Nie możecie dopiąć spodni po zimie? To znak, że należy wdrożyć zmiany w swojej diecie! Podstawą jest zmiana sposobu odżywiania i trybu życia tak, by jeść jak najzdrowiej i dużo się ruszać. Zapomnijcie o drakońskich dietach i głodówkach – w schudnięciu pomoże wam regularne jedzenie produktu, który każdy z was ma w kuchni.

Jajka na odchudzanie

Badania wykazały, że jednym z najlepszych produktów wspomagających odchudzanie są… jajka! Jeszcze kilka lat temu lekarze straszyli, że nadmierne spożycie jajek kończy się podwyższonym poziomem cholesterolu i przykrymi dolegliwościami z tym związanymi. Dziś już wiadomo, że choć jajka zawierają cholesterol, to w żaden sposób nie wpływa on na poziom tego znajdującego się w ludzkim organizmie.

Za to codziennie jedzenie kurzych jaj może mieć bardzo pozytywny wpływ na waszą sylwetkę! Dzięki dużej zawartości białka i tłuszczu jajka nie tylko dostarczają wielu witamin, ale i zapewniają uczucie sytości na długi czas. A przy tym nie są wcale bardzo kaloryczne – jedno jajko zawiera około 100 kalorii. Poleca się je zwłaszcza osobom cierpiącym na cukrzycę i skoki poziomu cukru we krwi, ponieważ jajka mają niski indeks glikemiczny.

Zalety jedzenia jajek

Wspomaganie odchudzania to nie jedyna zaleta jajek! Jeżeli będziecie je regularnie jeść, to szybko zaobserwujecie ich pozytywny wpływ na wasz organizm:

Zobacz także:

  • Wzmocnienie odporności
  • Obniżenie poziomu cholesterolu
  • Mocniejsze włosy i paznokcie
  • Gładka cera
  • Poprawa koncentracji
  • Ochrona oczu i lepszy wzrok
  • Wzmocnione kości

Jajka na śniadanie

By osiągnąć jak najlepszy efekt, warto zjadać jajka na śniadanie. Taki posiłek sprawi, że będziecie bardzo długo najedzeni i późno sięgniecie po kolejny posiłek. A do tego zmniejszy się wam ochota na podjadanie!

Na śniadanie najlepiej zjeść delikatną, lekko ściętą jajecznicę albo jajka na miękko. Jeżeli wolicie jajka na twardo, to pamiętajcie o tym, by nie przesadzić z ich ilością – przygotowane w ten sposób są ciężkostrawne i mogą sprawić, że będziecie ospali.