Miód od wieków nazywany jest płynnym złotem i nie chodzi tu tylko o złocistą barwę, ale również o właściwości, które w sobie skrywa. Akacjowy, lipowy, gryczany, każdy z nich ma swoich fanów. Różnią się barwą i smakiem, a łączy ich dobroczynne oddziaływanie na zdrowie i samopoczucie człowieka. Wystarczy jedynie co wieczór sięgnąć po łyżeczkę tego słodkiego „płynnego złota”.  

Co daje jedzenie 1 łyżeczki miodu dziennie? 

Okazuje się, że warto jeść łyżeczkę miodu przed snem. A oto kilka powodów, dla których powinniście to robić co wieczór. 

  • Miód pomaga zwalczać bezsenność. Gdy nie możecie zasnąć lub sen nie jest najlepszej jakości - łyżeczka tego smakołyku powinna pomóc. Miód stymuluje produkcję melatoniny, która jest odpowiedzialna za głęboki i zdrowy sen. Ma również właściwości kojące, a do tego skutecznie odpręża i regeneruje układ nerwowy.

  • Wzmacnia odporność. Regularne i długotrwałe jedzenie miodu wzmacnia odporność poprzez mobilizowanie organizmu do większej produkcji komórek odpornościowych. Jest to szczególnie ważne w okresie jesiennym, gdy ilość zachorowań gwałtownie się zwiększa. 

  • Pomaga w spalaniu tłuszczu. Specjalista od żywienia Mike McKinnes zauważył, że osoby uprawiające sport, które regularnie spożywały miód, były w stanie spalić nawet do 10 razy więcej tłuszczu od tych, którzy miodu nie jadły. 

  • Poprawia samopoczucie i ma dobroczynny wpływ na układ nerwowy. Doskonale łagodzi nie tylko stany nadpobudliwości i nerwice, ale także efektywnie poprawia nastrój. Powinni go spożywać wszystkich doświadczający apatii i wyczerpania nerwowego.  

  • Regeneruje wątrobę i usprawnia jej pracę. W tym akurat przypadku warto połączyć miód z sokiem z dyni w proporcji 1:1. Miesięczna kuracja miodowo-dyniową mieszanką będzie miała bardzo korzystny wpływ na ten narząd i wasz metabolizm. 

Jaki miód wybrać, by dostarczyć organizmowi witamin i minerałów? 

Kupujcie miody naturalne, natomiast unikajcie sztucznych, syntetycznych miodów sklepowych. Co prawda świetnie naśladują one miód naturalny smakiem i zapachem, jednak w swoim składzie nie mają żadnych cennych składników.  

Zobacz także:

Kupujcie miody ze sprawdzonego lub wiarygodnego źródła. W przeciwnym razie możecie dostać produkt przegrzany lub - co gorsza - zanieczyszczony mikrobiologicznie i stanowiący zagrożenie dla zdrowia.  

Miód nie jest dobry dla wszystkich. Kto nie powinien go jeść? 

Miód niestety nie jest produktem, który mogą jeść wszyscy bez ograniczeń. Nie powinny sięgać po niego osoby, które są uczulone na produkty pszczele, borykają się z wysokim poziomem cukru we krwi, jak również dzieci poniżej 1. roku życia. 

Źródło: 5mindlazdrowia.pl