Sposoby odżywiania, od keto po wegańskie, mają zazwyczaj określoną ilość wykluczeń pokarmowych. Jest jednak coś, co łączy wszystkie diety świata. To zdrowy i bardzo popularny produkt. Możecie włączyć go do codziennych nawyków żywieniowych.

Pomimo wysokiej zawartości tłuszczu, orzechy to zdrowy wybór

Orzechy mają wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Wysoka zawartość witamin z grupy B i witaminy E, wpływa na pracę mózgu i kondycję skóry. Ze względu na dużą ilość białka, orzechy są bardzo ważnym elementem w diecie wegetarian. 

Orzechy dostarczają cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, błonnika oraz składników mineralnych. Znajdziecie w nich fosfor, magnez, żelazo, wapń, potas, cynk i sód. Jedzenie orzechów wzmacnia układ nerwowy i krążenia, zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2.

Korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia orzechów

Orzechy to jądra nasion, które są szeroko stosowane w kuchni lub spożywane jako przekąska. Są bogate w tłuszcz i kalorie. Zawierają twardą powłokę zewnętrzną, której zwykle trzeba się pozbyć, by dotrzeć do wnętrza orzecha. Na szczęście, w sklepach można kupić większość orzechów już łuskanych i gotowych do jedzenia.

Zobacz także:

Niektóre z najczęściej spożywanych orzechów:

  • Migdały

  • Pistacje

  • Orzechy brazylijskie

  • Orzechy nerkowca

  • Orzechy laskowe

  • Orzechy makadamia

  • Orzeszki piniowe

  • Orzechy włoskie

Orzechy są bardzo pożywne. Na przykład - tylko jedna garść orzechów brazylijskich, zapewnia ponad 100% dziennego spożycia referencyjnego  dla selenu. Orzechy są ponadto doskonałym jedzeniem na diecie niskowęglowodanowej. 

Bogactwo składników mineralnych zawarte w orzechach

Przeciwutleniacze, w tym polifenole w orzechach, mogą zwalczać stres oksydacyjny poprzez neutralizację wolnych rodników. Jedno z badań wykazało, że orzechy włoskie mają większą zdolność do zwalczania wolnych rodników niż ryby.

W innym badaniu stwierdzono, że 2–8 godzin po spożyciu całych orzechów pekan, uczestnicy doświadczyli 26-33% spadku poziomu utlenionego "złego" cholesterolu LDL,  głównego czynnika ryzyka chorób serca.

Pamiętajcie, że orzechy przede wszystkim pomogą wam także schudnąć! Mimo iż  są dość bogate w kalorie, badania pokazują, że ciało nie wchłania wszystkich z nich, ponieważ część tłuszczu pozostaje uwięziona w włóknistej ścianie orzecha podczas trawienia.