Takie jedzenie nie tylko niszy zdrowie, ale też źle wpływa na zapach potu. Odstawcie je raz na zawsze
Adobe Stock
Newsy

Takie jedzenie nie tylko niszy zdrowie, ale też źle wpływa na zapach potu. Odstawcie je raz na zawsze

Podajemy, które produkty powodują zmianę zapachu potu, oraz które z nich dodatkowo niszczą zdrowie. Czym prędzej zrezygnujcie z ich jedzenia, a poczujecie różnicę.

Są kraje, w których używa się tak dużo przypraw, że skóra ich mieszkańców stale wydziela intensywny, specyficzny zapach. Do takich krajów należą Indie, gdzie przypraw takich jak kurkuma, mieszanka curry czy garam masala, dodaje się całymi łyżkami, a nie łyżeczkami czy szczyptami jak u nas.

Istnieje jednak żywność popularna i u nas, po której zjedzeniu możecie się skarżyć na nieprzyjemnie pachnący pot. Po których produktach zmienia się zapach potu i czy są szkodliwe dla zdrowia?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego po zjedzeniu niektórych dań zmienia się zapach potu?

Jeśli porównacie ze sobą zapach potu niemowlaka i dorosłego człowieka, zauważycie pewnie ogromną różnicę. Zapach potu niemowlaka jest niemal bezwonny, podczas gdy zapach dorosłego, potrafi być bardzo nieprzyjemny.

W okresie dojrzewanie zaczynają funkcjonować gruczoły apokrynowe, przez które usuwane są z organizmu produkty przemiany materii. Stosowana dieta może bardzo poważnie wpływać na pot i powodować, że staje się on jeszcze bardziej intensywny.

Są takie potrawy i warzywa, po których zjedzeniu skóra zaczyna wydzielać wyraźny odór. Nie należy jednak od razu z nich rezygnować. Należą do nich:

  • Cebula, czosnek i por – warzywa cebulowe zawierają duże ilości związków siarkowych. To z ich powodu skóra intensywnie pachnie. Mimo to warto te warzywa jeść, bo wspomagają odporność i mają wiele właściwości zdrowotnych. Należy jednak włączać je do diety z umiarem
  • Warzywa kapustne, takie jak kapusta, brukselka, brokuły, kalafior czy szparagi. Także obecne w nich związki siarki mające tak zwany zapach zgniłych jaj, powodują wydzielanie przez organizm przykrego zapachu. Także te warzywa są wartościowe dla zdrowia, dlatego warto regularnie je jeść, zwracając uwagę na ich sezonowość: kapustę, brokuły i kalafiora jedzcie przez cały rok, do zimowej diety włączajcie brukselkę, a do wiosennej szparagi
  • Ostre przyprawy. Zmiana zapachu potu pod wpływem ostrych przypraw związane jest nie tylko z ich jednostkowymi właściwościami czy składnikami, aromatycznymi, które zawierają, ale także, z tym że ostre przyprawy podnoszą temperaturę ciała i nasilają pocenie się oraz działanie bakterii bytujących na skórze
Zobacz także
Dlaczego niektórzy potrafią się powstrzymać przed jedzeniem fast foodów?. Naukowcy odkryli 2 powody.

Dlaczego niektórzy potrafią się powstrzymać przed jedzeniem fast foodów? Naukowcy odkryli 2 powody

Większość Polaków źle grilluje mięso. Przez ten błąd osiadają na nim trujące i rakotwórcze substancje

Większość Polaków źle grilluje mięso. Przez ten błąd osiadają na nim trujące i rakotwórcze substancje

Produkty, które nie tylko źle wpływają na pot, ale także na zdrowie

Do diety często trafiają takie składniki dań, które nie tylko negatywnie wpływają na zapach potu, ale także rujnują zdrowie. Należą do nich:

  • Potrawy tłuste. Fast foody, wędliny czy nadmiar tłustych, a także dania ciężkostrawne, to najczęstszy powód zmiany zapachu potu. Mechanizm cuchnącego potu po tłustym jedzeniu związany jest z działaniem gruczołów apokrynowych, które wydzielają produkty uboczne przemiany materii. Pot osób stosujących tłustą dietę jest zwykle ostrzejszy i bardziej nieprzyjemny niż innych, a ich narządy znacznie ciężej pracują, żeby pozbyć się trucizn z organizmu 
  • Cukier i cukry proste występujące np. w mące czy napojach słodzonych. Unikanie węglowodanów prostych jest jedynym sposobem na zmianę zapachu potu, jeśli po zjedzeniu słodyczy czujecie, że zmienił się na nieprzyjemny. I będzie to z korzyścią dla waszego zdrowia
  • Alkohol. Zapach skóry i oddechu po alkoholu zna każdy, komu zdarza się w poniedziałek rano jechać do pracy autobusem. Od razy wiecie, że sąsiad z siedzenia obok nadużył poprzedniego dnia alkoholu. Alkohol jest metabolizowany do aldehydu octowego, który następnie zmienia się w octan o bardzo intensywnym, nieprzyjemny zapachu. Ten zapach jest skutkiem ubocznym usuwania z organizmu toksyn, w czym uczestniczy przeciążana w ten sposób wątroba

Źródło: wprost.pl

Wsypcie do butów trochę kawy. Niesamowite, co się stanie
Pixabay
Newsy
Wsypcie do brzydko pachnących butów trochę kawy. To niesamowite, co się stanie
Drażni was zapach wydobywający się z waszych butów? Skorzystajcie z tej naturalnej metody z kawą. Na pewno wam pomoże.

