuważne dobieranie produktów może bardzo pogorszyć stan zdrowia chorego. Sprawdźcie, jakie produkty są zakazane przy cukrzycy i co powinno się jeść. Cukrzyca – tych produktów nie jedzcie! Spożywanie produktów o wysokim indeksie glikemicznym jest przy cukrzycy niewskazane. Zjedzenie ich spowoduje gwałtowny wyrzut insuliny do krwi, co przy cukrzycy jest niebezpieczne. Unikajcie poniższych produktów, jeśli chorujecie na cukrzycę: Słodycze, ciasta, ciasteczka itd. Piwo Produkty z białej mąki Kabaczek Miód Dynia Dojrzałe banany Rodzynki Suszone daktyle Rozgotowany makaron, ryż i ziemniaki Dietetycy podkreślają jednak, że spożywanie powyższych produktów jest dozwolone wówczas, gdy spożywa się je rzadko i w bardzo małych ilościach. Cukrzyca typu 2. – objawy Początkowo objawy cukrzycy typu 2. mogą nie wzbudzać większych podejrzeń, a chory kieruje się do lekarza dopiero wtedy, gdy odczuwalne są już powikłania cukrzycowe. Do objawów cukrzycy typu 2. należą: Wzmożony apetyt, napady głodu Znużenie Senność Trudności z koncentracją Problemy ze wzrokiem Sucha i swędząca skóra Zwiększone pragnienie Infekcje intymne Dlaczego dieta przy cukrzycy jest ważna? U osób cierpiących na cukrzycę istotne jest, by utrzymywać jak najbardziej stabilny poziom cukru we krwi. W tym celu stosuje się dietę o niskim indeksie glikemicznym, czyli bogatą w produkty, które nie powodują wzrostu poziomu cukru we krwi po spożyciu. Ważne jest też, by posiłki były odpowiednio skomponowane i zawierały prawidłową ilość białek,...

Jakiej fasoli użyć do fasolki po bretońsku? Wybierzcie ten rodzaj, a skrócicie czas gotowania do minimum
Flickr
Newsy
Jakiej fasoli użyć do fasolki po bretońsku? Wybierzcie ten rodzaj, a skrócicie czas gotowania do minimum
Fasolka po bretońsku to jednogarnkowe danie, idealne na chłodniejsze dni. Jest bardzo sycąca i pyszna. Sprawdźcie, jakie rodzaje warzyw strączkowych najlepiej sprawdzą się w tej potrawie.

To jedno z ulubionych dań Polaków. Potrawa jest szybka i prosta w przygotowaniu, a przede wszystkim nie potrzeba większej ilości kuchennych przyrządów, wystarczy garnek. To jeden z plusów tej potrawy, gdyż nie spędza się czasu na porządkowaniu kuchni po gotowaniu. Pozostałe korzyści to wartości odżywcze potrawy i smak. Dlaczego dania z fasoli są zdrowe? Rośliny strączkowe mają wiele cennych właściwości i są polecane przez dietetyków. Warto włączyć je do codziennej diety. Jedną z głównych zalet strączków jest to, że mają niski indeks glikemiczny i nie powodują szybkiego wzrostu glukozy we krwi. Ponadto stanowią dobre źródło białka. Są szczególnie zalecane dla osób będących na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. Dostarczają sporo węglowodanów oraz błonnika, który skutecznie usprawnia trawienie. Już jedna porcja roślin strączkowych dziennie, może pomóc w obniżeniu cholesterolu. 100 g białej fasoli zawiera ok. 127 kcal. Strąki są dobrym źródłem białka. W 100 g produktu znajdziemy 8,76 g białka. Fasola zawiera też sporo błonnika, niewiele cukrów prostych, a także następujące witaminy: Witaminę A Witaminę C Witaminę E Witaminę K Tiaminę Ryboflawinę Niacynę Witaminę B5 Kwas foliowy Proste składniki na fasolkę po bretońsku Jak sama nazwa potrawy wskazuje, głównym składnikiem dania jest fasola. To twarde nasiona, które przed ugotowaniem wymagają namoczenia. Dlatego planując przygotowanie fasolki po bretońsku, pamiętajcie dzień wcześniej o namoczeniu na noc fasoli. Szybszym sposobem przygotowania dania, jest użycie gotowej fasoli z puszki. Poza fasolą, do dania należy przygotować mięso, najlepiej sprawdzi się kiełbasa oraz boczek. Składnikami fasolki po bretońsku jest też cebula i...

