Jedzcie łyżeczkę miodu przed snem. Wasz organizm wam podziękuje
własne
Newsy

Jedzcie łyżeczkę miodu przed snem. Wasz organizm wam podziękuje

Miód to nie tylko alternatywne źródło słodkości i pyszny dodatek do kanapek. To również moc właściwości wpływających pozytywnie na organizm. Warto pamiętać o tym, gdy idziecie spać. 

Miód od wieków nazywany jest płynnym złotem i nie chodzi tu tylko o złocistą barwę, ale również o właściwości, które w sobie skrywa. Akacjowy, lipowy, gryczany, każdy z nich ma swoich fanów. Różnią się barwą i smakiem, a łączy ich dobroczynne oddziaływanie na zdrowie i samopoczucie człowieka. Wystarczy jedynie co wieczór sięgnąć po łyżeczkę tego słodkiego „płynnego złota”.  

Co daje jedzenie 1 łyżeczki miodu dziennie? 

Okazuje się, że warto jeść łyżeczkę miodu przed snem. A oto kilka powodów, dla których powinniście to robić co wieczór. 

  • Miód pomaga zwalczać bezsenność. Gdy nie możecie zasnąć lub sen nie jest najlepszej jakości - łyżeczka tego smakołyku powinna pomóc. Miód stymuluje produkcję melatoniny, która jest odpowiedzialna za głęboki i zdrowy sen. Ma również właściwości kojące, a do tego skutecznie odpręża i regeneruje układ nerwowy.

  • Wzmacnia odporność. Regularne i długotrwałe jedzenie miodu wzmacnia odporność poprzez mobilizowanie organizmu do większej produkcji komórek odpornościowych. Jest to szczególnie ważne w okresie jesiennym, gdy ilość zachorowań gwałtownie się zwiększa. 

  • Pomaga w spalaniu tłuszczu. Specjalista od żywienia Mike McKinnes zauważył, że osoby uprawiające sport, które regularnie spożywały miód, były w stanie spalić nawet do 10 razy więcej tłuszczu od tych, którzy miodu nie jadły. 

  • Poprawia samopoczucie i ma dobroczynny wpływ na układ nerwowy. Doskonale łagodzi nie tylko stany nadpobudliwości i nerwice, ale także efektywnie poprawia nastrój. Powinni go spożywać wszystkich doświadczający apatii i wyczerpania nerwowego.  

  • Regeneruje wątrobę i usprawnia jej pracę. W tym akurat przypadku warto połączyć miód z sokiem z dyni w proporcji 1:1. Miesięczna kuracja miodowo-dyniową mieszanką będzie miała bardzo korzystny wpływ na ten narząd i wasz metabolizm. 

Jaki miód wybrać, by dostarczyć organizmowi witamin i minerałów? 

Kupujcie miody naturalne, natomiast unikajcie sztucznych, syntetycznych miodów sklepowych. Co prawda świetnie naśladują one miód naturalny smakiem i zapachem, jednak w swoim składzie nie mają żadnych cennych składników.  

Kupujcie miody ze sprawdzonego lub wiarygodnego źródła. W przeciwnym razie możecie dostać produkt przegrzany lub - co gorsza - zanieczyszczony mikrobiologicznie i stanowiący zagrożenie dla zdrowia.  

Zobacz także
Przepis na duszoną młodą kapustę z miodem i czosnkiem. Smakuje i wygląda wspaniale

Przepis na duszoną młodą kapustę z miodem i czosnkiem. Smakuje i wygląda wspaniale

podgrzewanie miodu

Robicie to z miodem? Ta rzecz sprawia, że staje się zwykłą trucizną

Miód nie jest dobry dla wszystkich. Kto nie powinien go jeść? 

Miód niestety nie jest produktem, który mogą jeść wszyscy bez ograniczeń. Nie powinny sięgać po niego osoby, które są uczulone na produkty pszczele, borykają się z wysokim poziomem cukru we krwi, jak również dzieci poniżej 1. roku życia. 

Źródło: 5mindlazdrowia.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co jeść gdy drapie w gardle i ciężko się przełyka? Ten jogurtowy koktajl koi i przyniesie ulgę gardłu.
Adobe Stock
Newsy
Co jeść gdy drapie w gardle i ciężko się przełyka? Ten jogurtowy koktajl koi i przynosi ulgę gardłu
Każdy ze składników tego koktajlu działa łagodząco na gardło i pomaga zwalczyć przeziębienie. Wszystkie razem tworzą pyszny koktajl. Do przygotowania w ledwie kilka minut.

