Imbir to przyprawa o ciekawym, ostrym smaku. Ten korzeń, popularny w kuchni azjatyckiej, zawitał też do kuchni Polaków. I dobrze, bo ma wszechstronne zastosowanie. Można dodawać go do potraw (także do rosołu!), herbaty, deserów. Ale nie tylko o walory smakowe imbiru chodzi. Okazuje się, że imbir ma niezwykłe właściwości zdrowotne. Wystarczy jeść imbir codziennie przez miesiąc, żeby odczuć jego korzystne działanie.

Jedzenie imbiru przez miesiąc lub dłużej

Dozwolona dzienna dawka imbiru to 3-4 g (bez względu na formę). 1 g imbiru to mniej więcej 1/2 imbiru w proszku, łyżeczka surowego startego imbiru. Jeśli codziennie będzie jeść imbir, po ok. miesiącu zauważycie takie zmiany:

  • koniec ze zgagą i wzdęciami - wystarczy pić napar z imbiru codziennie, a te dolegliwości pozostaną tylko przykrym wspomnieniem
  • koniec z mdłościami - nie tylko w ciąży. Imbir pomaga też na chorobę lokomocyjną, a nawet wymioty i mdłości wywołane chemioterapią. Uwaga: w ciąży nie powinno się jeść więcej niż 1 g imbiru dziennie.
  • koniec z niestrawnością - jedzenie imbiru każdego dnia pomaga uporać się ze stanami zapalnymi jamy otrzewnej i łagodzi niestrawność.
  • leczy bóle mięśni - gotowany lub surowy imbir jedzony codziennie szybciej leczy zakwasy i bóle mięśni
  • obniża poziom cukru - pomaga w wytwarzaniu insuliny u osób cierpiących na cukrzycę, jednak ważne jest, by spożywać go codziennie w ilości 3-4 gramów
  • profilaktyka chorób serca - imbir obniża poziom złego cholesterolu we krwi, zapobiegając tym samym chorobom serca i miażdżycy. Może również zapobiegać powstawaniu zakrzepów.
  • łagodzi ból menstruacyjny - wystarczy woda z imbirem, by poczuć ulgę. 
  • zapobiega infekcjom - w tym zapaleniu dziąseł i chorobom dróg oddechowych. Napar z imbiru, cytryny i miodu pomaga w leczeniu przeziębień i grypy.
  • lepsza perystaltyka jelit - pomaga na zaparcia
  • zmniejsza obrzęki i pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu dzięki działaniu moczopędnemu 
  • łagodzi zapalenie kości i stawów - wg badań zmniejsza ból porównywalnie do 400 mg ibuprofenu

Dlaczego imbir jest taki zdrowy?

Prozdrowotne działanie imbiru wynika z jego wartości odżywczych. Zawarte w kłączu imbiru żywice i olejki eteryczne mają działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne. Są to m.in. gingerol, który pomaga łagodzić nudności, wymioty i zmniejszać obrzęki stawów. Z kolei shoagol to substancja o działaniu przeciwbólowym, która pomaga również w walce z rakiem i chorobami serca. Imbir ma również działanie przeciwcukrzycowe i poprawia funkcjonowanie mózgu oraz wzmacnia odporność
W korzeniu imbiru znajdziecie:

  • witaminę C, 
  • witaminy B1 i B2, 
  • witaminę E, 
  • witaminę A 
  • witaminę K, 
  • kwas foliowy
  • wapń
  • fosfor
  • żelazo 
  • potas. 

Jak jeść imbir?

Możecie dodawać go do potraw, a także pić w formie napojów. Wystarczy zalać wrzątkiem starty imbir, ewentualnie dodać miód i cytrynę do smaku:

Zobacz także:

  1. dodajcie pół łyżeczki startego na drobnej tarce imbiru do kubka
  2. zalejcie wrzątkiem  
  3. zaparzajcie przez 10 minut
  4. przecedźcie i wypijcie wodę imbirową.

Taką miksturę można pić na ciepło lub na zimno. Jeśli chcecie pić wodę imbirową codziennie, możecie od razu przygotować większą ilość naparu i przechowywać go w lodówce.

źródła: The Montserrat Reporter, WebMD, SelfUp
 

Czytaj także: