
Powtarza się często jak mantrę, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem każdego dnia. Co jednak w sytuacji, gdy z samego rana nic nie przechodzi nam przez gardło? Wówczas rozwiązaniem jest delikatny, ciepły posiłek, który jest jak balsam dla żołądka. W tej roli doskonale sprawdza się na przykład owsianka albo nieco mniej popularny kleik ryżowy.
Kleik wspaniale łagodzi dolegliwości żołądkowe i z tego powodu poleca się go podawać np. przy zatruciu pokarmowym. Jest bardzo lekkostrawny, reguluje trawienie, a do tego przyjemnie rozgrzewa i dodaje energii z samego rana. Sprawdźcie, jak go przygotować.
Jak zrobić kleik ryżowy na słodko?
Składniki:
-
150 g ryżu jaśminowego, basmati lub arborio
-
2 szklanki mleka
-
2 jabłka
-
1 łyżka kakao
-
1 łyżeczka cynamonu
-
szczypta gałki muszkatołowej
-
odrobina ekstraktu z wanilii
-
1-2 ziarna kardamonu
-
kilka suszonych śliwek
-
szczypta soli
Przygotowanie:
-
Ryż warto namoczyć dzień wcześniej, by szybciej się ugotował. Wsypcie ryż do garnka i zalejcie wodą tak, by jej poziom znajdował się ok. 1 cm nad ryżem. Odstawcie na noc (minimum 2 godziny).
-
Po tym czasie, gdy ryż już wchłonie wodę, wlejcie do garnka jeszcze 2 szklanki mleka, dodajcie przyprawy, szczyptę soli oraz ekstrakt z wanilii. Wymieszajcie.
-
Gotujcie kleik przez godzinę na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. W razie, gdyby mleko szybciej odparowało, dolejcie go trochę do garnka. Ryż należy gotować tak długo, aż zacznie się kleić.
-
Obierzcie jabłka i pokrójcie wraz ze śliwkami na mniejsze kawałki.
-
Dodajcie owoce do gotowego kleiku. Opcjonalnie, możecie go wzbogacić jeszcze posiekanymi orzechami.
-
Wymieszajcie i odstawcie garnek z kleikiem na kilka minut pod przykryciem, aż przejdzie aromatem wszystkich składników.
-
Przełóżcie kleik do miseczek. Jeżeli chcecie, możecie dosłodzić go odrobiną miodu.
Zamiast jabłek, dobrze sprawdzą się także gruszki albo banany. Te ostatnie sprawiają, że kleik staje się jeszcze bardziej aksamitny i gęsty. A jeśli macie ochotę, możecie na dno miseczek wlać najpierw smażone z cukrem truskawki, kleik, a z wierzchu posypać go startą czekoladą albo wiórkami kokosowymi.