jak schudnac z brzucha
AdobeStock
Newsy

Jedźcie ten produkt codziennie rano. Ekspresowo redukuje tłuszcz z brzucha! Każdy ma go w lodówce

Chcecie zgubić kilka kilogramów? Sprawdźcie, jaki produkt wam w tym pomoże.
Katarzyna Wyborska
marzec 24, 2021

Nie możecie dopiąć spodni po zimie? To znak, że należy wdrożyć zmiany w swojej diecie! Podstawą jest zmiana sposobu odżywiania i trybu życia tak, by jeść jak najzdrowiej i dużo się ruszać. Zapomnijcie o drakońskich dietach i głodówkach – w schudnięciu pomoże wam regularne jedzenie produktu, który każdy z was ma w kuchni.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jajka na odchudzanie

Badania wykazały, że jednym z najlepszych produktów wspomagających odchudzanie są… jajka! Jeszcze kilka lat temu lekarze straszyli, że nadmierne spożycie jajek kończy się podwyższonym poziomem cholesterolu i przykrymi dolegliwościami z tym związanymi. Dziś już wiadomo, że choć jajka zawierają cholesterol, to w żaden sposób nie wpływa on na poziom tego znajdującego się w ludzkim organizmie.

Za to codziennie jedzenie kurzych jaj może mieć bardzo pozytywny wpływ na waszą sylwetkę! Dzięki dużej zawartości białka i tłuszczu jajka nie tylko dostarczają wielu witamin, ale i zapewniają uczucie sytości na długi czas. A przy tym nie są wcale bardzo kaloryczne – jedno jajko zawiera około 100 kalorii. Poleca się je zwłaszcza osobom cierpiącym na cukrzycę i skoki poziomu cukru we krwi, ponieważ jajka mają niski indeks glikemiczny.

Zalety jedzenia jajek

Wspomaganie odchudzania to nie jedyna zaleta jajek! Jeżeli będziecie je regularnie jeść, to szybko zaobserwujecie ich pozytywny wpływ na wasz organizm:

  • Wzmocnienie odporności
  • Obniżenie poziomu cholesterolu
  • Mocniejsze włosy i paznokcie
  • Gładka cera
  • Poprawa koncentracji
  • Ochrona oczu i lepszy wzrok
  • Wzmocnione kości

Jajka na śniadanie

By osiągnąć jak najlepszy efekt, warto zjadać jajka na śniadanie. Taki posiłek sprawi, że będziecie bardzo długo najedzeni i późno sięgniecie po kolejny posiłek. A do tego zmniejszy się wam ochota na podjadanie!

Na śniadanie najlepiej zjeść delikatną, lekko ściętą jajecznicę albo jajka na miękko. Jeżeli wolicie jajka na twardo, to pamiętajcie o tym, by nie przesadzić z ich ilością – przygotowane w ten sposób są ciężkostrawne i mogą sprawić, że będziecie ospali.

sniadanie
unsplash.com/@jwegroup
Newsy Jecie to na śniadanie? Przestańcie - rujnujecie swoje zdrowie od samego rana
Wasze śniadanie nie może się obyć bez tych produktów? Jedząc je fundujecie sobie poważne problemy ze zdrowiem!
Katarzyna Wyborska
grudzień 21, 2020

Od małego babcia, mama, a później mądrzy dorośli w szkole i telewizji mówili wam, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. I mieli rację! Zastrzyk energii z samego rana daje siłę do działania. Dziś, dzięki stale prowadzonym badaniom naukowym już wiadomo, że nie trzeba się trzymać sztywno godzin posiłków – jeżeli ktoś się lepiej czuje jedząc śniadanie np. 3 godziny po obudzeniu, a nie zaraz po, to może tak robić. Ważniejsze bowiem od tego kiedy je się śniadanie jest to, co się wtedy je! Co powinno się jeść na śniadanie? Badacze i dietetycy doszli do wniosku, że prawidłowe śniadanie powinno się składać głównie z tłuszczu i białka, z niewielkim dodatkiem węglowodanów. Dlaczego? Tłuszcz i białko są doskonałym źródłem energii i szybko pobudzą organizm do działania. Natomiast węglowodany sprawiają, że jest się ospałym i szybko głodnym – wiele węglowodanowych śniadań ma bardzo wysoki indeks glikemiczny. Dlatego dobrym pomysłem na pierwszy posiłek w ciągu dnia jest np. jajecznica albo twaróg z kanapką z wędliną. Tego nie jedzcie rano! Skoro już wiecie, że węglowodany nie są najlepszym pomysłem na śniadanie to już się pewnie domyślacie, jakie posiłki są niewskazane rano! Płatki – dawniej płatki śniadaniowe były bardzo polecane. Źródło witamin, pełne zbóż i błonnika. Czego chcieć więcej? Niestety, większość płatków sprzedawanych w sklepach jest pełna cukru. Nie dość, że po takim śniadaniu będziecie za chwilę znów głodni, to częste spożywanie tak słodkich posiłków może doprowadzić do rozwoju cukrzycy. Naleśniki – zawierają najczęściej mąkę pszenną o wysokim indeksie glikemicznym, dlatego podobnie jak płatki sycą bardzo krótko. W dodatku zwykle smaży się je na dużej ilości oleju, a później zjada z...

Przeczytaj
Dieta Grażyny Szapołowskiej
ons
Gwiazdy Oto prawdziwy sekret znakomitej figury Grażyny Szapołowskiej. Metoda jest dość nietypowa!
Grażyna Szapołowska niedawno świętowała swoje 67 urodziny. Mimo wieku aktorka wciąż zachwyca znakomitą figurą, którą zawdzięcza… obfitym kolacjom!
Weronika Kępa
listopad 18, 2020

Grażyna Szapołowska od blisko 20 lat praktykuje bardzo nietypowy sposób odżywiania. Mimo że dla wielu ludzi to właśnie śniadanie uchodzi za najważniejszy posiłek zapewniający energię na cały dzień, aktorka całkowicie go pomija. Sprawa wygląda podobnie, jeśli chodzi o obiad. Sekret znakomitej figury Szapołowskiej Gwiazda przyznaje, że jedyne, co z samego rana ląduje w jej żołądku to ciepła kawa. Aktorka w ciągu dnia nie je KOMPLETNIE NIC . Za to wieczorem, wraz z mężem urządzają sobie istną ucztę! Ich kolacja składa się z dwóch dań, deseru i dobrego wina. Wtedy nie szczędzą sobie kalorii! Wystarczy dobre wino, woda, kawałek polędwicy, sos, sałata z czerwonej cykorii i mus czekoladowy. Czasami jemy domową kaszankę, którą przywozi nasza gosposia. Eryk doprawia ją na ostro i smaży z cebulką i czosnkiem. Uwielbiamy też tatar siekany nożem. Eryk często robi muszle świętego Jakuba w stylu prowansalskim. Ja robię za to super zupę cebulową, lepszą niż we Francji. Duszę też królika w białym winie z czosnkiem, cebulą i wieloma przyprawami prosto z doniczek ustawionych na tarasie. Aktorka podkreśla jednak, że ten dość drastyczny sposób żywienia został skonsultowany z wieloma specjalistami, którzy wręcz pochwalili jej wielogodzinne przerwy w jedzeniu. Ich zdaniem metoda może bardzo korzystnie wpływać na ludzki organizm. Korzyści płynące z "przerywanego postu" Spożywanie jednego kalorycznego posiłku w ciągu dnia może przede wszystkim przyczynić się do prawidłowego poziomu cukru we krwi oraz utraty wagi u osób chorujących na cukrzycę typu 2. Na tym jednak nie koniec. Obfita obiadokolacja może również pozytywnie oddziaływać na naszą pamięć i sen, a nawet przedłużyć życie. Zagrożenia dla organizmu Niestety, tak zwany „przerywany post” niesie za...

Przeczytaj
czym zastąpić jajka
Adobe Stock
Newsy Ile jajek można zjeść codziennie? Przez lata wszyscy żyliśmy w błędzie
Jajka stanowią nieodłączny składnik diety większości Polaków. W końcu jadamy je nie tylko solo - na twardo lub miękko, ale również w naleśnikach, makaronach oraz ciastach. I choć powszechnie jajka owiane są złą sławą, w rzeczywistości wiele związanych z nimi kwestii to mity.
Weronika Kępa
grudzień 27, 2020

Jajka na śniadanie Jajka to produkt, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie poranka. W końcu, zaraz obok kawy, jajecznica zaraz po przebudzeniu to podstawa. Nie brakuje też smakoszy, którzy codziennie pochłaniają jajka na miękko lub twardo. Z kolei ci, którzy rano cieszą się nadmiarem wolnego czasu przyrządzają omlet lub naleśniki. Oprócz tego Polacy powszechnie spożywają jajka również w innych daniach. Produkt ten można przecież znaleźć między innymi w makaronach, panierkach, deserach, ale również sałatkach. Według GUS, dane dotyczące spożywania jajek w Polsce sukcesywnie maleją. Okazuje się, że jedna osoba zjada tylko ok. 150 sztuk tego produktu rocznie. Czy jajka są niezdrowe? Ten wynik to prawdopodobnie skutek mitów powstałych na przestrzeni ostatnich lat. Na pewno większość z was słyszała, że produkt ten jest szkodliwy dla zdrowia, ponieważ zwiększa poziom cholesterolu we krwi.  Oczywiście to prawda, natomiast należy dodać, że jest to tak zwany dobry cholesterol, który w żaden sposób nie oddziałuje na problemy związane z chorobami serca czy krążeniem. Jego spożywanie jest o tyle wartościowe, że potrafi zapełnić dzienne zapotrzebowanie na cholesterol w ludzkim organizmie. Jajka na kaca Niewielu również wie, że jajka to wspaniały lek na kaca. Bowiem zawarta w produkcie cysteina przyspiesza metabolizm i usuwanie toksyn z organizmu. Z kolei regularne spożywanie rozdrobionych skorupek jaj wzmacnia kości i zęby. Jajka odgrywają również dużą rolę w dietach odchudzających. Limity w spożywaniu jajek Niektórzy eksperci twierdzą, że każdy zdrowy człowiek może spożywać nawet 15 jajek dziennie w różnej postaci i to w żaden sposób nie powinno mu zaszkodzić. Z kolei Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie 10 jaj...

Przeczytaj
czerwone mięso niezdrowe
AdobeStock
Newsy Jak codzienne spożywanie czerwonego mięsa wpływa na ciało? Będziecie zaskoczeni
Nie mamy dobrych wiadomości dla miłośników wołowych kotletów! Sprawdźcie, jak wpływają one na wasze zdrowie.
Katarzyna Wyborska
grudzień 09, 2020

Przepadacie za stekami i gulaszem wołowym? Lekarze od lat zalecają, żeby ograniczyć spożycie czerwonego mięsa i jeść je maksymalnie raz w tygodniu. Stwierdzono bowiem, że ma ono najgorszy wpływ na nasz organizm spośród wszystkich gatunków mięsa. Czy to oznacza, że chcąc zadbać o swoje zdrowie, trzeba całkowicie z niego zrezygnować? Przeczytajcie koniecznie ten artykuł, w którym wyjaśniamy argumenty za i przeciw wołowinie. Wpływ wołowiny na zdrowie Wydawać by się mogło, że im mięso jest droższe, tym musi być lepsze dla naszego zdrowia. Niekoniecznie! Z badań wynika, że dużo tańszy od wołowiny kurczak jest też zdrowszy dla ludzkiego organizmu. Czy w takim razie należy całkowicie usunąć ją ze swojej diety? Przeczytajcie garść faktów na temat czerwonego mięsa i sami zdecydujcie. Źródło żelaza – wołowina jest dobra dla osób cierpiących na niedokrwistość. Żelazo zawarte w tym mięsie jest dużo lepiej przyswajane niż to znajdujące się w warzywach, dlatego anemicy powinni od czasu do czasu pozwolić sobie na stek wołowy. Podwyższa poziom cholesterolu – niestety, musimy zmartwić miłośników amerykańskich burgerów. Wołowina znacząco podnosi poziom cholesterolu we krwi, co może prowadzić w przyszłości do problemów z nadciśnieniem i miażdżycą, a nawet przyczynić się do zawału serca! Sprzyja stanom zapalnym – udowodniono, że część produktów żywnościowych może sprzyjać stanom zapalnym w organizmie. W tym czerwone mięso! Dlatego osoby cierpiące na choroby autoimmunologiczne, trądzik różowaty, nowotwory i inne choroby przewlekłe powinny ograniczyć jego spożycie. Bogate w kwasy omega-3 – wołowina jest doskonałym źródłem kwasów omega-3, które mają bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Odpowiadają m.in. za poprawną pracę serca i...

Przeczytaj