Czy zastanawialiście się kiedyś, skąd właściwie biorą się siwe włosy? Siwienie włosów jest naturalnym etapem starzenia. Można go jednak opóźnić stosując odpowiednią dietę.

Przyczyny siwienia włosów

Poza czynnikami naturalnymi, istnieje również kilka innych przyczyn, które mogą prowadzić do siwienia naszych włosów.

  • gdy w naszej diecie brakuje witaminy B6, B12, biotyny, witaminy D lub witaminy E, możemy doświadczyć przedwczesnego siwienia włosów
  • może ono również mieć podłoże genetyczne
  • może być wynikiem stresu oksydacyjnego w organizmie
  • siwe włosy są również powszechne w przypadku łysienia plackowatego - autoimmunologicznej choroby skóry, która powoduje wypadanie włosów na skórze głowy, twarzy i innych częściach ciała. Kiedy włosy odrastają, mają tendencję do siwienia
  • wypełnione chemikaliami farby i produkty do włosów, a nawet szampony, mogą przyczyniać się do przedwczesnego siwienia włosów, ponieważ zawierają składniki obniżające poziom melaniny

Co jeść, żeby opóźnić siwienie?

Jeśli przyczyną siwienia włosów jest genetyka, choroba lub starzenie się, nic nie jest w stanie zatrzymać ani odwrócić tego procesu. Jeśli jednak przyczyną są niedobory żywieniowe, możecie zatrzymać naturalną pigmentację koloru na dłużej, włączając do swojej diety tych pięciu produktów. 

  • Owoce cytrusowe, takie jak mandarynka, mogą zapewnić włosom potężny zastrzyk witaminy C potrzebnej do produkcji kolagenu, który jest niezbędny dla włosów. Są one również dobrym źródłem kwasu foliowego, który także sprzyja utrzymaniu zdrowych i silnych włosów. 
  • Żywność fermentowana, czyli kiszonki. Obecne w kiszonkach probiotyki mają zbawienny wpływ na nasz układ pokarmowy i świetnie podnoszą odporność, ale to nie wszystko. Sfermentowane pokarmy, takie jak ogórki kiszone lub kapusta kiszona, dostarczają naszemu organizmowi cenne probiotyki wspierające zdrowie jelit. Jak to się ma do włosów? Zdrowie naszych jelit przekłada się na stan zdrowia naszych włosów, ponieważ bakterie jelitowe produkują witaminę B, biotynę. Niedobory tego składnika przyczyniają się do zmiany w kolorze i sile włosów. 
  • Łosoś. Ryby morskie są najlepszym źródłem chudego białka. Zawierają też dużo witamin i minerałów, takich jak żelazo, niacyna, cynk, witamina B2, witamina B12 oraz niezwykle cenną dla naszego zdrowia witaminę D. Łosoś to smaczna i  bardzo zdrowa ryba, która zawiera duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3, które zapewniają prawidłowy wzrost włosów, a także zmniejszają ich wypadanie i przedwczesne siwienie.
  • Jajka. Chcecie mieć piękne i zdrowe włosy? Jedzcie jajka. Jajka dostarczają organizmowi witaminę B12. Jedno z badań wykazało, że osoby, które zmagały się z przedwczesnym siwieniem, częściej miały niski poziom witaminy B12.
  • Gorzka czekolada. Ciemna czekolada o dużej zawartości kakao, jest dobrym źródłem żelaza i miedzi. Te dwa składniki odżywcze znane są z tego, że zapobiegają siwieniu i starzeniu się włosów. 

Źródło: healthdigest.com, cookinglight.com

Zobacz także: