Jedzcie tych 5 produktów, aby nie siwieć. Pysznie smakują i opóźniają starzenie włosów
Adobe Stock
Newsy

Jedzcie tych 5 produktów, aby nie siwieć. Pysznie smakują i opóźniają starzenie włosów

Co jeść, żeby opóźnić powstawanie siwizny? Włączcie do swojej diety te smaczne i zdrowe produkty. Zyska na tym nie tylko wasze zdrowie, ale również wasze włosy.

Czy zastanawialiście się kiedyś, skąd właściwie biorą się siwe włosy? Siwienie włosów jest naturalnym etapem starzenia. Można go jednak opóźnić stosując odpowiednią dietę.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przyczyny siwienia włosów

Poza czynnikami naturalnymi, istnieje również kilka innych przyczyn, które mogą prowadzić do siwienia naszych włosów.

  • gdy w naszej diecie brakuje witaminy B6, B12, biotyny, witaminy D lub witaminy E, możemy doświadczyć przedwczesnego siwienia włosów
  • może ono również mieć podłoże genetyczne
  • może być wynikiem stresu oksydacyjnego w organizmie
  • siwe włosy są również powszechne w przypadku łysienia plackowatego - autoimmunologicznej choroby skóry, która powoduje wypadanie włosów na skórze głowy, twarzy i innych częściach ciała. Kiedy włosy odrastają, mają tendencję do siwienia
  • wypełnione chemikaliami farby i produkty do włosów, a nawet szampony, mogą przyczyniać się do przedwczesnego siwienia włosów, ponieważ zawierają składniki obniżające poziom melaniny
Zobacz także
Czy witamina B spowalnia siwienie włosów? Dermatolog nie ma wątpliwości

Czy witamina B spowalnia siwienie włosów? Dermatolog nie ma wątpliwości

Jak banany mogą pomóc na włosy? Te maskę z 2 kuchennych składników stosujcie na włosy osłabione i przesuszone

Jak banany mogą pomóc na włosy? Tę maskę z 2 kuchennych składników stosujcie na włosy osłabione i przesuszone

Co jeść, żeby opóźnić siwienie?

Jeśli przyczyną siwienia włosów jest genetyka, choroba lub starzenie się, nic nie jest w stanie zatrzymać ani odwrócić tego procesu. Jeśli jednak przyczyną są niedobory żywieniowe, możecie zatrzymać naturalną pigmentację koloru na dłużej, włączając do swojej diety tych pięciu produktów. 

  • Owoce cytrusowe, takie jak mandarynka, mogą zapewnić włosom potężny zastrzyk witaminy C potrzebnej do produkcji kolagenu, który jest niezbędny dla włosów. Są one również dobrym źródłem kwasu foliowego, który także sprzyja utrzymaniu zdrowych i silnych włosów. 
  • Żywność fermentowana, czyli kiszonki. Obecne w kiszonkach probiotyki mają zbawienny wpływ na nasz układ pokarmowy i świetnie podnoszą odporność, ale to nie wszystko. Sfermentowane pokarmy, takie jak ogórki kiszone lub kapusta kiszona, dostarczają naszemu organizmowi cenne probiotyki wspierające zdrowie jelit. Jak to się ma do włosów? Zdrowie naszych jelit przekłada się na stan zdrowia naszych włosów, ponieważ bakterie jelitowe produkują witaminę B, biotynę. Niedobory tego składnika przyczyniają się do zmiany w kolorze i sile włosów. 
  • Łosoś. Ryby morskie są najlepszym źródłem chudego białka. Zawierają też dużo witamin i minerałów, takich jak żelazo, niacyna, cynk, witamina B2, witamina B12 oraz niezwykle cenną dla naszego zdrowia witaminę D. Łosoś to smaczna i  bardzo zdrowa ryba, która zawiera duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3, które zapewniają prawidłowy wzrost włosów, a także zmniejszają ich wypadanie i przedwczesne siwienie.
  • Jajka. Chcecie mieć piękne i zdrowe włosy? Jedzcie jajka. Jajka dostarczają organizmowi witaminę B12. Jedno z badań wykazało, że osoby, które zmagały się z przedwczesnym siwieniem, częściej miały niski poziom witaminy B12.
  • Gorzka czekolada. Ciemna czekolada o dużej zawartości kakao, jest dobrym źródłem żelaza i miedzi. Te dwa składniki odżywcze znane są z tego, że zapobiegają siwieniu i starzeniu się włosów. 

Źródło: healthdigest.com, cookinglight.com

Czy witamina B spowalnia siwienie włosów? Dermatolog nie ma wątpliwości
Adobe Stock
Newsy
Czy witamina B spowalnia siwienie włosów? Dermatolog nie ma wątpliwości
Jak dowiedli eksperci, największą rolę w procesie siwienia i starzenia mają geny, a także prawidłowa dieta i higieniczny tryb życia. Jak więc jest z tą witaminą? Czy ma związek z siwieniem?

