Jedzcie te warzywa, a będziecie wyglądali 10 lat młodziej! Stracicie też kilka centymetrów w pasie
AdobeStock
Newsy

Jedzcie te warzywa, a będziecie wyglądali 10 lat młodziej! Stracicie też kilka centymetrów w pasie

Nie od dziś wiadomo, że warzywa są podstawą każdej zdrowej diety odchudzającej. Warto jeść jak najwięcej czerwonych warzyw, które nie tylko są zdrowe, ale także pomogą wam szybciej schudnąć! Sprawdźcie szczegóły.

Warzywa to skarbnica witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jeżeli chcecie zadbać o swoje zdrowie, to koniecznie w waszej codziennej diecie powinny znaleźć się warzywa! Poniżej opisujemy właściwości zdrowotne czerwonych warzyw, które wspaniale wpływają na zdrowie i samopoczucie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Witaminy w czerwonych warzywach

Podstawą do tego, by jak najwięcej skorzystać na jedzeniu warzyw jest ich odpowiednie przygotowanie. Najlepiej spożywać je na surowo (z wyjątkiem tych, które się do tego nie nadają, jak np. ziemniaki) lub gotowane na parze. Warzywa gotowane w wodzie lub smażone niestety będą pozbawione wielu witamin przez wpływ wysokiej temperatury. Dobrym pomysłem jest też kiszenie i konserwowanie warzyw, by zachować jak najwięcej zawartych w nich witamin i minerałów.

Bardzo dobre dla zdrowia są czerwone warzywa ze względu na znajdujące się w nich minerały, które wspomagają układ krwionośny i pracę serca.

Zobacz także
Przepis na wodę rodzynkowa, która błyskawicznie oczyszcza wątrobę. Jest prosta do zrobienia

Przepis na wodę rodzynkowa, która błyskawicznie oczyszcza wątrobę. Jest prosta do zrobienia

Kawa naprawdę może spalać tłuszcz. Jest tylko 1 warunek

Kawa naprawdę może spalać tłuszcz. Jest tylko 1 warunek

Buraki

Osoby zmagające się z niedokrwistością (anemią) oraz kobiety cierpiące na bardzo obfite miesiączki powinny koniecznie włączyć do swojej diety buraki. Te warzywa doskonale wspomagają produkcję czerwonych krwinek i wzmacniają organizm. Znajduje się w nich:

  • Witamina A
  • Witamina C
  • Kwas foliowy
  • Błonnik
  • Wapń
  • Potas
  • Betakaroten

Pomidory

Zawarty w pomidorach potas pomoże przy problemach z prawidłowym ciśnieniem krwi oraz w przypadku „syndromu dnia poprzedniego”, czyli po przesadzeniu z alkoholem! Sok z pomidorów szybko postawi was wtedy na nogi. Poza potasem w pomidorach znajduje się:

  • Magnez
  • Wapń
  • Mangan
  • Witamina C

Papryczka chili i czerwona papryka

W papryczce chili znajduje się kapsaicyna, która świetnie podkręca metabolizm i wspomaga przemianę materii. Ponadto pomaga zwalczać bakterie i wirusy! Poza tym, w papryczkach chili oraz czerwonej papryce znajdziecie żelazo, wapń i mangan, a także witaminę C i E, znaną ze swoich właściwości przeciwstarzeniowych.

Czytaj także:

Co się stanie z organizmem gdy codziennie będziecie jeść buraki. Najlepsze są w tej 1 postaci
Adobe Stock
Newsy
Co się stanie z organizmem, gdy codziennie będziecie jeść buraki? Najlepsze są w tej 1 postaci
W jakiej postaci najchętniej jadacie buraki? Najpopularniejsze to zupa i jarzynka do drugiego dania. Podpowiadamy, po co je jeść i jak można je przyrządzać.

