jak przechowywać orzechy
AdobeStock
Newsy

Jedzenie takich orzechów może być niebezpieczne dla zdrowia. Wyrzuć je jak najszybciej

Choć bardzo smaczne i zdrowe, mogą być niebezpieczne dla naszego organizmu. I nie chodzi tu o konkretne gatunki orzechów – problem dotyczy ich wszystkich!

Znane z dobroczynnego wpływu na nasze zdrowie orzechy mogą być dla nas szkodliwe! Poleca się je kobietom w ciąży i wszystkim osobom dbającym o zdrowy tryb życia i odpowiednie odżywianie. Orzechy bowiem są bardzo bogatym źródłem tłuszczów. Jednak trzeba bardzo uważać, ponieważ niektóre mogą być toksyczne! Sprawdźcie koniecznie, czego trzeba się wystrzegać.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Toksyczne orzechy

Niewątpliwą zaletą orzechów jest to, że można je bardzo długo przechowywać. Nie wymagają specjalnych warunków i trzymane w suchym, ciepłym miejscu (np. w kuchennej szafce lub spiżarni) będą zdatne do spożycia przez kilka miesięcy. Wiele osób przechowuje tak zebrane jesienią orzechy włoskie czy laskowe. Jeżeli trzymacie w swojej spiżarni zapas orzechów, to musicie bardzo uważać! Gdy leżakują zbyt długo, a co gorsza w pomieszczeniu panuje wilgoć, to może rozwinąć się na nich szczególny rodzaj pleśni – Aspergillus. Grzyby te wywołują bardzo ciężkie zatrucie pokarmowe, które u osób osłabionych i cierpiących na różne choroby mogą być śmiertelnie niebezpieczne! Pamiętajcie także o tym, że jeśli znaleźliście pleśń na jednym orzechu, to prawdopodobnie już wszystkie trzeba będzie wyrzucić. Zarodniki grzybów bardzo łatwo i szybko przenoszą się na kolejne produkty, dlatego jeden pokryty pleśnią orzech zwykle oznacza, że zakażona jest już cała reszta.

Jak prawidłowo przechowywać orzechy?

Aby zminimalizować ryzyko pojawienia się pleśni, należy trzymać się kilku podstawowych zasad przechowywania orzechów:

  1. By zapewnić swobodny przepływ powietrza, orzechy powinniśmy wsypać do woreczków wykonanych z bawełny lub lnu. Absolutnie nie wolno korzystać z foliowych torebek! W środku zacznie gromadzić się wilgoć, która jest najlepszym środowiskiem dla grzybów.
  2. Jeśli przechowujemy orzechy łuskane (czego nie polecamy), należy trzymać je w lodówce lub chłodnej spiżarni i w miarę możliwości szybko zjeść.
  3. Można schować orzeszki do plastikowych, szczelnych pojemników pod warunkiem, że będziemy trzymać je w lodówce i zjemy w krótkim czasie – w przeciwnym razie spleśnieją.
Przechowujecie tak pomidory? Nic dziwnego, że szybko się psują
AdobeStock
Newsy
Przechowujecie tak pomidory? Nic dziwnego, że szybko się psują
Poznajcie niezawodny sposób na przedłużenie trwałości pomidorów – dzięki temu będą świeże o wiele dłużej.

