
Jeżeli często robicie zakupy w pewnym popularnym dyskoncie, z pewnością widzieliście już ten ser na półkach - szczególnie w trakcie tygodni tematycznych, gdy sprzedawane są produkty typowe dla różnych regionów świata. Ten ser jest narodowym przysmakiem Cypru, ale z łatwością można go dostać również w Polsce. Sprawdźcie, dlaczego warto go jeść.
Co to jest ser halloumi i jak powstaje?
Ser halloumi, bo o nim mowa, pochodzi z Cypru i jest bardzo popularny również w Grecji. To miękki ser, bez dziur i skórki. Można go jeść jak twaróg, czyli bez obróbki termicznej, ale halloumi jest jeszcze smaczniejszy, gdy się go podgrzeje - to doskonały ser na grilla.
Powstaje z owczego mleka, chociaż można się spotkać z wersją produkowaną z mieszanki różnych jego rodzajów - zwykle jest to połączenie mleka koziego, owczego oraz krowiego.
Komisja Europejska zarejestrowała ser halloumi jako tzw. Chronioną Nazwę Pochodzenia - to znaczy, że nazwy „halloumi” mogą używać tylko ci producenci, którzy wytwarzają swój ser na Cyprze i używają do tego tradycyjnej metody i przepisu. Warto o tym pamiętać podczas poszukiwania tańszego zamiennika tego produktu.
Wartości odżywcze sera halloumi
Halloumi jest naprawdę potężnym źródłem białka, bo zawiera go aż 21,5 g na 100 g. Znajduje się w nim także sporo tłuszczu (25 g/100g) oraz wapnia i sodu. Stosunkowo wysoka kaloryczność i tłustość sera halloumi jest jednocześnie jego zaletą - dzięki temu jest bardzo pożywny i przyjemnie wilgotny. Inne składniki odżywcze znajdujące się w tym serze to m.in.:
-
witamina A
-
witamina D
-
witamina E
-
witamina K
-
witaminy z grupy B
-
potas
-
fosfor
-
magnez
Ser halloumi - przepisy
Ten pyszny ser można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów - nadaje się do sałatek, na grilla czy jako danie główne na obiad. Zerknijcie do poniższych przepisów od użytkowników Gotujmy.pl i wybierzcie coś dla siebie: