Jedzcie te warzywa a podniesiecie odporność przed sezonem grypowym. To ostatni dzwonek
Pixabay
Newsy

Jedzcie te warzywa, a poprawicie swoją odporność przed sezonem grypowym. To już ostatni dzwonek

Jeśli chcecie zachować tej jesieni zdrowie, zacznijcie jeść te warzywa. To prawdziwy zastrzyk dla waszego zdrowia!

Niestety już wkrótce rozpocznie się kolejny sezon grypowy. Jak się przed nim uchronić? Zadbajcie o swoją odporność włączając do swojej codziennej diety te oto liściaste warzywa. Dzięki nim będziecie zdrowi i unikniecie wielu przykrych dolegliwości.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak poprawić swoją odporność?

Na zewnątrz robi się coraz chłodniej. W nocy temperatury w wielu miejscach naszego kraju sięgają 4-5 stopni. Jesień to okres wzmożonych przeziębień i szalejącej grypy. Jak się przed nimi uchronić? Zadbajcie o swoją odporność. To ostatni dzwonek, aby to zrobić.

Jeśli chcecie zachować tej jesieni zdrowie, zacznijcie jeść świeże liściaste warzywa, takie jak np. różne gatunki sałat. To nie tylko smaczna propozycja na obiad czy kolację, ale też bogactwo witamin i minerałów.

Grupa warzyw liściastych jest naprawdę bardzo bogata. Warto sięgać np. po gotowe mieszanki sałat, które odpowiednio dobrane przez specjalistów są przemyślanymi kompozycjami zarówno smaków, jak i wartości odżywczych - mówi w rozmowie z Gazetą Pomorską Katarzyna Głębocka, ekspertka marki Eisberg.

Zobacz także
Oczyszczają z toksyn, pomagają przy zgadze, wzmacniają odporność. Jedzcie je latem garściami

Oczyszczają z toksyn, pomagają przy zgadze, wzmacniają odporność. Jedzcie je latem garściami

Działa przeciwgorączkowo i świetnie podnosi odporność. Jak zrobić nalewkę z agrestu?

Nalewka z agrestu działa przeciwgorączkowo i podnosi odporność. A jak smakuje! Jak ją zrobić?

Co konkretnie jeść, by wzmocnić odporność?

Włączcie do swojego codziennego menu następujące warzywa:

