Jedzcie te produkty, a zmniejszycie ryzyko udaru. Samo zdrowie
AdobeStock
Newsy

Jedzcie te produkty, a zmniejszycie ryzyko udaru. Samo zdrowie

Udar mózgu to nie przelewki. Sprawdźcie, jak można mu przeciwdziałać.

Udar mózgu, apopleksja lub inaczej zdarzenie mózgowo-naczyniowe to stan, w którym dochodzi do uszkodzenia mózgu przez nagłe zatrzymanie dopływu krwi do tkanki mózgowej lub odwrotnie – może pęknąć ściana tętnicy mózgowej, co skutkuje wylewem krwi do mózgu. Oba te stany są krytycznie niebezpieczne dla zdrowia i w przypadku braku szybkiej interwencji lekarskiej mogą prowadzić do śmierci. By zmniejszyć ryzyko wystąpienia udaru, warto wprowadzić zmiany w swojej diecie i stylu życia. Poznajcie produkty, które są bardzo pomocne w profilaktyce udaru mózgu.  

Magda Gessler odpowiada na pytania

Produkty, które zmniejszą ryzyko udaru

Produkty spożywcze, które będą pomocne w profilaktyce mającej na celu przeciwdziałanie udarowi, na pewno macie w swojej kuchni!

  • Herbata – szczególnie polecana jest herbata czarna, zielona oraz owocowa, a także kawa. Latem polecamy schłodzić zaparzoną herbatę i popijać ją z kostkami lodu. To o wiele lepsza i zdrowsza alternatywa dla napojów gazowanych.
  • Sok pomarańczowy – dzięki wysokiej zawartości flawonoidów, sok pomarańczowy zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu. Najlepszy jest świeżo wyciskany sok z pomarańczy, bez dodatku cukru.
  • Truskawki – w tych owocach znajduje się dużo fisetyny, która wzmacnia naczynia krwionośne i tym samym przeciwdziała udarom.
  • Orzechy włoskie – bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe orzechy włoskie stanowią doskonały dodatek do diety dla osób, które chcą uchronić się przed udarem mózgu.

Zobacz także

Jak chronić się przed udarem?

Dodanie do diety powyższych produktów to nie jedyny sposób na to, by zmniejszyć ryzyko wystąpienia udaru mózgu. Ważne są trwałe zmiany w sposobie odżywiania oraz stylu życia. Jeśli zależy wam na waszym zdrowiu, koniecznie odstawcie bardzo słone produkty i tłuste potrawy – szczególnie produkty wysoko przetworzone oraz fast foody, które zawierają dużo tłuszczów nasyconych.

Należy także regularnie sprawdzać ciśnienie krwi i w razie jakichkolwiek nieprawidłowości skontaktować się z lekarzem, który przepisze odpowiednie leki. Nie zapominajcie też o sporcie! Regularny wysiłek fizyczny wspaniale wpływa na cały wasz organizm. Już codzienne, krótkie spacery sprawią, że będziecie w lepszej kondycji.

Czytaj także:

Komentarze
orzechy
Pixabay
Zdrowie Produkty, które mogą zapewnić ci długowieczność! Nie zapominaj jednak o pewnej ważnej rzeczy...
Co zrobić, żeby żyć dłużej? To pytanie zadaje sobie większość z nas. Naukowcy z Blue Zones przyjrzeli się dietom najdłużej żyjących ludzi świata i doszli do bardzo ciekawych wniosków. Z ich badań wynika, że...
Anna Borkowska
listopad 17, 2020

Czy niektóre produkty rzeczywiście mogą sprawić, że będziemy żyć dłużej i cieszyć się lepszym zdrowiem? Tak. Naukowcy z Blue Zones postanowili znaleźć odpowiedź na pytanie, które zadaje sobie większość z nas. Czy da się żyć dłużej i czy można to osiągnąć poprzez spożywanie określonych grup żywności? Dan Buettner poświęcił wiele lat swojego życia na przeprowadzanie wywiadów ze zdrowymi, starszymi ludźmi na całym świecie, aby odkryć tajemnicę ich zdrowia. Buettner odkrył, że wszyscy z przebadanych osób, spożywali duże ilości owoców i warzyw. Jak wiadomo, owoce są wspaniałym źródłem minerałów, witamin i enzymów i świetnie odżywiają nasz organizm od wewnątrz i na zewnątrz. Owoce są również pełne naturalnych składników fitochemicznych, które, jak wykazano, pomagają zapobiegać wielu chorobom. Dieta bogata w owoce może pomóc zmniejszyć ryzyko raka, cukrzycy, chorób serca i nadciśnienia. Owoce mogą być spożywane zarówno na surowo, jak w postaci ugotowanej. Jednym z najlepszych sposobów na włączenie ich do swojej diety jest codzienne picie przepysznego owocowego koktajlu. Koktajle są bardzo odżywcze i powstają w mig. Do ich przygotowania potrzebujemy jedynie owoców i blendera. Naukowcy z laboratorium Blue Zones szczególnie polecają picie koktajlu bananowo-ananasowego. Jak go wykonać? Aby zrobić taki napój, potrzebujesz następujących składników (na dwie porcje): 1 szklanka mleka sojowego 1 karton jogurtu sojowego 1 banan ¼ szklanki ananasa  Sok pomarańczowy (opcjonalnie) Po umieszczeniu wszystkich składników w blenderze, należy je zmiksować i koktajl jest już gotowy do wypicia. Co jeść, żeby żyć długo i zdrowo? W naszej diecie na pewno nie powinno...

Przeczytaj
siemię lniane
AdobeStock
Newsy Działa antynowotworowo, a kosztuje grosze. Warto jeść go codziennie
Profilaktyka przeciwnowotworowa jest bardzo ważna. Należy się regularnie badać oraz wdrożyć do swojej diety produkty, które obniżą ryzyko rozwoju raka. Jeden z nich pewnie masz w swojej kuchni - powinniście codziennie go spożywać!
Katarzyna Wyborska
grudzień 02, 2020

Coraz popularniejsze są produkty z tzw. grupy „superfoods”. To jedzenie, które jest najczęściej bardzo tanie i ma szereg prozdrowotnych właściwości. Zalicza się do nich jarmuż, żurawinę, miód, dynię, a także… siemię lniane! Sprawdźcie, do czego można je wykorzystać i w jaki sposób wpływa ono na wasz organizm. Właściwości siemienia lnianego Siemię lniane ma postać małych, płaskich nasion lnu. Zalane wodą pęcznieją i tworzą charakterystyczny śluz, dlatego można się spotkać z określeniem „glutek” lub „kisiel z siemienia”. Co czyni siemię tak wyjątkowym? Okazuje się, że nasiona zawierają ogromne ilości błonnika – jedna łyżka zawiera go aż 3 gramy, co odpowiada 1/10 dziennego zapotrzebowania dorosłego człowieka. Z tego powodu siemię lniane jest bardzo polecane osobom mającym problemy z zaparciami, ponieważ regularne spożywanie nasion świetnie reguluje pracę układu pokarmowego. Pomaga zmniejszyć cholesterol Przeprowadzono badanie, w którym wybrana grupa osób przez pewien czas spożywała napój z dodatkiem siemienia lnianego. Okazało się, że poziom cholesterolu u tych osób znacznie się obniżył, a ich organizm wydalał więcej tłuszczu niż normalnie. W innym badaniu nasiona lnu zmniejszyły ciśnienie krwi u badanych. Obniża ryzyko rozwoju nowotworów Siemię lniane zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów hormonozależnych, takich jak: Rak jajnika Rak piersi Rak jelita grubego Rak prostaty Wszystko dzięki zawartemu w nasionach kwasowi tłuszowemu ALA. Ogranicza on rozwój guzów nowotworowych i komórek rakowych. Choć najczęściej nowotwory hormonozależne występują u kobiet, to mężczyźni również powinni włączyć do swojej diety siemię lniane, ponieważ są oni zagrożeni rakiem prostaty....

Przeczytaj
Sok pomidorowy
Pixabay/Dvinchanin
Newsy Sok z pomidorów - dlaczego warto pić go regularnie? Korzyści są wręcz niebywałe
Pomidory to nie tylko cenne źródło potasu. Pijąc sok z pomidorów robicie duży ukłon w stronę zdrowia. Dlaczego sok pomidorowy jest niezbędny dla organizmu człowieka?
Aleksandra Jaworska
grudzień 28, 2020

Pomidor do Europy dotarł dopiero w XV wieku, po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Owoce pomidorów są spożywane pod różnymi postaciami.  Znacie je na pewno w stanie surowym, jako składnik zup, sosów, sałatek, kanapek, potraw z kaszą i ryżem. Pomidory są też przetwarzane na soki, przeciery i koncentraty. Każdy rodzaj przetworzenia pomidora przysłuży się waszemu zdrowiu. Te warzywa to prawdziwa bomba witaminowa! Sok pomidorowy to naturalny napój Napój z pomidorów, zrobiony w domu poprzez zblendowanie warzyw i połączenie ich z niewielką ilością wody, to szklanka szerokiej gamy witamin, minerałów i silnych przeciwutleniaczy. Takie rozwiązanie ma więcej plusów niż minusów. Szczególnie, jeśli nie znaliście do tej pory imponujących właściwości tych zdrowych warzyw. Pamiętajcie, że do soku z pomidorów pasuje też seler, marchew oraz buraki.  Jedna szklanka 100% soku pomidorowego w liczbach to: Kalorie: 41 Białko: 2 gramy Witamina A: 22% dziennego zapotrzebowania Witamina C: 74% dziennego zapotrzebowania Witamina K: 7% dziennego zapotrzebowania Kwas foliowy: 12% dziennego zapotrzebowania Sok pomidorowy to także magnez, mangan i potas. Jak widać, sok pomidorowy jest bardzo pożywny i zawiera wiele ważnych witamin i minerałów. Picie 1 szklanki soku pomidorowego zaspokaja codzienne zapotrzebowanie na witaminę C, konieczną w okresie jesienno-zimowym. Pomidory są bogate w likopen  Likopen to cenny przeciwutleniacz, który przeciwdziała zachorowaniom na nowotwory. Likopen jest szczególnie przyswajalny dla człowieka w formie poddanej termicznej obróbce. Mamy na myśli przetwory pomidorowe, koncentraty i przeciery.  Spożywanie przetworów z pomidorów chroni komórki przed uszkodzeniami, obniża ryzyko...

Przeczytaj
warzywa na raka
AdobeStock
Newsy To warzywo to prawdziwa broń na nowotwory. Lekarze zalecają jeść je codziennie
Kto dba o swoje zdrowie, ten koniecznie powinien włączyć do swojej diety produkty, które działają antynowotworowo. Takie, jak to warzywo!
Katarzyna Wyborska
grudzień 15, 2020

Profilaktyka nowotworowa jest niezwykle ważna. Osoby, u których w rodzinie bliscy chorowali na raka, powinny szczególnie dbać o swoje zdrowie i regularnie się badać. Należy zrezygnować z używek, takich jak alkohol i papierosy i zacząć zdrowo się odżywiać. Warto włączyć do swojej diety różne owoce i warzywa – niektóre mają udowodnione działanie nowotworowe! Sprawdźcie, co powinniście jeść, by zminimalizować ryzyko zachorowania. Skuteczne w profilaktyce antynowotworowej Okazuje się, że warzywa mogące zahamować rozwój raka każdy z nas ma w domu i swoim ogródku. Chodzi o… pomidory! Są nie tylko pełne witamin i minerałów o zbawiennym wpływie na nasz organizm, ale także pomocne w walce z nowotworami. Powinno się je jeść jak najczęściej, by zaobserwować ich zdrowotne działanie. Pomidory zawierają m.in.: Potas Żelazo Fosfor Magnez Witaminę C Witaminę E Witaminy B1 i B2 Ponadto są niskokaloryczne, dlatego absolutnie nie trzeba się martwić o wpływ pomidorów na naszą sylwetkę! Pomidory na raka Jednak składnikiem, który sprawia, że pomidory są skutecznym narzędziem w profilaktyce antynowotworowej jest likopen. To antyoksydant odpowiedzialny za zwalczanie wolnych rodników. Bierze także udział w procesie reagowania na czynniki, które stymulują podział w komórkach. To sprawia, że likopen może hamować rozwój nowotworów. Zbadano, że jego skuteczność w przeciwdziałaniu rakowi prostaty to aż 30%! Ponadto wykazuje on swoje pozytywne działanie także w przypadku raka płuc, przełyku czy żołądka. Ważne! Więcej lipokenu wbrew pozorom nie zawierają surowe pomidory, a przetwory – przeciery pomidorowe i soki. Jeżeli więc hodujecie w ogródku własne pomidory, to warto w przyszłym roku posadzić ich więcej i przerobić je na...

Przeczytaj