Jedzcie tych 5 produktów, aby nie siwieć. Pysznie smakują i opóźniają starzenie włosów
Adobe Stock
Newsy

Jedzcie tych 5 produktów, aby nie siwieć. Pysznie smakują i opóźniają starzenie włosów

Co jeść, żeby opóźnić powstawanie siwizny? Włączcie do swojej diety te smaczne i zdrowe produkty. Zyska na tym nie tylko wasze zdrowie, ale również wasze włosy.

Czy zastanawialiście się kiedyś, skąd właściwie biorą się siwe włosy? Siwienie włosów jest naturalnym etapem starzenia. Można go jednak opóźnić stosując odpowiednią dietę.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przyczyny siwienia włosów

Poza czynnikami naturalnymi, istnieje również kilka innych przyczyn, które mogą prowadzić do siwienia naszych włosów.

  • gdy w naszej diecie brakuje witaminy B6, B12, biotyny, witaminy D lub witaminy E, możemy doświadczyć przedwczesnego siwienia włosów
  • może ono również mieć podłoże genetyczne
  • może być wynikiem stresu oksydacyjnego w organizmie
  • siwe włosy są również powszechne w przypadku łysienia plackowatego - autoimmunologicznej choroby skóry, która powoduje wypadanie włosów na skórze głowy, twarzy i innych częściach ciała. Kiedy włosy odrastają, mają tendencję do siwienia
  • wypełnione chemikaliami farby i produkty do włosów, a nawet szampony, mogą przyczyniać się do przedwczesnego siwienia włosów, ponieważ zawierają składniki obniżające poziom melaniny
Zobacz także
Czy witamina B spowalnia siwienie włosów? Dermatolog nie ma wątpliwości

Czy witamina B spowalnia siwienie włosów? Dermatolog nie ma wątpliwości

Jak banany mogą pomóc na włosy? Te maskę z 2 kuchennych składników stosujcie na włosy osłabione i przesuszone

Jak banany mogą pomóc na włosy? Tę maskę z 2 kuchennych składników stosujcie na włosy osłabione i przesuszone

Co jeść, żeby opóźnić siwienie?

Jeśli przyczyną siwienia włosów jest genetyka, choroba lub starzenie się, nic nie jest w stanie zatrzymać ani odwrócić tego procesu. Jeśli jednak przyczyną są niedobory żywieniowe, możecie zatrzymać naturalną pigmentację koloru na dłużej, włączając do swojej diety tych pięciu produktów. 

  • Owoce cytrusowe, takie jak mandarynka, mogą zapewnić włosom potężny zastrzyk witaminy C potrzebnej do produkcji kolagenu, który jest niezbędny dla włosów. Są one również dobrym źródłem kwasu foliowego, który także sprzyja utrzymaniu zdrowych i silnych włosów. 
  • Żywność fermentowana, czyli kiszonki. Obecne w kiszonkach probiotyki mają zbawienny wpływ na nasz układ pokarmowy i świetnie podnoszą odporność, ale to nie wszystko. Sfermentowane pokarmy, takie jak ogórki kiszone lub kapusta kiszona, dostarczają naszemu organizmowi cenne probiotyki wspierające zdrowie jelit. Jak to się ma do włosów? Zdrowie naszych jelit przekłada się na stan zdrowia naszych włosów, ponieważ bakterie jelitowe produkują witaminę B, biotynę. Niedobory tego składnika przyczyniają się do zmiany w kolorze i sile włosów. 
  • Łosoś. Ryby morskie są najlepszym źródłem chudego białka. Zawierają też dużo witamin i minerałów, takich jak żelazo, niacyna, cynk, witamina B2, witamina B12 oraz niezwykle cenną dla naszego zdrowia witaminę D. Łosoś to smaczna i  bardzo zdrowa ryba, która zawiera duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3, które zapewniają prawidłowy wzrost włosów, a także zmniejszają ich wypadanie i przedwczesne siwienie.
  • Jajka. Chcecie mieć piękne i zdrowe włosy? Jedzcie jajka. Jajka dostarczają organizmowi witaminę B12. Jedno z badań wykazało, że osoby, które zmagały się z przedwczesnym siwieniem, częściej miały niski poziom witaminy B12.
  • Gorzka czekolada. Ciemna czekolada o dużej zawartości kakao, jest dobrym źródłem żelaza i miedzi. Te dwa składniki odżywcze znane są z tego, że zapobiegają siwieniu i starzeniu się włosów. 

Źródło: healthdigest.com, cookinglight.com

Czy witamina B spowalnia siwienie włosów? Dermatolog nie ma wątpliwości
Adobe Stock
Newsy
Czy witamina B spowalnia siwienie włosów? Dermatolog nie ma wątpliwości
Jak dowiedli eksperci, największą rolę w procesie siwienia i starzenia mają geny, a także prawidłowa dieta i higieniczny tryb życia. Jak więc jest z tą witaminą? Czy ma związek z siwieniem?

