Wiele osób odczuwa czasami niekontrolowaną ochotę na słodycze. Wówczas zamiast sięgać po cukier, idealnym rozwiązaniem jest zdrowa przekąska. Jak pokazują badania opublikowane w „Journal of Nutrition Bulletin”, jedną z najlepszych przekąsek, które zaspokoją wasz apetyt na cukier, są suszone śliwki.

Dlaczego warto jeść suszone śliwki?

Jedna z autorek badania, dr Lauren Manaker twierdzi, że jedzenie suszonych śliwek może pomóc zmniejszyć apetyt na jedzenie, w tym na słodkie przekąski.

Podczas badania ludzie, którzy podjadali suszone śliwki, rzadziej odczuwali głód, spożywali ogólnie mniej kalorii i mieli lepszą kontrolę apetytu w porównaniu z innymi uczestnikami badania, którzy jedli przekąski w postaci rodzynek lub żelek.

Spożywanie suszonych śliwek to prosty sposób na przezwyciężenie chęci na cukier, ponieważ posiadają one naturalny słodki smak i są świetną metodą na wyeliminowanie uzależniającego mózg cukru. Mózg można na szczęście łatwo oszukać, wybierając słodycze bez dodatku cukru, takie, jak np. suszone śliwki:

Zobacz także:

- Śliwki są owocem, który może zaspokoić apetyt miłośników słodyczy, a ponadto, w przeciwieństwie do słodyczy, zawierają naturalne przeciwutleniacze, witaminy i minerały, a także błonnik, dzięki czemu są sycącym pokarmem – mówi dr Manaker.

Każda suszona śliwka zawiera 3,5 grama naturalnych cukrów i 0,5 grama błonnika. Doktor Manaker radzi osobom stosującym dietę odchudzającą w połączeniu z ćwiczeniami fizycznymi, trzymanie torebki śliwek w szafce i sięganie po nie, kiedy tylko poczują chęć na słodycze lub słodzone produkty spożywcze.

Właściwości odżywcze suszonych śliwek

Suszone śliwki są nieco bardziej kaloryczne niż surowe śliwki.

28-gramowa porcja suszonych śliwek zawiera:

  • Kalorie: 67
  • Węglowodany: 18 gramów
  • Błonnik: 2 gramy
  • Cukry: 11 gramów
  • Witamina A: 4% dziennego zapotrzebowania
  • Witamina K: 21% dziennego zapotrzebowania
  • Witamina B2: 3% dziennego zapotrzebowania
  • Witamina B3: 3% dziennego zapotrzebowania
  • Witamina B6: 3% dziennego zapotrzebowania
  • Potas: 6% dziennego zapotrzebowania
  • Miedź: 4% dziennego zapotrzebowania
  • Mangan: 4% dziennego zapotrzebowania
  • Magnez: 3% dziennego zapotrzebowania
  • Fosfor: 2% dziennego zapotrzebowania

Dlaczego warto jeść śliwki?

Śliwki to smaczny i pożywny owoc, który zapewnia wiele korzyści zdrowotnych. Owoce te zawierają wiele witamin i minerałów, a także błonnik i przeciwutleniacze, które mogą pomóc zmniejszyć ryzyko wielu chorób przewlekłych.

  • Suszone śliwki i sok z suszonych śliwek, pomagają łagodzić zaparcia ze względu na zawartość błonnika i sorbitolu.
  • Śliwki i suszone śliwki są bogate w przeciwutleniacze polifenolowe, które mogą zmniejszać stany zapalne i zmniejszać ryzyko wielu chorób przewlekłych.
  • Śliwki i suszone śliwki są dobrym źródłem błonnika i obniżają poziom adiponektyny, co może korzystnie wpływać na kontrolę poziomu cukru we krwi.
  • Suszone śliwki korzystnie wpływają na zdrowie kości, zapobiegając lub odwracając utratę masy kostnej, co może zmniejszyć ryzyko chorób takich jak osteoporoza.
  • Śliwki i suszone śliwki sprzyjają utrzymaniu zdrowego serca, ze względu na ich potencjalną rolę w obniżaniu ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu.

Źródło: msn.com.pl, healthline.com