Buraki są jednym z najpopularniejszych warzyw w naszej kuchni. Są tanie, dostępne przez cały rok. Zimą, gdy brakuje innych warzyw, mogą nie tylko urozmaicać dania, ale są też źródłem cennych witamin. Można je podawać na surowo w postaci kiszonej oraz jako sok, a także gotować i piec. Oto dlaczego warto na stałe włączyć je do jadłospisu. Jak jedzenie buraków wpływa na zdrowie? Korzeń buraka czerwonego to warzywo zawierające duże ilości witaminy C, A, B, a także kwas foliowy i beta-karotenu. Znajduje się w nim także dużo składników mineralnych takich jak wapń, potas, mangan, magnez, miedź, fluor oraz sód. Działanie buraków na organizm: Działają pobudzająco Zwiększają odporność i pomagają zwalczać przeziębienia, dzięki obecnej w nich betainie Pomagają obniżać poziom cholesterolu i zapobiegają miażdżycy Ułatwiają trawienie, dzięki zawartości pektyn Usprawniają prace jelit dzięki bakteriom kwasu mlekowego Hamują procesy gnilne w jelitach Są odpowiedzialne za odkwaszanie organizmu dzięki takim minerałom jak: potas, wapń, sód i magnez Wspomagają rozwój czerwonych krwinek dzięki witaminie B i obecności żelaza Wspomagają leczenie nowotworów Jak najlepiej przyrządzać buraki? Buraki podawane na surowo mają bardzo niski indeks glikemiczny. Oznacza to, że mogą je regularnie jeść nawet cukrzycy. Najczęściej jednak spożywamy je po ugotowaniu. Jako barszcz, jarzynka, w postaci buraczków zasmażanych czy jarzynka na zimno z chrzanem, znana jako ćwikła. Buraki po ugotowaniu czy upieczeniu można podawać na wiele więcej sposobów. Kilka pomysłów na dania z buraków: Sałatka z pokrojonych w kostkę gotowanych lub pieczonych buraków Carpaccio z bardzo cienko pokrojonych plasterków buraka „...

Przez całe życie źle jedliście pomidory. Tylko ten sposób wydobędzie z nich 100% właściwości zdrowotnych
Flickr
Newsy
Przez całe życie źle jedliście pomidory. Tylko ten sposób wydobędzie z nich 100% właściwości zdrowotnych
Najwięcej skorzystacie z witamin i minerałów zawartych w pomidorach, gdy będziecie wiedzieli jak je przyrządzić. Sposób przygotowania jest bardzo ważny!

Ach, pomidory! Soczyste i pachnące, stanowią doskonały dodatek do sałatek, kanapek i sosów. Nie zapominajmy też o fantastycznej zupie pomidorowej ! Te warzywa (lub owoce – swego czasu trwały zażarte dyskusje na temat tego, czy pomidory są warzywami, czy owocami) są uwielbiane za ich wspaniały smak. Czy wiecie, jak należy je przyrządzać by wydobyć z nich jak najwięcej witamin i składników odżywczych? Wszystko wyjaśniamy w poniższym artykule! Skąd pochodzą pomidory? Być może nie wszyscy o tym wiedzą, ale pomidory wcale nie rosły w naszym kraju od zawsze. W polskiej kuchni używa się ich stosunkowo od niedawna! Pomidory są bowiem w Europie gatunkiem obcym – przybyły tutaj z Ameryki Południowej (lub Środkowej) po odkryciu tego kontynentu przez Kolumba. Bardzo ciekawa jest historia nazwy tego warzywa. Ponieważ dla odkrywców pomidory były czymś nowym, opisywali je oni za pomocą skojarzeń z innymi znanymi wówczas ludziom warzywami i owocami. I tak, najpierw pomidor został nazwany „wilczą brzoskwinią”. Później Włosi nazywali je „pomi d'oro”, czyli złote jabłka. Ta nazwa szybko się przyjęła i w Polsce zaadaptowano nazwę „pomidor”, choć wcześniej także w naszym kraju posługiwano się takimi określeniami na to warzywo jak „jabłka miłości” lub, podobnie jak we Włoszech, „złote jabłko”. Właściwości zdrowotne pomidorów Pomidory są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. Znajduje się w nich między innymi: Witamina C Witamina A Witamina D Witamina E Witaminy z grupy B Fosfor Wapń Magnez Cynk Żelazo Są także doskonałym źródłem potasu. To właśnie dlatego osobom cierpiącym na „syndrom dnia poprzedniego” (czyli kaca ) zaleca się wypić rano sok pomidorowy, który pomoże szybko uzupełnić...

To warzywo zapobiega rakowi jelit i wątroby. Rośnie w Polsce, można je hodować nawet na balkonie
Adobe Stock
Newsy
To warzywo zapobiega chorobom serca i wątroby. Rośnie w Polsce, można je hodować nawet na balkonie
Krzak pełen soczystych owoców tej rośliny można hodować w ogródku, a także w doniczkach na balkonie czy nawet kuchennym oknie. Uprawa jest łatwa, a owoce obfite. Oto, po co je jeść.

