Jedzcie łyżeczkę miodu przed snem. Wasz organizm wam podziękuje
własne
Newsy

Jedzcie łyżeczkę miodu przed snem. Wasz organizm wam podziękuje

Miód to nie tylko alternatywne źródło słodkości i pyszny dodatek do kanapek. To również moc właściwości wpływających pozytywnie na organizm. Warto pamiętać o tym, gdy idziecie spać. 

Miód od wieków nazywany jest płynnym złotem i nie chodzi tu tylko o złocistą barwę, ale również o właściwości, które w sobie skrywa. Akacjowy, lipowy, gryczany, każdy z nich ma swoich fanów. Różnią się barwą i smakiem, a łączy ich dobroczynne oddziaływanie na zdrowie i samopoczucie człowieka. Wystarczy jedynie co wieczór sięgnąć po łyżeczkę tego słodkiego „płynnego złota”.  

Co daje jedzenie 1 łyżeczki miodu dziennie? 

Okazuje się, że warto jeść łyżeczkę miodu przed snem. A oto kilka powodów, dla których powinniście to robić co wieczór. 

  • Miód pomaga zwalczać bezsenność. Gdy nie możecie zasnąć lub sen nie jest najlepszej jakości - łyżeczka tego smakołyku powinna pomóc. Miód stymuluje produkcję melatoniny, która jest odpowiedzialna za głęboki i zdrowy sen. Ma również właściwości kojące, a do tego skutecznie odpręża i regeneruje układ nerwowy.

  • Wzmacnia odporność. Regularne i długotrwałe jedzenie miodu wzmacnia odporność poprzez mobilizowanie organizmu do większej produkcji komórek odpornościowych. Jest to szczególnie ważne w okresie jesiennym, gdy ilość zachorowań gwałtownie się zwiększa. 

  • Pomaga w spalaniu tłuszczu. Specjalista od żywienia Mike McKinnes zauważył, że osoby uprawiające sport, które regularnie spożywały miód, były w stanie spalić nawet do 10 razy więcej tłuszczu od tych, którzy miodu nie jadły. 

  • Poprawia samopoczucie i ma dobroczynny wpływ na układ nerwowy. Doskonale łagodzi nie tylko stany nadpobudliwości i nerwice, ale także efektywnie poprawia nastrój. Powinni go spożywać wszystkich doświadczający apatii i wyczerpania nerwowego.  

  • Regeneruje wątrobę i usprawnia jej pracę. W tym akurat przypadku warto połączyć miód z sokiem z dyni w proporcji 1:1. Miesięczna kuracja miodowo-dyniową mieszanką będzie miała bardzo korzystny wpływ na ten narząd i wasz metabolizm. 

Jaki miód wybrać, by dostarczyć organizmowi witamin i minerałów? 

Kupujcie miody naturalne, natomiast unikajcie sztucznych, syntetycznych miodów sklepowych. Co prawda świetnie naśladują one miód naturalny smakiem i zapachem, jednak w swoim składzie nie mają żadnych cennych składników.  

Kupujcie miody ze sprawdzonego lub wiarygodnego źródła. W przeciwnym razie możecie dostać produkt przegrzany lub - co gorsza - zanieczyszczony mikrobiologicznie i stanowiący zagrożenie dla zdrowia.  

Zobacz także
Przepis na duszoną młodą kapustę z miodem i czosnkiem. Smakuje i wygląda wspaniale

Przepis na duszoną młodą kapustę z miodem i czosnkiem. Smakuje i wygląda wspaniale

podgrzewanie miodu

Robicie to z miodem? Ta rzecz sprawia, że staje się zwykłą trucizną

Miód nie jest dobry dla wszystkich. Kto nie powinien go jeść? 

Miód niestety nie jest produktem, który mogą jeść wszyscy bez ograniczeń. Nie powinny sięgać po niego osoby, które są uczulone na produkty pszczele, borykają się z wysokim poziomem cukru we krwi, jak również dzieci poniżej 1. roku życia. 

Źródło: 5mindlazdrowia.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co jeść gdy drapie w gardle i ciężko się przełyka? Ten jogurtowy koktajl koi i przyniesie ulgę gardłu.
Adobe Stock
Newsy
Co jeść gdy drapie w gardle i ciężko się przełyka? Ten jogurtowy koktajl koi i przynosi ulgę gardłu
Każdy ze składników tego koktajlu działa łagodząco na gardło i pomaga zwalczyć przeziębienie. Wszystkie razem tworzą pyszny koktajl. Do przygotowania w ledwie kilka minut.

Gdy boli gardło i każde przełknięcie jest torturą, trzeba szukać takich posiłków, które dostarczą nam zdrowego pożywienia, utrzymującego organizm w dobrej formie co ułatwia walkę z chorobą. Rozglądamy się za potrawami, które w tym trudnym okresie pozwolą nam jeść, bez odczuwania bólu podczas przełykania. Mamy dla was prosty przepis na jedną z takich potraw. Przygotowuje się ją w kilka minut, dostarcza ona zaś wartościowych składników, które zaspokoją głód i pomogą w walce z chorobą. Zdrowy koktajl na gardło z 5 składników Każdy z użytych składników koktajlu jest zdrowy i lekkostrawny. Lekkostrawna dieta jedzona podczas przeziębienia, jest ważna z kilku powodów: Odciąża przewód pokarmowy Łagodzi dolegliwości Poprawia ogólny stan zdrowia Dzięki takiej diecie unikamy produktów ciężkostrawnych, które zalegają w żołądku. Wartości składników użytych w kojącym koktajlu na gardło Jogurt naturalny. Jest naturalnym probiotykiem. Pomaga zachować naturalną florę bakteryjną przewodu pokarmowego. Dzięki jogurtowi gardło jest chronione przed patogenami mogącymi zaatakować organizm. Ponadto jedzenie czy picie jogurtu wspiera odporność, wspomaga pracę jelit i usprawnia metabolizm. Banan. Przyspiesza regenerację organizmu i dodaje energii. Jest cennym źródłem potasu, który stabilizuje ciśnienie tętnicze krwi i wzmacnia układ krążenia. W owocu znajduje się tryptofan, aminokwas, który zapewnia zdrowy, mocny sen. Maliny. Owoce pomagają zwalczać infekcje, budują odporność i poprawiają ogólne samopoczucie. Rozrzedzają wydzielinę gromadzącą się w zatokach i oskrzelach. Maliny zawierają duże ilości witaminy C, A oraz witamin z grupy B. Znajdują się w nich także substancje ślazowe, które...

Ta kasza wzmacnia serce poprawia pracę mózgu i koi nerwy.
Adobe Stock
Newsy
Ta kasza wzmacnia serce, poprawia pracę mózgu i koi nerwy. Podpowiadamy jak ją jeść
To nie jest tradycyjna polska kasza. Dotarła do nas z Bliskiego Wschodu. Jednak jest już tak popularna, że można ją kupić w większości sklepów. Wyjaśniamy, dlaczego warto ją jeść.

Kasza bulgur powstaje z najbardziej wartościowej odmiany pszenicy, czyli z pszenicy durum. Wytwarzana jest z gotowanych, a następnie suszonych ziaren. Wykorzystywana w kuchni tureckiej i bliskowschodniej. W daniach z powodzeniem może zastąpić kuskus czy ryż. Zdrowotne działanie kaszy bulgur Ten gatunek kaszy zdobywa coraz większe uznanie w naszym kraju nie tylko z powodu wyjątkowego smaku. Doceniamy ją także za wartości odżywcze. Jest nośnikiem wielu witamin i minerałów. Regularnie spożywana poprawia zdrowie. Jest zalecane szczególnie cukrzykom, kobietom w ciąży i osobom z chorobami serca. Oto niektóre jej właściwości zdrowotne: Wspiera układ nerwowy. Łagodzi objawy związane ze spadkiem nastroju, zmniejsza lęki, poprawia pamięć i koncentrację, a także łagodzi bóle głowy Chroni serce . Zawarte w kaszy minerały działają korzystnie na cały układ krwionośny, wspomagają serce i obniżają ciśnienie krwi. Magnez rozszerza tętnice, dzięki czemu zmniejsza ryzyko zawału, a błonnik obniża poziom złego cholesterolu Wspomaga przemianę materii . Znajdujący się w kaszy błonnik przyspiesza metabolizm i pomaga utrzymać prawidłową wagę. Poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Zjedzenie kaszy bulgur zapewnia uczucie sytości i zmniejsza ochotę na podjadanie Przeciwdziała cukrzycy. W przeciwieństwie do pieczywa i innych produktów z pszenicy, kasza bulgur ma bardzo niski indeks glikemiczny. Dzięki temu nie powoduje skoków cukru we krwi, niebezpiecznych dla cukrzyków Pomaga w leczeniu bezsenności. Bulgur zawiera pirydoksynę, która po przekształceniu w organizmie w witaminę B6 odpowiada za syntezę aminokwasów do neuroprzekaźników, m.in. serotoniny i tryptofanu odpowiadających za spokojny sen Powinny ją jeść kobiety w ciąży. To dlatego, że bulgur jest dobrym źródłem kwasu...

Czego nie jeść przed snem jesli chcecie dobrze spać? ...
Adobe Stock
Newsy
Czego nie jeść przed snem, by dobrze spać? Zapomnijcie nie tylko o tłustych, smażonych daniach
Przespana noc jest ważna nie tylko po to, żebyście rano byli wyspani. Sen ma ważne znaczenie dla zdrowia całego organizmu. Podpowiadamy co jeść, a czego nie, żeby przespać całą noc.

