Jedzcie te produkty a zapomnicie o demencji. Są smaczne i niedrogie
AdobeStock
Newsy

Jedzcie te produkty, a zapomnicie o demencji. Są smaczne i niedrogie

Czy wiecie, że odpowiednia dieta może chronić wasz mózg przed przedwczesnym starzeniem? Co jeść, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na demencję?

Demencja to ogromny problem zdrowotny na całym świecie. Zdaniem ekspertów, demencja nie jest naturalną częścią starzenia, tylko zespołem objawów, które pojawiają się, gdy nasz mózg choruje i nie działa sprawnie. Z czego to może wynikać?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym jest demencja i jakie są jej przyczyny?

Demencja, czyli inaczej otępienie, to stan wywołany chorobą mózgu, zwykle przewlekłą, która ma postępujący charakter. Główne objawy demencji to zaburzenia pamięci, myślenia i orientacji, a także utrudniona zdolność liczenia, uczenia się i rozumienia, którym często towarzyszą zaburzenia emocjonalne oraz zaburzenia zachowania. Stan ten dotyczy ok. 1% populacji ogólnej. W Polsce ok. 400 tys. osób choruje na demencję. Jej najczęstszą formą jest choroba Alzheimera.

Jak zapobiec demencji?

Aby zminimalizować ryzyko demencji można zrobić kilka rzeczy.

  1. Stymulowanie funkcji poznawczych i aktywność umysłowa powoduje zwiększenie tzw. rezerwy kognitywnej. Dlatego warto przez całe życie m.in. uczyć się języków obcych, czytać książki i rozwiązywać krzyżówki.
  2. Istotną rolę pełni również aktywność fizyczna, która poza pracą zawodową i domowymi zajęciami z ruchem, powinna uwzględniać ćwiczenia i uprawianie sportu.
  3. Nie bez znaczenia jest też dieta. A konkretnie dieta o nazwie MIND.

Czym jest dieta MIND?

Dieta MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) ma na celu zapobieganie demencji i utracie funkcji mózgu wraz z wiekiem.

Dieta ta jest połączeniem diety śródziemnomorskiej i diety DASH, której głównym celem jest obniżenie ciśnienia tętniczego krwi.

Zobacz także
Warzywny sok z selera

Ten sok na maksa podkręca metabolizm. Po 2 tygodniach spodnie będą na was wisiały

Oczyszcza organizm z toksyn, pomaga przy wrzodach, ułatwia trawienie. Dodawajcie go nie tylko do rosołu

Oczyszcza organizm z toksyn, pomaga przy wrzodach, ułatwia trawienie. Dodawajcie go nie tylko do rosołu

Co wchodzi w skład diety MIND?

Są to przede wszystkim warzywa, owoce, orzechy, produkty pełnoziarniste oraz ryby.

Przy diecie MIND warto jeść takie produkty, jak:

  1. Zielone, liściaste warzywa (sześć lub więcej porcji tygodniowo), takie jak: jarmuż, szpinak, gotowane warzywa i sałatki.
  2. Wszystkie inne warzywa (przynajmniej raz dziennie), takie jak: warzywa nieskrobiowe, ponieważ zawierają dużo składników odżywczych przy małej ilości kalorii.
  3. Jagody (co najmniej dwa razy w tygodniu), takie jak: truskawki, jagody, maliny i jeżyny ze względu na ich silne właściwości przeciwutleniające.
  4. Orzechy (pięć lub więcej porcji orzechów). Twórcy diety MIND nie precyzują, jakie orzechy należy spożywać, więc warto spożywać różne rodzaje orzechów, dla uzyskania jak największych walorów odżywczych.
  5. Oliwa z oliwek: warto używać jej do sałatek i gotowania.
  6. Produkty pełnoziarniste (co najmniej trzy porcje dziennie) takie jak płatki owsiane, komosa ryżowa, brązowy ryż, makaron pełnoziarnisty i 100% chleb pełnoziarnisty.
  7. Ryby (przynajmniej raz w tygodniu) takie jak łosoś, sardynki, pstrąg, tuńczyk i makrela ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-3.
  8. Fasola (ok. czterech razy w tygodniu) taka jak: ciemna i jasna fasola, soczewica i soja.
  9. Drób (warto jeść kurczaka lub indyka przynajmniej dwa razy w tygodniu). Warto zaznaczyć, że smażony kurczak nie jest zalecany w diecie MIND.
  10. Wino (nie więcej niż jeden kieliszek dziennie). Zarówno czerwone, jak i białe wino może przynieść korzyści naszemu mózgowi. Jednak to czerwone wino jest zdrowsze z uwagi na obecność resweratrolu, który może pomóc w zapobieżeniu chorobie Alzheimera.

5 produktów spożywczych, których należy unikać w diecie MIND:

Dieta MIND zachęca do ograniczenia spożycia masła i margaryny, sera, czerwonego mięsa, potraw smażonych, ciastek i słodyczy, ponieważ zawierają one duże ilości tłuszczów nasyconych i tłuszczów trans.

