Jedzenie mniejszych posiłków wydłuża życie o 20 lat
Pixabay
Newsy

Jedzenie takich posiłków może wydłużyć życie nawet o 20 lat. To nic nie kosztuje

Badania przeprowadzone przez brytyjskich naukowców wykazały, że jedzenie mniejszych posiłków wydłuża życie nawet o 20 lat. To niesamowite!

Pięć, trzy, a może jeden – ile posiłków spożywacie w ciągu dnia? Jeśli cierpicie na brak czasu i żyjecie w nieustannym biegu, zapewne najczęściej skłaniacie się ku tej ostatniej opcji. Wówczas najadacie się raz, a porządnie. Okazuje się jednak, że takie praktyki nie wpływają pozytywnie na wasze zdrowie i organizm. 

Zobacz także
Błąd przy kiszeniu kapusty

Jak zrobić idealną kapustę kiszoną? Większość Polaków popełnia 1 błąd, który rujnuje jej smak

Przepisz na placki ziemniaczane Magdy Gessler

Przepis na pyszne placki ziemniaczane Magdy Gessler. Ten wyjątkowy smak to zasługa 1 tajnego składnika

Magda Gessler odpowiada na pytania

Mniej, ale częściej

Dietetycy i lekarze zalecają spożywanie małych, regularnych i częstych posiłków. Zwiększenie ich liczby do pięciu, może mieć naprawdę niesamowity wpływ na wasz organizm. Bowiem przeprowadzone przez brytyjskich naukowców badania dowodzą, że spożywanie o 40 proc. mniejszych posiłków, wydłuża życie aż o 20 lat.

Zalety wynikające ze spożywania 5 małych posiłków dziennie

Niestety, większość osób jada w ciągu dnia tylko trzy, a czasem nawet jeden posiłek. Na pierwszy rzut oka można pomyśleć, że przecież nie ma w tym nic złego. W końcu łatwo jest zadbać o to, by zapotrzebowanie kaloryczne było odpowiednie – wystarczy jeść więcej, a rzadziej. Takie podejście jest błędne.

Zwiększenie liczby posiłków do pięciu daje ogrom korzyści, z których prawdopodobnie nie zdajecie sobie sprawy.

  1. Przede wszystkim - nie jesteście głodni i nie macie ochoty na podjadanie czy niezdrowe przekąski. Jedzenie w 2-3 godzinnych odstępach sprawia, że nigdy nie dopada was tak zwany ssący głód.
  2. Warto również zaznaczyć, że taka liczba posiłków zmusza was do spożywania bardziej różnorodnych potraw. Dzięki temu w waszej diecie prawdopodobnie nie zabraknie warzyw, owoców, mięsa, ryb, białka czy produktów pełnoziarnistych. Dostarczając wszystkie potrzebne składniki odżywcze, będziecie się czuli o niebo lepiej.
  3. Mniejsze a częstsze posiłki chronią was również przed przybraniem na wadze. Bowiem dzięki temu, że dostarczacie organizmowi regularne dawki kalorii, nie czuje on potrzeby magazynowania energii i nie miewa napadów wilczego głodu.
  4. Ostatnią, jednak nie mniej ważną zaletą wynikającą ze spożywania małych posiłków jest fakt, że wasz organizm lepiej i szybciej trawi pożywienie. Oznacza to, że po żadnym posiłku nie będziecie czuć się ociężali czy zaspani.

Zasady dotyczące jedzenia 5 posiłków

Jeśli chcecie przejść na taki sposób żywienia, musicie pamiętać o kilku, bardzo ważnych kwestiach. Przede wszystkim - przerwy między posiłkami nie powinny wynosić więcej, ani mniej niż 2-3 godziny. W ten sposób zjecie śniadanie ok. 8-9, a ostatni posiłek czyli kolację, ok. 20.

Pamiętajcie, że do tych posiłków wlicza się wszystko co spożywacie. Jeśli więc najdzie was ochota na lody to musicie je potraktować jako jedno z dań, na przykład podwieczorek.

Porcje powinny być małe, ale syte. Każdy z nich powinien zawierać jakiś owoc lub warzywo. Pamiętajcie, że zdrowy koktajl również możecie potraktować jako posiłek, jeśli akurat nie jesteście zbyt głodni. 

czipsy
Pixabay
Zdrowie
8 najbardziej szkodliwych nawyków żywieniowych kobiet! Numer trzy może poważnie odbić się na twoim zdrowiu!
Zbyt agresywny detoks, unikanie wszelkich rodzajów tłuszczów i węglowodanów, pomijanie posiłków w ciągu dnia czy zbyt obsesyjne liczenie kalorii – to tylko niektóre z najczęstszych błędów żywieniowych popełnianych przez kobiety. Przyjrzyjmy się najważniejszym z nich z bliska.

