jak schudnac z brzucha
AdobeStock
Newsy

Jedźcie ten produkt codziennie rano. Ekspresowo redukuje tłuszcz z brzucha! Każdy ma go w lodówce

Chcecie zgubić kilka kilogramów? Sprawdźcie, jaki produkt wam w tym pomoże.

Nie możecie dopiąć spodni po zimie? To znak, że należy wdrożyć zmiany w swojej diecie! Podstawą jest zmiana sposobu odżywiania i trybu życia tak, by jeść jak najzdrowiej i dużo się ruszać. Zapomnijcie o drakońskich dietach i głodówkach – w schudnięciu pomoże wam regularne jedzenie produktu, który każdy z was ma w kuchni.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jajka na odchudzanie

Badania wykazały, że jednym z najlepszych produktów wspomagających odchudzanie są… jajka! Jeszcze kilka lat temu lekarze straszyli, że nadmierne spożycie jajek kończy się podwyższonym poziomem cholesterolu i przykrymi dolegliwościami z tym związanymi. Dziś już wiadomo, że choć jajka zawierają cholesterol, to w żaden sposób nie wpływa on na poziom tego znajdującego się w ludzkim organizmie.

Za to codziennie jedzenie kurzych jaj może mieć bardzo pozytywny wpływ na waszą sylwetkę! Dzięki dużej zawartości białka i tłuszczu jajka nie tylko dostarczają wielu witamin, ale i zapewniają uczucie sytości na długi czas. A przy tym nie są wcale bardzo kaloryczne – jedno jajko zawiera około 100 kalorii. Poleca się je zwłaszcza osobom cierpiącym na cukrzycę i skoki poziomu cukru we krwi, ponieważ jajka mają niski indeks glikemiczny.

Zalety jedzenia jajek

Wspomaganie odchudzania to nie jedyna zaleta jajek! Jeżeli będziecie je regularnie jeść, to szybko zaobserwujecie ich pozytywny wpływ na wasz organizm:

  • Wzmocnienie odporności
  • Obniżenie poziomu cholesterolu
  • Mocniejsze włosy i paznokcie
  • Gładka cera
  • Poprawa koncentracji
  • Ochrona oczu i lepszy wzrok
  • Wzmocnione kości

Jajka na śniadanie

By osiągnąć jak najlepszy efekt, warto zjadać jajka na śniadanie. Taki posiłek sprawi, że będziecie bardzo długo najedzeni i późno sięgniecie po kolejny posiłek. A do tego zmniejszy się wam ochota na podjadanie!

Na śniadanie najlepiej zjeść delikatną, lekko ściętą jajecznicę albo jajka na miękko. Jeżeli wolicie jajka na twardo, to pamiętajcie o tym, by nie przesadzić z ich ilością – przygotowane w ten sposób są ciężkostrawne i mogą sprawić, że będziecie ospali.

co jeść żeby schudnąć
AdobeStock
Newsy
Chcecie szybko spalić tłuszczyk z ud? Włączcie do diety te 3 smaczne produkty
Spodnie cisną was w pasie? To oznaka zimowego podjadania! Zgubicie nadmiarowe kilogramy włączając do swojej diety kilka produktów.