Źródło: radio ZET, healthline.com

Urszula Dudziak wygląda świetnie. Gwiazda pokonała ciężką chorobę będąc na specjalnej diecie
ONS
Gwiazdy
77-letnia Urszula Dudziak wygląda świetnie. Gwiazda pokonała ciężką chorobę będąc na specjalnej diecie
Wygrała walkę z chorobą, a dziś wygląda i czuje się świetnie! Poznajcie niesamowitą historię znanej wokalistki Urszuli Dudziak.

Utalentowana wokalistka może śmiało sobie mówić, że darowano jej życie. Gdy kilka lat temu usłyszała diagnozę – rak piersi – nie załamała się, a zaczęła szybko działać. Poznajcie tę niesamowitą historię! Urszula Dudziak pokonała raka piersi Kilka lat temu gwiazda usłyszała od lekarza tragiczną wiadomość – choruje na raka piersi. Urszula nie była jednak pewna, czy zaczynać chemioterapię. Z pomocą swojej córki dużo czytała o chorobie i sposobach jej leczenia. Jednak przed podjęciem decyzji o chemioterapii poprosiła lekarza, by szczerze jej powiedział, co by zrobił, gdyby na jej miejscu była jego żona albo córka. Gdy odpowiedział, że natychmiast wykonałby mastektomię, wokalistka nie czekała dłużej i poddała się amputacji piersi. Jak mówi, trudno jest jej stwierdzić, czy wyleczenie zawdzięcza tylko operacji, czy może przyczyniła się do tego specjalna dieta, którą wówczas stosowała. Urszula Dudziak przeszła na dietę makrobiotyczną Po poznaniu diagnozy, Urszula za namową córki udała się do znajdującego się w USA instytutu makrobiotycznego, gdzie specjaliści zajmują się alternatywnym leczeniem nowotworów. Tam piosenkarka uczyła się o nowym stylu życia i sposobie odżywiania, który miałby ją uzdrowić.         View this post on Instagram                       Post udostępniony przez Urszula Dudziak (@urszuladudziak.official) Na czym polega dieta makrobiotyczna? Dieta makrobiotyczna w założeniu ma zapobiegać wszelkim chorobom i utrzymać nas długo w pełnym zdrowiu. Opiera się na zasadach starożytnej chińskiej medycyny, która...

Adele
ons.pl
Newsy
Ile obecnie waży Adele? Dzięki tej diecie gwiazda schudła aż 50 kilogramów
Adele podbiła serca fanów muzyki pop już ładnych kilka lat temu. Ostatnio zmieniła się nie do poznania. Teraz to sama skóra i kości!

Kiedy ta niepozorna Angielka zaśpiewała całemu świata „Rolling in the Deep” czy „Someone Like You”, od razu zdobyła światową sławę do końca życia. Silny głos, ciekawa barwa, a do tego wizerunek nie do końca odpowiadający naszym wyobrażeniom o gwieździe muzyki pop. Przysadzista sylwetka, wygląd zwykłej dziewczyny z brytyjskich przedmieść. Tym Adele także ujęła międzynarodową publiczność. Popularność artystka ugruntowała kilkoma wydanymi albumami. Do grona jej największych hitów dołączył przebój napisany na potrzeby kolejnej części przygód Bonda – „Skyfall”. Po 2016 roku muzyczna kariera artystki nieco zwolniła. Angielka zapowiada jednak wydanie kolejnego krążka. Powrót piosenkarki na gwiezdny firmament przyćmiła inna sprawa. Adele wprost zszokowała swoich fanów odmienionym wyglądem. Puszysta sylwetka, krągłe kształty i problemy z wagą - to już tylko wspomnienie. Brytyjka schudła aż 50 kg! Dieta-cud Adele Jak do tego doszło? Adele postanowiła wykorzystać nietypową dietę odchudzająca SIRT. Opiera się ona na wyzwalaniu w organizmie sirtuin, czyli enzymów nazywanych enzymami długowieczności. Ta kuracja odchudzająca opiera się na spożywaniu określonej listy produktów uznawanych za wyzwalacze sirtuin, czyli białek mających zdolność wyciszania genów starzenia. Badania wykazały, że sirtuiny pozwalają na zwalczenie stresu związanego z ograniczeniem kalorii, pomagają poprawić wydajność pozyskiwania energii i odpowiadają za pobudzenie w czasie diety. Krótko mówiąc, spożywanie sirtuin ma być wsparciem dla organizmu w okresie drastycznego ograniczenia kalorii, które to zwykle kończy się dla odchudzających sporymi trudnościami. Adele musiała znacznie zredukować swoje menu. W początkowym okresie ograniczyła dzienne...

zdrowe jedzenie
AdobeStock
Zdrowie
Superfoods, które powinna jeść każda kobieta! Pierwsze efekty widoczne są już po kilku dniach!
Marzysz o szczupłej sylwetce i dbasz o swoje zdrowie? Przeczytaj ten artykuł, w którym opisujemy superfoods, czyli produkty pełne witamin!