Witamina B okazuje się nie mieć aż tak ogromnego wpływu na opóźnienie siwienia, jak twierdzą niektórzy internauci. Fałszywe teorie, które obiegły internet, zostały zdementowane przez lekarzy. Chociaż dieta bogata w zdrowe produkty, zwłaszcza te nasycone witaminą B, może nieco opóźnić proces pojawiania się siwych włosów, metoda ta na nic się nie zda, jeśli pijecie alkohol, palicie papierosy, niezdrowo się odżywiacie i prowadzicie stresujący, zbyt szybki tryb życia. W jaki sposób siwieją włosy? „Za siwienie włosów odpowiadają przede wszystkim geny” – twierdzi prof. Lidia Rudnicka, kierowniczka Kliniki Dermatologii CSK MSWiA i prezeska Polskiego Towarzystwa Dermatologicznego. Istotnymi czynnikami, które mogą przyspieszać ten stan rzeczy, są również: nieregularny sen,  nadmierny stres, niezdrowa dieta, częste sięganie po używki takie jak alkohol, papierosy czy kofeina. Prof. Rudnicka podkreśla jednak, że u każdej osoby tempo siwienia będzie indywidualne. Siwienie a dieta Badania faktycznie potwierdzają teorię, że dieta, która jest szczególnie uboga w witaminę B, może doprowadzić do przyspieszonego wypadania oraz siwienia pasm włosów. Warto więc upewnić się, że to, co spożywacie, bogate jest w biotynę (witaminę H), witaminy B3 i B5, a także selen, miedź, cynk czy żelazo. W wielu suplementach diety, które mają działać na skórę, włosy i paznokcie zawarte są duże ilości witaminy A, E czy D. Warto jednak pamiętać, aby nigdy nie stosować żadnych suplementów bez konsultacji z lekarzem. Nieodpowiednio dobrane suplementy mogą wyrządzić szkodę organizmowi, bądź po prostu nie zadziałać. W czym jest najwięcej witaminy B? Produkty bogate w witaminę B to m.in.: Kurczak Jaja Banany Pomarańcze Brokuły...

Woda po gotowaniu ziemniaków
Flickr/radomirvesely
Zdrowie
Nigdy nie wylewaj wody po ziemniakach. Może pomóc w walce z przeziębieniem
Woda po ziemniakach jest cenniejsza niż mogłoby się wydawać. Podczas gotowania ziemniaków składniki w nich zawarte częściowo przechodzą do wody. Co więcej, mogą się wam przydać!

Jakkolwiek absurdalnie brzmi pomysł na zostawianie wody po ziemniakach, warto żebyście wiedzieli co za tym stoi. Pozostałość gotowania ma kilka cennych zastosowań. Dlaczego woda po ziemniakach jest tak cenna? Zadziwiające właściwości Do czego można wykorzystać wodę po ugotowaniu ziemniaków? Odpowiedzi na to pytanie jest co najmniej kilka. Witaminy, minerały czy skrobia, częściowo przechodzą po ugotowaniu do wody. Dzięki temu w garnku znajdziemy m.in. witaminę A, E, K, potas, fosfor, żelazo, wapń, magnez oraz skrobię. Takie połączenie w znaczący sposób wzbogaca wodę, nadając jej nowych właściwości. Skład ziemniaków, który przenika do płynu podczas gotowania pozwala na jego powtórne wykorzystanie. Witamina A i E jest szalenie przydatna w kosmetyce. Ma nawilżający wpływ na nasze włosy. Woda może posłużyć jako ich płukanka! O witaminach słów kilka Potrzeby witamin w organizmie człowieka nie trzeba nikomu tłumaczyć. Prześledźmy te, które znajdziemy w wodzie po ugotowanych ziemniakach. Działanie niektórych z nich, może wprawić was w osłupienie! Witamina B₁ (tiamina) - przeciwdziała uporczywemu łojotokowi i przetłuszczaniu się włosów. Witamina B₂ (ryboflawina) - zapobiega wypadaniu włosów. Witamina B₆ (pirydoksyna) - nadaje włosom blasku. Witamina B₃ (niacyna) - jest składnikiem szamponów, czy odżywek do włosów. Beta-karoten  – przyspiesza cykl odnowy komórek, pobudza do wzrostu mieszki włosowe. Na wypadanie włosów Płukanka z wody po ziemniakach może z pewnością zastąpić niejeden kosmetyczny specyfik. Włosy wystarczy polać przestudzoną wodą. Płukanka spowoduje, że włosy będą błyszczące i nawilżone. Pielęgnacja skóry ...

Szybko się męczycie i dzwoni wam w uszach? To znak, że brakuje wam witamin. Znajdziecie je w tych produktach
AdobeStock
Newsy
Szybko się męczycie i dzwoni wam w uszach? To znak, że brakuje wam witamin. Znajdziecie je w tych produktach
Niedobory tej witaminy grożą nieprzyjemnymi konsekwencjami. Zacznijcie jeść odpowiednie produkty, by uzupełnić poziom witamin w organizmie.

Problemy ze wzrokiem, szybkie męczenie się, a także charakterystyczne uczucie dzwonienia w uszach – to mogą być objawy niedoboru witaminy A. Jeżeli zaobserwowaliście je u siebie, warto włączyć do swojej diety produkty zawierające tę witaminę. Objawy niedoboru witaminy A Gdy organizmowi zaczyna czegoś brakować, szybko daje o tym znać. Różne nieprzyjemne objawy są sygnałem ostrzegawczym – oznaczają, że organizm nie funkcjonuje prawidłowo. Dzieje się tak również w przypadku niedoboru witaminy A. Czy obserwujecie u siebie poniższe objawy? Słabszy wzrok i gorsze widzenie wieczorem (tzw. kurza ślepota) Wysychanie rogówki oka Sucha skóra Wypadanie włosów Kruche i łamliwe paznokcie Trądzik Biegunki Próchnica Bezsenność Szybkie męczenie się Dzwonienie w uszach Obniżenie odporności Zaburzenie miesiączkowania Choć najczęściej problemem jest niedobór witaminy A, to można ją także przedawkować. Typowe objawy hiperwitaminozy to w tym przypadku bóle brzucha, nudności i zabarwienie skóry na kolor pomarańczowy. Ostatni objaw pojawia się u osób, które piją zbyt dużo soku marchewkowego. Przedawkowanie witaminy A może być bardzo groźne dla kobiet w ciąży, ponieważ istnieje ryzyko wystąpienia wad wrodzonych u płodu. W jakich produktach znajduje się witamina A? Wysokie dawki witaminy A znajdują się przede wszystkim w produktach mlecznych, takich jak choćby mleko i masło . Zwłaszcza masło jest polecane osobom, które skarżą się na osłabiony wzrok – właśnie ze względu na zawartą w nim witaminę A. Znajduje się ona również w podrobach zwierzęcych, tłustych rybach , jajkach, jarmużu, szpinaku i w batatach (słodkich ziemniakach). Najwięcej karetoneidów, które są potrzebne organizmowi, zawierają...

Doskonały do deserów i ciasta. Jak zrobić agrest w słoiku na zimę?
AdobeStock
Newsy
Doskonały do deserów i ciasta. Jak zrobić agrest w słoiku na zimę?
Kupiliście agrest, ale nie przekonuje was jego cierpki i kwaskowaty smak? Zamknijcie go w słoiku w formie dżemu lub w całości z dodatkiem cukru. Zimą przyda wam się jako dodatek do przepysznych ciast.

Sezon na agrest rozpoczyna się na przełomie maja i czerwca i trwa zaledwie kilka tygodni. Jeśli kupiliście agrest i nie wiecie, jak go przygotować, zamknijcie go w słoiku, a zimą będziecie mogli wykorzystać go do deserów i ciast . Jak zrobić agrest w słoiku na zimę? Agrest jest bardzo zdrowy, ale nie wszyscy lubią jego cierpki i kwaskowaty smak. Jeśli macie do dyspozycji większą ilość agrestu, zróbcie z niego dżem , nalewkę lub zamknijcie go w słoiku w zalewie z cukru. Taki agrest świetnie będzie się nadawał do różnych deserów i ciast. Jak go przygotować? Składniki: 2 kg agrestu cukier wrząca woda Przygotowanie: Agrest myjemy i osuszamy. Pozbawiamy owoce szypułek a następnie przekładamy je do słoików. Agrest wkładamy tak, aby później w słoiku zmieścił się cukier. Do każdego słoika wsypujemy po 4 łyżki cukru. Wlewamy wrzącą wodę tak, aby przykryła owoce, ale żeby pozostało trochę wolnego miejsca. Słoiki zakręcamy i poddajemy 10-minutowej pasteryzacji. Dlaczego warto jeść agrest? Agrest skrywa w sobie wiele witamin i minerałów. Jest też niskokaloryczny, nie zawiera tłuszczu i cholesterolu oraz jest dobrym źródłem wielu niezbędnych składników odżywczych. Znajdziemy w nim witaminę C, witaminę A, mangan i błonnik pokarmowy. Jedna filiżanka świeżego, surowego agrestu zawiera 42 miligramy witaminy C. Ta ilość dostarcza 55 procent zalecanego dziennego spożycia witaminy C dla dorosłej kobiety i 46 procent dla mężczyzny. Witamina C jest przeciwutleniaczem, który może zapobiegać uszkodzeniu DNA i tkanek komórkowych przez wolne rodniki. Bierze także udział w syntezie kolagenu oraz sprzyja utrzymaniu mocnych zębów i kości. Dieta zawierająca dużo witaminy C może obniżyć ryzyko...