Najzdrowsze warzywa rosną w… Polsce. A jedno z nich nie tylko jest korzystne dla zdrowia, ale też może je jeść zarówno na surowo, jak i w wielu gotowanych, smażonych i pieczonych potrawach. Jest dostępne w sklepach przez okrągły rok, choć w postaci gruntowej, dojrzewającej na słońcu, jest oczywiście najsmaczniejsze. Oto skarbnica zdrowia, którą możecie pokroić na kanapkę. Dlaczego pomidory są tak zdrowe? Nie tylko my, ale także nasi przodkowie nie pamiętaliby czasów, gdy nie było pomidorów. Choć to warzywo, które pochodzi z Ameryki Południowej, w Europie było znane już od XVI w. Początkowo krzaki pomidorów hodowane były jako roślina ozdobna. Nie jedzono tych warzyw, sądząc że mogą być trujące jak wilcze jagody. Dziś wiadomo, że pomidory są pełne wartości odżywczych, a do tego mają bardzo mało kalorii, tylko 18 w 100 g produktu. Są źródłem kwasu jabłkowego, kwasu cytrynowego, kwasu szczawiowego, białka, tłuszczy roślinnych, błonnika, węglowodanów, witamin A, C, E i K, a także witamin z grupy B. Mają też dużo mikroelementów: Cynk Fosfor Fluor Jod Magnez Kobalt Miedź Mangan Żelazo Potas Sód Wapń Jak pomidory działają na organizm? Najcenniejszą substancją zawartą w pomidorach jest likopen. Jest silnym przeciwutleniaczem, dzięki któremu niszczone są wolne rodniki przyczyniające się do wielu chorób. Likopen może znacząco obniżyć ryzyko zawału serca, miażdżycy oraz nowotworu szyjki macicy i prostaty. Działanie pomidorów na organizm człowieka: Chronią przed chorobami serca. Jest to możliwe, dzięki zawartości potasu, błonnika, choliny i witaminy C. Wspomagają proces odchudzania. Zawierają one dużo wody i mało kalorii. Są dobrym źródłem błonnika pokarmowego,...

Oczyszczają z toksyn, pomagają przy zgadze, wzmacniają odporność. Jedzcie je latem garściami
AdobeStock
Newsy
Oczyszczają z toksyn, pomagają przy zgadze, wzmacniają odporność. Jedzcie je latem garściami
Na początku lipca ruszyły pierwsze zbiory czerwonych porzeczek. Dlaczego warto je jeść? Owoce te skrywają w sobie mnóstwo właściwości prozdrowotnych.

Na krzakach pojawiły się już pierwsze owoce czerwonej porzeczki . Z uwagi na jej cierpki, kwaskowaty smak, porzeczka zwykle jest wykorzystywana głównie do produkcji dżemów , win, kompotów lub jako ozdobny dodatek do dań. Są też jednak tacy, którzy lubią spożywać ją na surowo. Dlaczego warto jeść czerwoną porzeczkę? Wartości odżywcze czerwonej porzeczki Owoce czerwonej porzeczki skrywają mnóstwo witamin i minerałów. Zawierają witaminę B, C, E oraz K, a także moc minerałów, takich jak: wapń, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, sód i cynk. Korzyści zdrowotne czerwonej porzeczki Z uwagi na tak liczne bogactwo witamin oraz minerałów, czerwone porzeczki niosą mnóstwo korzyści zdrowotnych. Czerwone porzeczki są bogate w witaminę C, która jest silnym przeciwutleniaczem, który zwalcza uszkodzenia komórek skóry spowodowane przez wolne rodniki. Witamina C może również pomóc w regeneracji komórek skóry i sprzyja gojeniu się uszkodzeń spowodowanych promieniowaniem UV. Czerwone porzeczki są bogate w żelazo, które jest niezbędnym pierwiastkiem do tworzenia czerwonych krwinek . Czerwone porzeczki są bogate w witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy, zmniejszając ryzyko infekcji wirusowych i bakteryjnych. Nie tylko pomaga zapobiegać przeziębieniom, ale także zmniejsza ryzyko powstawania niektórych rodzajów nowotworów. Czerwone porzeczki zawierają dużo potasu, a ten sprzyja zdrowiu naszego serca – reguluje krążenie krwi oraz pomaga zapobiegać nadciśnieniu . Potas jest również dobry dla innych narządów, w tym nerek, a także może zmniejszać ryzyko udaru mózgu . Czerwona porzeczka doskonale oczyszcza organizm z toksyn, wspiera zdrowie układu pokarmowego, a także...