Witamina B okazuje się nie mieć aż tak ogromnego wpływu na opóźnienie siwienia, jak twierdzą niektórzy internauci. Fałszywe teorie, które obiegły internet, zostały zdementowane przez lekarzy. Chociaż dieta bogata w zdrowe produkty, zwłaszcza te nasycone witaminą B, może nieco opóźnić proces pojawiania się siwych włosów, metoda ta na nic się nie zda, jeśli pijecie alkohol, palicie papierosy, niezdrowo się odżywiacie i prowadzicie stresujący, zbyt szybki tryb życia. W jaki sposób siwieją włosy? „Za siwienie włosów odpowiadają przede wszystkim geny” – twierdzi prof. Lidia Rudnicka, kierowniczka Kliniki Dermatologii CSK MSWiA i prezeska Polskiego Towarzystwa Dermatologicznego. Istotnymi czynnikami, które mogą przyspieszać ten stan rzeczy, są również: nieregularny sen,  nadmierny stres, niezdrowa dieta, częste sięganie po używki takie jak alkohol, papierosy czy kofeina. Prof. Rudnicka podkreśla jednak, że u każdej osoby tempo siwienia będzie indywidualne. Siwienie a dieta Badania faktycznie potwierdzają teorię, że dieta, która jest szczególnie uboga w witaminę B, może doprowadzić do przyspieszonego wypadania oraz siwienia pasm włosów. Warto więc upewnić się, że to, co spożywacie, bogate jest w biotynę (witaminę H), witaminy B3 i B5, a także selen, miedź, cynk czy żelazo. W wielu suplementach diety, które mają działać na skórę, włosy i paznokcie zawarte są duże ilości witaminy A, E czy D. Warto jednak pamiętać, aby nigdy nie stosować żadnych suplementów bez konsultacji z lekarzem. Nieodpowiednio dobrane suplementy mogą wyrządzić szkodę organizmowi, bądź po prostu nie zadziałać. W czym jest najwięcej witaminy B? Produkty bogate w witaminę B to m.in.: Kurczak Jaja Banany Pomarańcze Brokuły...

Wypadają wam włosy jak nigdy? Ten 1 składnik może temu zaradzić, podpowiadamy co jeść
Adobe Stock
Newsy
Wypadają wam włosy? Być może brakuje wam tej substancji. Sprawdźcie, w jakich jest produktach
Czy wypadaniem włosów należy się martwić i co zrobić żeby zahamować wypadanie i poprawić ich kondycję? Podpowiadamy.

Najłatwiej zauważyć wypadające włosy podczas czesania. Na szczotce czy grzebieniu zawsze zbiera się jakaś ilość włosów. Jeśli jest ich więcej niż zwykle warto, zastanowić się, jaka może być przyczyna i co zrobić, żeby zahamować wypadanie włosów. Oto powody wypadania włosów. Nie zawsze trzeba się tym martwić Jest kilka sytuacji, w których wypadanie włosów można uznać za naturalne. Nie trzeba się tym specjalnie przejmować, dopóki nie zauważycie, że jakoś znacząco przerzedza się wam przedziałek. Włosy stale rosną. Część wypada, a w ich miejsce wyrastają nowe. Podobnie dzieje się z naskórkiem czy paznokciami. Taka wymiana jest całkowicie naturalna. Wypadanie włosów może wzmagać się w okresie jesienno-zimowym. Przyczyną tego są naturalne procesy zachodzące w organizmie, a związane z porami roku. Zimą spada w organizmie poziom estrogenu, a wzrasta testosteronu i to niezależnie od płci. Można powiedzieć, że „ gubimy” wtedy więcej włosów niż zwykle. W czasie pandemii koronawirusa zauważono także, że na wzmożone wypadanie włosów skarżą się ozdrowieńcy po chorobie COVID-19. Taka reakcja organizmu na przebytą chorobę może utrzymywać się nawet do pół roku po przechorowaniu. Zaobserwowanie powyższych prawidłowości nie wymaga specjalistycznych działań. Można także wspomagać organizm stosując domowe sposoby na wzmocnienie włosów. Jednak zauważalny wzrost ilości wypadających włosów może mieć przyczyny, które wymagają interwencji. Mogą być one objawem niedoborów witamin lub minerałów, albo symptomem wielu chorób. W takim przypadku zawsze należy zasięgnąć porady lekarza, a często też wykonać dodatkowe badania. Czym jest biotyna i dlaczego odpowiada za kondycję włosów? To, że...

