Jedzcie te produkty, a zmniejszycie ryzyko udaru. Samo zdrowie
AdobeStock
Newsy

Jedzcie te produkty, a zmniejszycie ryzyko udaru. Samo zdrowie

Udar mózgu to nie przelewki. Sprawdźcie, jak można mu przeciwdziałać.

Udar mózgu, apopleksja lub inaczej zdarzenie mózgowo-naczyniowe to stan, w którym dochodzi do uszkodzenia mózgu przez nagłe zatrzymanie dopływu krwi do tkanki mózgowej lub odwrotnie – może pęknąć ściana tętnicy mózgowej, co skutkuje wylewem krwi do mózgu. Oba te stany są krytycznie niebezpieczne dla zdrowia i w przypadku braku szybkiej interwencji lekarskiej mogą prowadzić do śmierci. By zmniejszyć ryzyko wystąpienia udaru, warto wprowadzić zmiany w swojej diecie i stylu życia. Poznajcie produkty, które są bardzo pomocne w profilaktyce udaru mózgu.  

Magda Gessler odpowiada na pytania

Produkty, które zmniejszą ryzyko udaru

Produkty spożywcze, które będą pomocne w profilaktyce mającej na celu przeciwdziałanie udarowi, na pewno macie w swojej kuchni!

  • Herbata – szczególnie polecana jest herbata czarna, zielona oraz owocowa, a także kawa. Latem polecamy schłodzić zaparzoną herbatę i popijać ją z kostkami lodu. To o wiele lepsza i zdrowsza alternatywa dla napojów gazowanych.
  • Sok pomarańczowy – dzięki wysokiej zawartości flawonoidów, sok pomarańczowy zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu. Najlepszy jest świeżo wyciskany sok z pomarańczy, bez dodatku cukru.
  • Truskawki – w tych owocach znajduje się dużo fisetyny, która wzmacnia naczynia krwionośne i tym samym przeciwdziała udarom.
  • Orzechy włoskie – bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe orzechy włoskie stanowią doskonały dodatek do diety dla osób, które chcą uchronić się przed udarem mózgu.
Zobacz także
Zapobiega udarom, wzmacnia serce. Mężczyźni powinni pić to codziennie

Zapobiega udarom, wzmacnia serce. Mężczyźni powinni pić to codziennie

Dodajcie te przyprawy do herbaty, a od razu poczujecie się lepiej

Herbata z liści laurowych: wawrzyn obniża ciśnienie i ułatwia zasypianie

Jak chronić się przed udarem?

Dodanie do diety powyższych produktów to nie jedyny sposób na to, by zmniejszyć ryzyko wystąpienia udaru mózgu. Ważne są trwałe zmiany w sposobie odżywiania oraz stylu życia. Jeśli zależy wam na waszym zdrowiu, koniecznie odstawcie bardzo słone produkty i tłuste potrawy – szczególnie produkty wysoko przetworzone oraz fast foody, które zawierają dużo tłuszczów nasyconych.

Należy także regularnie sprawdzać ciśnienie krwi i w razie jakichkolwiek nieprawidłowości skontaktować się z lekarzem, który przepisze odpowiednie leki. Nie zapominajcie też o sporcie! Regularny wysiłek fizyczny wspaniale wpływa na cały wasz organizm. Już codzienne, krótkie spacery sprawią, że będziecie w lepszej kondycji.

Czytaj także:

Namoczcie migdały na noc w wodzie. Rano jedzcie 4, a za miesiąc nam podziękujecie
AdobeStock
Newsy
Namoczcie migdały na noc w wodzie. Rano jedzcie 4, a za miesiąc nam podziękujecie
Zawarte w migdałach witaminy, minerały, zdrowe tłuszcze i błonnik sprawiają, że nasiona migdałowca należą do tzw. „superfoods”. Sprawdźcie ich wspaniałe właściwości.

