Jedzcie sezamki i chałwę. Pomogą lepiej odczuwać smaki i zapachy, poprawią apetyt i odporność. To dzięki 1 składnikowi
Adobe Stock
Newsy

Te słodycze pomogą wam lepiej odczuwać smaki i zapachy. Poprawią też apetyt i odporność.

Lubicie sezamki? Jeśli wolicie chałwę, to też dobrze. Sezamki i chałwa, a także pestki dyni i słonecznika są dobrymi źródłami cynku. Pomogą zachować zdrowie i uniknąć przykrych niedoborów.

Zbyt niska ilość cynku w diecie może powodować suchość w ustach, pogorszenie się smaku i węchu. To z kolei osłabia apetyt. Brak apetytu może mieć wpływ na to, że zaczynacie odżywiać się nieprawidłowo, zjadacie za małe porcje pożywienia, trudniej wam jeść produkty wartościowe, które dostarczą odpowiednich składników odżywczych.

Z tej spirali niedoborów mogą pomóc wam wyzwolić się drobne przekąski, jak sezamki, chałwa czy pestki dyni, które większość osób lubi i może je spożywać pomiędzy posiłkami, przywracając równowagę mineralną.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Objawy niedoborów cynku w organizmie

Cynk, to jeden z tych pierwiastków, których zawartość w naszym organizmie nie jest duża. Wystarczy 15 mg dziennie, żeby organizm wykorzystywał jego obecność i zapewnił sobie prawidłowe działanie tarczycy, wątroby, wzroku. Dobrze wpływa na niemal 200 enzymów i wiele procesów w organizmie. Jego odpowiednia zawartość zapewnia też dobrą kondycję skóry i włosów.

Ale wystarczy niewielki jego niedobór, żeby równowaga została zaburzona. Problemy z kondycją skóry to jeden z pierwszych objawów niedoboru cynku. Jeśli zauważacie podrażnienia, pojawiają się stany zapalne, krosty i egzemy, to może być znak, że nie dostarczacie organizmowi odpowiedniej ilości cynku.

Wtedy najlepiej zrobić badania, ustalić poziom cynku, a w przypadku stwierdzenia niedoborów, rozpocząć leczenie pod okiem lekarza. Żeby nie dopuścić do powstania niedoborów, najlepiej prawidłowo się odżywiać. 

Zobacz także
Dodajcie ten produkt do każdego posiłku. Przyswoicie aż 5 razy więcej minerałów!

Dodajcie ten produkt do każdego posiłku. Przyswoicie aż 5 razy więcej minerałów!

1 orzech dziennie pokryje zapotrzebowanie na ten ważny dla zdrowia tarczycy minerał

1 orzech dziennie pokryje zapotrzebowanie na ten ważny dla zdrowia tarczycy minerał

Jakie są objawy niedoboru cynku?

  • Zła kondycja włosów i paznokci. Włosy tracą wodę, przez co stają się łamliwe i kruche. Tracą też sprężystość, rozdwajają się, w skrajnych niedoborach mogą też wypadać. Podobnie źle wyglądają paznokcie
  • Osłabienie układu odpornościowego i pojawienie się nawracających infekcji. Na skutek niewystarczającej ilości cynku osłabia  się bariera ochronna organizmu
  • Osłabienie układu nerwowego, zaburzenia koncentracji i pamięci. Przyczynia się do obniżenia nastroju, a także odporności na stres i kondycji psychicznej
  • Anemia
  • Osłabienie wzroku, w tym kurza ślepota

Co wspólnego chałwa i sezamki mają z niedoborem cynku?

Nie tylko chałwa i sezamki zawierają cynk. Mają go dużo także inne przekąski, po które chętnie sięgamy jak:

  • Pestki dyni
  • Pestki słonecznika

Dlatego jeśli podejrzewacie u siebie niedobory cynku, a lubicie podjadać, zamiast niezdrowych chipsów, kupujcie właśnie te produkty.

A oto lista innych składników diety zawierających duże ilości cynku. Zadbajcie, aby znalazły się w waszych codziennych potrawach.

  • Mięso
  • Wątróbka
  • Sery żółte
  • Kasza gryczana
  • Jaja
  • Ryż
  • Ryby
  • Owoce morza, przede wszystkim ostrygi i kraby

Źródło: Zdrowie.wprost.pl, medonet.pl

Ich niedobór skraca życie, jak palenie papierosów. Problem dotyczy większości z nas
Adobe Stock
Newsy
Niedobór tej substancji skraca życie tak samo jak palenie papierosów. Problem dotyczy większości z nas
Jak jeść, żeby długo żyć? Amerykańscy naukowcy udowodnili, że nie wystarczy rzucić palenia. Sprawdźcie, dlaczego niedobór kwasów tłuszczowych omega-3 może poskutkować skróceniem długości życia.

Dietetycy twierdzą, że niedobór tej substancji, to najbardziej powszechny problem, którego źródłem jest dieta człowieka. Przyczyną jest źle skomponowany jadłospis, a także negatywne trendy w żywieniu. Włączenie do diety żywności wysoko przetworzonej i ograniczenia spożycia ryb i tłuszczy zawierających duże ilości kwasów omega-3, nie tylko wpływa negatywnie na zdrowie. Jak ustalili naukowcy, deficyt kwasów omega-3 może nawet przyczynić się do skrócenia długości życia. Jaki ma związek niedobór kwasów omega-3 z paleniem papierosów? Wyniki badań przeprowadzonych na jednym z amerykańskich uniwersytetów są jednoznaczne. Niedobór kwasów omega-3 w naszym organizmie, może być tak samo szkodliwy jak palenie papierosów. Podczas trwającego 7 lat badania, obejmującego 2,5 tys. osób, w wieku 66 do 73 lat, badacze porównali długość życia mieszkańców Stanów Zjednoczonych i Japonii. Obserwowana grupę stanowiła ludność dwóch całkiem odmiennych rejonów świata, z zupełnie inną kuchnią charakterystyczną dla tych obszarów. Okazało się, że mieszkańcy Japonii, w których diecie znajdowało się znacznie więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, pochodzących m.in. z ryb i owoców morza, mieli znacznie wyższe stężenie omega-3 w organizmie i żyli średnio o 5 lat dłużej. Amerykanie, w których diecie znajdowało się z kolei więcej niezdrowych kwasów tłuszczowych nasyconych, mieli w organizmach znacząco niższe stężenie omega-3 i żyli średnio 5 lat krócej. Wnioski wyciągnięte z badania były takie, że dieta uboga w kwasy omega-3 może nie tylko zwiększać ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, ale też skrócić życie. Produkty bogate...

Bor, to minerał którego niedobór (zwiększa ryzyko wielu chorób), w tym raka. Gdzie go znaleźć
Adobe Stock
Newsy
Niedobór boru zwiększa ryzyko zmian kostnych i nowotworów. Sprawdźcie, w jakich jest produktach
O równowagę w organizmie człowieka dba bardzo wiele substancji, których na co dzień dostarczamy sobie wraz z pokarmem. Bor jest jednym z nich.

Bor to mikroskładnik występujący w organizmie w śladowych ilościach. Oznacza to, że potrzebujemy bardzo niewielkich ilości tego minerału, żeby zachować zdrowie. Złą wiadomością jest to, że niedobór tego minerału może powodować nieprzyjemne i niebezpieczne dla zdrowia dolegliwości, z nowotworami włącznie. Podpowiadamy, z jakich produktów czerpać bor, żeby utrzymywać prawidłowe stężenie w organizmie. Niedobór boru ma ogromne konsekwencje O ile potrzebujemy bardzo niewiele boru, żeby być zdrowym, to jednak jego niewystarczające ilości w organizmie mogą mieć groźne następstwa. Znacząco zwiększa się ryzyko wystąpienia wielu chorób Najczęstsze skutki niedoboru boru: Problemy ze stawami Skurcze mięśni Zaburzenia hormonalne Nadczynność tarczycy Przyspieszona praca serca Chorobowe zmiany w układzie kostnym przypominające osteoporozę Nowotwory prostaty Często niedobór boru łączy się z niedoborem witaminy D i wapnia w organizmie. Minerał, można jednak przedawkować. Dzieje się tak najczęściej w przypadku suplementacji tego składnika. Objawami nadmiaru boru w organizmie są: biegunka, wysypka, ból brzucha, osłabienie, przemęczenie, a także wysypka i wypadanie włosów. W jakich produktach znajduje się bor? Obawiając się o niedobory mikroelementów w organizmie, w przypadku boru mamy 2 dobre wiadomości: Potrzebujemy bardzo niewielkich ilości tego pierwiastka Bor występuje w wielu produktach łatwo dostępnych w polskiej kuchni, możemy więc w bardzo prosty sposób, odpowiednio się w niego zaopatrywać Wystarczy stosować zdrową, różnorodną dietę, bogatą w owoce i warzywa. Proste, popularny produkty zawierające duże ilości boru: Fasola Ziemniaki Kawa Mleko Suszone śliwki Rodzynki Awokado Brzoskwinie...

Nalewka z dyni rozgrzewa, podnosi odporność i reguluje ciśnienie. Zrobicie ją z 2 prostych składników
AdobeStock
Newsy
Nalewka z dyni rozgrzewa, podnosi odporność i reguluje ciśnienie. Zrobicie ją z kilku prostych składników
Przygotujcie w domu własną nalewkę z dyni i pijcie ją regularnie, aby wspomóc swoje zdrowie. To prostsze niż myślicie.