Na pewno chociaż raz dokonaliście nieprzyjemnego odkrycia w postaci pomidora, który się zepsuł i zamienił w nieprzyjemnie pachnącą, wodnistą papkę. To normalne, że dochodzi do psucia się warzyw, gdy leżą w kuchni zbyt długo. Czasami jednak pomidory zaczynają się psuć bardzo szybko, jakby zupełnie bez powodu. Co jest tego przyczyną i jak temu zapobiegać? Sprawdźcie! Nie przechowujcie tak pomidorów Część osób po przyjściu ze sklepu od razu przekłada pomidory do lodówki. To błąd, ponieważ trzymane w lodówce, pomidory bardzo szybko tracą swój smak, zapach, a ich konsystencja nie jest zbyt przyjemna. Podobnie dzieje się w przypadku arbuzów , które lepiej szybko zjeść i nie trzymać ich w lodówce. Uważajcie też na miejsce, w którym trzymacie pomidory . Nie powinny one leżeć na nasłonecznionym blacie, ponieważ wówczas o wiele szybciej dojrzeją i się zepsują. Skoro nie w lodówce, to gdzie należy trzymać pomidory? Niektórzy wkładają je po prostu do koszyka na kuchennym blacie lub chowają do spiżarni. Okazuje się jednak, że sposób układania pomidorów ma ogromne znaczenie! Jak prawidłowo przechowywać pomidory? Pomidory psują się o wiele szybciej, jeśli przechowuje się je szypułkami do dołu. To sprawia, że warzywa stają się bardzo miękkie, szybko dojrzewają i pojawia się na nich pleśń. To zdecydowanie nie zachęca do jedzenia! Jak sobie z tym poradzić? To bardzo proste! Wystarczy ułożyć pomidory jeden obok drugiego, szypułkami do góry. Jeśli będziecie tak robić, możecie mieć pewność, że wasze pomidory zachowają świeżość na długo i na pewno nie zmiękną w kilka dni. A do tego będą soczyste i smaczne. Witaminy i minerały w pomidorach Pomidory pełne są witamin i wartości odżywczych, które mają wspaniały wpływ na...

Jak przechowywać wypieki że długo zachowały świeżość? Wszystko zależy od rodzaju ciasta, mamy sposób na każde
Adobe stock
Newsy
Jak przechowywać wypieki żeby długo zachowały świeżość? Wszystko zależy od rodzaju ciasta
Podpowiadamy, w jakich warunkach należy trzymać ciasto drożdżowe, kruche, biszkopt czy sernik.

Jak to się dzieje, że ciasto, które po wyjęciu z pieca jest puszyste i pachnące, tak szybko staje się twarde i niesmaczne? Jak przechowywać ciasta z dodatkiem sera czy owoców, żeby nie kwaśniały? Z tego artykułu dowiedzie się, dlaczego wasze wypieki tak szybko czerstwieją i jak je przechowywać, żeby dłużej zachowały świeżość. Wydrukujcie tę ściągawkę i wsuńcie do szuflady w kuchni. Przyda się. Na czym polega czerstwienie pieczywa i ciast? Czerstwienie pieczywa jest procesem naturalnym. Po tym jak je spulchniliście poddając mąkę różnym obróbkom, np. dodając do niej proszek od pieczenia, sodę oczyszczoną, drożdże, zakwas, a na koniec wymieszaliście, wyrobiliście i upiekliście w wysokiej temperaturze, skrobia zawarta w cieście po jakimś czasie od upieczenia znowu zmienia swoją strukturę. To właśnie ten proces jest zauważany jako czerstwienie. Ciasto przestaje być wilgotne, puszyste i miękkie. Staje się za to twarde i kruszące. Ciasta domowe czerstwieją szybciej niż te kupne. Szczególnie gdy gotowe wypieki kupujecie w dużych sieciach. Zawierają wtedy polepszacze, konserwanty, które dłużej utrzymują świeżość. Nie chcąc dodawać tych sztucznych składników, w walce z czerstwieniem macie jedną broń – odpowiedni sposób przechowywania. Ciasta starzeją się nie tylko zmieniając konsystencję i twardość. Wypieki, zawierające nabiał np. twaróg czy owoce, mogą też skwaśnieć. Kwaśne wypieki nie nadają się do jedzenia jeszcze bardziej niż czerstwe. I także ten sposób starzenia się ciast możecie opóźnić odpowiednio je przechowując. Jak przechowywać poszczególne rodzaje ciast? Różne rodzaje ciast wymagają różnych warunków przechowywania: Ciasto kruche. Szczególnie to z dodatkiem owoców lub warzyw jak tarty i quiche i...

Połóżcie tu cebulę, a będzie świeża przez całą zimę. I wcale nie chodzi o lodówkę
AdobeStock
Newsy
Połóżcie tam cebulę, a będzie świeża przez całą zimę. Wcale nie chodzi o lodówkę
Sprawdźcie, w jaki sposób przechowywać cebulę przez długi czas, by się nie zepsuła. Podpowiadamy - absolutnie nie wkładajcie jej do lodówki. Lepiej położyć ją w innym miejscu.

