Niestety już wkrótce rozpocznie się kolejny sezon grypowy. Jak się przed nim uchronić? Zadbajcie o swoją odporność włączając do swojej codziennej diety te oto liściaste warzywa. Dzięki nim będziecie zdrowi i unikniecie wielu przykrych dolegliwości.

Jak poprawić swoją odporność?

Na zewnątrz robi się coraz chłodniej. W nocy temperatury w wielu miejscach naszego kraju sięgają 4-5 stopni. Jesień to okres wzmożonych przeziębień i szalejącej grypy. Jak się przed nimi uchronić? Zadbajcie o swoją odporność. To ostatni dzwonek, aby to zrobić.

Jeśli chcecie zachować tej jesieni zdrowie, zacznijcie jeść świeże liściaste warzywa, takie jak np. różne gatunki sałat. To nie tylko smaczna propozycja na obiad czy kolację, ale też bogactwo witamin i minerałów.

Grupa warzyw liściastych jest naprawdę bardzo bogata. Warto sięgać np. po gotowe mieszanki sałat, które odpowiednio dobrane przez specjalistów są przemyślanymi kompozycjami zarówno smaków, jak i wartości odżywczych - mówi w rozmowie z Gazetą Pomorską Katarzyna Głębocka, ekspertka marki Eisberg.

Co konkretnie jeść, by wzmocnić odporność?

Włączcie do swojego codziennego menu następujące warzywa:

Zobacz także:

  • Jarmuż. Jarmuż to zielone, liściaste warzywo, które jest bogate w liczne składniki odżywcze. Regularne jedzenie jarmużu może oferować szereg korzyści zdrowotnych dla całego naszego organizmu. W jarmużu znajduje się wiele silnych przeciwutleniaczy, w tym kwercetyna i kemferol, które mają wiele korzystnych właściwości. Jarmuż jest niezwykle bogaty w witaminę C, przeciwutleniacz, który pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Jedna filiżanka surowego jarmużu zawiera więcej witaminy C niż pomarańcza. Jarmuż zawiera również substancje wiążące kwasy żółciowe i obniżające poziom cholesterolu w organizmie. Szczególnie skuteczny jest jarmuż gotowany na parze. Jarmuż jest też bogaty w beta-karoten, przeciwutleniacz, który organizm może przekształcić w witaminę A. Zawiera też wapń, potas i magnez.
  • Szpinak. Szpinak to zielone warzywo liściaste pochodzące z Persji. Szpinak ma niską zawartość węglowodanów oraz wysoką zawartość nierozpuszczalnego błonnika, który może korzystnie wpływać na trawienie. Warzywo to jest uważane za bardzo zdrowe, ponieważ zawiera mnóstwo składników odżywczych i przeciwutleniaczy. Jedzenie szpinaku może korzystnie wpływać na zdrowie oczu, zmniejszać stres oksydacyjny, zapobiegać nowotworom i obniżać ciśnienie krwi. Szpinak zawiera duże ilości karotenoidów, witaminy C, witaminy K, kwasu foliowego, żelaza i wapnia.
  • Sałata rzymska. Sałata rzymska znana jest z licznych zalet odżywczych i lekko pikantnego smaku. Ma również niską zawartość kalorii, cukru i węglowodanów oraz wysoką zawartość witamin i minerałów. Sałata rzymska jest bogata w witaminę C, która wspomaga układ odpornościowy. Jest też bogata w przeciwutleniacze i pomaga utrzymać mocne kości i zęby. Znajdziemy w niej również wapń, który  jest niezbędny do utrzymania zdrowych kości, funkcji mięśni, funkcji nerwów i krzepnięcia krwi a także witaminę A, która jest niezbędnym dla zdrowia składnikiem odżywczym.
  • Rukola. Rukola to pieprzna, charakterystyczna w smaku sałata pochodząca z regionu Morza Śródziemnego. Rukola jest bogatym w składniki odżywcze warzywem, które zawiera zdrowy błonnik i fitochemikalia. Rukola ma niską zawartość cukru, kalorii, węglowodanów i tłuszczu. Jest bogata w kilka ważnych składników odżywczych. Obejmują one: witaminę C, silny przeciwutleniacz, który wspomaga układ odpornościowy, witaminę K, która wspomaga krzepnięcie krwi a także witaminę A, która jest silnym przeciwutleniaczem, który wspiera funkcje odpornościowe, wzrost komórek, widzenie w nocy i ogólny stan zdrowia oczu. Rukola zawiera też wapń, potas i kwas foliowy. 
  • Cykoria. Cykoria to roślina śródziemnomorska, która jest uprawiana do celów kulinarnych a także ma bogate zastosowanie lecznicze. Cykoria ma zdolność do łagodzenia problemów trawiennych i żołądkowych, zmniejszania bólu stawów, zapobiegania infekcjom bakteryjnym, wzmacniania układu odpornościowego i zmniejszania ryzyka chorób serca. Jest to również naturalny środek uspokajający, a także zwalcza kamienie nerkowe i wspomaga utratę wagi. 

Źródło: pomorska.pl, organicfacts.net