Jedzcie ten produkt codziennie, a zaparcia będą tylko przykrym wspomnieniem
Adobe/Unsplash
Newsy

Jedzcie ten produkt codziennie, a zaparcia będą tylko przykrym wspomnieniem

Posypujcie nimi potrawy, a rozprawicie się z zaparciami raz na zawsze! To skuteczny sposób na zaparcia.
Anna Urbańska
maj 03, 2021

Zaparcia to bardzo popularny problem. Zmaga się z nimi wiele osób. Potrafią skutecznie uprzykrzyć życie. Jeśli dotyczy was ten problem pewnie słyszeliście, że bardzo ważna jest właściwa dieta w zaparciach. Czy wiecie jednak, co dokładnie to oznacza? Okazuje się, że są produkty, które świetnie radzą sobie ze zwalczaniem tej dolegliwości.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dieta w zaparciach

Jest jeden niesamowicie ważny składnik, na który trzeba zwracać uwagę, jeśli macie problem z zaparciami. Chodzi o błonnik. To substancja, którą spożywacie wraz z pokarmem roślinnym. Nie trawicie go, więc błonnik przedostaje się do jelit. Tam zostaje częściowo wykorzystany przez bakterie jelitowe, a częściowo jest wydalany. To właśnie błonnik jest jednym z głównych składników mas kałowych. Pierwszym krokiem do poradzenia sobie z zaparciami jest stosowanie diety bogato błonnikowej.

Typy i role błonnika w organizmie

Są dwa typy błonnika. Błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Błonnik nierozpuszczalny jest swego rodzaju „miotełką” dla jelit. Dobrze je oczyszcza i usprawnia wypróżnianie się.

Błonnik rozpuszczalny tej jednak równie ważny. Znajdziecie go szczególnie w warzywach i owocach. Rolą błonnika rozpuszczalnego jest ułatwianie wydalania niektórych toksyn i oczyszczanie organizmu ze zbędnych produktów przemiany materii. Pożywia on też bakterie jelitowe.

Jak stosować dietę bogato błonnikową?

Dieta bogato błonnikowa to dieta, w której nie brakuje dwóch rodzajów błonnika. Powinno się jadać od 25 do ok 45 g błonnika dziennie. Niestety wiele osób nie spożywa nawet minimum. To przez to, że Polacy jedzą ogólnie mało warzyw i owoców.

Zobacz także

Produkt, który chroni przed zaparciami

To najważniejszy produkt dla osób cierpiących na zaparcia. Chodzi o otręby. Składają się one głównie z błonnika. Dodawajcie je często do potraw, a poradzicie sobie z zaparciami. Dodawajcie otręby do:

  • Jogurtów
  • Zup
  • Róbcie z nich panierkę do schabowych
  • Sypcie nimi sałatki
  • Dodawajcie je do koktajli
  • Dodawajcie otręby do owsianki

Bardzo ważne jest też, żebyście jednocześnie pili dostatecznie dużo wody. Wysokie spożycie błonnika nie pomoże, jeśli nie będzie on miał płynu dzięki któremu może napęcznieć.

Czytaj także:

Komentarze