Podjadaliście zimą? Przyznanie się do tego to żaden wstyd. Przenikliwy mróz i długie wieczory zachęcają do tego, by jeść jak najwięcej. Zgromadzona warstwa tłuszczyku chroni przed zimnem i pozwala przeżyć trudny okres zimowy, gdy w naturze jedzenia jest mniej. Jednak nie żyjemy już w jaskiniach, a żywność jest na wyciągnięcie ręki w supermarketach! Dlatego warto poskramiać chęć na słodkie i tłuste jedzenie, by nie przytyć zimą. Niestety, zachcianki to nie jedyny powód, dla którego tyje się w trakcie zimy. Kolejnym są bardzo krótkie dni i niesprzyjająca pogoda, przez którą większość ludzi zostaje w domach i mało się rusza. Na dodatek w trakcie pandemii koronawirusa siłownie są zamknięte i jedyne co pozostaje, to wykonywać ćwiczenia w domu na dywanie. Ale nie każdy ma ku temu warunki! Jak skutecznie schudnąć? Możecie zapomnieć o dietach cud, które obiecują szybki spadek kilogramów. Nawet, jeżeli zdecydujecie się na dziwne diety polegające na jedzeniu wyłącznie jabłek albo kapusty kiszonej i schudniecie, to taka zmiana nie pozostanie obojętna dla waszego organizmu. Głodówki i restrykcyjne diety są bardzo wyniszczające. Na skutek stosowania takich diet można się nabawić awitaminozy, anemii i innych chorób spowodowanych wycieńczeniem organizmu. A do tego zawsze występuje po nich efekt jo-jo, czyli powrót do dawnej wagi (a nawet kilka kilogramów więcej, niż przed odchudzaniem). Najważniejsza jest zdrowa i zbilansowana dieta oraz odpowiednia ilość kalorii. Tylko w ten sposób da się trwale i bezpiecznie schudnąć! Jeżeli cierpicie na otyłość lub dużą nadwagę, to najlepiej skonsultować się ze specjalistą dietetykiem, który ułoży dietę specjalnie pod wasze potrzeby. Co jeść, by schudnąć? Odpowiednia dieta jest kluczem do tego, by skutecznie zrzucić...

Jajecznica z pomidorami. Prosty przepis na zdrowe śniadanie
katarzynka455/Gotujmy.pl
Newsy
Jajecznica z pomidorami. Prosty przepis na zdrowe śniadanie
Jeśli przepadacie za jajecznicą, to spróbujcie ją zrobić z dodatkiem pomidorów z pomocą tego prostego przepisu.

Idealne śniadanie to takie, po którym czujecie się najedzeni i macie dużo energii do działania. Dobrym pomysłem na pierwszy posiłek jest smaczna jajecznica z dodatkiem pomidorów i boczku – takie ciepłe śniadanie syci na długo i świetnie smakuje. Poznajcie przepis użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Co powinno się jeść na śniadanie? Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia, dlatego dużą uwagę powinno się przywiązywać do tego, co znajdzie się rano na talerzu. Najlepszym pomysłem na śniadanie jest posiłek składający się głównie z białka i tłuszczu – da wam solidną dawkę energii na kilka godzin, a przy tym nie spowoduje znużenia. Świetnym pomysłem na takie śniadanie jest na przykład twaróg z dodatkiem śmietany, kanapki z wędliną albo jajecznica. Wszystkie te dania przygotowuje się bardzo szybko, są smaczne i sycą na długo, w przeciwieństwie do słodkich owsianek lub płatków śniadaniowych. Przepis na jajecznicę z pomidorami Do przygotowania sycącej jajecznicy z pomidorami potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 5 jajek 2 nieduże pomidory 200 g boczku, wędliny lub kiełbasy 5 pieczarek Pół małej cebuli Olej Sól Pieprz Przygotowanie: Najpierw obierzcie pomidory. By to zrobić, należy je na kilka sekund włożyć do wrzątku i obrać. O tym, jak łatwo sparzyć i obrać pomidory piszemy w tym artykule. Następnie obrane pomidory wraz z cebulą pokrójcie w kostkę. Umyjcie pieczarki i pokrójcie je w cienkie plasterki. Boczek lub kiełbasę albo wędlinę (zależnie od tego, co wybraliście) pokrójcie w kostkę i usmażcie na niewielkiej ilości tłuszczu. Do podsmażonego mięsa dodajcie pokrojoną cebulę i smażcie razem. Kiedy cebula już się zeszkli, dodajcie pokrojone pomidory i pieczarki. Do miski...

Większość Polaków źle gotuje jajka. Zapomina o 1 podstawowej rzeczy
AdobeStock
Newsy
Większość Polaków źle gotuje jajka. Zapomina o 1 podstawowej rzeczy
Czy ugotowanie jajek faktycznie jest takie banalne? Często nie wychodzą zbyt smaczne przez zlekceważenie jednej zasady.

