Jedzcie te produkty, a zmniejszycie ryzyko udaru. Samo zdrowie
AdobeStock
Newsy

Jedzcie te produkty, a zmniejszycie ryzyko udaru. Samo zdrowie

Udar mózgu to nie przelewki. Sprawdźcie, jak można mu przeciwdziałać.

Udar mózgu, apopleksja lub inaczej zdarzenie mózgowo-naczyniowe to stan, w którym dochodzi do uszkodzenia mózgu przez nagłe zatrzymanie dopływu krwi do tkanki mózgowej lub odwrotnie – może pęknąć ściana tętnicy mózgowej, co skutkuje wylewem krwi do mózgu. Oba te stany są krytycznie niebezpieczne dla zdrowia i w przypadku braku szybkiej interwencji lekarskiej mogą prowadzić do śmierci. By zmniejszyć ryzyko wystąpienia udaru, warto wprowadzić zmiany w swojej diecie i stylu życia. Poznajcie produkty, które są bardzo pomocne w profilaktyce udaru mózgu.  

Magda Gessler odpowiada na pytania

Produkty, które zmniejszą ryzyko udaru

Produkty spożywcze, które będą pomocne w profilaktyce mającej na celu przeciwdziałanie udarowi, na pewno macie w swojej kuchni!

  • Herbata – szczególnie polecana jest herbata czarna, zielona oraz owocowa, a także kawa. Latem polecamy schłodzić zaparzoną herbatę i popijać ją z kostkami lodu. To o wiele lepsza i zdrowsza alternatywa dla napojów gazowanych.
  • Sok pomarańczowy – dzięki wysokiej zawartości flawonoidów, sok pomarańczowy zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu. Najlepszy jest świeżo wyciskany sok z pomarańczy, bez dodatku cukru.
  • Truskawki – w tych owocach znajduje się dużo fisetyny, która wzmacnia naczynia krwionośne i tym samym przeciwdziała udarom.
  • Orzechy włoskie – bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe orzechy włoskie stanowią doskonały dodatek do diety dla osób, które chcą uchronić się przed udarem mózgu.
Zobacz także
Zapobiega udarom, wzmacnia serce. Mężczyźni powinni pić to codziennie

Zapobiega udarom, wzmacnia serce. Mężczyźni powinni pić to codziennie

Dodajcie te przyprawy do herbaty, a od razu poczujecie się lepiej

Herbata z liści laurowych: wawrzyn obniża ciśnienie i ułatwia zasypianie

Jak chronić się przed udarem?

Dodanie do diety powyższych produktów to nie jedyny sposób na to, by zmniejszyć ryzyko wystąpienia udaru mózgu. Ważne są trwałe zmiany w sposobie odżywiania oraz stylu życia. Jeśli zależy wam na waszym zdrowiu, koniecznie odstawcie bardzo słone produkty i tłuste potrawy – szczególnie produkty wysoko przetworzone oraz fast foody, które zawierają dużo tłuszczów nasyconych.

Należy także regularnie sprawdzać ciśnienie krwi i w razie jakichkolwiek nieprawidłowości skontaktować się z lekarzem, który przepisze odpowiednie leki. Nie zapominajcie też o sporcie! Regularny wysiłek fizyczny wspaniale wpływa na cały wasz organizm. Już codzienne, krótkie spacery sprawią, że będziecie w lepszej kondycji.

Czytaj także:

Namoczcie migdały na noc w wodzie. Rano jedzcie 4, a za miesiąc nam podziękujecie
AdobeStock
Newsy
Namoczcie migdały na noc w wodzie. Rano jedzcie 4, a za miesiąc nam podziękujecie
Zawarte w migdałach witaminy, minerały, zdrowe tłuszcze i błonnik sprawiają, że nasiona migdałowca należą do tzw. „superfoods”. Sprawdźcie ich wspaniałe właściwości.

Migdały znane są z doskonałych wartości odżywczych i zdrowotnych, dlatego warto włączyć je do swojej diety. Nadają się świetnie do ciast i deserów w formie płatków migdałowych, a także jako dodatek do owsianki. Poznajcie wspaniałe właściwości migdałów, które mogą być pomocne w przypadku różnych dolegliwości. Właściwości migdałów Migdały, czyli nasiona migdałowca (a nie orzechy, jak błędnie się powszechnie sądzi) bogate są m.in. w: Błonnik Nienasycone kwasy tłuszczowe Witaminę B2 Witaminę E Potas Wapń Żelazo Magnez Fosfor Cynk Dlaczego migdały należy wcześniej zamoczyć? Większość z was pewnie je migdały prosto z opakowania. Jednak w ich suchej skórce znajduje się substancja chemiczna, która może spowalniać wchłanianie witamin i minerałów znajdujących się w migdałach. Dlatego przed spożyciem należy je wcześniej zamoczyć w wodzie, by zmiękły. Migdały powinny się moczyć przez 8-10 godzin, najlepiej przez całą noc. Migdały na cukrzycę Dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E, migdały są doskonałym sojusznikiem w walce z cukrzycą. Do swojej diety powinny je włączyć zwłaszcza osoby, które są narażone na zachorowanie na cukrzycę ze względu np. na otyłość, insulinooporność lub przypadki cukrzycy wśród członków bliskiej rodziny. Migdały na choroby serca Również ze względu na wspomnianą wyżej witaminę E i nienasycone kwasy tłuszczowe, migdały polecane są osobom cierpiącym na choroby serca. Pomogą obniżyć ciśnienie krwi, wzmocnią ścianki naczyń krwionośnych oraz zmniejszą krzepliwość krwi. Regularne jedzenie migdałów pomoże też zmniejszyć ryzyko wystąpienia zawału serca, udaru oraz choroby niedokrwiennej serca czy...

Jedzcie codziennie rano ten tani produkt. Zapomnicie o nadciśnieniu tętniczym
Adobe Stock
Newsy
Jedzcie codziennie rano ten tani produkt. Zapomnicie o nadciśnieniu tętniczym
Miewacie problemy z wysokim ciśnieniem tętniczym krwi? Zacznijcie jeść te suszone owoce, a wasze wyniki się poprawią.

Powszechnie uważa się, że problem z nadciśnieniem tętniczym jest powodowany przez siedzący tryb życia, niezdrowe odżywianie, a także np. przez zbyt duże spożycie soli. To wszystko prawda. Niestety rzadziej mówi się o tym, jak zapobiec temu nieszczęściu. W końcu nie od dziś wiadomo, że lepiej zapobiegać, niż leczyć! Z tego względu postanowiliśmy polecić wam włączenie do swojej diety jednego produktu, który na pewno macie w kuchennej półce. Co powinno się jeść, by zapomnieć o nadciśnieniu tętniczym? Chodzi o skromne, niepozorne i często niedoceniane rodzynki. Wystarczy niewielka garstka rodzynek z samego rana każdego dnia, a efekty przyjdą same. Dlaczego akurat rodzynki? Chodzi o dużą zawartość potasu w ich składzie. Jest to ok. 749 mg na 100 g. A to właśnie ten pierwiastek gra decydującą rolę w rozgrywce o odpowiedni stan ciśnienia tętniczego każdego z nas. Inną, prozaiczną przyczyną wyboru akurat rodzynek jest to, że nie są one szczególnie drogie. Na zjedzenie kliku rodzynek dziennie może sobie pozwolić dosłownie każdy. Dlaczego potas jest tak ważny w kontekście właściwego ciśnienia tętniczego krwi? Pomaga w pozbywaniu się z organizmu sodu przez nerki, który z kolei ma wpływ na wyższe ciśnienie krwi – pomiędzy tymi dwoma pierwiastkami musi być w organizmie odpowiednia równowaga Potas spełnia także wiele ważnych funkcji fizjologicznych w organizmie Wykazuje bezpośredni wpływ naczyniowo rozkurczowy na komórki organizmu człowieka Pomaga w procesach regulacji krwi Jego obfitość w diecie wg badań zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgowego aż o 22% Warto pamiętać, że ilość potasu w swoich posiłkach powinny kontrolować i odpowiednio uzupełniać szczególnie osoby, które przyjmują lęki moczopędne. Wiąże się to z...

starsza pani
Adobe Stock
Newsy
Ten składnik chroni przed zawałem. Każdy po 50-tce powinien jeść go codziennie
Nie od dziś wiadomo, że odpowiednio dobrane produkty zmniejszają ryzyko wystąpienia wielu chorób. Szczególnie ważne jest to w średnim wieku, kiedy organizm jest narażony na różne schorzenia. Wystarczy włączyć do diety jeden składnik, by uchronić się przed pewnymi przypadłościami.

Do utrzymania dobrego zdrowia, a nie tylko ładnej sylwetki konieczna jest odpowiednio zbilansowana dieta, a także aktywność fizyczna. Dzięki tym czynnikom, można cieszyć się świetnym samopoczuciem przez długi czas. Dodatkowo warto zwrócić uwagę na składniki w jadłospisie, gdyż konkretne produkty odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie konkretnych narządów, również poprzez spożycie chronią je przed schorzeniami. Idealnym przykładem są orzechy.  Orzechy jako źródło tłuszczy Dobrze zbilansowana dieta to ta składająca się z właściwych proporcji węglowodanów, białka oraz tłuszczy. Te ostatnie powinny składać się ze zdrowych produktów, takich jak oliwa z oliwek, orzechy, masło orzechowe, awokado, nasiona chia, morskie ryby czy ciemna czekolada. Te artykuły spożywcze zawierają w swoim składzie dobre tłuszcze, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Orzechy są nieprzetworzonym, naturalnym produktem będącym jednym z kluczowych składników diety. Wśród nich można wyróżnić takie jak: włoskie, laskowe, pekan, ziemne, brazylijskie, piniowie czy makadamia. Każde z nich zawierają odpowiednie właściwości i korzystnie wpływających na zdrowie. Orzechy pekan Ten rodzaj produktu jest dość podobny kształtem do orzechów włoskich, jednak różnią się one nieco smakiem. Orzechy pekan są zdecydowanie słodsze, a także lepiej komponują się z wszelkimi deserami. Ponadto są zdrowsze i lepiej wpływają na organizm. Włączenie tego produktu do codziennej diety poprawi stan zdrowia. Właściwości zdrowotne orzechów pekan Pekan posiadają w swoim składzie wiele cennych przeciwutleniaczy, które mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Są świetnym źródłem tłuszczy w diecie, dzięki czemu sprawiają, iż pożywienie jest...

Włoskie orzechy
Pixabay
Newsy
Kobiety po 50-tce powinny jeść codziennie 3 orzechy włoskie. Nie uwierzycie dlaczego
Macie wyrobiony ten nawyk jedzenia orzechów włoskich codziennie? Jeśli nie, koniecznie to zmieńcie!

Orzechy włoskie to jedne z lepiej dostępnych orzechów na polskim rynku. Są naprawdę smaczne, a oprócz tego mają też wiele zalet zdrowotnych. Szczególnie, odnosi się to do kobiet po pięćdziesiątce! Każda powinna jeść ok. 3 orzechów dziennie, bo zdecydowanie warto! Orzechy włoskie na długowieczność Według badań naukowców z Bostonu regularnie spożywane orzechy włoskie przyczyniają się do poprawy zdrowia i zwiększenia długości życia! Naukowcy przebadali dokładnie grupę kobiet w wieku od 50 do 60 lat i doszli do tych niesamowitych wniosków. Ta sama grupa badaczy oprócz długowieczności wykazała też: Zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych takich jak np. zawał czy udar Zmniejszone ryzyko wystąpienia cukrzycy typu drugiego u osób jedzących regularnie orzechy Co wyjątkowo ważne, badanie odnosiło się nie tylko do długowieczności rozumianej jako długi okres życia, ale badało tak zwaną „zdrową starość”. Chyba zgodzicie się, że to nawet ważniejsze! Okazuje się, że osoby regularnie jedzące orzechy włoskie zdrowiej się starzeją. Oznacza to, że żyją dłużej, ale jednocześnie pozostają sprawne, nie mają szczególnie uciążliwych dolegliwości i chorób, a także zachowują świeży umysł przez długi czas. Przebadana porcja orzechów włoskich, która przynosiła rezultat to jedzenie garstki orzechów co najmniej 2-3 razy w tygodniu. My polecamy jedzenie mniejszej ilości, czyli 3 orzechów, ale za to codziennie . To wystarczy do pokrycia dziennego zapotrzebowania na kwasy omega 3, czyli najcenniejszą substancję z orzechów włoskich. Wartości odżywcze orzechów włoskich Naturalnie podnoszą odporność Unieszkodliwiają substancje, które mogą być rakotwórcze Świetnie wpływają...