Takie jedzenie nie tylko niszy zdrowie, ale też źle wpływa na zapach potu. Odstawcie je raz na zawsze
Adobe Stock
Newsy

Takie jedzenie nie tylko niszy zdrowie, ale też źle wpływa na zapach potu. Odstawcie je raz na zawsze

Podajemy, które produkty powodują zmianę zapachu potu, oraz które z nich dodatkowo niszczą zdrowie. Czym prędzej zrezygnujcie z ich jedzenia, a poczujecie różnicę.

Są kraje, w których używa się tak dużo przypraw, że skóra ich mieszkańców stale wydziela intensywny, specyficzny zapach. Do takich krajów należą Indie, gdzie przypraw takich jak kurkuma, mieszanka curry czy garam masala, dodaje się całymi łyżkami, a nie łyżeczkami czy szczyptami jak u nas.

Istnieje jednak żywność popularna i u nas, po której zjedzeniu możecie się skarżyć na nieprzyjemnie pachnący pot. Po których produktach zmienia się zapach potu i czy są szkodliwe dla zdrowia?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego po zjedzeniu niektórych dań zmienia się zapach potu?

Jeśli porównacie ze sobą zapach potu niemowlaka i dorosłego człowieka, zauważycie pewnie ogromną różnicę. Zapach potu niemowlaka jest niemal bezwonny, podczas gdy zapach dorosłego, potrafi być bardzo nieprzyjemny.

W okresie dojrzewanie zaczynają funkcjonować gruczoły apokrynowe, przez które usuwane są z organizmu produkty przemiany materii. Stosowana dieta może bardzo poważnie wpływać na pot i powodować, że staje się on jeszcze bardziej intensywny.

Są takie potrawy i warzywa, po których zjedzeniu skóra zaczyna wydzielać wyraźny odór. Nie należy jednak od razu z nich rezygnować. Należą do nich:

  • Cebula, czosnek i por – warzywa cebulowe zawierają duże ilości związków siarkowych. To z ich powodu skóra intensywnie pachnie. Mimo to warto te warzywa jeść, bo wspomagają odporność i mają wiele właściwości zdrowotnych. Należy jednak włączać je do diety z umiarem
  • Warzywa kapustne, takie jak kapusta, brukselka, brokuły, kalafior czy szparagi. Także obecne w nich związki siarki mające tak zwany zapach zgniłych jaj, powodują wydzielanie przez organizm przykrego zapachu. Także te warzywa są wartościowe dla zdrowia, dlatego warto regularnie je jeść, zwracając uwagę na ich sezonowość: kapustę, brokuły i kalafiora jedzcie przez cały rok, do zimowej diety włączajcie brukselkę, a do wiosennej szparagi
  • Ostre przyprawy. Zmiana zapachu potu pod wpływem ostrych przypraw związane jest nie tylko z ich jednostkowymi właściwościami czy składnikami, aromatycznymi, które zawierają, ale także, z tym że ostre przyprawy podnoszą temperaturę ciała i nasilają pocenie się oraz działanie bakterii bytujących na skórze
Zobacz także
Dlaczego niektórzy potrafią się powstrzymać przed jedzeniem fast foodów?. Naukowcy odkryli 2 powody.

Dlaczego niektórzy potrafią się powstrzymać przed jedzeniem fast foodów? Naukowcy odkryli 2 powody

Większość Polaków źle grilluje mięso. Przez ten błąd osiadają na nim trujące i rakotwórcze substancje

Większość Polaków źle grilluje mięso. Przez ten błąd osiadają na nim trujące i rakotwórcze substancje

Produkty, które nie tylko źle wpływają na pot, ale także na zdrowie

Do diety często trafiają takie składniki dań, które nie tylko negatywnie wpływają na zapach potu, ale także rujnują zdrowie. Należą do nich:

