bakalie
Adobe Stock
Newsy

Jedzcie te pestki codziennie, a obniżycie błyskawicznie cholesterol i zapomnicie o wałeczkach na brzuchu

Według ekspertów, pestki dyni należą do grupy najzdrowszych nasion na świecie. Nic dziwnego, ponieważ mają niesamowicie dużo składników odżywczych i są niezwykle zdrowe. Specjaliści zalecają spożywanie pestek tak często, jak to możliwe.
Weronika Kępa
styczeń 20, 2021

Mimo że sezon na dynie już dawno się skończył, w dużych marketach spożywczych wciąż dostaniecie ich pestki. Możecie je kupić zarówno w łupinkach, jak i wyłuskane, surowe lub lekko uprażone - do wyboru do koloru. Ich cena nie przekracza 20 złotych za kilogram. Dlaczego warto po nie sięgnąć? Zaraz wszystko stanie się jasne.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Lista wartości odżywczych pestek z dyni nie ma końca

Okazuje się, że pestki z dyni zawierają mnóstwo cennych dla ludzkiego organizmu wartości odżywczych. W ich składzie znajdziecie między innymi dużo białka, węglowodanów, błonnika oraz witamin – A, C, E i K.

W nasionach nie brakuje także wapnia, magnezu, fosforu, potasu, sodu, cynku oraz cennego kwasu foliowego. Wymienione substancje w połączeniu tworzą niesamowicie zdrową mieszankę, która powinna stanowić nieodłączny element jadłospisu każdego, dbającego o zdrowie człowieka.

Nasiona dyni pozytywnie wpływają na zdrowie

Spożywanie pestek dyni jest szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym. Eksperci twierdzą, że produkt ma niesamowicie pozytywny wpływ na odporność  - jedzony regularnie nie tylko zmniejsza skłonność do infekcji, ale również sprawia, że przeziębienia szybciej ustępują. Na tym jednak nie koniec.

Te cudowne nasiona mogą poprawić kondycję waszej skóry, włosów i paznokci. Dzięki nim niemal dwukrotnie zmniejsza się ryzyko zachorowania na raka płuc, nawet w przypadku nałogowych palaczy. Bowiem, badania wykazały, że osoby, które regularnie spożywają pestki dyni, o wiele rzadziej zmagają się z problemami zdrowotnymi, niż ci. którzy ich nie jedzą.

Obniżają cholesterol i wspomagają odchudzanie

Okazuje się również, że pestki dyni zawierają mnóstwo oleju bogatego między innymi w fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe. Wymienione substancje są niesamowicie cenne, gdyż obniżają poziom złego cholesterolu, a co za tym idzie, zapobiegają miażdżycy i innym chorobom sercowo-naczyniowym.

Choć pestki dyni są stosunkowo kaloryczne (każde 100 gramów produktu to 559 kcal i blisko 50 g tłuszczu) spożywane z umiarem mogą pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Dzieje się tak, ponieważ nasiona nie powodują nagłego podwyższenia poziomu glukozy we krwi, dzięki czemu sprawiają, że długo nie sięgacie po żadne inne przekąski. 

Komentarze
Dynia, pestki dyni
Nick Collins/unsplash.com
Przepisy Nieoczekiwane sposoby na wykorzystanie pestek dyni. Niebywałe, co można z nich zrobić! 
Sezon na dynie w pełni. Gęste zupy, pieczone w kawałkach a’la frytki, a nawet ciasta i tarty. Kulinarnych zastosowań dyni jest bez liku. Dynia dynią, ale co z jej pestkami? Okazuje się, że te poczciwe nasionka mają wspaniałe właściwości i mogą być wykorzystane na różne sposoby. Zapomnijcie o wyrzucaniu świeżych dyniowych pestek!
Hubert Rój
listopad 03, 2020

