Jedzcie to na śniadanie, a uchronicie się przed osteoporozą
AdobeStock
Newsy

Jedzcie to na śniadanie, a uchronicie się przed osteoporozą

Tej niebezpiecznej i niestety powszechnej chorobie można zapobiegać. Kluczowa jest dieta.

Osteoporoza, czyli zrzeszotnienie kości, to już choroba cywilizacyjna. Przytoczone przez WHO dane mrożą krew w żyłach - na tę chorobę cierpi już 200 mln ludzi na świecie. Osteoporoza może prowadzić do bardzo poważnych konsekwencji, jak groźne dla życia złamania - na przykład kręgosłupa.

By zapobiegać tej chorobie i wzmocnić kości, trzeba stosować się do odpowiednich zasad żywienia. Przeczytacie o tym poniżej.

Dieta w osteoporozie

Osoby zagrożone tą chorobą lub leczące się na osteoporozę powinny dostarczać organizmowi wysokie dawki witaminy D oraz wapnia. Według ekspertów z Mayo Clinic, koniecznie w codziennej diecie powinny się znaleźć owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste.

Te ostatnie zawierają dużo błonnika i składników odżywczych, które wspomagają organizm. Z kolei w przypadku owoców i warzyw zaleca się jedzenie co najmniej trzech porcji tych produktów dziennie. 

Kolejnym ważnym składnikiem w diecie osób chorych na osteoporozę jest białko, najlepiej pochodzenia roślinnego. W roślinach strączkowych, w których się ono znajduje, można znaleźć także wiele witamin, minerałów oraz związki przypominające fitoestrogeny, odpowiadające m.in. za utrzymanie zdrowych kości. 

Zobacz także
Ta dieta na zaparcia w mig poradzi sobie z tym uciążliwym problemem. Podstawą jest 1 składnik

Ta dieta na zaparcia w mig poradzi sobie z tym uciążliwym problemem. Podstawą jest 1 składnik

Macie grypę żołądkową? Pod żadnym pozorem nie jedzcie tych 2 produktów przy jelitówce

Macie grypę żołądkową? Pod żadnym pozorem nie jedzcie tych 2 produktów przy jelitówce

Przyczyny osteoporozy

Choroba ta najczęściej powodowana jest po prostu podeszłym wiekiem, ale także przyjmowanymi lekami lub innymi schorzeniami. W grupie ryzyka zachorowania na osteoporozę znajdują się:

  • kobiety, u których menopauza wystąpiła przed 45. rokiem życia

  • osoby starsze

  • cukrzycy

  • osoby cierpiące na kamicę nerkową czy zespół Cushinga

  • osoby o szczupłej budowie ciała

  • mężczyźni, u których stwierdzono niski poziom testosteronu oraz kobiety o niskim poziomie estrogenów

Do głównych przyczyn zachorowań na osteoporozę można zaliczyć siedzący tryb życia, palenie papierosów, niedobory witaminy D i wapnia, niedowagę, a także przyjmowanie niektórych leków, np. hormonów, sterydów, czy leków na padaczkę czy powodujących zmniejszenie krzepliwości krwi. 

Źrodło: zdrowie.gazeta.pl, medistore.com.pl

Kotlety mielone

śliwki suszone
Flickr
Newsy
Każda kobieta po 50-tce powinna jeść 5 suszonych śliwek dziennie. Są wspaniałe dla zdrowia
Znaliście zdrowotne właściwości śliwek? Okazuje się, że już zjedzenie kilku dziennie doskonale poprawi zdrowie – zwłaszcza kobiet po 50. roku życia.