Gdy boli gardło i każde przełknięcie jest torturą, trzeba szukać takich posiłków, które dostarczą nam zdrowego pożywienia, utrzymującego organizm w dobrej formie co ułatwia walkę z chorobą. Rozglądamy się za potrawami, które w tym trudnym okresie pozwolą nam jeść, bez odczuwania bólu podczas przełykania. Mamy dla was prosty przepis na jedną z takich potraw. Przygotowuje się ją w kilka minut, dostarcza ona zaś wartościowych składników, które zaspokoją głód i pomogą w walce z chorobą. Zdrowy koktajl na gardło z 5 składników Każdy z użytych składników koktajlu jest zdrowy i lekkostrawny. Lekkostrawna dieta jedzona podczas przeziębienia, jest ważna z kilku powodów: Odciąża przewód pokarmowy Łagodzi dolegliwości Poprawia ogólny stan zdrowia Dzięki takiej diecie unikamy produktów ciężkostrawnych, które zalegają w żołądku. Wartości składników użytych w kojącym koktajlu na gardło Jogurt naturalny. Jest naturalnym probiotykiem. Pomaga zachować naturalną florę bakteryjną przewodu pokarmowego. Dzięki jogurtowi gardło jest chronione przed patogenami mogącymi zaatakować organizm. Ponadto jedzenie czy picie jogurtu wspiera odporność, wspomaga pracę jelit i usprawnia metabolizm. Banan. Przyspiesza regenerację organizmu i dodaje energii. Jest cennym źródłem potasu, który stabilizuje ciśnienie tętnicze krwi i wzmacnia układ krążenia. W owocu znajduje się tryptofan, aminokwas, który zapewnia zdrowy, mocny sen. Maliny. Owoce pomagają zwalczać infekcje, budują odporność i poprawiają ogólne samopoczucie. Rozrzedzają wydzielinę gromadzącą się w zatokach i oskrzelach. Maliny zawierają duże ilości witaminy C, A oraz witamin z grupy B. Znajdują się w nich także substancje ślazowe, które...

Ta kasza wzmacnia serce poprawia pracę mózgu i koi nerwy.
Adobe Stock
Newsy
Ta kasza wzmacnia serce, poprawia pracę mózgu i koi nerwy. Podpowiadamy jak ją jeść
To nie jest tradycyjna polska kasza. Dotarła do nas z Bliskiego Wschodu. Jednak jest już tak popularna, że można ją kupić w większości sklepów. Wyjaśniamy, dlaczego warto ją jeść.

Kasza bulgur powstaje z najbardziej wartościowej odmiany pszenicy, czyli z pszenicy durum. Wytwarzana jest z gotowanych, a następnie suszonych ziaren. Wykorzystywana w kuchni tureckiej i bliskowschodniej. W daniach z powodzeniem może zastąpić kuskus czy ryż. Zdrowotne działanie kaszy bulgur Ten gatunek kaszy zdobywa coraz większe uznanie w naszym kraju nie tylko z powodu wyjątkowego smaku. Doceniamy ją także za wartości odżywcze. Jest nośnikiem wielu witamin i minerałów. Regularnie spożywana poprawia zdrowie. Jest zalecane szczególnie cukrzykom, kobietom w ciąży i osobom z chorobami serca. Oto niektóre jej właściwości zdrowotne: Wspiera układ nerwowy. Łagodzi objawy związane ze spadkiem nastroju, zmniejsza lęki, poprawia pamięć i koncentrację, a także łagodzi bóle głowy Chroni serce . Zawarte w kaszy minerały działają korzystnie na cały układ krwionośny, wspomagają serce i obniżają ciśnienie krwi. Magnez rozszerza tętnice, dzięki czemu zmniejsza ryzyko zawału, a błonnik obniża poziom złego cholesterolu Wspomaga przemianę materii . Znajdujący się w kaszy błonnik przyspiesza metabolizm i pomaga utrzymać prawidłową wagę. Poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Zjedzenie kaszy bulgur zapewnia uczucie sytości i zmniejsza ochotę na podjadanie Przeciwdziała cukrzycy. W przeciwieństwie do pieczywa i innych produktów z pszenicy, kasza bulgur ma bardzo niski indeks glikemiczny. Dzięki temu nie powoduje skoków cukru we krwi, niebezpiecznych dla cukrzyków Pomaga w leczeniu bezsenności. Bulgur zawiera pirydoksynę, która po przekształceniu w organizmie w witaminę B6 odpowiada za syntezę aminokwasów do neuroprzekaźników, m.in. serotoniny i tryptofanu odpowiadających za spokojny sen Powinny ją jeść kobiety w ciąży. To dlatego, że bulgur jest dobrym źródłem kwasu...