Z pewnością za każdym razem, gdy wchodzicie do sklepu, wasz wzrok przyciągają rzucające się w oczy dynie. Sezon na te warzywa wciąż trwa, a w marketach możecie upolować piękne okazy w dowolnych rozmiarach. Pora roku sprawia również, że cena na dynie jest obecnie najbardziej korzystna. Nie ma więc żadnych przeciwskazań, by nie zakupić sobie choćby jednej "główki" i trochę poeksperymentować. A pola do eksperymentów, prób i testów z pewnością nie zabraknie. Jak już wspomnieliśmy, sposobów na dynię jest cała masa - wystarczy tylko wybrać jeden z nich... a potem zabrać się za przerobienie na coś smacznego jej pestek! Te małe niepozorne nasionka kryją w sobie wiele cennych wartości odżywczych. Ponadto, dobrze przygotowane smakują wyśmienicie. Poniżej prezentujemy dwie możliwości na wykorzystanie pestek dyni. Spróbujcie, a nie pożałujecie! Pierwszym i najbardziej popularnym sposobem na dyniowe pestki jest zwykłe podpieczenie i wysuszenie ich w piekarniku. Tak przygotowane nasiona posłużą nam jako smaczna przekąska. Jak ją przygotować?  Pieczone pestki dyni Przygotowanie: Dokładnie oczyszczamy pestki z włókien.  Równomiernie wysypujemy pestki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Opcjonalnie pestki można delikatnie polać olejem.  Pestki pieczemy 20 min w 150 stopniach Celsjusza. W połowie pieczenia należy przemieszać pestki, tak by upiekły się równomiernie.  Po upieczeniu solimy pestki do smaku i składujemy w zamkniętym opakowaniu, by zachowały swoją chrupkość na dłużej.  Przed spożyciem pestki należy obrać ze skorupki.   Pesto z pestek dyni Innym daniem, w którym możemy wykorzystać pestki z dyni, jest...

Przeczytaj
Marynowany śledź
Adobe Stock
Zdrowie Dlaczego warto jeść więcej marynowanego śledzia? Powody mogą cię zaskoczyć!
Śledzie najczęściej pojawiają się w naszych domach przy okazji świąt. Można więc powiedzieć, że jadamy je okazyjnie i dosyć sporadycznie. Mało osób przyrządza je spontanicznie na przekąskę. To duży błąd.
Weronika Kępa
listopad 10, 2020

Nie od dziś wiadomo, że ryby mają wiele cennych wartości odżywczych. Powinny więc stanowić jeden z podstawowych elementów naszej diety. Na szczególną uwagę zasługują między innymi przez wielu niedoceniane marynowane śledzie. Bez względu na to czy przygotujesz je w oleju, occie czy śmietanie, będą tak samo zdrowe. Lokalny produkt Śledzie powszechnie występują w Oceanie Atlantyckim, Morzu Północnym, ale również Morzu Bałtyckim! To nasza lokalna ryba, którą bez problemu dostaniesz w wielu sklepach, targach i stoiskach. Ich cena nie jest wygórowana. To tani przysmak, który może cieszyć twoje podniebienie nawet przez cały rok. Cenne wartości odżywcze Śledź marynowany to przede wszystkim źródło zdrowego tłuszczu, kwasu omega-3 i żelaza, ale również wielu witamin: A, B, D i E. Jego regularnie spożywanie pozytywnie wpływa na skórę i wzrok, a także kości, które stają się mocniejsze. Wspomniany kwas omega-3 pozytywnie wpływa na nasz metabolizm, a co za tym idzie na spalanie tłuszczu. Zmniejsza on również ryzyko zachorowania na nowotwór. Zawarte w śledziach wartości odżywcze rozwiązują też problemy z niedokrwistością, zmniejszają senność i pozytywnie wpływają na nasz nastrój. Ryby te zawierają także niewielką ilość rtęci co oznacza, że z powodzeniem mogą je jeść kobiety w ciąży. Źródło: mashed.com, zywienie.abczdrowie.pl

Przeczytaj
pestka z awokado
Adobe Stock
Newsy Wyrzucacie pestkę z awokado? Błąd. To niesamowite, co można z niej zrobić
Okazuje się, że pestki z awokado są nawet zdrowsze niż sam owoc. Bowiem posiadają aż 70 proc. więcej antyoksydantów, które między innymi zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwór. Jeśli wyrzucacie ją do kosza, popełniacie ogromny błąd. Zróbcie z niej przyprawę!
Weronika Kępa
grudzień 30, 2020

