Warzywa to skarbnica witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jeżeli chcecie zadbać o swoje zdrowie, to koniecznie w waszej codziennej diecie powinny znaleźć się warzywa! Poniżej opisujemy właściwości zdrowotne czerwonych warzyw, które wspaniale wpływają na zdrowie i samopoczucie.

Witaminy w czerwonych warzywach

Podstawą do tego, by jak najwięcej skorzystać na jedzeniu warzyw jest ich odpowiednie przygotowanie. Najlepiej spożywać je na surowo (z wyjątkiem tych, które się do tego nie nadają, jak np. ziemniaki) lub gotowane na parze. Warzywa gotowane w wodzie lub smażone niestety będą pozbawione wielu witamin przez wpływ wysokiej temperatury. Dobrym pomysłem jest też kiszenie i konserwowanie warzyw, by zachować jak najwięcej zawartych w nich witamin i minerałów.

Bardzo dobre dla zdrowia są czerwone warzywa ze względu na znajdujące się w nich minerały, które wspomagają układ krwionośny i pracę serca.

Buraki

Osoby zmagające się z niedokrwistością (anemią) oraz kobiety cierpiące na bardzo obfite miesiączki powinny koniecznie włączyć do swojej diety buraki. Te warzywa doskonale wspomagają produkcję czerwonych krwinek i wzmacniają organizm. Znajduje się w nich:

Zobacz także:

  • Witamina A
  • Witamina C
  • Kwas foliowy
  • Błonnik
  • Wapń
  • Potas
  • Betakaroten

Pomidory

Zawarty w pomidorach potas pomoże przy problemach z prawidłowym ciśnieniem krwi oraz w przypadku „syndromu dnia poprzedniego”, czyli po przesadzeniu z alkoholem! Sok z pomidorów szybko postawi was wtedy na nogi. Poza potasem w pomidorach znajduje się:

  • Magnez
  • Wapń
  • Mangan
  • Witamina C

Papryczka chili i czerwona papryka

W papryczce chili znajduje się kapsaicyna, która świetnie podkręca metabolizm i wspomaga przemianę materii. Ponadto pomaga zwalczać bakterie i wirusy! Poza tym, w papryczkach chili oraz czerwonej papryce znajdziecie żelazo, wapń i mangan, a także witaminę C i E, znaną ze swoich właściwości przeciwstarzeniowych.

Czytaj także: