jedzenie imbiru przez miesiąc codziennie
Adobe Stock
Newsy

Jedzcie imbir codziennie przez miesiąc. Właściwości zdrowotne imbiru są niezwykłe

Jedzenie imbiru przez miesiąc to popularne wyzwanie żywieniowe. Imbir pomaga na problemy trawienne, bóle mięśni i stawów, obniża cukier, łagodzi stany zapalne - a to tylko część korzyści z codziennego spożywania imbiru.

Imbir to przyprawa o ciekawym, ostrym smaku. Ten korzeń, popularny w kuchni azjatyckiej, zawitał też do kuchni Polaków. I dobrze, bo ma wszechstronne zastosowanie. Można dodawać go do potraw (także do rosołu!), herbaty, deserów. Ale nie tylko o walory smakowe imbiru chodzi. Okazuje się, że imbir ma niezwykłe właściwości zdrowotne. Wystarczy jeść imbir codziennie przez miesiąc, żeby odczuć jego korzystne działanie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jedzenie imbiru przez miesiąc lub dłużej

Dozwolona dzienna dawka imbiru to 3-4 g (bez względu na formę). 1 g imbiru to mniej więcej 1/2 imbiru w proszku, łyżeczka surowego startego imbiru. Jeśli codziennie będzie jeść imbir, po ok. miesiącu zauważycie takie zmiany:

  • koniec ze zgagą i wzdęciami - wystarczy pić napar z imbiru codziennie, a te dolegliwości pozostaną tylko przykrym wspomnieniem
  • koniec z mdłościami - nie tylko w ciąży. Imbir pomaga też na chorobę lokomocyjną, a nawet wymioty i mdłości wywołane chemioterapią. Uwaga: w ciąży nie powinno się jeść więcej niż 1 g imbiru dziennie.
  • koniec z niestrawnością - jedzenie imbiru każdego dnia pomaga uporać się ze stanami zapalnymi jamy otrzewnej i łagodzi niestrawność.
  • leczy bóle mięśni - gotowany lub surowy imbir jedzony codziennie szybciej leczy zakwasy i bóle mięśni
  • obniża poziom cukru - pomaga w wytwarzaniu insuliny u osób cierpiących na cukrzycę, jednak ważne jest, by spożywać go codziennie w ilości 3-4 gramów
  • profilaktyka chorób serca - imbir obniża poziom złego cholesterolu we krwi, zapobiegając tym samym chorobom serca i miażdżycy. Może również zapobiegać powstawaniu zakrzepów.
  • łagodzi ból menstruacyjny - wystarczy woda z imbirem, by poczuć ulgę. 
  • zapobiega infekcjom - w tym zapaleniu dziąseł i chorobom dróg oddechowych. Napar z imbiru, cytryny i miodu pomaga w leczeniu przeziębień i grypy.
  • lepsza perystaltyka jelit - pomaga na zaparcia
  • zmniejsza obrzęki i pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu dzięki działaniu moczopędnemu 
  • łagodzi zapalenie kości i stawów - wg badań zmniejsza ból porównywalnie do 400 mg ibuprofenu
Zobacz także
Herbata z imbiru przyspiesza metabolizm i odchudza. Kilka cm mniej w biodrach

Herbata z imbiru przyspiesza metabolizm i odchudza. Kilka cm mniej w biodrach

Domowe kosmetyki z imbiru

Przynosi rewelacyjne korzyści naszej urodzie. Nie uwierzysz jak szybko. Wystarczy jeść go dwa razy dziennie

Dlaczego imbir jest taki zdrowy?