  • Jarmuż. Jarmuż to zielone, liściaste warzywo, które jest bogate w liczne składniki odżywcze. Regularne jedzenie jarmużu może oferować szereg korzyści zdrowotnych dla całego naszego organizmu. W jarmużu znajduje się wiele silnych przeciwutleniaczy, w tym kwercetyna i kemferol, które mają wiele korzystnych właściwości. Jarmuż jest niezwykle bogaty w witaminę C, przeciwutleniacz, który pełni wiele ważnych funkcji w organizmie. Jedna filiżanka surowego jarmużu zawiera więcej witaminy C niż pomarańcza. Jarmuż zawiera również substancje wiążące kwasy żółciowe i obniżające poziom cholesterolu w organizmie. Szczególnie skuteczny jest jarmuż gotowany na parze. Jarmuż jest też bogaty w beta-karoten, przeciwutleniacz, który organizm może przekształcić w witaminę A. Zawiera też wapń, potas i magnez.
  • Szpinak. Szpinak to zielone warzywo liściaste pochodzące z Persji. Szpinak ma niską zawartość węglowodanów oraz wysoką zawartość nierozpuszczalnego błonnika, który może korzystnie wpływać na trawienie. Warzywo to jest uważane za bardzo zdrowe, ponieważ zawiera mnóstwo składników odżywczych i przeciwutleniaczy. Jedzenie szpinaku może korzystnie wpływać na zdrowie oczu, zmniejszać stres oksydacyjny, zapobiegać nowotworom i obniżać ciśnienie krwi. Szpinak zawiera duże ilości karotenoidów, witaminy C, witaminy K, kwasu foliowego, żelaza i wapnia.
  • Sałata rzymska. Sałata rzymska znana jest z licznych zalet odżywczych i lekko pikantnego smaku. Ma również niską zawartość kalorii, cukru i węglowodanów oraz wysoką zawartość witamin i minerałów. Sałata rzymska jest bogata w witaminę C, która wspomaga układ odpornościowy. Jest też bogata w przeciwutleniacze i pomaga utrzymać mocne kości i zęby. Znajdziemy w niej również wapń, który  jest niezbędny do utrzymania zdrowych kości, funkcji mięśni, funkcji nerwów i krzepnięcia krwi a także witaminę A, która jest niezbędnym dla zdrowia składnikiem odżywczym.
  • Rukola. Rukola to pieprzna, charakterystyczna w smaku sałata pochodząca z regionu Morza Śródziemnego. Rukola jest bogatym w składniki odżywcze warzywem, które zawiera zdrowy błonnik i fitochemikalia. Rukola ma niską zawartość cukru, kalorii, węglowodanów i tłuszczu. Jest bogata w kilka ważnych składników odżywczych. Obejmują one: witaminę C, silny przeciwutleniacz, który wspomaga układ odpornościowy, witaminę K, która wspomaga krzepnięcie krwi a także witaminę A, która jest silnym przeciwutleniaczem, który wspiera funkcje odpornościowe, wzrost komórek, widzenie w nocy i ogólny stan zdrowia oczu. Rukola zawiera też wapń, potas i kwas foliowy. 
  • Cykoria. Cykoria to roślina śródziemnomorska, która jest uprawiana do celów kulinarnych a także ma bogate zastosowanie lecznicze. Cykoria ma zdolność do łagodzenia problemów trawiennych i żołądkowych, zmniejszania bólu stawów, zapobiegania infekcjom bakteryjnym, wzmacniania układu odpornościowego i zmniejszania ryzyka chorób serca. Jest to również naturalny środek uspokajający, a także zwalcza kamienie nerkowe i wspomaga utratę wagi. 

Źródło: pomorska.pl, organicfacts.net

Te warzywa są tańsze niż rok temu, pozostałe podrożały nawet o 150 proc. Co kupować?
AdobeStock
Newsy
Jakie są najzdrowsze warzywa na świecie? Mamy wyniki badań! Nie uwierzycie, które zajęło 2. miejsce
Lista najzdrowszych warzyw została właśnie opublikowana przez naukowców z Amerykańskiego Centrum Kontroli Chorób i Prewencji. Po które powinniście sięgać najczęściej?

Wszystkie warzywa są zdrowe. Okazuje się jednak, że istnieje elitarna grupa warzyw, które zawierają ponadprzeciętne ilości korzystnych dla zdrowia składników odżywczych! Po które z nich warto więc sięgać? Najzdrowsze warzywa na świecie Większość warzyw jest niskokaloryczna i bogata w witaminy. Niektóre z nich zyskały jednak miano „superfoods”, czyli „super-jedzenia”. To produkty o wyjątkowo wysokiej zawartości minerałów, witamin, a także szczególnie korzystnym, a nawet leczniczym wpływie na organizm.  Ranking Amerykańskiego Centrum Kontroli Chorób i Prewencji skupił się na najważniejszych dla organizmu mikro i makroelementach. Na tej podstawie stworzono listę warzyw najbogatszych w składniki, które obniżają ryzyko powstawania nowotworów czy chorób sercowo-naczyniowych. Które warzywo zwyciężyło w zestawieniu? Rukiew wodna – to lider zestawienia wśród produktów niwelujących ryzyko raka i poprawiających kondycję skóry, włosów i całego organizmu. Kapusta pekińska – bogata w prowitaminę A, która doskonale wpływa na kondycję oczu, zębów oraz skóry. Boćwina – tak samo jak znajdujący się tuż poniżej burak ćwikłowy, ma działanie przeciwnowotworowe. Burak ćwikłowy – obniża ryzyko występowania nowotworów, ale także i poziom cholesterolu.  Szpinak – wyjątkowo niskokaloryczny, bogaty w kwas foliowy, chroni przed nadciśnieniem. Cykoria – oczyszcza, przyspiesza trawienie, wspomaga spalanie tłuszczu. Sałata masłowa – bardzo niskokaloryczna, bogata w witaminy i wodę. Pietruszka – bogactwo witaminy C i potasu. Sałata rzymska – pełna witamin C, A, B oraz luteiny ważnej dla zmysłu wzroku. Kapusta – odkwasza i oczyszcza organizm....

Ten typ sałaty odtruwa organizm i sprzyja utracie wagi. A jak smakuje!
AdobeStock
Newsy
Ten typ sałaty świetnie odtruwa organizm i sprzyja utracie wagi. A jak smakuje!
Lato to czas, gdy spożywamy więcej świeżych owoców i warzyw. To świetnie, ponieważ nie tylko wspaniale smakują, ale też doskonale wspierają naszą odporność, która przyda nam się w chłodne jesienno-zimowe dni.

Wszystkie warzywa są zdrowe i mają super moc. Jedno z nich szczególnie powinniście teraz włączyć do swojej diety. Nie tylko wspaniale smakuje, ale też ma wiele dobroczynnych właściwości zdrowotnych. Chodzi o rukolę. Dlaczego warto jeść rukolę? Rukola to pieprzna drobnolistna zielona sałata , która doskonale się sprawdza jako baza do superzdrowych sałatek . Warzywo to pochodzi z regionu Morza Śródziemnego, ale zyskało popularność niemal w każdym zakątku świata. Rukola jest bogata w kwas foliowy, który nie tylko wspiera zdrowie kobiet w ciąży, ale również pomaga w utracie wagi, ponieważ dezaktywuje geny odpowiedzialne za magazynowanie tłuszczu. Dodatkową korzyścią tego warzywa jest to, że dwie filiżanki rukoli zawierają tylko 80 kalorii, co czyni ją dobrym wyborem dla osób będących na diecie. Rukola zawiera też korzystny dla zdrowia błonnik, fitochemikalia, a także wapń, który pomaga w prawidłowym krzepnięciu krwi i jest niezbędny dla utrzymania zdrowia kości, zębów oraz funkcji mięśni i nerwów. Sałata ta zawiera również niezbędne minerały, które pomagają oczyścić organizm z toksyn. Rukola zawiera też potas - minerał i elektrolit, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania serca i nerwów. W tym typie sałaty nie brakuje też witaminy C, która idealnie wspomaga układ odpornościowy oraz witaminy A, która wspiera funkcje odpornościowe, wzrost komórek i korzystnie wpływa na ogólny stan zdrowia oczu. Pomaga również w utrzymaniu prawidłowej czynności nerek, płuc i serca. Jak wykorzystać rukolę w kuchni? Istnieje wiele ciekawych pomysłów na wykorzystanie rukoli. Możecie: dodać ją do kotlecików zrobić z niej zupę  dodać ją do kanapek dodać ją do...

Ta witamina poprawia działanie układu krążenia i serca. W tych x porduktach znajdziecie jej najwięcej
Adobe Stock
Newsy
Ta witamina poprawia działanie układu krążenia i serca. W zielonych warzywach jest jej najwięcej
Te 10 zielonych warzyw, które możecie dostać w każdym sklepie ma dużą zawartość witaminy K. Jedzcie je, żeby mieć serce jak dzwon.

