Jedzcie te warzywa, a zmniejszycie ryzyko oparzeń słonecznych. Pozycja obowiązkowa w letnim menu
AdobeStock
Newsy

Jedzcie te warzywa, a zmniejszycie ryzyko oparzeń słonecznych. Pozycja obowiązkowa w letnim menu

Spożywanie pewnych warzyw i owoców pomoże wzmocnić waszą skórę, która latem nieustannie jest wystawiona na szkodliwe działanie promieni słonecznych. Sprawdźcie, co warto teraz włączyć do swojej diety.

W letnie miesiące ochrona przeciwsłoneczna jest ogromnie ważna. Oparzenia od słońca nie są obojętne dla naszego zdrowia - bolą i mogą przyczynić się do rozwoju raka skóry.

Czy wiedzieliście, że poza stosowaniem kremów do opalania i noszenia odpowiedniej odzieży, istnieje więcej sposobów na uchronienie się przed słońcem? Z pomocą przyjdą produkty, które latem koniecznie powinny się znaleźć w waszej diecie. 

Rola beta-karotenu w ochronie przeciwsłonecznej

Składnikiem odżywczym, który wzmacnia skórę wystawioną na promienie słoneczne, jest beta-karoten. Po spożyciu, jest przekształcany w witaminę A i staje się przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed nowotworami. Natomiast gdy beta-karoten gromadzi się w naskórku, działa on jak bariera ochronna, zabezpieczająca skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych.

Oczywiście w ten sposób nie ochronicie się przed oparzeniami w stu procentach. Nadal należy stosować kremy do opalania i unikać ekspozycji na promienie słoneczne. Jednak jedzenie produktów bogatych w beta-karoten może wzmocnić skórę w trudnych warunkach, takich jak plażowanie w pełnym słońcu.

Zobacz także
Co na oparzenia słoneczne? Ten produkt spożywczy działa lepiej niż kosmetyki i kefir (białko jaja)

Co na oparzenia słoneczne? Ten produkt spożywczy działa lepiej niż kosmetyki i kefir

Fasolka szparagowa po bretońsku. Fuzja smaków, która was zaskoczy

Fasolka szparagowa po bretońsku. Fuzja smaków, która was zaskoczy

W tych produktach znajdziecie beta-karoten

Beta-karoten jest obecny w wielu pysznych warzywach i owocach. Ich jedzenie to sama przyjemność, dlatego warto połączyć dobre z pożytecznym. Beta-karoten znajduje się m.in. w:

  • marchwi

  • botwinie

  • szczawiu

  • szpinaku

  • fasolce szparagowej

  • natce pietruszki

  • sałatach

  • pomidorach

  • agreście

  • mango

  • papajach

  • melonach

  • morelach

Ważne jest, by spożywać wymienione produkty z tłuszczami, w których beta-karoten się rozpuszcza. Najlepszym rozwiązaniem są zdrowe oleje, takie jak olej rzepakowy czy lniany.

Jak chronić się przed słońcem?

Niezależnie od tego, co będziecie jedli, przed wyjściem na słońce koniecznie musicie chronić swoją skórę. Należy stosować kremy z wysokim filtrem, zakrywać skórę głowy (np. z pomocą chustki lub kapelusza) oraz całego ciała - idealnym rozwiązaniem jest noszenie lekkiej, przewiewnej odzieży z naturalnych materiałów, która będzie zakrywała ciało.

Dobrze jest też unikać ekspozycji na słońce między godziną 11 a 15, ponieważ właśnie wtedy ryzyko oparzeń i udaru słonecznego jest najwyższe. 

Źródło: radiozet.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co na oparzenia słoneczne? Ten produkt spożywczy działa lepiej niż kosmetyki i kefir (białko jaja)
AdobeStock
Newsy
Co na oparzenia słoneczne? Ten produkt spożywczy działa lepiej niż kosmetyki i kefir
Jak ulżyć sobie w przypadku wystąpienia oparzeń słonecznych? Wykorzystajcie tę sprawdzoną metodę.

