Jedzcie to na śniadanie, a uchronicie się przed osteoporozą
AdobeStock
Newsy

Jedzcie to na śniadanie, a uchronicie się przed osteoporozą

Tej niebezpiecznej i niestety powszechnej chorobie można zapobiegać. Kluczowa jest dieta.

Osteoporoza, czyli zrzeszotnienie kości, to już choroba cywilizacyjna. Przytoczone przez WHO dane mrożą krew w żyłach - na tę chorobę cierpi już 200 mln ludzi na świecie. Osteoporoza może prowadzić do bardzo poważnych konsekwencji, jak groźne dla życia złamania - na przykład kręgosłupa.

By zapobiegać tej chorobie i wzmocnić kości, trzeba stosować się do odpowiednich zasad żywienia. Przeczytacie o tym poniżej.

Dieta w osteoporozie

Osoby zagrożone tą chorobą lub leczące się na osteoporozę powinny dostarczać organizmowi wysokie dawki witaminy D oraz wapnia. Według ekspertów z Mayo Clinic, koniecznie w codziennej diecie powinny się znaleźć owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste.

Te ostatnie zawierają dużo błonnika i składników odżywczych, które wspomagają organizm. Z kolei w przypadku owoców i warzyw zaleca się jedzenie co najmniej trzech porcji tych produktów dziennie. 

Kolejnym ważnym składnikiem w diecie osób chorych na osteoporozę jest białko, najlepiej pochodzenia roślinnego. W roślinach strączkowych, w których się ono znajduje, można znaleźć także wiele witamin, minerałów oraz związki przypominające fitoestrogeny, odpowiadające m.in. za utrzymanie zdrowych kości. 

Zobacz także
Ta dieta na zaparcia w mig poradzi sobie z tym uciążliwym problemem. Podstawą jest 1 składnik

Ta dieta na zaparcia w mig poradzi sobie z tym uciążliwym problemem. Podstawą jest 1 składnik

Macie grypę żołądkową? Pod żadnym pozorem nie jedzcie tych 2 produktów przy jelitówce

Macie grypę żołądkową? Pod żadnym pozorem nie jedzcie tych 2 produktów przy jelitówce

Przyczyny osteoporozy

Choroba ta najczęściej powodowana jest po prostu podeszłym wiekiem, ale także przyjmowanymi lekami lub innymi schorzeniami. W grupie ryzyka zachorowania na osteoporozę znajdują się:

  • kobiety, u których menopauza wystąpiła przed 45. rokiem życia

  • osoby starsze

  • cukrzycy

  • osoby cierpiące na kamicę nerkową czy zespół Cushinga

  • osoby o szczupłej budowie ciała

  • mężczyźni, u których stwierdzono niski poziom testosteronu oraz kobiety o niskim poziomie estrogenów

Do głównych przyczyn zachorowań na osteoporozę można zaliczyć siedzący tryb życia, palenie papierosów, niedobory witaminy D i wapnia, niedowagę, a także przyjmowanie niektórych leków, np. hormonów, sterydów, czy leków na padaczkę czy powodujących zmniejszenie krzepliwości krwi. 

Źrodło: zdrowie.gazeta.pl, medistore.com.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

śliwki suszone
Flickr
Newsy
Nie uwierzycie dlaczego każda kobieta po 50-tce powinna zjeść 5 suszonych śliwek dziennie. Są wspaniałe dla zdrowia
Znaliście zdrowotne właściwości śliwek? Okazuje się, że już zjedzenie kilku dziennie doskonale poprawi zdrowie – zwłaszcza kobiet po 50 roku życia.