W teorii dania z jajek należą do najprostszych. Ale czy rzeczywiście tak jest? Błędy popełniane podczas przyrządzania zwykłej jajecznicy albo jajek na twardo pokazują, że opanowanie tej sztuki nie jest wcale takie łatwe! Dlaczego warto jeść jajka? Część osób być może z obawy przed zwiększeniem poziomu cholesterolu nie sięga po jajka albo zdecydowanie ogranicza je w swojej diecie. Nie ma się czego obawiać! Już wiele lat temu udowodniono, że choć jajka są bogate w cholesterol, to nie wpływa to na jego poziom w ludzkim organizmie. Poza tym jajka są przecież doskonałym źródłem białka i wielu witamin, które mają dobroczynny wpływ na zdrowie. Znajdziecie w nich m.in.: Witaminę A Witaminę E Witaminę K Witaminę D Potas Fosfor Żelazo Magnez Cynk Selen Jak poprawnie gotować jajka? Ponieważ jajka są bardzo delikatne, łatwo można je uszkodzić w trakcie gotowania lub smażenia. Sprawdźcie, jakie błędy często są popełniane przez początkujących kucharzy! Jajka na twardo Teoretycznie najprostszy sposób przygotowania jajek. Niektórzy uważają, że wystarczy włożyć jajka do gotującej się wody, poczekać i gotowe. Ale nawet w przypadku jajek na twardo należy kontrolować czas! Jeśli będziecie gotowali je zbyt długo, to żółtko lekko zsinieje i nie będzie wyglądać zachęcająco. Wszystko za sprawą siarkowodoru, który przez zbyt długie oddziaływanie wysokiej temperatury wchodzi w reakcję z żółtkiem i barwi je na zielono. Jajka powinno się gotować od 7 do 10 minut, w zależności od ich wielkości. Im większe jajko, tym dłuższy czas gotowania! Jajka sadzone By mieć pewność, że jajko równomiernie się usmaży, zawsze wylewajcie je na bardzo mocno rozgrzaną patelnię. W przeciwnym razie fragmenty jajka mogą być przesmażone lub surowe. Jeśli...

Takie śniadanie to gwarancja szczupłej sylwetki. Nie będziecie jedli nic innego
AdobeStock
Newsy
Takie śniadanie to gwarancja szczupłej sylwetki. Nie będziecie jedli nic innego
Walka z nadwagą będzie prostsza, jeśli zaczniecie od zmodyfikowania najważniejszego posiłku, jakim jest śniadanie.

Każdy specjalista żywienia powie wam, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Dostarcza energii niezbędnej do codziennego funkcjonowania i dzięki niemu mamy siłę do pracy, nauki i innych czynności. Niezwykle ważne jest też to, z czego śniadanie się składa. Nie może to być byle co! Nie jedzcie wobec tego w biegu, a przyjrzyjcie się temu, co ląduje na waszym talerzu o poranku. Powinien się tam znaleźć zwłaszcza jeden produkt, który nie tylko jest zdrowy i dodaje energii, ale może także bardzo pomóc w odchudzaniu. Jajka a odchudzanie Produktem, który warto jeść na śniadanie, są jajka. Z bardzo wielu powodów - przede wszystkim ułatwiają one walkę z nadprogramowymi kilogramami i pomagają utrzymać apetyt w ryzach. Jak podaje portal zdrowie.wprost.pl, „International Journal of Obesity” opublikował wyniki badań z których wynika, że jedzenie rano jajek może zredukować tkankę tłuszczową o 16 procent oraz zmniejszyć obwód brzucha o 30 procent. Ponadto, dzięki wysokiej zawartości białka oraz zdrowego tłuszczu, jajka sycą o wiele dłużej, niż produkty pełne węglowodanów. W efekcie apetyt w ciągu dnia będzie mniejszy i dzienna podaż kalorii spadnie. Jeżeli więc chcecie schudnąć, lepiej zjedzcie rano jajecznicę zamiast kanapek z szynką i serem.  Właściwości jajek  Jajka są pełne witamin i składników odżywczych niezbędnych dla naszego organizmu. Niektóre z nich mają swój udział w redukcji wagi: kwas foliowy witaminy z grupy B witamina D fosfor selen cynk cholina - przyśpiesza metabolizm oraz zapobiega utracie pamięci z wiekiem Śniadania z jajek Jakie śniadanie z jajek przygotować, żeby było pożywne i sycące na długo? Pierwsza do głowy przychodzi klasyczna jajecznica - najlepiej zróbcie ją na niewielkiej ilości...