Prozdrowotne działanie imbiru wynika z jego wartości odżywczych. Zawarte w kłączu imbiru żywice i olejki eteryczne mają działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne. Są to m.in. gingerol, który pomaga łagodzić nudności, wymioty i zmniejszać obrzęki stawów. Z kolei shoagol to substancja o działaniu przeciwbólowym, która pomaga również w walce z rakiem i chorobami serca. Imbir ma również działanie przeciwcukrzycowe i poprawia funkcjonowanie mózgu oraz wzmacnia odporność
W korzeniu imbiru znajdziecie:

  • witaminę C, 
  • witaminy B1 i B2, 
  • witaminę E, 
  • witaminę A 
  • witaminę K, 
  • kwas foliowy
  • wapń
  • fosfor
  • żelazo 
  • potas. 

Jak jeść imbir?

Możecie dodawać go do potraw, a także pić w formie napojów. Wystarczy zalać wrzątkiem starty imbir, ewentualnie dodać miód i cytrynę do smaku:

  1. dodajcie pół łyżeczki startego na drobnej tarce imbiru do kubka
  2. zalejcie wrzątkiem  
  3. zaparzajcie przez 10 minut
  4. przecedźcie i wypijcie wodę imbirową.

Taką miksturę można pić na ciepło lub na zimno. Jeśli chcecie pić wodę imbirową codziennie, możecie od razu przygotować większą ilość naparu i przechowywać go w lodówce.

źródła: The Montserrat Reporter, WebMD, SelfUp
 

Czytaj także:

Ten napój w mig spali tłuszcz i pomoże zwalczyć zły cholesterol. Wystarczą 3 proste składniki
Adobe Stock
Zdrowie
Ten napój w mig spali tłuszcz i pomoże zwalczyć zły cholesterol. Wystarczą 3 proste składniki
Wszyscy chcemy być szczupli i zdrowi. Jak tego dokonać? Z pomocą przychodzi woda imbirowa. Podpowiadamy, jak ją przygotować? Wystarczą 3 proste składniki!

Imbir ma wiele zalet prozdrowotnych. Jego korzeń posiada właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, które są korzystne w leczeniu niektórych dolegliwości i chorób. Woda imbirowa może nam pomóc spalić niechciany tłuszcz i obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu. Jak ją przygotować? Właściwości zdrowotne imbiru Głównym winowajcą wielu chorób, takich jak choroby serca, cukrzyca, zapalenie stawów i nowotwory jest przewlekłe zapalenie. Korzeń imbiru kryje w sobie potężne właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, które mogą pomóc w zwalczaniu tych dolegliwości. Imbir jest również bogaty w fitochemikalia, które wspomagają trawienie i uspokajają żołądek. Jego właściwości trawienne pomagają stymulować naturalny proces oczyszczania i odtruwania organizmu poprzez eliminację toksyn i odpadów. Właściwości te mogą również rozrzedzać krew, poprawiać krążenie i zapobiegać krzepnięciu krwi. Korzyści zdrowotne imbiru znane są od wieków. Oto tylko niektóre z nich! Leczy nudności. Korzeń imbiru jest bardzo skuteczny w zwalczaniu nudności, zarówno tych związanych z chorobą morską, chorobą lokomocyjną, jak i ciążą (tzw. poranne mdłości). Zwalcza infekcje. Gingerol (6-gingerol) to kluczowy związek znajdujący się w imbirze, który ma silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Związek ten może pomóc obniżyć ryzyko infekcji i pomóc w hamowaniu rozwoju bakterii. Imbir może również pomóc w zapobieganiu infekcjom dróg oddechowych. Pomaga utrzymać zdrowy mózg. Przewlekłe stany zapalne i stres oksydacyjny mogą przyspieszyć proces starzenia mózgu. Przeciwutleniacze znajdujące się w imbirze mogą zapobiegać reakcjom zapalnym, które...

Co się stanie z organizmem, gdy codziennie będziecie jeść imbir. Podpowiadamy jak łatwo włączyć go do diety
Adobe Stock
Newsy
Co się stanie z organizmem, gdy codziennie będziecie jeść imbir? Oto, jak łatwo włączyć go do diety
Znacie ten ostry smak z cytrynowo-słodkawą nutą oraz przyjemnym, korzennym aromatem? Warto mieć w domu zarówno świeży korzeń imbiru, jak i torebkę mielonej przyprawy. Wyjaśniamy dlaczego.