Wypadające i przerzedzone włosy? Pomoże popularny i tani owoc
AdobeStock
Newsy
Wypadające i przerzedzone włosy? Pomoże popularny i tani owoc
Problem z włosami często oznacza, że coś jest nie tak we wnętrzu organizmu. Przyczyną może być brak witamin. Uzupełnicie go tym 1 owocem.

Każdy na widok włosów zatykających odpływ w wannie albo pod prysznicem czuje niepokój. Dlaczego tak wypadają? Co można z tym zrobić? W końcu dla każdego z nas, zarówno kobiet, jak i mężczyzn, włosy są bardzo ważne i wszelkie problemy z nimi związane znacząco obniżają samopoczucie. Już nieudana wizyta u fryzjera potrafi zepsuć humor, a co dopiero przerzedzone włosy... Gdy zaczynają wypadać, należy wzmocnić organizm odpowiednimi witaminami i składnikami odżywczymi. A część z nich znajdziecie w bananach.  Co jeść na wypadające włosy? Przy problemie z nadmiernym wypadaniem włosów najważniejsze jest zadbanie o dietę. Pomoże wam regularne jedzenie np. bananów, które są bogate w potas i krzem. Te pierwiastki wzmacniają cebulki włosów i stymulują je do wzrostu. Ponadto, zawarty w bananach naturalny tłuszcz sprawi, że włosy będą bardziej sprężyste i odporne na łamanie.  W diecie wspomagającej porost włosów powinny znaleźć się także poniższe składniki: witamina B12 - znajduje się w mięsie i produktach pochodzenia zwierzęcego. Jeżeli jesteście na ścisłej diecie odchudzającej lub nagle zrezygnowaliście z mięsa, przyczyną wypadania włosów może być niedobór tej witaminy. biotyna (witamina B8) - zawierają ją jajka, ryby, szpinak, kalafior, migdały i soja. cynk - to jeden z najważniejszych składników w diecie na porost włosów. Cynk znajduje się w rybach, mięsie, żółtych serach, jajach, pestkach słonecznika i kaszy gryczanej. siarka - znajdziecie ją nie tylko w mięsie i rybach, ale też w owocach, takich jak truskawki, awokado oraz czarne i czerwone porzeczki.  Dlaczego włosy wypadają? Przyczyn wypadania włosów może być wiele. Za ich utratę może odpowiadać np. brak witamin,...

Woda po gotowaniu ziemniaków
Flickr/radomirvesely
Zdrowie
Nigdy nie wylewaj wody po ziemniakach. Może pomóc w walce z przeziębieniem
Woda po ziemniakach jest cenniejsza niż mogłoby się wydawać. Podczas gotowania ziemniaków składniki w nich zawarte częściowo przechodzą do wody. Co więcej, mogą się wam przydać!

Jakkolwiek absurdalnie brzmi pomysł na zostawianie wody po ziemniakach, warto żebyście wiedzieli co za tym stoi. Pozostałość gotowania ma kilka cennych zastosowań. Dlaczego woda po ziemniakach jest tak cenna? Zadziwiające właściwości Do czego można wykorzystać wodę po ugotowaniu ziemniaków? Odpowiedzi na to pytanie jest co najmniej kilka. Witaminy, minerały czy skrobia, częściowo przechodzą po ugotowaniu do wody. Dzięki temu w garnku znajdziemy m.in. witaminę A, E, K, potas, fosfor, żelazo, wapń, magnez oraz skrobię. Takie połączenie w znaczący sposób wzbogaca wodę, nadając jej nowych właściwości. Skład ziemniaków, który przenika do płynu podczas gotowania pozwala na jego powtórne wykorzystanie. Witamina A i E jest szalenie przydatna w kosmetyce. Ma nawilżający wpływ na nasze włosy. Woda może posłużyć jako ich płukanka! O witaminach słów kilka Potrzeby witamin w organizmie człowieka nie trzeba nikomu tłumaczyć. Prześledźmy te, które znajdziemy w wodzie po ugotowanych ziemniakach. Działanie niektórych z nich, może wprawić was w osłupienie! Witamina B₁ (tiamina) - przeciwdziała uporczywemu łojotokowi i przetłuszczaniu się włosów. Witamina B₂ (ryboflawina) - zapobiega wypadaniu włosów. Witamina B₆ (pirydoksyna) - nadaje włosom blasku. Witamina B₃ (niacyna) - jest składnikiem szamponów, czy odżywek do włosów. Beta-karoten  – przyspiesza cykl odnowy komórek, pobudza do wzrostu mieszki włosowe. Na wypadanie włosów Płukanka z wody po ziemniakach może z pewnością zastąpić niejeden kosmetyczny specyfik. Włosy wystarczy polać przestudzoną wodą. Płukanka spowoduje, że włosy będą błyszczące i nawilżone. Pielęgnacja skóry ...