Doskonałe na kolacje będą pieczone ryby, kurczak, warzywa czy zdrowe kanapki robione na pełnoziarnistym pieczywie. Możecie użyć do nich chudą wędlinę, jajka, pomidory. Zadbajcie też o to, żeby pić 2 litry płynów przez cały dzień, nie tylko tuż przed snem. Wykluczcie natomiast z wieczornego jadłospisu aż sześć grup produktów, po których nie łatwo nie zaśniecie. Zanim do nich przejdziemy, zastanówmy się nad jedną kwestią... Dlaczego dobry sen jest tak ważny? Dorosły człowiek powinien spać przynajmniej 8-9 godzin każdego dnia. Tylko wtedy jego organizm właściwie się zregeneruje. Sen zapewnia nie tylko odpoczynek po całym dniu pracy. W czasie snu dochodzi do ważnych procesów w organizmie, które wpływają zarówno na zdrowie, jak i dobre samopoczucie. Regularny, długi sen pozwala zachować organizmowi jego dobowy rytm, który w nocy przewiduje procesy naprawcze, odbudowujące i uspokajające. Regeneruje się wtedy także ośrodkowy układ nerwowy, mózg przestaje odbierać bodźce, którymi jest zasypywany każdego dnia. Jeśli z różnych powodów nie zapewniacie swojemu ciału właściwego wypoczynku lub jest to sen przerywany, może dochodzić do szeregu nieprawidłowości, z których niewyspanie się i złe samopoczucie, wcale nie są najważniejsze dla zdrowia. Prawidłowy sen może być zaburzony między innymi, jeśli: Kładziecie się o różnych porach i po położeniu macie problem z zasypianiem Nie możecie zasnąć po ciężkim posiłku Przed snem piliście dużo płynów i w nocy wiele razy budzi was pełny pęcherz Budzicie się nad ranem i rozmyślacie o problemach dnia Czego nie jeść przed snem? Gdy szykujecie się do nocnego odpoczynku, nie obciążajcie organizmu posiłkami, które są bardzo obfite i ciężkie i tłuste. Te pokarmy od...

Z tego warzywa można zrobić zdrowy sok. Pijcie go, a wasza skóra wam podziękuje
Wikipedia Commons
Newsy
Z tego warzywa można zrobić zdrowy sok. Pijcie go, a wasza skóra wam podziękuje
Soki warzywne to nic nowego. Są zdrowe, smaczne i mogą je pić osoby borykające się z podwyższonym cukrem. Jednak założymy się, że tego soku jeszcze nie próbowaliście. A naprawdę warto. 

Sok z marchwi, buraka, a także popularny sok z pomidorów od dawna goszczą w polskich domach. Nic dziwnego, soki warzywne potrafią leczyć i dodawać energii, są bogactwem antyoksydantów i witamin, dlatego korzystnie wpływają nie tylko na zdrowie, lecz również urodę.  Taki też jest ten sok. Oczyszcza organizm, odtruwa i usprawnia pracę jelit, a pity regularnie wpływa pozytywnie na cerę. Warto go sobie serwować codziennie dla dobrego samopoczucia i urody.  Na co działa sok z rzodkiewki?  Rzodkiewka to warzywo, które możecie kupić przez cały rok. Jest niepozorna, lecz bardzo smaczna i świetnie pasuje do kanapek, sałatek i twarożków. Jednak niewiele osób wie, że można ją również spożywać w postaci soku. A taki sok to prawdziwy skarb dla waszego zdrowia.  Działa odkwaszająco, pomaga na niestrawność i zgagę.   Pobudza również wydzielanie żółci.   Wzmacnia żołądek, a nawet zapobiega rakowi żołądka.  Poprawia odporność.  Działa bakteriobójczo i przeciwwirusowo.  Pobudza także trawienie i poprawia apetyt.  Łagodzi kaszel i ból gardła.  Poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci.  Sok z rzodkiewki na piękną i gładką skórę  Rzodkiewka zawiera mnóstwo składników odżywczych. Witaminy z grupy B, cynk, fosfor i witamina C pomagają w gojeniu się skóry. Zawarte w niej związki siarki i potas są pomocne w leczeniu trądziku i atopowego zapalenia skóry, a także dbają o dobry stan włosów i paznokci.  Z uwagi na zawartość wody, rzodkiewka zapewnia właściwe nawilżenie skóry. Przeciwbakteryjne właściwości tego warzywa, pomagają leczyć suchą, a nawet popękaną skórę i zapobiegają jej infekcji.  Rzodkiewkę można...