Dynia jest uznawana za prawdziwy symbol jesieni. Zwykle przygotowujemy z niej pyszną zupę krem, pieczemy ją z piekarniku lub robimy z niej smakowite placki oraz ciasta. Poza swoim wspaniałym, słodkim smakiem, dynia oferuje również szereg korzyści zdrowotnych. Przygotujcie z niej nalewkę, aby w pełni wykorzystać wszystkie jej walory. Korzyści zdrowotne dyni Dynia (oraz jej pestki) posiada szereg korzystnych właściwości. Oto tylko niektóre z nich. Jedzenie dyni zwiększa uczucie sytości i pomaga dłużej czuć się sytym, spowalniając trawienie i regulując poziom cukru we krwi. Pestki dyni zawierają do 1,7 g błonnika, a puree z dyni do 3 g błonnika na filiżankę. Badania pokazują, że zwiększone spożycie błonnika może pomóc w ochronie przed chorobami serca. Dynia jest bogata w trytofan, aminokwas, który przekształca się w serotoninę, która jest neuroprzekaźnikiem „dobrego samopoczucia”. Jedzenie dyni pomoże wam się uspokoić, odprężyć i zasnąć. Dynia jest bogata w cynk, dzięki czemu może zmniejszać ryzyko zachorowania na raka prostaty. Szczególnie pestki dyni powinny znaleźć się w diecie każdego mężczyzny. Pestki dyni dostarczają około 30% dziennego zalecanego zapotrzebowania na magnez. Pół szklanki dyni  zawiera 953 mg witaminy A i tylko 42 kalorie. Beta-karoten to prowitamina, którą organizm przekształca w witaminę A, która jest silnym przeciwutleniaczem, powiązanym z jej zdolnością do zwalczania raka. Beta-karoten odgrywa rolę w ochronie komórek, wzmacnianiu układu odpornościowego i pomaganiu w utrzymaniu zdrowego układu rozrodczego. Czy wiecie, że dynia zawiera więcej potasu niż banany? Niedobór potasu może prowadzić do zmęczenia i osłabienia mięśni. Włączcie do diety dynię, aby zapobiec tym objawom. Jak zrobić nalewkę z dyni?...

Kobieta jedząca ciasto
Adobe Stock
Newsy
Macie ciągle ochotę na słodycze? Wasz organizm próbuje tak wam przekazać ważną wiadomość
Ciągły ból głowy, zmęczenie, drażliwość, a do tego wzmożony apetyt na słodycze. Nie lekceważcie tych objawów.

Wbrew pozorom, nie muszą być to zwykłe objawy niewyspania. Często właśnie w tym stanie towarzyszyć mogę tego typu odczucia. Czasami w ten sposób organizm próbuje wam przekazać, że cierpi na brak jakiegoś ważnego mikroelementu. W tym przypadku może być to chrom. W organizmie znajdują się naprawdę mikroskopijne ilości tego pierwiastka. Jednak jego niedobór może skutkować problemami zdrowotnymi. Chrom i jego poziom w organizmie związany jest z przemianą materii i regulacją gospodarki cukrowej. Ten właśnie pierwiastek odpowiada za wrażliwość tkanek na insulinę, czyli hormon odpowiadający za prawidłowy metabolizm węglowodanów, czyli cukrów. Jakie są skutki niedoboru chromu w organizmie? W jakich przypadkach może okazać się, że wasz organizm przyswaja zbyt małą ilość chromu? Na to pytanie odpowiecie sobie, patrząc na swoją dietę. Jeżeli spożywacie za duże ilości cukrów prostych, jest duże prawdopodobieństwo, że ograniczacie w ten sposób przyswajanie chromu. Czym są cukry proste? Przede wszystkim chodzi tu o słodycze i białe pieczywo. Pomimo tego, że zjadacie duże ilości łakoci i bułek, podczas niedoboru chromu może pojawiać się zwiększone zapotrzebowanie na podjadanie słodkości. Eksperci twierdzą, że takie objawy nie zdarzają się jednak w każdym wypadku niedoboru chromu w ludzkim organizmie. Niedobory chromu mogą pośrednio wpływać na rozwój cukrzycy u człowieka, a także chorób krążenia. Co więc czynić, by mieć pewność, że gospodarka mikroelementami w waszym ciele przebiega prawidłowo? Dieta i suplementacja chromu Warto wzbogacić swoją dietę o produkty zawierające dany pierwiastek. I tak w przypadku chromu będą to przede wszystkim orzechy. Polecamy zwłaszcza przepyszne orzechy brazylijskiej, które oprócz tego, że są niezwykle bogate w chrom, zapewnią waszemu...