Wiele osób uskarża się na przykry zapach z butów. Zapach ten to nic innego, jak kombinacja potu oraz namnożonych bakterii. Na szczęście można go bardzo łatwo wyeliminować. Wystarczy użyć ziarenek zmielonej kawy. O tym i o innych naturalnych sposobach na walkę z brzydko pachnącym obuwiem, możecie przeczytać poniżej. Skąd się bierze brzydki zapach w butach? Im częściej nosimy naszą ulubioną parę butów, tym bardziej zaczyna ona brzydko pachnieć. Zbyt częste noszenie obuwia, pot, zrzucanie skóry, brud, bakterie, grzyby i brak napowietrzenia, mogą przyczyniać się do śmierdzącego obuwia. Na szczęście istnieje kilka prostych sposobów na usunięcie nieprzyjemnego zapachu z butów. Wystarczy, że skorzystacie z tych domowych trików. Jak wyeliminować brzydki zapach z butów? Skórka z cytryny. Jednym z najlepszych sposobów na usunięcie zapachów z butów jest pozostawienie w nich świeżej skórki cytryny lub limonki lub wlanie do środka kilku kropli olejku eterycznego, takiego jak lawenda i pozostawienie butów do wyschnięcia. Oba środki pomogą wam wyeliminować nieprzyjemne zapachy. Możecie też wrzucić buty do dużej plastikowej torby na kanapki i zostawić je na noc w zamrażarce. Wyjmijcie je z zamrażarki następnego dnia i pozostawcie do wyschnięcia. Ekstremalnie niska temperatura zabije bakterie i sprawi, że wasze buty będą mniej śmierdzące. Torebki herbaty także mogą zwalczać nieprzyjemny zapach. Czarna herbata zawiera garbniki, które są niezwykle przydatne w zabijaniu bakterii znajdujących się w butach. Jak to zrobić? Włóżcie kilka torebek herbaty do garnka z wrzącą wodą i odstawcie na kilka minut. Wyjmijcie torebki i pozwólcie im ostygnąć. Umieśćcie schłodzone torebki herbaty w butach i pozostaw je tam na około...

jak pozbyc sie zapachu cebuli
AdobeStock
Newsy
Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu cebuli? Oto sekretne triki kucharzy, które zawsze działają
W trakcie gotowania cały dom pachnie cebulą? Dzięki prostym trikom łatwo można temu zaradzić!

Cebula jest warzywem o charakterystycznym, ostrym smaku i zapachu. Dzięki temu nadaje wyjątkowego aromatu wielu potrawom, dlatego tak często dodaje się ją do różnych dań. Niestety, stosowanie cebuli ma jeden, ogromny minus – jej zapach jest strasznie nieprzyjemny! Nie dość, że cebula działa drażniąco na oczy i po jej przekrojeniu od razu zaczyna się „płakać”, to jej zapach nie należy do najprzyjemniejszych. A co dopiero, gdy czeka was obranie i poszatkowanie kilku cebul! Raczej nikt nie ma ochoty przebywać w pomieszczeniu, które już od progu wita ostrym zapachem cebuli. Na szczęście szefowie kuchni mają kilka złotych rad na to, jak zapobiec wydzielaniu się specyficznego aromatu cebuli oraz jak usunąć go z pomieszczeń. Zimna woda z cebulą Zapach krojonej cebuli jest dla was nie do wytrzymania? Jeżeli się wam nie spieszy, to obraną cebulę włóżcie do miski z zimną wodą i zostawcie na około 10 minut. Związki siarki wydzielane przez cebulę są neutralizowane w wodzie – dlatego w trakcie gotowania po chwili nieprzyjemny zapach tego warzywa znika. Z tego powodu prostym trikiem jest zanurzenie po prostu cebuli w wodzie zanim się ją pokroi. Zamiast wody można też użyć soku z cytryny albo octu, co nada cebuli ciekawego smaku. Sól Kolejny trik dla cierpliwych. Kwadrans przed rozpoczęciem krojenia obtoczcie obraną cebulę w soli i odstawcie. Dzięki temu jej ostry zapach będzie zdecydowanie mniej intensywny, a najważniejsze jest to, że posolona cebula nie będzie drażnić oczu! Pamiętajcie oczywiście o tym, by zetrzeć sól z cebuli przed jej obróbką. Okap Okap nad kuchnią przydaje się nie tylko podczas gotowania! Warto go włączyć także wtedy, gdy kroicie dużo cebuli. Wyciągnie zapach z pomieszczenia i o wiele szybciej się go pozbędziecie. Oczywiście nie zapomnijcie o okapie również podczas smażenia,...