Choć dziś bez problemu można kupić cebulę i inne warzywa w sklepie, wciąż wiele osób decyduje się na przechowywanie jej w większych ilościach. Trudno się dziwić - jeśli zaopatrujecie się w warzywa u rolnika lub po prostu udało się wam natrafić na nie w atrakcyjnej cenie, to jak najbardziej opłaca się kupić więcej cebuli na zapas. W takiej sytuacji trzeba nauczyć się, jak ją przechowywać, by nie zgniła przed końcem zimy. Skorzystajcie z tych kilku prostych porad. Gdzie powinno się przechowywać cebulę? Cebula powinna być przechowywana w miejscu, które jest chłodne, ciemne i suche. Jeśli pierwszym, co wam przyszło do głowy jest lodówka, to ostrzegamy - to urządzenie zdecydowanie nie nadaje się do przechowywania cebuli (a w każdym razie nie na kilka miesięcy). Cebula wymaga bowiem suchego powietrza. Wilgotność powietrza w lodówce jest zbyt wysoka, przez co cebula może szybko zacząć pleśnieć.  Dlatego najlepiej jest trzymać to warzywo w spiżarni, sieni czy garażu. W tych miejscach najczęściej powietrze jest na tyle suche, że cebula nie spleśnieje. Piwnica może być nieco ryzykowna ze względu na wilgoć. Koniecznie włóżcie cebule do przewiewnych pojemników, na przykład drewnianych skrzynek - absolutnie nie plastikowych.  Błędy w przechowywaniu cebuli Przez kilka prostych błędów cebula może się niestety szybko zepsuć. By tego uniknąć, trzymajcie się poniższych zasad: nigdy nie przechowujcie cebuli razem z ziemniakami, ponieważ to przyśpieszy psucie się cebuli zadbajcie o dobrą wentylację w pomieszczeniu, w którym trzymacie cebulę nie wkładajcie cebul do foliowych worków czy plastikowych pojemników. Szybko zbierze się w nich wilgoć, a warzywa zaczną się psuć Dobrze przechowywana cebula wytrzyma od 1 do nawet 6 miesięcy! Im lepsze warunki w miejscu, w którym trzymacie cebulę,...

warzywa w lodówce
adobe stock
Newsy
Nie trzymajcie tych owoców w lodówce. O wiele lepiej służy im ciepło
Podpowiadamy, których owoców nie chować do lodówki. Wystarczy odłożyć je na kuchenny blat. Tam będą miały najlepsze warunki.

Jeśli rozpakowując zakupy, wszystkie owoce i warzywa od razu wkładacie do lodówki, to błąd. Nie wszystkie produkty żywnościowe lubią chłód. Niektóre lepiej zostawić w temperaturze pokojowej. Podpowiadamy, o które owoce i warzywa chodzi. Gdzie trzymać egzotyczne owoce i soczyste warzywa? Choć lodówka jest wygodnym urządzeniem, które pozwala wam dłużej przechowywać świeżą żywność, nie każdemu produktowi dobrze służy. Trzymajcie w niej nabiał i wędliny, ale niekoniecznie wszystkie warzywa i owoce, które przyniesiecie do domu. Oto owoce, które lepiej przechowywać w temperaturze pokojowej. Tak będą dojrzewać i nabierać smaku: Banany Kiwi Owoce cytrusowe Jabłka Także warzywa o mięsistej konsystencji i soczystym wnętrzu powinny być raczej trzymane na blacie w kuchni, a nie w lodówce. Należą do nich: Pomidory Ogórki Cukinia Bakłażan Dynia Gdzie trzymać pozostałe owoce i warzywa? Są jednak takie warzywa, które jednak lepiej jest włożyć do lodówki, pozwoli to utrzymać ich świeżość. Jeszcze inne najlepiej przechowywać tak, jak robiono to przed laty, gdy lodówka nie stała jeszcze w każdym domu. W lodówce przechowujcie tylko bardzo dojrzałe i nietrwałe owoce. Dzięki temu przedłużycie im czas przydatności do spożycia, są nimi: Dojrzałe awokado Mango Gruszki Śliwki Morele Trzymajcie tam także te, które szybko przestają być świeże, a dzięki niskiej temperaturze i braku światła, przechowacie je 2-3 dni dłużej. Są to: Truskawki Maliny Z kolei warzywa, które lepiej trzymać w lodówce, to: Kapusta Kalafior Brukselka Brokuły Sałata Pory Szparagi Są też warzywa, którym nie...