Najbardziej szkodliwe błędy żywieniowe kobiet Amerykańscy dietetycy wymienili kilka najbardziej szkodliwych nawyków żywieniowych kobiet. 1. Jedzenie na stojąco Dietetyczka Lauren Harris-Pincus twierdzi, że kobiety, a zwłaszcza matki małych dzieci, bardzo często jedzą na stojąco. Jej zdaniem jest to bardzo szkodliwe, gdyż aby mózg mógł w pełni zrozumieć proces przyjmowania pokarmu, człowiek powinien usiąść i dokładnie przeżuwać pokarm kęs za kęsem. 2. Spożywanie niezdrowych przekąsek Harris-Pincus radzi również, aby zaprzestać spożywania niezdrowych przekąsek, takich jak czipsy i czekolada, ponieważ są one bogate w puste kalorie i tłuszcze trans. Zaleca też spożywanie zdrowych produktów, takich jak warzywa, owoce, orzechy, tłuste ryby i grecki jogurt. 3. Całkowita eliminacja całych grup żywności Każda grupa żywności jest istotna dla naszego zdrowia. Wszystkie z nich zawierają bowiem składniki odżywcze, których potrzebuje nasz organizm. Przykładowo mięso, drób i ryby zawierają białko, żelazo i cynk, a owoce i warzywa zawierają składniki odżywcze, błonnik oraz witaminy A i C. Z kolei nabiał jest niezbędny do uzyskania wapnia. Całkowite wyeliminowanie określonej grupy pokarmów prowadzi do tego, że organizm nie otrzymuje niektórych niezbędnych składników odżywczych. Nic dziwnego, że jakakolwiek dieta, która eliminuje całą grupę pokarmów, nie jest najzdrowszą opcją i może poważnie odbić się na naszym zdrowiu. 4. Pomijanie posiłków Pomijanie posiłków często prowadzi do późniejszego przejadania się. Powiedzmy, że pomijasz śniadanie, a potem jesz tylko mały obiad. Do kolacji prawdopodobnie będziesz bardzo głodna, co spowoduje, że będziesz bardziej skłonna do dokonywania niezdrowych wyborów żywieniowych, takich jak jedzenie...

Kto wie o tym skutku niejedzenia śniadania, nigdy nie wychodzi z domu na czczo (tytuł)
Adobe Stock
Newsy
Wiecie jakie są skutki niejedzenia śniadania? Odtąd już nigdy nie wyjdziecie z domu na czczo
Śniadanie powinno się jeść niedługo po obudzeniu, najlepiej w ciągu godziny od rozpoczęcia dnia. Co się stanie, gdy je pominiecie?

Czasem wybiegacie z domu bez śniadania, bo budzik nie zadzwonił i nie ma już czasu na posiłek. A czasem nie jecie go, bo o tej porze dnia nie jesteście jeszcze głodni. Niektórym też się wydaje, że jeśli nie zjedzą porannego posiłku, mogą w ten sposób „zaoszczędzone” kalorie zjeść na obiad lub kolację. Wyjaśniamy co wynika z takiego podejścia do śniadań. Jedzenie śniadań może mieć duży wpływ na zdrowie Śniadanie nie tylko pozwala się rozbudzić i zaspokoić poczucie głodu. Jest też zastrzykiem energii na pierwszą część dnia. Przeciwdziała skokom cukru we krwi, zmniejsza wzmożony apetyt i przyspiesza metabolizm. Jest niezbędnym posiłkiem do dobrego rozpoczęcia dnia, poprawy samopoczucia i koncentracji. Ważne jest nie tylko czy jemy, ale też co jemy na śniadanie. Skoki cukru we krwi związane ze spożyciem pierwszego posiłku w ciągu dnia, mogą wpływać na ogólny stan zdrowia. Przyjrzyjmy się fenomenowi tzw. drugiego posiłku. Zasada dietetyków mówi: - Co zjesz na pierwszy posiłek, będzie miało wpływ na to, jak zareagujesz na kolejny. Chodzi tu o to, że prawidłowo skomponowane pierwsze śniadanie, złożone z produktów o niskim indeksie glikemicznym (IG), z dużą ilością białka, tylko nieznacznie podniesie poziom cukru we krwi, co jest korzystne dla organizmu. Do tego przygotuje was do przyjęcia drugiego posiłku, który nawet jeśli będzie składał się z produktów o wyższym IG, pozwoli utrzymywać cukier na bezpiecznym, a nawet stabilnym i niskim poziomie. Zjedzenie śniadania będzie więc miało wpływ na to jak organizm zareaguje na przyjęcie spożytych składników. I nie jest to ważne jedynie dla cukrzyków, którzy muszą dbać o brak skoków cukru we krwi. Wszystkim pozostałym pozwoli zachować dobre samopoczucie w ciągu dnia i szczupłą sylwetkę....

Oto nietypowy sposób na odchudzanie. Podczas jedzenia trzeba zrobić 1 prostą rzecz
Adobe Stock
Newsy
Oto nietypowy sposób na odchudzanie. Podczas jedzenia trzeba zrobić 1 prostą rzecz
Próbowaliście już jeść uważniej? Jeżeli nie wiecie o co chodzi w tym trendzie, koniecznie przeczytajcie nasz artykuł.