W ostatnich dniach słońce świeci bardzo mocno, a w większości kraju występują ogromne upały. Oczywiście najlepiej chronić się przed słońcem i unikać promieni słonecznych. Taki upał może być niebezpieczny, szczególnie dla wrażliwych, starszych osób i dzieci. Konieczne jest nawadnianie się i stosowanie kremu z filtrem. Jeśli mimo to przydarzą wam się oparzenia słoneczne, skorzystajcie z tej porady. Złagodzicie ból. Poparzenia słoneczne Oparzenia słoneczne mogą być bardzo niebezpieczne. Pewnie większość z was wie, że opalanie nie jest zdrowe. Czasami może zdarzyć się jednak, że pomimo ostrożności spalicie sobie skórę. Nie jest to przyjemne, ale może być też niebezpieczne! Poparzenia słoneczne są niestety nieodłącznym elementem lata. Chwila nieuwagi, ostre słońce, i zaczerwienione ramiona, lub nos gotowe. Zastosujcie wtedy tę naturalną metodę. Naturalna metoda łagodzenia oparzeń słonecznych Chodzi o wykorzystanie białka jaja kurzego. Białko jajek bardzo dobrze chłodzi spalone miejsce i dodatkowo może je odkażać. Najlepiej skorzystajcie z białko prosto z lodówki. Będzie lepiej chłodziło sparzoną skórę i natychmiast zniweluje ból i pieczenie. Białko jajka kurzego jest dobre na oparzenia ponieważ: Zawiera cystatynę, która hamuje stany zapalne i łagodzi je Zawiera enzym lizozym, posiadający właściwości antywirusowe i bakteriobójcze. Może pomóc zapobiegać powstawaniu infekcji w newralgicznym miejscu Przyspiesza gojenie się rany Przyjemnie chłodzi, dając natychmiastowy efekt Jak skorzystać z białka jaja na oparzenia? Koniecznie oddzielcie białko jaja od żółtka. W obecności żółtka enzym lizozym jest blokowany, więc białko nie działa ze swoim 100% potencjałem. Posmarujcie oparzone miejsce białkiem. Możecie też...

Zbyt długie kąpiele słoneczne? Te produkty sobie z nimi poradzą. Macie je w lodówce
AdobeStock
Newsy
Zbyt długie kąpiele słoneczne? Te produkty sobie z nimi poradzą. Macie je w lodówce
Latem nietrudno o oparzenia słoneczne. Produkty, które każdy z was ma w domu, przyśpieszą gojenie!

Spędzacie lato nad morzem, w górach, a może w mieście? Niezależnie od miejsca, w którym przebywacie, w słonecznie dni nietrudno o poparzenia słoneczne. Nieprzyjemne objawy, takie jak pieczenie i szczypanie skóry, pomogą wam złagodzić produkty, które znajdują się w waszej lodówce! Kefir Kwaśne produkty mleczne, takie jak kefir , zsiadłe mleko i maślanka, zawierają żywe kultury bakterii, które odbudują naruszoną przez słońce skórę i przywrócą jej prawidłowy poziom pH. Należy nasączyć gazę w kefirze, maślance albo mleku i przyłożyć do poparzonych miejsc. Aloes Tak samo jak mleczne przetwory, aloes przywraca prawidłowe pH skóry, a do tego przyśpiesza jej regenerację. Aloes zawiera również aloektynę, która ma działanie przeciwzapalne. Zamoczcie gazę w soku z aloesu i zastosujcie w formie okładów na poparzenia. Ziemniaki Nie wszyscy wiedzą, że ziemniaki również świetnie działają na wszelkiego rodzaju podrażnienia! A zwłaszcza na poparzenia skóry, ponieważ ziemniaki pozwolą zapobiec pojawieniu się pęcherzy i złagodzą ból. Wystarczy, że pokroicie surowego ziemniaka w plasterki i przyłożycie je do oparzeń. Możecie też wymieszać po prostu mąkę ziemniaczaną z wodą i nałożyć na skórę. Miód Miód znany jest ze swoich właściwości przeciwzapalnych i antybakteryjnych, które warto wykorzystać w leczeniu oparzeń. Po prostu posmarujcie podrażnione miejsca miodem i już po chwili odczujecie jego dobroczynne działanie. Jak chronić się przed słońcem? By skutecznie zapobiec oparzeniom słonecznym , koniecznie przestrzegajcie tych zasad w trakcie lata: Przed wyjściem na słońce, użyjcie kremu z filtrem UV. Jeśli macie bardzo jasną skórę, stosujcie SPF o wartości co najmniej 30. Starajcie...

łosoś
Pixabay
Zdrowie
Ta witamina zmniejsza ryzyko zachorowania na raka! Znajdziesz ją m.in. w tłustych rybach i jajkach
Niedobór witamin może bardzo negatywnie wpływać na cały nasz organizm. Szczególnie niebezpieczny jest niedobór witaminy D, który, jak wykazały badania, może zwiększać ryzyko zachorowania na raka piersi, jelita grubego, jajnika i prostaty. Czym jest witamina D i gdzie możemy ją znaleźć? Podpowiadamy!

Czym jest witamina D? Witamina D to witamina, która pomaga naszemu organizmowi wchłaniać wapń, który jest niezbędny dla utrzymania zdrowych kości. Wspiera ona również prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, mięśniowego i nerwowego. Większość witaminy D powstaje, gdy nieaktywna forma składnika odżywczego jest aktywowana w skórze, gdy jest wystawiona na działanie promieni słonecznych. Mniejsze ilości witaminy D znajdują się w mleku i innych produktach spożywczych, takich jak np. tłuste ryby i jajka. Z uwagi na fakt, że większość z nas spędza sporą część dnia w pracy, przebywając poza bezpośrednim działaniem promieni słonecznych lub będąc na słońcu używa filtrów przeciwsłonecznych, produkcja witaminy D jest niestety ograniczona. Jak niedobór witaminy D wpływa na ludzki organizm? Panuje błędne przekonanie, że tylko dzieci i osoby starsze potrzebują suplementacji witaminą D. Niestety, to nieprawda. Tak naprawdę wszyscy potrzebujemy witaminy D. Niedobór witaminy D wpływa negatywnie na cały ludzki organizm – m.in. na układ nerwowy i sercowo-naczyniowy oraz zwiększa ryzyko wystąpienia wielu nowotworów. Większość badań wykazała związek między wystarczającym poziomem witaminy D a niższym ryzykiem raka. Dowody sugerują, że wysiłki zmierzające do poprawy poziomu witaminy D, na przykład poprzez suplementację witaminy D, mogą zmniejszyć zachorowalność na raka i śmiertelność przy niewielkich kosztach oraz przy niewielkich lub zerowych skutkach ubocznych - czytamy na stronie Narodowej Biblioteki Medycyny Stanów Zjednoczonych. Liczne badania wykazały, że niedobór witaminy D wiąże się również z wyższą częstotliwością chorób psychicznych i zakaźnych, w tym gruźlicy, chorób autoimmunologicznych: stwardnienia rozsianego, cukrzycy typu 1 i wrzodziejącego...

Co zrobić z przegotowaną dynią? Nie wyrzucajcie jej. Zrobicie z niej cos pysznego
AdobeStock
Newsy
Co zrobić z rozgotowaną dynią? Nie wyrzucajcie jej. Zrobicie z niej coś pysznego
Rozgotowaliście dynię i myślicie, że nadaje się ona już tylko do wyrzucenia? Błąd. Nie wyrzucajcie jej, bo możecie z niej zrobić pyszny dodatek do obiadu.

Właśnie ruszył sezon na dynie . Czy wiecie, że warzywo to występuje aż w 80 różnych odmianach? Jeśli planujecie kupić dynię, zwróćcie uwagę na to, żeby była to dynia jadalna. Dynie ozdobne, które kuszą nas swoim kolorem i kształtem, są trujące i nie powinno się ich jeść. Co można zrobić z dyni? Dynia świetnie się sprawdza jako składnik wielu tradycyjnych dań. Możemy zetrzeć ją na tarce i zrobić z niej  placki a'la te ziemniaczane , pokroić w kostkę, ugotować i zblendować na pyszną i rozgrzewającą zupę krem , upiec ją w plastrach lub zamarynować w słoiku . Co, jeśli dynia rozgotowała nam się podczas gotowania? Czy można ją jeszcze jakoś uratować? Tak. Nie wyrzucajcie jej, bo możecie z niej zrobić przepyszne puree. Jak zrobić puree z dyni? Do przygotowania pysznego puree z dyni, będziecie potrzebować tylko dwóch składników. Składniki: mała dynia lub pół dużej ulubione przyprawy Przygotowanie: Ponieważ dynia ma bardzo twardą skórkę, obieramy ją dopiero po ugotowaniu. Dynię dzielimy na pół, wyjmujemy miąższ z pestkami i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy na parze. Kiedy dynia trochę przestygnie, odkrawamy z niej skórkę. Odciskamy nadmiar wody i blendujemy. Doprawiamy puree wedle uznania. Dlaczego warto jeść dynie? Dynia nie tylko wspaniale smakuje, ale też ma wiele składników odżywczych, takich, jak błonnik, witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Znajdziemy w niej m.in. cynk, wapń, magnez, potas, selen, witaminy C, A, E, niacynę i kwas foliowy. Równie bogaty jest jej miąższ, który zawiera duże ilości białka i błonnika oraz niewielkie ilości węglowodanów. Dynia nie zawiera tłuszczów, dzięki czemu potrawy z dyni są niskokaloryczne. Jak...