Dobre zdrowie, promienna cera i smukła sylwetka – przynajmniej jednej z tych rzeczy chce każda kobieta. Czy wiecie, że znajdziecie to wszystko w… jedzeniu? Mamy dla was listę produktów, które pełne są witamin i składników odżywczych, dzięki którym na dłużej zachowacie młodość i wzmocnicie odporność! Orzechy włoskie Nie tylko świetnie smakują i nadają się rewelacyjnie jako składnik do ciast, ale też są bardzo zdrowe! Orzechy włoskie bogate są w kwasy omega 3, które obniżają poziom cholesterolu we krwi. Są pełne antyoksydantów, które oczyszczają organizm z toksyn i hamują procesy starzeniowe. Jagody Jagody są doskonałe dla twojego zdrowia! I nie mówimy tu tylko o granatowych jagódkach, które rosną w lesie, a o wszystkich drobnych owocach rosnących na krzewach. Maliny, jeżyny i borówki amerykańskie są prawdziwą bombą witaminową. Poleca się je osobom cierpiącym na choroby autoimmunologiczne, ponieważ wzmacniają organizm i łagodzą objawy choroby. Do tego udowodniono, że spożywanie dużych ilości borówek poprawia wzrok! Brokuły Dużo ludzi nie przepada za brokułami, a już szczególnie nie cierpią ich dzieci. Brokuły mają charakterystyczny smak i zapach, ale warto się do niego przekonać. Te warzywa są bogatym źródłem żelaza – warto je jeść, gdy cierpimy na anemię. Ponadto regulują poziom cukru we krwi i tak jak orzechy włoskie obniżają cholesterol. Ryby Ryby trzeba jeść koniecznie, i to nie byle jakie! Najlepsze dla naszego zdrowia są ryby tłuste, takie jak makrela i łosoś. Zawierają ogromne ilości zdrowych tłuszczów i kwasów omega 3, a także witaminę D. Uzupełnianie poziomu witaminy D jest bardzo ważne szczególnie w naszym kraju – większość Polaków jesienią i zimą cierpi na jej niedobór....

czipsy
Pixabay
Zdrowie
8 najbardziej szkodliwych nawyków żywieniowych kobiet! Numer trzy może poważnie odbić się na twoim zdrowiu!
Zbyt agresywny detoks, unikanie wszelkich rodzajów tłuszczów i węglowodanów, pomijanie posiłków w ciągu dnia czy zbyt obsesyjne liczenie kalorii – to tylko niektóre z najczęstszych błędów żywieniowych popełnianych przez kobiety. Przyjrzyjmy się najważniejszym z nich z bliska.

Najbardziej szkodliwe błędy żywieniowe kobiet Amerykańscy dietetycy wymienili kilka najbardziej szkodliwych nawyków żywieniowych kobiet. 1. Jedzenie na stojąco Dietetyczka Lauren Harris-Pincus twierdzi, że kobiety, a zwłaszcza matki małych dzieci, bardzo często jedzą na stojąco. Jej zdaniem jest to bardzo szkodliwe, gdyż aby mózg mógł w pełni zrozumieć proces przyjmowania pokarmu, człowiek powinien usiąść i dokładnie przeżuwać pokarm kęs za kęsem. 2. Spożywanie niezdrowych przekąsek Harris-Pincus radzi również, aby zaprzestać spożywania niezdrowych przekąsek, takich jak czipsy i czekolada, ponieważ są one bogate w puste kalorie i tłuszcze trans. Zaleca też spożywanie zdrowych produktów, takich jak warzywa, owoce, orzechy, tłuste ryby i grecki jogurt. 3. Całkowita eliminacja całych grup żywności Każda grupa żywności jest istotna dla naszego zdrowia. Wszystkie z nich zawierają bowiem składniki odżywcze, których potrzebuje nasz organizm. Przykładowo mięso, drób i ryby zawierają białko, żelazo i cynk, a owoce i warzywa zawierają składniki odżywcze, błonnik oraz witaminy A i C. Z kolei nabiał jest niezbędny do uzyskania wapnia. Całkowite wyeliminowanie określonej grupy pokarmów prowadzi do tego, że organizm nie otrzymuje niektórych niezbędnych składników odżywczych. Nic dziwnego, że jakakolwiek dieta, która eliminuje całą grupę pokarmów, nie jest najzdrowszą opcją i może poważnie odbić się na naszym zdrowiu. 4. Pomijanie posiłków Pomijanie posiłków często prowadzi do późniejszego przejadania się. Powiedzmy, że pomijasz śniadanie, a potem jesz tylko mały obiad. Do kolacji prawdopodobnie będziesz bardzo głodna, co spowoduje, że będziesz bardziej skłonna do dokonywania niezdrowych wyborów żywieniowych, takich jak jedzenie...