Imbir nie jest jedynie aromatyczną przyprawą wykorzystywaną w orientalnej kuchni. To azjatycka roślina, uprawiana od ponad 3 tys. lat i wykorzystywana także w medycynie niekonwencjonalnej. Uważany jest też za skuteczny afrodyzjak oraz wykorzystywany jako składnik kosmetyków. Korzeń imbiru warto włączyć do codziennej diety. Podpowiadamy jak dużo jego jeść i w jakiej postaci dodawać go do dań. Jak korzeń imbiru wpływa na organizm? Imbir ma ogromną moc. To za sprawą dużej ilości substancji odżywczych, które zawiera. Znajdziecie w nim witaminy z grupy B, A, K, E i C, kwas foliowy, olejki eteryczne (zingiberol) i żywice. W jego składzie jest też wiele minerałów: potas, żelazo, fosfor, wapń. Oto, dlaczego warto go jeść systematycznie: Rozgrzewa i działa przeciwzapalnie Działa pobudzająco na układ pokarmowy, wzmaga wydzielanie soku żołądkowego, zwiększa wydzielanie żółci i działa rozkurczowo Działa pozytywnie na układ krążenia. Obniża poziom cholesterolu we krwi i poprawia ukrwienie mózgu, co sprzyja koncentracji i wydajności w procesie uczenia się Koi ból Łagodzi mdłości Odkaża Ułatwia odchudzanie, redukuje cellulit i zmniejsza obrzęki Wpływa na ciśnienie tętnicze krwi Korzeń imbiru – jak go dodawać do codziennych potraw? Włączenie imbiru do codziennej diety nie jest trudne, trzeba jednak pamiętać, żeby nie zjadać go więcej niż 4-5 g dziennie. Większa ilość może wejść w reakcję z lekami, które rozrzedzają krew, stabilizują ciśnienie krwi i obniżają poziom cukru. Korzeń imbiru to egzotyczna przyprawa. Czy na pewno wiecie jak go wykorzystywać w naszej kuchni? Oto kilka porad jak zacząć go jeść codziennie: Herbata z plastrem imbiru, cytryną i miodem. Taki ciepły napar rozgrzewa i wzmacnia odporność organizmu Zimowa kawa. Zaparzcie kawę ze...

Te 3 herbatki usprawnią trawienie i przyspieszą odchudzanie. Pijcie je na przemian
Adobe Stock
Newsy
Te 3 herbatki usprawnią trawienie i przyspieszą zrzucanie balastu z brzucha. Pijcie je na przemian
Napary ziołowe, które ułatwiają prasę przewodu pokarmowego to najprostszy i najprzyjemniejszy sposób na odchudzanie. Najprostszy, bo parzy się je błyskawicznie, najprzyjemniejszy - bo herbatki są po prostu smaczne!