  • Potrawy tłuste. Fast foody, wędliny czy nadmiar tłustych, a także dania ciężkostrawne, to najczęstszy powód zmiany zapachu potu. Mechanizm cuchnącego potu po tłustym jedzeniu związany jest z działaniem gruczołów apokrynowych, które wydzielają produkty uboczne przemiany materii. Pot osób stosujących tłustą dietę jest zwykle ostrzejszy i bardziej nieprzyjemny niż innych, a ich narządy znacznie ciężej pracują, żeby pozbyć się trucizn z organizmu 
  • Cukier i cukry proste występujące np. w mące czy napojach słodzonych. Unikanie węglowodanów prostych jest jedynym sposobem na zmianę zapachu potu, jeśli po zjedzeniu słodyczy czujecie, że zmienił się na nieprzyjemny. I będzie to z korzyścią dla waszego zdrowia
  • Alkohol. Zapach skóry i oddechu po alkoholu zna każdy, komu zdarza się w poniedziałek rano jechać do pracy autobusem. Od razy wiecie, że sąsiad z siedzenia obok nadużył poprzedniego dnia alkoholu. Alkohol jest metabolizowany do aldehydu octowego, który następnie zmienia się w octan o bardzo intensywnym, nieprzyjemny zapachu. Ten zapach jest skutkiem ubocznym usuwania z organizmu toksyn, w czym uczestniczy przeciążana w ten sposób wątroba

Źródło: wprost.pl

Nie jecie czosnku bo obawiacie się zapachu z ust? Naukowcy zbadali co zjeść żeby go zneutralizować
Adobe Stock
Newsy
Nie jecie czosnku bo boicie się przykrego zapachu z ust? Naukowcy mówią co zjeść, żeby się go pozbyć
Nie odstawiajcie czosnku tylko z powodu zapachu. Jego jedzenie daje wiele korzyści zdrowotnych, a po przeczytaniu tego artykułu będziecie wiedzieli jak zwalczyć nieprzyjemny zapach.

Po czosnek sięgamy zawsze wtedy gdy „bierze nas” przeziębienie lub gdy chcemy wydobyć głęboki smak potraw. Warzywo nie tylko nadaje unikalnego aromatu daniom, ale ma też wiele wartości zdrowotnych:  działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo i antyzakrzepowo. Nie wyobrażacie pewnie sobie życia bez czosnku, ale co zrobić z zapachem z ust po jego zjedzeniu? Skąd się bierze zapach po zjedzeniu czosnku? Świeży ząbek czosnku ma przyjemny zapach, ale gdy zostanie przekrojony lub zmiażdżony, zapach staje się jeszcze bardziej intensywny. Ta zmiana zapachu powstaje pod wpływem powietrza. Związki zawarte w czosnku pod wpływem tlenu zawartego w powietrzu przeobrażają się. Alliina i allinaza to substancje, które występują w czosnku. Nie łączą się jednak w naturze. Do ich połączenia i przemiany dochodzi po naruszeniu komórek ząbka czosnku. Tak powstaje allicyna – odpowiedzialna za nieprzyjemny zapach czosnku. Allicyna poza zapachem, ma same zalety, to dzięki niej czosnek ma działania prozdrowotne. Allicyna jest niestabilnym związkiem chemicznym i przekształca się dalej, na końcu, w lotne związki siarki. Na tym etapie zapach jest już wyraźnie nieprzyjemny. Naukowcy zbadali substancje występujące w oddechu po czosnku, i potwierdzili obecność związków siarki. Pozbycie się tego zapachu jest trudne i trwa długo. Na domiar złego problem nie dotyczy tylko oddechu. Czosnkowe resztki przedostają się do jelit, a następnie do krwiobiegu. To powoduje, że po zjedzeniu czosnku pachnie nie tylko oddech, ale też pot, mocz. Wydzielamy zapach czosnku niemalże każdym porem ciała. I może to trwać nawet 2 do 3 dni. Na szczęście, naukowcy sprawdzili też jak się go pozbyć. Jak usunąć nieprzyjemny zapach po zjedzeniu czosnku? Są trzy sposoby zneutralizowania nieprzyjemnego, czosnkowego zapachu: Można cierpliwie czekać aż...

Dodajcie to do brokuła podczas gotowania, a w mig pozbędziecie się nieprzyjemnego zapachu
AdobeStock
Newsy
Dodajcie to do brokułów podczas gotowania, a w mig pozbędziecie się nieprzyjemnego zapachu
Domownicy krzywią się na samą myśl o gotowanych brokułach? Trudno im się dziwić - ten zapach nie należy do najprzyjemniejszych. Sprawdźcie, jak się go pozbyć i poznajcie przy okazji ciekawy przepis na brokułową zapiekankę.

Nie przepadacie za zapachem gotowanych brokułów? Choć warzywa te są bardzo zdrowe i smaczne, ich zapach nie należy do najprzyjemniejszych. Poznajcie prosty sposób na to, jak go zlikwidować. Wystarczy jeden produkt, który macie w kuchni.  Co zrobić, by pozbyć się zapachu brokuła w trakcie gotowania?  Gotujące się brokuły mają specyficzny aromat, który nie każdemu przypadnie do gustu. Jak sobie z tym poradzić? Wystarczy, że do garnka, w którym będziecie gotować te warzywa, wsypiecie szczyptę sody oczyszczonej. Zadziała ona jak pochłaniacz zapachów i ograniczy nieprzyjemny, brokułowy zapach pojawiający się w trakcie gotowania.  Ponadto, dzięki sodzie brokuły zachowają swój intensywny, soczysty zielony kolor i będą oczyszczone z pestycydów.  Przepis na zapiekankę z brokułów Do przygotowania prostej i smacznej zapiekanki brokułowej z makaronem będziecie potrzebowali poniższych składników: Składniki: 1 brokuł 250 g makaronu penne 100 g sera mozzarella 100 g sera cheddar lub parmezan 40 g sera pleśniowego ⅔ szklanki śmietanki 30% 1 ząbek czosnku gałka muszkatołowa sól pieprz Przygotowanie: Zacznijcie od ugotowania brokułów. Do gotującej się wody wsypcie szczyptę soli oraz sody oczyszczonej. Wrzućcie brokuły i gotujcie, aż będą pół twarde. Tak samo ugotujcie makaron - makaron oraz brokuły nie powinny być bardzo miękkie, w końcu będą się jeszcze piec w piekarniku. Ułóżcie brokuły i makaron w naczyniu żaroodpornym. Pokrójcie ser mozzarella (możecie też użyć mozzarelli w kulkach) i pleśniowy i dodajcie do naczynia.  W osobnym, wysokim naczyniu wymieszajcie śmietankę z solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem...

jak pozbyc sie zapachu cebuli
AdobeStock
Newsy
Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu cebuli? Oto sekretne triki kucharzy, które zawsze działają
W trakcie gotowania cały dom pachnie cebulą? Dzięki prostym trikom łatwo można temu zaradzić!