Niesamowite właściwości awokado W ciągu ostatnich kilku lat właściwości awokado doceniły szczególnie kobiety. Nie jest przecież tajemnicą, że owoc ten zawiera mnóstwo potasu, który między innymi reguluje ciśnienie krwi, zapewnia prawidłową pracę serca, a także korzystnie oddziałuje na układ nerwowy. Jedzenie awokado pozytywnie wpływa również na funkcjonowanie narządu wzroku, a także zapobiega wadom rozwoju płodu i działa przeciwnowotworowo. Okazuje się jednak, że w pestce z awokado można znaleźć o wiele więcej cennych wartości odżywczych. Pestka z awokado to źródło cennych wartości odżywczych Pestka, która zazwyczaj ląduje w koszu, przede wszystkim posiada aż 70 proc. więcej antyoksydantów. Te przeciwdziałają powstawaniu wolnych rodników, a także uczestniczą w ich unieszkodliwianiu. Pestki posiadają również wiele błonnika, który między innymi hamuje apetyt. Spożywanie tego produktu ma niemały wpływ na bardzo dobrą kondycję włosów, paznokci i cery.  Z racji, że pestka z awokado jest bardzo twarda, nie nadaje się do bezpośredniego spożycia. Na szczęście da się z niej zrobić smakowitą i przede wszystkim zdrową przyprawę. Przepis na przyprawę z pestki awokado Przygotowanie Przekrójcie awokado i oddzielcie od niego pestkę, a następnie umyjcie ją pod bieżącą wodą i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego. Tak przygotowaną pestkę odstawcie na ok. 3 dni w suche miejsce.  Po upływie kilku dób obierzcie pestkę ze skorupki, zetrzyjcie ją na tarce o małych oczkach i przesypcie do słoiczka. Możecie również użyć do tego młynka do kawy.  Gotowe! Nie zdziwcie się, jeśli pestka podczas ścierania zmieni kolor na czerwony, to normalne. Tak przygotowaną przyprawę możecie śmiało dodawać do sałatek, kanapek,...

Przeczytaj
Ewa Kasprzyk schudła
ons
Gwiazdy Ewa Kasprzyk zdradziła, jak udało jej się schudnąć. Nie uwierzysz, co włączyła do swojej diety!
Znana aktorka teatralna, telewizyjna i filmowa, Ewa Kasprzyk, już nieraz przechodziła na rozmaite diety. Ostatnia, którą przyszło jej testować, przyniosła oszałamiające efekty. W zaledwie trzy dni gwiazda schudła kilka kilogramów!
Weronika Kępa
listopad 18, 2020

Ewa Kasprzyk zawsze prowadziła intensywny tryb życia. Jednak samo bieganie z planu na plan nigdy nie zapewniło jej idealnie szczupłej sylwetki. Kobieta już nieraz przechodziła na rozmaite diety. Zdarzało się, że po ich zastosowaniu pojawiał się efekt jo-jo. Raz chudła 5 kilogramów, za chwilę tyła kolejne 6 i tak bez końca.  Tym razem gwiazda postanowiła przejść na trzydniową dietę kefirową! Na pomysł nie wpadła jednak samodzielnie. Sposób zarekomendował jej trener personalny, który dzięki nabiałowi sam zgubił aż 6 kilogramów w ciągu 72 godzin!  Dieta kefirowa Dieta nie należy do skomplikowanych. Wystarczy na okres od 3 do 5 dni odstawić wszystkie pokarmy i spożywać tylko i wyłącznie kefiry. W ciągu doby powinno się ich wypijać ok. 10. Sposób ten, mimo że oczyszcza ciało i umysł, jest również bardzo wyczerpujący dla organizmu. Jednak, czego się nie robi dla wspaniałej sylwetki! Jeśli jednak boisz się aż tak restrykcyjnych metod odchudzania istnieje również drugi, choć mniej skuteczny, sposób na dietę kefirową. Zakłada on włączenie kefiru do każdego spożywanego w ciągu dnia posiłku. Oczywiście zakładając, że serwowane dania będą stosunkowo niskokaloryczne i właściwie zbilansowane. Kefir wspomaga chudnięcie Okazuje się, że zawarte w kefirze wartości odżywcze mają niesamowite właściwości odchudzające. Regularne spożywanie tego nabiału między innymi poprawia metabolizm, wspomaga pracę jelit oraz hamuje rozwój ich niekorzystnej flory bakteryjnej. Nie bez znaczenia jest również niska zawartość tłuszczu w produkcie oraz brak dodanego cukru . Niewielu również wie, że kefiry można serwować również osobom cierpiącym na nietolerancję laktozy. Nawet jeśli twoim celem nie jest schudnięcie, włączenie do codziennej diety kefiru z pewnością...

Przeczytaj