Ile można pić w kółko ten sam napar na odchudzanie? Jeśli przygotowujecie sobie herbatki na poprawę trawienia, to najlepiej wiecie, że po 2 czy 3 dniach macie ich serdecznie dość. I z reguły na tym kończy się postanowienie picia zdrowotnych naparów. Mamy sposób na usprawnienie odchudzania: pijcie te trzy herbatki na przemian. Nie znudzą się i wzmocnią swoje działanie.  Jak działają herbatki odchudzające? W aptekach znajduje się wiele ziół i mieszanek ziół, z których można przygotować napary odchudzające. Większość z nich nie ma właściwości odchudzających, wspomagają jednak proces trawienia, przyspieszają metabolizm oraz pomagają usuwać z organizmu szkodliwe substancje będące wynikiem trawienia. Ich spożywanie pomaga w odchudzaniu szczególnie wtedy, gdy przyczyną gromadzenia się nadmiernych kilogramów jest spowolniona przemiana materii. Są też takie mieszanki ziół, które mogą wspierać metabolizm tłuszczów, białek i węglowodanów. Dzięki regularnemu piciu takich naparów, łatwiej utrzymacie prawidłową wagę lub zrzucicie zbędne kilogramy. Te 3 herbatki pijcie na przemian, żeby wzmocnić ich działanie na organizm Herbatka imbirowa Wystarczy, że plasterki imbiru zalejecie gorącą wodą. Odstawcie na 10 minut i pijcie letnią. Jak działa imbir? Pobudza wytwarzanie soków żołądkowych. Zmniejsza nieprzyjemne doznania towarzyszące trawieniu niektórych pokarmów np. wzdęcia. Poprawia też samopoczucie, rozgrzewa organizm i zwiększa odporność. Wspiera pracę układu immunologicznego i łagodzi objawy infekcji. Herbatka miętowa Mięta pieprzowa stymuluje wydzielanie żółci i soków żołądkowych. Dzięki temu przyspiesza i ułatwia metabolizm, eliminuje bóle brzucha spowodowane problemami trawiennymi. Napar przygotujecie zalewając świeże lub suszone listki mięty gorącą wodą. Po 5 minutach parzenia herbatka jest...

Imbir
Newsy
Jak wyhodować imbir w domu? Już nigdy nie kupicie go w sklepie
Zioła w doniczkach, na balkonie czy na parapecie w kuchni, to nic niezwykłego. Ale samodzielnie hodowany imbir? Podpowiadamy jak to zrobić.

Imbir, to nie tylko przyprawa kojarząca się z piwem czy azjatyckimi daniami. Coraz częściej wykorzystywany jest w kuchni polskiej. Ma orzeźwiający, lekko ostry smak i w postaci świeżego kłącza, może być długo i wygodnie przechowywany. Jednak imbir to nie tylko przyprawa. Roślina ma bardzo szerokie zastosowanie lecznicze. Jak ją wyhodować, na co pomaga i jak stosować?  Domowa hodowla imbiru krok po kroku. Żeby rozpocząć hodowlę, wystarczy pójść do najbliższego sklepu, po świeże kłącze imbiru. Wybierajcie jędrne, z co najmniej jednym żywym oczkiem - sadzonka z minimum trzema oczkami, ma większe szanse na wzrost i przeżycie. Jak rozpoznać oczko imbiru? To ten wystający fragment, z którego czasem, gdy tego nie chcemy, roślina wypuszcza młode listki. Wybrane kłącze powinno mieć nie więcej niż 10 cm. Jeśli jest dłuższe, przytnijcie je nożem. Doniczką napełnijcie żyzną, próchniczą ziemią, do 2/3 wysokości. Na niej ułóżcie kłącze i przysypcie 2-centymetrową warstwą ziemi. Podlewajcie, pilnując, żeby ziemia zawsze była wilgotna, nie może jednak być mokra. Pierwsze pędy wasza roślina powinna wypuścić po 3-4 tygodniach. Żeby prawidłowo hodować imbir i cieszyć się dobrze rosnącą i zdrową rośliną, pamiętajcie o tych zasadach.  Przygotujcie szeroką doniczkę. Nie musi być wysoka, bo kłącze imbiru nie rośnie w dół, tylko rozrasta się na boki. Wasza roślina będzie potrzebowała światła, ale nie może go mieć zbyt dużo. Stawiajcie doniczki na parapetach i balkonach od wschodu lub zachodu. Od wiosny do jesieni hodujcie go w temperaturze około 15- 22 stopni. Gdy temperatura spada, a prowadzicie hodowlę na zewnątrz, na przykład na tarasie, przenieście doniczkę do domu. W czasie zimy, gdy wegetacja rośliny zamiera, trzymajcie hodowlę w temperaturze około...