Już od małego wszyscy nam powtarzali, że trzeba jeść owoce, ponieważ są zdrowe. Należy pamiętać te rady również w dorosłym życiu, ponieważ w owocach pełno jest witamin i minerałów, które mają fantastyczny wpływ na zdrowie. Wiedzieliście o tym, jak świetnie działają na organizm śliwki? I to koniecznie suszone! Najwięcej skorzystają z nich kobiety po 50 roku życia. O szczegółach piszemy w poniższym artykule. Właściwości śliwek Śliwki to smaczne owoce, które powinny się znaleźć w diecie każdego Polaka. Dietetycy sądzą, że najzdrowiej jest jeść te produkty, które są typowe dla regionu, z którego się pochodzi. Zgodnie z tą teorią, Polacy powinni jeść dużo jabłek, śliwek, malin, brzoskwiń i innych owoców, które rosną w polskim klimacie. Wiele osób cierpi na alergię na cytrusy lub gorzej się czuje po spożyciu egzotycznych owoców – być może to dowód na to, że dietetycy mają rację? Warto włączyć śliwki do swojej diety z kilku powodów. Ich dobroczynne właściwości dla organizmu to między innymi: Działanie przeczyszczające – osoby cierpiące na zaparcia na pewno dobrze znają działanie śliwek na układ pokarmowy. Dzięki zawartym w tych owocach pektynom, przemiana materii znacznie przyśpiesza! Lepsze trawienie – nie bez powodu dodaje się śliwki do bigosu! Sprawiają one, że danie jest mniej ciężkostrawne i nie powoduje nieprzyjemnych wzdęć. A do tego znacznie poprawiają jego smak. Mocniejsze naczynka – osoby o wrażliwej cerze naczyniowej na pewno docenią właściwości śliwek, które dzięki wysokiej zawartości witaminy C, doskonale wzmacniają i uszczelniają naczynia krwionośne. Śliwki po pięćdziesiątce Suszone śliwki mają jeszcze jedną cenną właściwość, która z pewnością przyda się każdej...

Jak przygotować domowy suplement ze skorupek jajek? Pomaga na osteoporozę i nawracające infekcje
Adobe Stock
Newsy
Jak przygotować domowy suplement ze skorupek jajek? Pomaga na osteoporozę i nawracające infekcje
Zjadacie jajka i wyrzucacie skorupki? To błąd. Jak poznacie wartości skorupek jaj, to już nigdy ich nie wyrzucicie.

Jajka są najtańszym i najlepszym źródłem białka. Z tego powodu jadamy je chętnie od tysięcy lat, na całym świecie. Jednak współczesne normy żywieniowe zwracają uwagę nie tylko na wartości odżywcze jajek, ale także na ich niekorzystny wpływ na zdrowie, szczególnie przy nadużywaniu tego pokarmu, zalecają spożywanie nie więcej niż 2 jajek tygodniowo. Niezależnie od tego czy jadacie jajka i czy stosujecie się do zaleceń niejedzenia zbyt dużej ich ilości, nie warto wyrzucać skorupek po rozbiciu jajek. Są zbyt wartościowe, żeby trafiły po prostu do śmieci. Wartości prozdrowotne skorupek jajek Skorupka jajka jest zbudowana z węglanu wapnia. To substancja utrzymująca zdrowie naszych kości. Jednak skorupka na całej powierzchni nie jest jednolita, składa się z warstw, a każda z nich ma nieco inny skład. Pierwsza warstwa, najtwardsza, niemal w całości (w 95-97%) składa się właśnie z węglanu wapnia Dwie inne – membrany, zbudowane są z białek. Są jednocześnie mocne i elastyczne, to dzięki jednemu z białek, jakie je tworzą – keratynie Skorupki nie tylko są doskonałym źródłem wapnia, które jest przyswajalne w 90%. Poza wapniem zawierają miedź, żelazo, fluor, mangan, cynk i krzem. To minerały bardzo cenne dla człowieka. Jedna skorupka ze średniej wielkości jajka, może wam dostarczyć dwa razy więcej wapnia niż dzienna dawna zalecana dla osoby dorosłej. Jak przygotować suplement ze skorupek jajek? Skorupki jajek są wartościową, ale też chorobotwórczą częścią jajka. Jej funkcją jest ochrona jajka przed zagrożeniami występującymi na zewnątrz. Skorupka zatrzymuje bakterie i inne drobnoustroje, nie dopuszcza ich do wnętrza jajka. Jednak bakterie, z najczęściej występującą, niebezpieczną Salmonellą, osiadają na niej i już na niej zostają. Dlatego używając skorupek...

Oczyszczająco-odchudzająca dieta kefirowa. Można na niej schudnąć 3 kg w 5 dni. Działa błyskawicznie
Adobe Stock
Newsy
Oczyszczająco-odchudzająca dieta kefirowa. Można na niej schudnąć 3 kg w 5 dni. Działa błyskawicznie
Poznajcie tą ciekawą dietę, która może pomóc wam z problemami zdrowotnymi i nadmierną masą ciała!