Migdały znane są z doskonałych wartości odżywczych i zdrowotnych, dlatego warto włączyć je do swojej diety. Nadają się świetnie do ciast i deserów w formie płatków migdałowych, a także jako dodatek do owsianki. Poznajcie wspaniałe właściwości migdałów, które mogą być pomocne w przypadku różnych dolegliwości. Właściwości migdałów Migdały, czyli nasiona migdałowca (a nie orzechy, jak błędnie się powszechnie sądzi) bogate są m.in. w: Błonnik Nienasycone kwasy tłuszczowe Witaminę B2 Witaminę E Potas Wapń Żelazo Magnez Fosfor Cynk Dlaczego migdały należy wcześniej zamoczyć? Większość z was pewnie je migdały prosto z opakowania. Jednak w ich suchej skórce znajduje się substancja chemiczna, która może spowalniać wchłanianie witamin i minerałów znajdujących się w migdałach. Dlatego przed spożyciem należy je wcześniej zamoczyć w wodzie, by zmiękły. Migdały powinny się moczyć przez 8-10 godzin, najlepiej przez całą noc. Migdały na cukrzycę Dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E, migdały są doskonałym sojusznikiem w walce z cukrzycą. Do swojej diety powinny je włączyć zwłaszcza osoby, które są narażone na zachorowanie na cukrzycę ze względu np. na otyłość, insulinooporność lub przypadki cukrzycy wśród członków bliskiej rodziny. Migdały na choroby serca Również ze względu na wspomnianą wyżej witaminę E i nienasycone kwasy tłuszczowe, migdały polecane są osobom cierpiącym na choroby serca. Pomogą obniżyć ciśnienie krwi, wzmocnią ścianki naczyń krwionośnych oraz zmniejszą krzepliwość krwi. Regularne jedzenie migdałów pomoże też zmniejszyć ryzyko wystąpienia zawału serca, udaru oraz choroby niedokrwiennej serca czy...

Chcecie uniknąć miażdżycy? Jedzenie tej ryby.....
Adobe Stock
Newsy
Chcecie uniknąć miażdżycy? Jedzenie tej ryby może działać lepiej niż leki
Chcecie być zdrowi, to zdrowo jedzcie. Szwedzcy uczeni zbadali, jaki związek ma jedzenie pewnej ryby z obniżeniem ryzyka zachorowania na miażdżycę.

Miażdżyca to jedna z groźnych chorób cywilizacyjnych. Obawiamy się jej, bo może mieć poważne konsekwencje: zawały serca i udary, które są najczęstszymi powodami zgonów osób po 45. roku życia. Do tego udary przyczyniają się do trwałej niepełnosprawności, a są konsekwencją m.in. oderwania się blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. W zmniejszeniu ryzyka zachorowania na te choroby bardzo ważne znaczenie ma dieta. Dlaczego łosoś pomaga w profilaktyce miażdżycy? Szwedzcy naukowcy ogłosili, że regularne jedzenie łososia może pomóc w walce z jedną z bardziej powszechnych chorób cywilizacyjnych – miażdżycą. Dzieje się tak dlatego, że ta ryba zawiera kwasy tłuszczowe omega-3. Badacze odkryli, kwasy tłuszczowe omega-3 tworzą cząsteczki, aktywujące receptor, który może być istotny dla zatrzymania procesu stanu zapalnego, jaki wywołuje odkładanie się w tętnicach blaszek miażdżycowych. Jeden z uczestników badania, dr Hildur Arnardotir mówi, że kwasy tłuszczowe mogą chronić przed miażdżycą na kilka sposobów, jednak nie wszystko zostało zbadane w tym temacie i nadal powinny być  prowadzone prace, zmierzające do lepszego poznania mechanizmów wpływu omega-3 na układ krwionośny, żyły i tętnice. Źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 są m.in. tłuste ryby. Jedzenie łososia, ale tez makreli czy pstrąga jest dobrym sposobem dostarczania organizmowi tych substancji. Co jeszcze jeść i jak żyć, żeby uniknąć miażdżycy? W profilaktyce miażdżycy bardzo istotne są dwa elementy: styl życia i dieta. W zakresie stylu życia kluczowe jest to, aby żyć aktywnie, nie unikać ruchu, chodzenia na spacery, jazdy na rowerze, pływania i odrzucić używki takie jak papierosy i alkohol. Myśląc o diecie, powinniście zmniejszyć spożycie...

Jedzcie codziennie rano ten tani produkt. Zapomnicie o nadciśnieniu tętniczym
Adobe Stock
Newsy
Jedzcie codziennie rano ten tani produkt. Zapomnicie o nadciśnieniu tętniczym
Miewacie problemy z wysokim ciśnieniem tętniczym krwi? Zacznijcie jeść te suszone owoce, a wasze wyniki się poprawią.

Powszechnie uważa się, że problem z nadciśnieniem tętniczym jest powodowany przez siedzący tryb życia, niezdrowe odżywianie, a także np. przez zbyt duże spożycie soli. To wszystko prawda. Niestety rzadziej mówi się o tym, jak zapobiec temu nieszczęściu. W końcu nie od dziś wiadomo, że lepiej zapobiegać, niż leczyć! Z tego względu postanowiliśmy polecić wam włączenie do swojej diety jednego produktu, który na pewno macie w kuchennej półce. Co powinno się jeść, by zapomnieć o nadciśnieniu tętniczym? Chodzi o skromne, niepozorne i często niedoceniane rodzynki. Wystarczy niewielka garstka rodzynek z samego rana każdego dnia, a efekty przyjdą same. Dlaczego akurat rodzynki? Chodzi o dużą zawartość potasu w ich składzie. Jest to ok. 749 mg na 100 g. A to właśnie ten pierwiastek gra decydującą rolę w rozgrywce o odpowiedni stan ciśnienia tętniczego każdego z nas. Inną, prozaiczną przyczyną wyboru akurat rodzynek jest to, że nie są one szczególnie drogie. Na zjedzenie kliku rodzynek dziennie może sobie pozwolić dosłownie każdy. Dlaczego potas jest tak ważny w kontekście właściwego ciśnienia tętniczego krwi? Pomaga w pozbywaniu się z organizmu sodu przez nerki, który z kolei ma wpływ na wyższe ciśnienie krwi – pomiędzy tymi dwoma pierwiastkami musi być w organizmie odpowiednia równowaga Potas spełnia także wiele ważnych funkcji fizjologicznych w organizmie Wykazuje bezpośredni wpływ naczyniowo rozkurczowy na komórki organizmu człowieka Pomaga w procesach regulacji krwi Jego obfitość w diecie wg badań zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgowego aż o 22% Warto pamiętać, że ilość potasu w swoich posiłkach powinny kontrolować i odpowiednio uzupełniać szczególnie osoby, które przyjmują lęki moczopędne. Wiąże się to z...

Adobe Stock
Newsy
Te produkty obniżają wiek metaboliczny od 5 do 10 lat. Wystarczy włączyć je do swojej diety
Marzycie o tym żeby jeść jak dawniej i jak dawniej nie tyć? Mamy podpowiedź co jeść, żeby przyspieszyć metabolizm.

Wiele osób z wiekiem zauważa, że beztroskie lata, gdy można było jeść bez opamiętania, szybko mijają. Nieubłaganie nadchodzi czas, gdy ciastko czy porcja frytek zostawiają ślady w postaci dodatkowych kilogramów. Dlaczego z biegiem lat metabolizm zwalnia i co zrobić, by go przyspieszyć? Czym jest metabolizm i wiek metaboliczny? Gdy mówimy o metabolizmie, mamy na myśli zmiany wynikające z przemiany materii w organizmie, które zachodzą w trakcie procesu trawienia. Metabolizm zmienia się w trakcie trwania życia. Wiek metaboliczny, to wskaźnik, który określa tempo starzenia się organizmu. Podstawą jest określenie szybkości spalania kalorii i wzoru tempa przemiany materii przypisanej jako norma dla określonego wieku metrykalnego. Wiek metaboliczny można zbadać np. korzystając z pomocy dietetyków, którzy jednocześnie są w stanie wskazać co należy zmienić w stylu życia i diecie, aby go zmniejszyć. Jeśli wasz wiek metaboliczny jest wyższy od metrykalnego, w konsekwencji nie tylko wolniej trawicie zjedzone pokarmy, ale też szybciej się starzejecie. Dlatego warto się nim zainteresować, określić jego poziom i podjąć odpowiednie działania zmniejszające go. Produkty, które znacząco obniżają wiek metaboliczny Metabolizm jest uwarunkowany genetycznie i, jak już ustaliliśmy, zmienia się z wiekiem. Można jednak do pewnego stopnia wpływać na jego działanie. Wystarczy włączyć do diety konkretne produkty, które przyspieszają przemianę materii, a także dbać o odpowiednią aktywność fizyczną. Produkty, które potrafią obniżyć wiek metaboliczny nawet o wiele lat: Czerwona papryka. Zawiera silny przeciwutleniacz w postaci witaminy C: wzmacnia organizm, chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, uszczelnia naczynia krwionośne, redukuje zmiany miażdżycowe, obniża ryzyko...