Są kraje, w których używa się tak dużo przypraw, że skóra ich mieszkańców stale wydziela intensywny, specyficzny zapach. Do takich krajów należą Indie, gdzie przypraw takich jak kurkuma, mieszanka curry czy garam masala, dodaje się całymi łyżkami, a nie łyżeczkami czy szczyptami jak u nas.

Istnieje jednak żywność popularna i u nas, po której zjedzeniu możecie się skarżyć na nieprzyjemnie pachnący pot. Po których produktach zmienia się zapach potu i czy są szkodliwe dla zdrowia?

Dlaczego po zjedzeniu niektórych dań zmienia się zapach potu?

Jeśli porównacie ze sobą zapach potu niemowlaka i dorosłego człowieka, zauważycie pewnie ogromną różnicę. Zapach potu niemowlaka jest niemal bezwonny, podczas gdy zapach dorosłego, potrafi być bardzo nieprzyjemny.

W okresie dojrzewanie zaczynają funkcjonować gruczoły apokrynowe, przez które usuwane są z organizmu produkty przemiany materii. Stosowana dieta może bardzo poważnie wpływać na pot i powodować, że staje się on jeszcze bardziej intensywny.

Zobacz także:

Są takie potrawy i warzywa, po których zjedzeniu skóra zaczyna wydzielać wyraźny odór. Nie należy jednak od razu z nich rezygnować. Należą do nich:

  • Cebula, czosnek i por – warzywa cebulowe zawierają duże ilości związków siarkowych. To z ich powodu skóra intensywnie pachnie. Mimo to warto te warzywa jeść, bo wspomagają odporność i mają wiele właściwości zdrowotnych. Należy jednak włączać je do diety z umiarem
  • Warzywa kapustne, takie jak kapusta, brukselka, brokuły, kalafior czy szparagi. Także obecne w nich związki siarki mające tak zwany zapach zgniłych jaj, powodują wydzielanie przez organizm przykrego zapachu. Także te warzywa są wartościowe dla zdrowia, dlatego warto regularnie je jeść, zwracając uwagę na ich sezonowość: kapustę, brokuły i kalafiora jedzcie przez cały rok, do zimowej diety włączajcie brukselkę, a do wiosennej szparagi
  • Ostre przyprawy. Zmiana zapachu potu pod wpływem ostrych przypraw związane jest nie tylko z ich jednostkowymi właściwościami czy składnikami, aromatycznymi, które zawierają, ale także, z tym że ostre przyprawy podnoszą temperaturę ciała i nasilają pocenie się oraz działanie bakterii bytujących na skórze

Produkty, które nie tylko źle wpływają na pot, ale także na zdrowie

Do diety często trafiają takie składniki dań, które nie tylko negatywnie wpływają na zapach potu, ale także rujnują zdrowie. Należą do nich:

  • Potrawy tłuste. Fast foody, wędliny czy nadmiar tłustych, a także dania ciężkostrawne, to najczęstszy powód zmiany zapachu potu. Mechanizm cuchnącego potu po tłustym jedzeniu związany jest z działaniem gruczołów apokrynowych, które wydzielają produkty uboczne przemiany materii. Pot osób stosujących tłustą dietę jest zwykle ostrzejszy i bardziej nieprzyjemny niż innych, a ich narządy znacznie ciężej pracują, żeby pozbyć się trucizn z organizmu 
  • Cukier i cukry proste występujące np. w mące czy napojach słodzonych. Unikanie węglowodanów prostych jest jedynym sposobem na zmianę zapachu potu, jeśli po zjedzeniu słodyczy czujecie, że zmienił się na nieprzyjemny. I będzie to z korzyścią dla waszego zdrowia
  • Alkohol. Zapach skóry i oddechu po alkoholu zna każdy, komu zdarza się w poniedziałek rano jechać do pracy autobusem. Od razy wiecie, że sąsiad z siedzenia obok nadużył poprzedniego dnia alkoholu. Alkohol jest metabolizowany do aldehydu octowego, który następnie zmienia się w octan o bardzo intensywnym, nieprzyjemny zapachu. Ten zapach jest skutkiem ubocznym usuwania z organizmu toksyn, w czym uczestniczy przeciążana w ten sposób wątroba

Źródło: wprost.pl