Nie będzie niespodzianką, jak dowiecie się, że dieta kefirowa opiera się głównie na piciu kefiru w różnych formach. Kefir to zdrowy produkt, który może już uwzględniacie w swojej diecie. Poznajcie efekty i zasady stosowania diety kefirowej . Właściwości zdrowotne kefiru Kefir to naprawdę bardzo zdrowy produkt. Jeśli powstał z niskotłuszczowego mleka, jest niskokaloryczny, dostarcza białka i wapnia, a na dodatek jest tani! Regularne uwzględnianie kefiru w diecie korzystnie wpływa na stan cery, włosów, paznokci, a także może poprawiać ogólne zdrowie. Kefir jest produktem fermentowanym zawierającym żywe kultury bakterii. Jest przez to nieprzeciętnie zdrowy! Wspomagają one odporność, poprawiają stan jelit i ogólnie polepszają stan zdrowia. Na pewno zyskacie na włączeniu fermentowanych produktów do diety. Kto powinien pić kefir? W trakcie fermentacji kefiru rozkładana jest laktoza. Dzięki temu być może osoby, które nie tolerują czystego mleka z uwagi na dużą zawartość laktozy, dobrze będą tolerować fermentowane produkty mleczne jak kefir czy maślanka. Kefir można uwzględniać w diecie prawie każdej osoby. Szczególnie dobrze, by jadły go kobiety w trakcie i po menopauzie, oraz dzieci i młodzież. Kefir to świetne źródło wapnia, który zapobiega osteoporozie i wzmacnia kości i zęby. Dieta kefirowa – zasady Dieta kefirowa to tak zwana monodieta. Polega ona na bazowaniu na konkretnym produkcie spożywczym przez jakiś czas. Monodiety nie nadają się do długotrwałego stosowania, ale powinny być bezpieczne przy krótkotrwałym zastosowaniu. Jeśli chcecie przeprowadzić kurację kefirową musicie opierać się o harmonogram. Harmonogram diety kefirowej 1 dzień – jecie tylko chudy twaróg 2 i 3 dzień – pijecie kefir do syta 4 dzień...

Anna Lewandowska radzi, jaką dietę stosować przy chorobach tarczycy. Cenne wskazówki
ONS.pl
Newsy
Anna Lewandowska radzi, jaką dietę stosować przy chorobach tarczycy. Cenne wskazówki
Przy chorej tarczycy trzeba odpowiednio skomponować swoją dietę. O tym, na co należy zwrócić uwagę, pisze Anna Lewandowska na swoim blogu.

Specjalistka od diety, ćwiczeń, a teraz także chorób tarczycy – Anna Lewandowska wydaje się znać praktycznie na wszystkim. Sportsmenka i żona piłkarza Roberta Lewandowskiego na swoim blogu napisała o tym, jaką dietę należy stosować przy chorobach tarczycy. Objawy niedoczynności tarczycy Chorobą tarczycy, na której skupiła się Lewandowska, jest niedoczynność tarczycy . Najczęściej chorują na nią kobiety, do których sportsmenka kieruje swoje rady. Typowe objawy niedoczynności tarczycy to: Przesuszenie skóry Wzmożona senność i męczliwość Problemy z koncentracją i zapamiętywaniem Niskie ciśnienie krwi Marznięcie Przybieranie na wadze Zatrzymywanie wody w organizmie Obniżenie nastroju, depresja Zaburzenia cyklu miesiączkowego Tycie w chorobach tarczycy Lewandowska zwróciła uwagę na problem, z którym często borykają się osoby chore na niedoczynność tarczycy, czyli przybieranie na wadze. Z czego to wynika? Przy tej chorobie obniża się PPM, czyli podstawowa przemiana materii. Z tego powodu, nawet pomimo braku zmian w diecie, osoby chore na niedoczynność zaczynają tyć. Dlatego należy przede wszystkim zacząć od wizyty od lekarza endokrynologa, który przepisze odpowiednie leki na ustabilizowanie hormonów. Kolejnym krokiem jest wprowadzenie zmian w diecie oraz w stylu życia, by pobudzić metabolizm i przeciwdziałać tyciu. Wskazówki dla chorych na tarczycę Jak powinny się odżywiać osoby chore na niedoczynność tarczycy? Anna Lewandowska ma kilka rad dotyczących doboru makroskładników: Białko – u osób cierpiących na choroby tarczycy może się pojawić zaburzenie procesu syntezy białek, co objawia się spadkiem kondycji, pogorszeniem stanu skóry i włosów oraz infekcjami. Należy więc jeść jak najwięcej...