Już od małego wszyscy nam powtarzali, że trzeba jeść owoce, ponieważ są zdrowe. Należy pamiętać te rady również w dorosłym życiu, ponieważ w owocach pełno jest witamin i minerałów, które mają fantastyczny wpływ na zdrowie. Wiedzieliście o tym, jak świetnie działają na organizm śliwki? I to koniecznie suszone! Najwięcej skorzystają z nich kobiety po 50. roku życia. O szczegółach piszemy w poniższym artykule. Właściwości zdrowotne śliwek Śliwki to smaczne owoce, które powinny się znaleźć w diecie każdego Polaka. Dietetycy sądzą, że najzdrowiej jest jeść te produkty, które są typowe dla regionu, z którego się pochodzi. Zgodnie z tą teorią, Polacy powinni jeść dużo jabłek, śliwek, malin, brzoskwiń i innych owoców, które rosną w polskim klimacie. Wiele osób cierpi na alergię na cytrusy lub gorzej się czuje po spożyciu egzotycznych owoców – być może to dowód na to, że dietetycy mają rację? Warto włączyć śliwki do swojej diety z kilku powodów. Ich dobroczynne właściwości dla organizmu to między innymi: Działanie przeczyszczające – osoby cierpiące na zaparcia na pewno dobrze znają działanie śliwek na układ pokarmowy. Dzięki zawartym w tych owocach pektynom, przemiana materii znacznie przyśpiesza! Lepsze trawienie – nie bez powodu dodaje się śliwki do bigosu! Sprawiają one, że danie jest mniej ciężkostrawne i nie powoduje nieprzyjemnych wzdęć. A do tego znacznie poprawiają jego smak. Mocniejsze naczynka – osoby o wrażliwej cerze naczyniowej na pewno docenią właściwości śliwek, które dzięki wysokiej zawartości witaminy C, doskonale wzmacniają i uszczelniają naczynia krwionośne. Dlaczego warto jeść suszone śliwki po pięćdziesiątce Suszone śliwki mają jeszcze jedną cenną właściwość, która z pewnością przyda się każdej kobiecie w okresie menopauzy. Badania...

Te owoce są szczególnie korzystne dla kobiet. Jedzcie codziennie, a poziom żelaza się podniesie
Fickr
Newsy
Te owoce są szczególnie korzystne dla kobiet. Jedzcie codziennie, a poziom żelaza pójdzie w górę
Anemia to choroba, na którą cierpi co czwarta kobieta w wieku od 20 do 50 lat. Warto jej zapobiegać sięgając codziennie po smaczny, słodki owoc, na który jest obecnie sezon. 

Najczęstszym typem anemii jest niedokrwistość z powodu niedoboru żelaza. U kobiet jest często następstwem obfitych miesiączek. Dieta płci pięknej jest też zwykle uboższa w ten pierwiastek niż dieta mężczyzn, którzy zwykle spożywają większe ilości mięsa.   Jakie objawy zwiastują anemię?  Najczęstszymi objawami anemii u kobiet są:   osłabienie,  ciągłe uczucie zmęczenia,  apatia,  skłonność do zasłabnięć, omdleń,   obniżenie wydolności fizycznej,  zawroty głowy,  bladość skóry,  większa podatność na infekcje.  W niedokrwistości spowodowanej niedoborem żelaza występują również:  sucha skóra,  łamliwość i wypadanie włosów,  skłonność do pękania kącików ust.  Jak jedzenie moreli zapobiega niedokrwistości?  Jednym z najpopularniejszych źródeł żelaza jest mięso, a także podroby. Jednak musicie wiedzieć, że żelazo jest obecne również w produktach roślinnych. Jednym z lepszych jego źródeł są właśnie morele. Warto je włączyć do codziennej diety, szczególnie gdy trwa na nie sezon.  Owoce te zawierają dość duże ilości tego pierwiastka - w 100 g jest go około 6 mg. Jest to ilość porównywalna z natką pietruszki. Wystarczy zjadać dwie morele dziennie, by wzmocnić organizm i spowodować namnażanie się erytrocytów. Trzeba jednak pamiętać, że w przypadku problemów z przyswajaniem żelaza nie może to być jego jedyne źródło.  Innymi bogatymi w ten pierwiastek roślinami są również: szpinak, natka pietruszki, siemię lniane, orzechy pistacjowe i pestki dyni.    Morele dla kobiet z ryzykiem osteoporozy  Osteoporoza jest...

Ten składnik jest niezbędny w diecie kobiet po 50. roku życia. Ten produkt zawiera go mnóstwo
AdobeStock
Newsy
Ten składnik jest niezbędny w diecie kobiet po 50. roku życia. W tym produkcie znajdziecie go mnóstwo
Szczególnie po menopauzie należy zwiększyć podaż tego pierwiastka w diecie. Niedobór może prowadzić do osteoporozy i innych chorób.