Jak się pozbyć z mieszkania zapachu ryby? Genialny, prosty i zawsze skuteczny trik
Adobe Stock
Newsy
Jak się pozbyć zapachu ryby z mieszkania? Genialny, prosty i zawsze skuteczny trik
Nikt nie lubi brzydkich zapachów, a ryba, choć smaczna i zdrowa, niestety pozostawia takie. Podpowiadamy jak je usunąć.

Zapach ryby jest bardzo intensywny i nieprzyjemny. Szczególnie, gdy gotowaliście lub smażyliście rybę, dawno ją zjedliście, zmyliście talerze, a w mieszkaniu cały czas ją czuć. Gdy inne sposoby nie są skuteczne, wtedy z pomocą przychodzi nasz trik. Jak usunąć zapach ryby z pomieszczenia? Znacie tę poradę o usuwaniu zapachu ryby? - Chcesz się pozbyć zapachu czosnku – zjedz rybę. Chcesz się pozbyć zapachu ryby – zjedz czosnek. Jak widać, niestety nie jest skuteczna i pokazuje, że jeden nieprzyjemny zapach można przykryć drugim, równie nieprzyjemnym.  Najlepszym nawykiem podczas gotowania czy smażenia jest używanie pochłaniacza kuchennego. Niestety, większość ludzi używa go jedynie z powodu... światełka. A dobrze zainstalowany pochłaniacz, który ma prawidłowe ujście do wentylacji, jest pomocny nie tylko do usuwania zapachu ryb. Innym niezawodnym sposobem jest wietrzenie. Choć w bezwietrzne, upalne dni, oraz wówczas, gdy wszystkie okna wychodzą na jedną stronę świata i nie sposób wywołać w mieszkaniu przeciągu, także bywa nieskuteczne. Jednak wietrzenie podczas gotowania oraz w ogóle częste wietrzenie pomieszczeń, należy do najlepszych sposobów na nieprzyjemne zapachy. Jeśli z żadnego z wymienionych pomysłów nie możecie skorzystać lub okazały się nieskuteczne, zastosujcie trik z wodą i octem. Z tych dwóch prostych składników, których nie zabraknie w żadnej kuchni, możecie zrobić naturalne pochłaniacze zapachów. 2 przepisy na naturalny pochłaniacz zapachów Sposób 1: Do szklanki wlejcie wodę z kranu Dodajcie 4-5 łyżek octu i 3 goździki Ustawcie szklankę w pomieszczeniu, z którego chcecie sunąć nieprzyjemny zapach Sposób 2: Jabłko obierzcie ze skórki i...

Południowcy wiedzą jak radzić sobie z upałami. Nie jedzą lodów, ale piją… ten gorący napój
AdobeStock
Newsy
Południowcy wiedzą jak radzić sobie z upałami. Nie jedzą lodów, ale piją… ten gorący napój
To najlepsze źródło informacji o upałach. Ci ludzie zmagają się z nimi przez całe życie. Wcale nie piją wody z lodem.

Mieszkańcy ciepłych krajów od urodzenia musza zmagać się z upałami . Południowcy znani są z tego, że w ciepłe miesiące w okolicach południa robią sobie sjestę, czyli nie pracują przez jakiś czas, ponieważ jest zbyt gorąco. Zamiast tego często przesiadują z przyjaciółmi w mieszkaniach i kawiarniach. Nie popijają jednak zimnej wody z lodem. Zamiast tego wybierają… gorące napoje . O co tu chodzi? Gorące napoje w gorące dni Okazuje się, że nawet naukowcy potwierdzają te informacje: gorące napoje lepiej wychładzają organizm w gorące dni. Zdaniem profesora Petera McNaughtona, naukowca z Uniwersytetu Cambridge, ciepłe napoje takie jak herbata lub gorąca woda, zwiększają temperaturę ciała, a przez to stymulują pocenie. Pocenie się to najlepszy sposób na ochłodzenie ciała. Nerwy w naszych ustach i w przewodzie pokarmowym odpowiadają na ciepłe napoje i stymulują mózg do produkcji większej ilości potu. Pot paruje i bardzo wydajnie chłodzi organizm. Woda (pot) paruje ze skóry bardzo szybko. Parowanie daje uczucie ochłodzenia - mówi naukowiec Choć wydaje się to może nielogiczne i wbrew instynktom, picie gorących napojów faktycznie ma sens i może ochłodzić was w cieple dni. Naukowiec kontynuuje: Żeby stymulować pocenie można także jeść gorące lub ostre potrawy. Jeśli lubicie ostre potrawy, lato to idealna pora na ich jedzenie. Mechanizm jest bardzo podobny. Także chodzi o pocenie się. Szklanka chłodnej wody w upał? Nienajlepszy sposób Choć większość osób z chłodniejszych krajów, takich jak Polska po nastaniu upałów instynktownie sięga po chłodne napoje , które dają wrażenie natychmiastowej ulgi, może nie być to najlepszy pomysł. Zimne napoje mogą doprowadzić do zwężenia tętnic, co zwiększa uczucie gorąca. Faktycznie, chłodzą one...