Wiele osób odczuwa czasami niekontrolowaną ochotę na słodycze. Wówczas zamiast sięgać po cukier, idealnym rozwiązaniem jest zdrowa przekąska. Jak pokazują badania opublikowane w „Journal of Nutrition Bulletin”, jedną z najlepszych przekąsek, które zaspokoją wasz apetyt na cukier, są suszone śliwki.
Dlaczego warto jeść suszone śliwki?
Jedna z autorek badania, dr Lauren Manaker twierdzi, że jedzenie suszonych śliwek może pomóc zmniejszyć apetyt na jedzenie, w tym na słodkie przekąski.
Podczas badania ludzie, którzy podjadali suszone śliwki, rzadziej odczuwali głód, spożywali ogólnie mniej kalorii i mieli lepszą kontrolę apetytu w porównaniu z innymi uczestnikami badania, którzy jedli przekąski w postaci rodzynek lub żelek.
Spożywanie suszonych śliwek to prosty sposób na przezwyciężenie chęci na cukier, ponieważ posiadają one naturalny słodki smak i są świetną metodą na wyeliminowanie uzależniającego mózg cukru. Mózg można na szczęście łatwo oszukać, wybierając słodycze bez dodatku cukru, takie, jak np. suszone śliwki:
Zobacz także:
- Śliwki są owocem, który może zaspokoić apetyt miłośników słodyczy, a ponadto, w przeciwieństwie do słodyczy, zawierają naturalne przeciwutleniacze, witaminy i minerały, a także błonnik, dzięki czemu są sycącym pokarmem – mówi dr Manaker.
Każda suszona śliwka zawiera 3,5 grama naturalnych cukrów i 0,5 grama błonnika. Doktor Manaker radzi osobom stosującym dietę odchudzającą w połączeniu z ćwiczeniami fizycznymi, trzymanie torebki śliwek w szafce i sięganie po nie, kiedy tylko poczują chęć na słodycze lub słodzone produkty spożywcze.
Właściwości odżywcze suszonych śliwek
Suszone śliwki są nieco bardziej kaloryczne niż surowe śliwki.
28-gramowa porcja suszonych śliwek zawiera:
- Kalorie: 67
- Węglowodany: 18 gramów
- Błonnik: 2 gramy
- Cukry: 11 gramów
- Witamina A: 4% dziennego zapotrzebowania
- Witamina K: 21% dziennego zapotrzebowania
- Witamina B2: 3% dziennego zapotrzebowania
- Witamina B3: 3% dziennego zapotrzebowania
- Witamina B6: 3% dziennego zapotrzebowania
- Potas: 6% dziennego zapotrzebowania
- Miedź: 4% dziennego zapotrzebowania
- Mangan: 4% dziennego zapotrzebowania
- Magnez: 3% dziennego zapotrzebowania
- Fosfor: 2% dziennego zapotrzebowania
Dlaczego warto jeść śliwki?
Śliwki to smaczny i pożywny owoc, który zapewnia wiele korzyści zdrowotnych. Owoce te zawierają wiele witamin i minerałów, a także błonnik i przeciwutleniacze, które mogą pomóc zmniejszyć ryzyko wielu chorób przewlekłych.
- Suszone śliwki i sok z suszonych śliwek, pomagają łagodzić zaparcia ze względu na zawartość błonnika i sorbitolu.
- Śliwki i suszone śliwki są bogate w przeciwutleniacze polifenolowe, które mogą zmniejszać stany zapalne i zmniejszać ryzyko wielu chorób przewlekłych.
- Śliwki i suszone śliwki są dobrym źródłem błonnika i obniżają poziom adiponektyny, co może korzystnie wpływać na kontrolę poziomu cukru we krwi.
- Suszone śliwki korzystnie wpływają na zdrowie kości, zapobiegając lub odwracając utratę masy kostnej, co może zmniejszyć ryzyko chorób takich jak osteoporoza.
- Śliwki i suszone śliwki sprzyjają utrzymaniu zdrowego serca, ze względu na ich potencjalną rolę w obniżaniu ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu.
Źródło: msn.com.pl, healthline.com