Wypijcie napar z tego kwiatu przed snem, a z łatwością zaśniecie. Składnik kupicie w każdym sklepie
Pixabay
Newsy
Wypijcie napar z tego kwiatu przed snem, a z łatwością zaśniecie. Składnik kupicie w każdym sklepie 
Ziołowe herbaty to naturalne lekarstwa, które pomogą uporać się z wieloma dolegliwościami takimi jak objawy przeziębienia, problemy ze snem czy z trawieniem.

Zioła takie jak mięta, rumianek, pokrzywa, czystek czy dziurawiec doskonale radzą sobie z częstymi problemami zdrowotnymi. Oczyszczają organizm, wzbogacają go o wiele witamin, a także koją wszelkie stany zapalne. Napary ziołowe to naturalne remedia, które bardzo często mogą zastąpić wam lekarstwa.  Jakie działania mają napary ziołowe? Herbaty na bazie ziół znajdują się niemalże w każdym domu. To często pierwsze środki, po które sięgamy, kiedy zaczynają dokuczać  męczące dolegliwości. Które z nich należy wybrać na jakie objawy? Mięta – koi bóle brzucha i żołądka spowodowane problemami trawiennymi, uspokaja mdłości, Czystek – usuwa toksyny z organizmu, neutralizuje działanie wolnych rodników, Pokrzywa – reguluje działanie układu moczowego i poprawia przemianę materii, Melisa – uspokaja, poprawia samopoczucie, Skrzyp – reguluje pracę nerek i dróg moczowych, wspomaga układ krążenia, Dziurawiec – poprawia samopoczucie, uspokaja, wspomaga trawienie. Jakie zioło pomaga w zasypianiu? Ze swoich właściwości uspokajających, wyciszających i poprawiających jakość snu słynie rumianek! Suszone kwiaty rumianku można kupić w absolutnie każdym sklepie w formie gotowych torebek, które wystarczy zalać wrzątkiem. Należy jednak pamiętać, że efekty zioła będą najkorzystniejsze, jeśli spożyje się je w ilości 2 filiżanek dziennie. Jakie właściwości ma rumianek? Wspomaga trawienie, Reguluje pracę układu pokarmowego, Odpręża, wycisza, koi nerwy, Poprawia jakość snu sprawiając, że jest on głębszy i bardziej relaksujący, Wzmacnia odporność, Poprawia wygląd skóry. Rumianek niweluje także stany zapalne i może zapobiegać ryzyku występowania chorób nowotworowych. Badania wykazują także, że...

miod
unsplash.com/@storiesbysoph
Newsy
Jak rozpoznać dobrej jakości miód? Zwróćcie uwagę na te 3 szczegóły
Miody powinny wam towarzyszyć przez cały sezon jesienno-zimowy. Rozgrzewają, podnoszą odporność i dodają słodyczy wieczornej herbacie.

Miód to naturalny produkt spożywczy, który znalazł szerokie zastosowanie w medycynie i kosmetyce. Jego lecznicze właściwości są wykorzystywane od wieków. W starożytności służył jako maść.  Miód daje siłę, zdrowie i długowieczność Taki pogląd głosili starożytni Grecy. Kleopatra dbała o swoją urodę, zażywając kąpieli w kozim mleku i miodzie. Stosowano go jako lek, ale także jako produkt do słodzenia oraz wytwarzania napojów alkoholowych. Obecnie wraca się do właściwości miodu pszczelego. I to nie tylko w kosmetyce! Kaloryczność 100 gramów miodu powala. W jego małej porcji można znaleźć aż 304 kalorii. Jeśli chcecie posłodzić herbatę, wystarczy dodać małą łyżeczkę. Miodem można zastępować cukier. Naturalny miód zawiera bowiem dużo cukrów redukujących, głównie fruktozę i glukozę, w mniejszej ilości sacharozę.  Miód można być spożywany przez ludzi z cukrzycą. Organizm diabetyków łatwo przyswaja fruktozę. Właściwości miodu hamują też powstawanie próchnicy. Nasze babcie radziły smarować rany miodem. Wiedziały, co robią! Miód wykazuje także właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne i odnawiające. Naturalny miód ma szerokie zastosowanie Prawdziwy miód chroni przed powstaniem pęcherzy i blizn pooparzeniowych. Zwiększa odporność organizmu i chroni układ oddechowy przed rozwojem zakażenia. Zaleca się go w leczeniu kaszlu, chrypki, zapalenia gardła, suchości w gardle, kataru, dreszczy, podwyższonej temperatury i zapalenia zatok. Jak wybrać właściwy miód? Oferta handlowa dotycząca miodów jest obszerna i zróżnicowana. Najlepiej sięgać po miody, które pochodzą ze sprawdzonych źródeł. Duże i kolorowe słoiki mogą kusić. Wielość opcji może być prawdziwie wyczerpująca. Aby...