Gdy zbliża się lato i wysokie temperatury, czas wyjąć z szafy letnie ubrania. Niestety, czasami okazuje się, że idealnie dopasowane spodenki z zeszłego sezonu teraz są zbyt ciasne! Jeżeli chcecie znów nosić ulubione ubrania i nie kupować nowych, trzeba przejść na dietę odchudzającą. Tych do wyboru jest bardzo dużo, jednak czy którakolwiek z nich jest skuteczna na dłuższą metę? Teraz popularność zdobywa „mindful eating”, czyli uważne jedzenie. O co w tym chodzi? Na czym polega uważne jedzenie? Uważne jedzenie (ang. mindful eating) to nie dieta, tylko sposób odżywiania się. Chodzi o to, by zmienić swoje podejście do spożywania posiłków i jeść inaczej, bardziej uważnie. Niezależnie od tego, czy jecie śniadanie, obiad czy kolację, należy bardziej skupiać się na tym, co jemy. Co to oznacza w praktyce?  Powinno się dokładnie przeżuwać każdy kęs jedzenia, zastanawiać się nad jego smakiem, teksturą i zapachem. Takie postępowanie nie ma na celu przysposobić was do kariery krytyków kulinarnych, lecz wydłużyć czas spożywania posiłków. Tak więc po co? Spieszymy z odpowiedzią. Jeśli będziecie jeść wolniej, to do mózgu zdąży dotrzeć sygnał z żołądka o tym, że jesteście już syci. To pozwoli zjeść mniej i w konsekwencji zredukować masę ciała. Sylwia Pacyna, specjalistka ds. żywienia, która opublikowała poradnik na temat uważnego jedzenia w Narodowym Centrum Edukacji Żywieniowej, tak pisze o korzyściach płynących z takiego sposobu odżywiania: - Spożywając posiłki w pełnym skupieniu, możemy zapobiec niekontrolowanemu zwiększeniu porcji pod wpływem bodźców (np. emocjonalnych), które utrudniają identyfikacje potrzeb organizmu. Uważne jedzenie może stanowić, bardzo trafne, uzupełnienie dietoterapii różnych schorzeń, mających na celu uregulowanie...

Jedzenie w samotności szkodzi zdrowiu. Ryzyko tych 3 chorób zwiększa się, jeśli często jecie sami.
Adobe Stock
Newsy
Jedzenie w samotności szkodzi zdrowiu. Ryzyko tych 3 chorób zwiększa się, jeśli często jecie sami.
Jadajcie posiłki w towarzystwie? Dzięki temu możecie ograniczyć ryzyko niektórych chorób. Wyjaśniamy, jaki związek ma jedzenie w grupie ze zdrowiem.

Posiłki to bardzo ważny element życia człowieka. Podobnie jak sen, zabierają dużą część czasu w ciągu dnia. I mamy tu na myśli zarówno czas przygotowania dań, jak i ich spożywania. A o tym, że należy jeść powoli, dokładnie gryźć i skupiać się na tym co jemy, wie każde dziecko. Posiłki są też ważne ze względu na wartości odżywcze, których sobie dostarczamy. Nie wystarczy zjeść byle czego. Powinniśmy jeść wartościowe pożywienie, które dostarczy nam dobrej energii do życia. Wreszcie posiłki to także element budowania więzi społecznych. Zrównoważony tryb życia wymaga nie tylko zjedzenia obiadu, ale przede wszystkim zjedzenia go w towarzystwie. Tylko wtedy zaspokoicie apetyt, a przy okazji swoje potrzeby społeczne. Amerykańscy badacze odkryli, że jedzenie w samotności może szkodzić Badania wykazały, że samotność ma zły wpływ na zdrowie, sprzyja izolacji, nasila stany depresyjne, zaburza metabolizm i powoduje rozwój złych nawyków żywieniowych. Trwała samotność przy obiedzie może powodować przede wszystkim: choroby serca, depresję i zaburzenia żywieniowe. Jakie mechanizmy wpływają na szkodliwość samotnego spożywania posiłków? Jest ich kilka: Jeśli jecie w samotności, wybieracie gorszą żywność. Dlaczego? Bo jedząc z bliskimi, troszczycie się o to, co jedzą osoby, na których wam zależy. Chętniej dbacie wtedy o to, żeby pożywienie było świeże i zdrowe. Tylko dla siebie z reguły nie chce wam się gotować. Wybieracie wtedy byle co i jecie w pośpiechu. To powoduje dodatkowy stres, kłopoty z metabolizmem, a w konsekwencji nadwagę Samotne spożywanie posiłków sprzyja zaburzeniom odżywiania. Gdy czujecie się osamotnieni, jesteście bardziej podatni na wahania nastrojów i stany depresyjne. Brak towarzystwa to także brak kontroli nad tym jak i co jecie,...