Naukowcy ustalili, że witamina K wzmacnia układ krążenia i serce. Zbadali też, w jaki sposób ta witamina wspiera serce. A my wiemy, w jakich produktach jest ich najwięcej. Dlaczego witamina K jest ważna dla serca? Badania opublikowane w tym roku na łamach „ Journal of the American Heart Association" wykazały, że witamina K ma dobroczynny wpływ na układ krążenia, oraz że chroni przed miażdżycą. Rolę witaminy K w utrzymaniu zdrowego układu krążenia i serca badano bardzo długo. Naukowcy z australijskiego Uniwersytetu Edith Cowan prowadzili badania przez 23 lata i objęli nimi ponad 50 tys. osób. Stwierdzili, że u osób spożywających duże dawki witaminy K, ryzyko choroby wieńcowej zmniejszyło się  o 21 proc., a ryzyko miażdżycy tętnic aż o 34 proc. W trakcie badań wstępnie ustalono mechanizm, który odpowiada ze lepszą kondycję układu krążenia i serca: witamina K hamuje odkładanie się wapnia w tętnicach. Inne wartości witaminy K dla organizmu człowieka: Wspomaga krzepnięcie krwi Działa przeciwkrwotocznie, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i zapobiega ich zwapnianiu Utrzymuje równowagę gospodarki wapniowej Ma właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwbólowe i przeciwzapalne  Może spowalniać rozwój chorób nowotworowych W jakich produktach występuje witamina K? Witaminę K znajdziecie przede wszystkim w produktach pochodzenia roślinnego. Największe stężenia zawarte są w warzywach o zielonym kolorze, które są zielone, ponieważ mają dużą zawartość chlorofilu. Najbogatsze w witaminę K są: Brokuły Jarmuż Szpinak Brukselka Sałata rzymska i sałata lodowa Rukola Roszponka Kapusta włoska Szparagi Dobrymi źródłami witaminy K są też: natka pietruszki, botwinka,...

Sałata masłowa
Adobe Stock
Newsy
Sałata gotowana w mleku to najnowszy hit kulinarny. Jedzcie ją z bułką tartą i masłem
Sałata kojarzy nam się zwykle ze składnikiem surówki do drugiego dania. Okazuje się, że warto czasem użyć jej w nieco inny sposób.

Sałata lodowa, rzymska, kapusta pekińska, roszponka, rukola, sałata masłowa, cykoria – wybór sałat w sklepach spożywczych jest ogromny. Najczęściej sałata jest dodatkiem do obiadu lub podstawą sałatki, która jest oddzielnym i pełnowartościowym posiłkiem. Wydawałoby się, że sałatę można jeść wyłącznie na surowo. Co by się stało, gdyby sałata została poddana obróbce termicznej? Sałata gotowana w mleku Dla sceptyków od razu kubeł zimnej wody – gotowanie sałaty to wcale nie jest pomysł z kosmosu. Tego typu zabiegi stosują z powodzeniem w swojej kuchni Azjaci. Mieszkańcy Azji w ten sposób potrafią uzyskać z zieleniny całkiem inne smaki i aromaty. Jeżeli jesteście wielbicielami tradycyjnej kuchni, to wypróbujcie sałatkę gotowaną na mleku. Najlepsza będzie do tego sałata masłowa lub lodowa. Liście sałaty sparzcie wrzątkiem. Włóżcie je do rondla, zalejcie mlekiem i dodajcie odrobinę soli. Gdy mleko się zagotuje, przetrzymajcie jeszcze sałatę na ogniu przez ok. 2 minuty. Wyjmijcie ją z mleka i podawajcie z bułką tartą i masełkiem. Palce lizać :) Sałata z grilla czy smażona? Grillowanie będzie dużo wygodniejsze – wystarczy potraktować sałatę kroplą oliwy i wyłożyć na grillu. Efekty mogą przekroczyć wasze oczekiwania. Smażenie sałaty to już inna para kaloszy. By smażyć zieleninę jak rodowici Chińczycy czy Wietnamczycy, musicie dysponować dużym, wysokim wokiem – tradycyjną, azjatycką patelnią o charakterystycznym kształcie. Ponadto do smażenia sałaty potrzebny jest tłuszcz o niezwykle wysokiej temperaturze spalania. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta. Sałatę smażymy bowiem technikami sautening i stir-frying. Obydwie sprowadzają się do krótkiego obsmażenia danego składnika w bardzo wysokiej temperaturze. W ten sposób w warzywie zostaje większość...