Jedzcie to z rana, a w mig ukoicie niespokojny żołądek. Wsparcie dla trawienia już od 1 kęsa
Getty/iStock
Newsy

Jedzcie to z rana, a w mig ukoicie niespokojny żołądek. Wsparcie dla trawienia już od 1 kęsa

Nie możecie już patrzeć na kanapki? Jeżeli nie przepadacie za jedzeniem śniadania, zamiast rezygnować, warto spróbować czegoś nowego. Przysmak z tego przepisu świetnie sprawdza się w roli pierwszego posiłku w ciągu dnia i smakuje nawet najbardziej wybrednym osobom.

Powtarza się często jak mantrę, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem każdego dnia. Co jednak w sytuacji, gdy z samego rana nic nie przechodzi nam przez gardło? Wówczas rozwiązaniem jest delikatny, ciepły posiłek, który jest jak balsam dla żołądka. W tej roli doskonale sprawdza się na przykład owsianka albo nieco mniej popularny kleik ryżowy.

Kleik wspaniale łagodzi dolegliwości żołądkowe i z tego powodu poleca się go podawać np. przy zatruciu pokarmowym. Jest bardzo lekkostrawny, reguluje trawienie, a do tego przyjemnie rozgrzewa i dodaje energii z samego rana. Sprawdźcie, jak go przygotować. 

Jak zrobić kleik ryżowy na słodko?

Składniki:

  • 150 g ryżu jaśminowego, basmati lub arborio

  • 2 szklanki mleka

  • 2 jabłka

  • 1 łyżka kakao

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • szczypta gałki muszkatołowej

  • odrobina ekstraktu z wanilii

  • 1-2 ziarna kardamonu

  • kilka suszonych śliwek

  • szczypta soli 

Zobacz także
Wystarczy 1 jabłko i 10 minut, by wyczarować bajkę na talerzu. Oto placki bez kombinowania

Wystarczy 1 jabłko i 10 minut, by wyczarować bajkę na talerzu. Przepis na placki bez kombinowania

Ta kasza wzmacnia serce i poprawia pracę mózgu. Jest tańsza niż gryczana, ale Polacy omijają ją z daleka

Ta kasza wzmacnia serce i poprawia pracę mózgu. Jest tańsza niż gryczana, ale Polacy omijają ją z daleka

Przygotowanie:

  1. Ryż warto namoczyć dzień wcześniej, by szybciej się ugotował. Wsypcie ryż do garnka i zalejcie wodą tak, by jej poziom znajdował się ok. 1 cm nad ryżem. Odstawcie na noc (minimum 2 godziny).

  2. Po tym czasie, gdy ryż już wchłonie wodę, wlejcie do garnka jeszcze 2 szklanki mleka, dodajcie przyprawy, szczyptę soli oraz ekstrakt z wanilii. Wymieszajcie.

  3. Gotujcie kleik przez godzinę na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. W razie, gdyby mleko szybciej odparowało, dolejcie go trochę do garnka. Ryż należy gotować tak długo, aż zacznie się kleić.

  4. Obierzcie jabłka i pokrójcie wraz ze śliwkami na mniejsze kawałki. 

  5. Dodajcie owoce do gotowego kleiku. Opcjonalnie, możecie go wzbogacić jeszcze posiekanymi orzechami.

  6. Wymieszajcie i odstawcie garnek z kleikiem na kilka minut pod przykryciem, aż przejdzie aromatem wszystkich składników.

  7. Przełóżcie kleik do miseczek. Jeżeli chcecie, możecie dosłodzić go odrobiną miodu.

Zamiast jabłek, dobrze sprawdzą się także gruszki albo banany. Te ostatnie sprawiają, że kleik staje się jeszcze bardziej aksamitny i gęsty. A jeśli macie ochotę, możecie na dno miseczek wlać najpierw smażone z cukrem truskawki, kleik, a z wierzchu posypać go startą czekoladą albo wiórkami kokosowymi.