Cebula jest warzywem o charakterystycznym, ostrym smaku i zapachu. Dzięki temu nadaje wyjątkowego aromatu wielu potrawom, dlatego tak często dodaje się ją do różnych dań. Niestety, stosowanie cebuli ma jeden, ogromny minus – jej zapach jest strasznie nieprzyjemny! Nie dość, że cebula działa drażniąco na oczy i po jej przekrojeniu od razu zaczyna się „płakać”, to jej zapach nie należy do najprzyjemniejszych. A co dopiero, gdy czeka was obranie i poszatkowanie kilku cebul! Raczej nikt nie ma ochoty przebywać w pomieszczeniu, które już od progu wita ostrym zapachem cebuli. Na szczęście szefowie kuchni mają kilka złotych rad na to, jak zapobiec wydzielaniu się specyficznego aromatu cebuli oraz jak usunąć go z pomieszczeń. Zimna woda z cebulą Zapach krojonej cebuli jest dla was nie do wytrzymania? Jeżeli się wam nie spieszy, to obraną cebulę włóżcie do miski z zimną wodą i zostawcie na około 10 minut. Związki siarki wydzielane przez cebulę są neutralizowane w wodzie – dlatego w trakcie gotowania po chwili nieprzyjemny zapach tego warzywa znika. Z tego powodu prostym trikiem jest zanurzenie po prostu cebuli w wodzie zanim się ją pokroi. Zamiast wody można też użyć soku z cytryny albo octu, co nada cebuli ciekawego smaku. Sól Kolejny trik dla cierpliwych. Kwadrans przed rozpoczęciem krojenia obtoczcie obraną cebulę w soli i odstawcie. Dzięki temu jej ostry zapach będzie zdecydowanie mniej intensywny, a najważniejsze jest to, że posolona cebula nie będzie drażnić oczu! Pamiętajcie oczywiście o tym, by zetrzeć sól z cebuli przed jej obróbką. Okap Okap nad kuchnią przydaje się nie tylko podczas gotowania! Warto go włączyć także wtedy, gdy kroicie dużo cebuli. Wyciągnie zapach z pomieszczenia i o wiele szybciej się go pozbędziecie. Oczywiście nie zapomnijcie o okapie również podczas smażenia,...

Wsypcie do butów trochę kawy. Niesamowite, co się stanie
Pixabay
Newsy
Wsypcie do brzydko pachnących butów trochę kawy. To niesamowite, co się stanie
Drażni was zapach wydobywający się z waszych butów? Skorzystajcie z tej naturalnej metody z kawą. Na pewno wam pomoże.

Wiele osób uskarża się na przykry zapach z butów. Zapach ten to nic innego, jak kombinacja potu oraz namnożonych bakterii. Na szczęście można go bardzo łatwo wyeliminować. Wystarczy użyć ziarenek zmielonej kawy. O tym i o innych naturalnych sposobach na walkę z brzydko pachnącym obuwiem, możecie przeczytać poniżej. Skąd się bierze brzydki zapach w butach? Im częściej nosimy naszą ulubioną parę butów, tym bardziej zaczyna ona brzydko pachnieć. Zbyt częste noszenie obuwia, pot, zrzucanie skóry, brud, bakterie, grzyby i brak napowietrzenia, mogą przyczyniać się do śmierdzącego obuwia. Na szczęście istnieje kilka prostych sposobów na usunięcie nieprzyjemnego zapachu z butów. Wystarczy, że skorzystacie z tych domowych trików. Jak wyeliminować brzydki zapach z butów? Skórka z cytryny. Jednym z najlepszych sposobów na usunięcie zapachów z butów jest pozostawienie w nich świeżej skórki cytryny lub limonki lub wlanie do środka kilku kropli olejku eterycznego, takiego jak lawenda i pozostawienie butów do wyschnięcia. Oba środki pomogą wam wyeliminować nieprzyjemne zapachy. Możecie też wrzucić buty do dużej plastikowej torby na kanapki i zostawić je na noc w zamrażarce. Wyjmijcie je z zamrażarki następnego dnia i pozostawcie do wyschnięcia. Ekstremalnie niska temperatura zabije bakterie i sprawi, że wasze buty będą mniej śmierdzące. Torebki herbaty także mogą zwalczać nieprzyjemny zapach. Czarna herbata zawiera garbniki, które są niezwykle przydatne w zabijaniu bakterii znajdujących się w butach. Jak to zrobić? Włóżcie kilka torebek herbaty do garnka z wrzącą wodą i odstawcie na kilka minut. Wyjmijcie torebki i pozwólcie im ostygnąć. Umieśćcie schłodzone torebki herbaty w butach i pozostaw je tam na około...