Nigdy nie łączcie ze sobą tych produktów. Szkoda zdrowia
AdobeStock
Newsy
Nigdy nie łączcie ze sobą tych produktów. Szkoda zdrowia
Wiedzieliście, że nie wszystkie produkty spożywcze można ze sobą łączyć? Ich zjedzenie może się źle skończyć.

Jeżeli interesujecie się zdrowym odżywianiem, to na pewno wiecie jakie produkty należy jeść, a jakie ograniczać. Ale czy zdawaliście sobie sprawę z tego, że niektóre połączenia zdrowych produktów mogą negatywnie oddziaływać na zdrowie i samopoczucie? Herbata i cytryna Już każde dziecko wie, że na przeziębienie należy pić herbatę z cytryną. Ale czy na pewno? Okazuje się, że takie połączenie nie tylko nie jest zdrowe, ale może przyczyniać się do rozwoju poważnych chorób! W liściach herbaty znajduje się glin, pierwiastek, który może być odpowiedzialny za rozwój choroby Alzheimera w organizmie. Gdy pijecie herbatę bez dodatków, to glin nie ma żadnego wpływu na wasz organizm, ponieważ nie jest przyswajalny. Jednak dodanie soku z cytryny powoduje powstanie cytrynianu glinu, a ten może już przedostać się do organizmu. Ryba i olej słonecznikowy Ryby są bardzo zdrowe. W końcu to źródło kwasów omega-3, które wspaniale wpływają na cały organizm. By skorzystać z ich właściwości, trzeba zwracać baczną uwagę na przyrządzanie ryb bogatych w ten składnik. Na przykład, nie powinno się smażyć ryb na oleju słonecznikowym i kukurydzianym! Dlaczego? Zawierają one bowiem kwasy omega-6, które stanowią „konkurencję” dla kwasów omega-3. W połączeniu, kwasy omega-6 działają jak neutralizator, przez co wasz organizm nie może skorzystać z dobroczynnego działania kwasów omega-3. Najlepszym rozwiązaniem jest więc jedzenie ryb pieczonych, grillowanych albo gotowanych na parze. Masło i ziemniaki Uspokajamy – ziemniaki z dodatkiem masła nie są trujące. Za to bardzo tuczą! Wszystko przez wysoki indeks glikemiczny gotowanych ziemniaków. Po ich zjedzeniu, poziom glukozy we krwi zwiększa się, a trzustka wydziela duże ilości insuliny. Ta, poza regulowaniem poziomu...

Czy czarna herbata jest zdrowa? Większość osób żyje w błędzie
Adobe Stock
Newsy
Czy czarna herbata jest zdrowa? Większość osób żyje w błędzie
Wiele osób nie wyobraża sobie śniadania bez kubka ciepłej i aromatycznej kawy. Nie wszyscy zdają sobie sprawę z jej wpływu na organizm. Większość osób zdecydowanie będzie zaskoczona.

Często do posiłku podaje się różnego rodzaju napoje, najczęściej jednak jest to herbata bądź kawa. Pierwszy napój dosyć często gości na stole, a większość osób nie wyobraża sobie bez niego ani jednego dnia. Zatem jest spożywany regularnie. Z pozoru wydaje się być prostym napojem, ale z drugiej strony wiąże się z nim szereg różnych konsekwencji. Właściwości czarnej herbaty Czarna herbata jest jedną z popularniejszych na rynku. Można ją zakupić w granulkach, torebkach czy w postaci liściastej. Wybór zależy od indywidualnych preferencji. Warto zauważyć, iż posiada szereg cennych właściwości, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród wartościowych cech są takie jak: opóźnia proces starzenia, oczyszcza organizm z toksyn, obniża poziom złego cholesterolu, zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy czy zawału serca, poprawia krążenie krwi, stabilizuje ciśnienie krwi, reguluje stężenie glukozy we krwi, działa przeciwzapalnie, zapobiega uszkodzeniom DNA w komórkach, czy ma również działanie antynowotworowe.    Skutki uboczne picia czarnej herbaty  Jak we wszystkim, tak i w piciu herbaty powinien być zachowany odpowiedni umiar. Mimo, iż czarna herbata zawiera szereg cennych właściwości to spożyta w nadmiarze może przynieść również negatywne skutki. Warto zauważyć, iż posiada ona wysokie stężenie kofeiny, dlatego też może powodować migreny, silne bóle głowy, nerwowość czy nawet utrudniać zasypianie. Aby uniknąć przykrych skutków, warto zmniejszyć jej ilość w codziennej diecie.  Rodzaje herbat na rynku Na sklepowych półkach można spotkać się z szerokim wyborem herbat. Podstawowy podział to liściaste i w torebkach. Jednak wyróżnia się...