Z wiekiem dieta każdego człowieka powinna się zmieniać po to, by dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych mu składników odżywczych. Niezwykle ważny w codziennym jadłospisie jest wapń - zwłaszcza u kobiet po 50. roku życia, ponieważ niedobór wapnia może prowadzić m.in. do osteoporozy. Wysokie ilości tego pierwiastka znajdziecie w produkcie, który od kilku lat jest coraz bardziej popularny i stosunkowo tani.  Rola wapnia w organizmie Wapń jest pierwiastkiem, który odpowiada za prawidłowy wzrost i kondycję kości oraz zębów. W ludzkim organizmie znajduje się go najwięcej między 23. a 25. rokiem życia i po tym czasie ilość wapnia zaczyna spadać - w tempie około 1% na rok. Pierwiastek ten powinny suplementować szczególnie kobiety po 50. roku życia, ponieważ po menopauzie następuje zmniejszenie gęstości kości. Niedobory wapnia mogą prowadzić do: próchnicy zębów krzywicy problemów z krzepliwością krwi krwotoków z nosa bóli mięśni i stawów stanów depresyjnych Wapń w diecie po 50. roku życia Dorosły człowiek powinien dziennie spożywać około 1000 mg wapnia. Znajduje się on w wielu produktach spożywczych, jednak najwięcej w mleku oraz produktach mlecznych - na przykład w jogurtach, twarogu czy serze. Przyjmowanie wapnia do organizmu z tych produktów jest utrudnione w sytuacji, gdy cierpi się na nietolerancję laktozy. Wówczas można dostarczać wapń z roślin, takich jak brokuły, kapusta pekińska, czerwona fasola, ciecierzyca, sezam czy migdały. Jednakże, trzeba by zjeść tych roślin bardzo dużo, by spełnić dziennie zapotrzebowanie wapnia. Jak temu zaradzić? Rozwiązaniem może być mleko roślinne, które w procesie produkcji jest wzbogacane wapniem. Dzięki temu stanowi ono doskonałe źródło tego pierwiastka dla osób, które z różnych powodów nie...

Czy osoby starsze powinny pić mleko? W tej 1 sytuacji muszą go unikać
AdobeStock
Newsy
Czy osoby starsze powinny pić mleko? W tej 1 sytuacji muszą go unikać
Mleko jest bardzo zdrowe, ale czy seniorzy powinni je pić? W pewnej sytuacji powinni z niego niestety zrezygnować.

Mleko jest doskonałym źródłem białka, wapnia i witaminy D, których osoby starsze potrzebują, aby utrzymać zdrowe kości, zachować siłę mięśni i zapobiegać osteoporozie. Napój ten może również odgrywać istotną rolę w zmniejszaniu ryzyka zachorowania na raka okrężnicy i regulowaniu ciśnienia krwi. Osoby starsze powinny jednak uważać na spożycie mleka w jednej sytuacji. Chodzi o nietolerancję laktozy. Czym jest nietolerancja laktozy? Nietolerancja laktozy to dość powszechny w społeczeństwie stan, w którym osoby nie są w stanie w pełni strawić rodzaju cukru (laktozy) zawartego w mleku. W efekcie mają biegunkę, gazy i wzdęcia po jedzeniu lub piciu produktów mlecznych. Stan, który jest również nazywany zespołem złego wchłaniania laktozy, jest zwykle nieszkodliwy, ale jego objawy mogą być dotkliwe i nieprzyjemne.  Najczęstsze oznaki nietolerancji laktozy zwykle zaczynają się od 30 minut do dwóch godzin po zjedzeniu lub wypiciu pokarmów zawierających laktozę i należą do nich: biegunka nudności (a czasem wymioty) skurcze żołądka wzdęcia gazy Seniorzy z nietolerancją laktozy mogą się uskarżać na nasilone dolegliwości związane z obecnością tego stanu. Niektóre osoby, które od lat piją mleko, mogą nie zdawać sobie nawet sprawy, że to właśnie ono jest przyczyną ich nagłego rozstroju żołądkowo-jelitowego. Problemy z trawieniem mleka mogą również uniemożliwić seniorom prawidłowe wchłanianie wapnia i innych składników odżywczych. Osobom starszym z nietolerancją laktozy, zaleca się sięganie po fermentowane produkty mleczne, takie jak jogurt, kefir, mleko ukwaszone, ponieważ po ich spożyciu nie występują wyżej wymienione objawy. Dlaczego seniorzy powinni pić mleko? Mleko to doskonałe...