jedzenie imbiru przez miesiąc codziennie
Adobe Stock
Newsy

Jedzcie imbir codziennie przez miesiąc. Właściwości zdrowotne imbiru są niezwykłe

Jedzenie imbiru przez miesiąc to popularne wyzwanie żywieniowe. Imbir pomaga na problemy trawienne, bóle mięśni i stawów, obniża cukier, łagodzi stany zapalne - a to tylko część korzyści z codziennego spożywania imbiru.

Imbir to przyprawa o ciekawym, ostrym smaku. Ten korzeń, popularny w kuchni azjatyckiej, zawitał też do kuchni Polaków. I dobrze, bo ma wszechstronne zastosowanie. Można dodawać go do potraw (także do rosołu!), herbaty, deserów. Ale nie tylko o walory smakowe imbiru chodzi. Okazuje się, że imbir ma niezwykłe właściwości zdrowotne. Wystarczy jeść imbir codziennie przez miesiąc, żeby odczuć jego korzystne działanie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jedzenie imbiru przez miesiąc lub dłużej

Dozwolona dzienna dawka imbiru to 3-4 g (bez względu na formę). 1 g imbiru to mniej więcej 1/2 imbiru w proszku, łyżeczka surowego startego imbiru. Jeśli codziennie będzie jeść imbir, po ok. miesiącu zauważycie takie zmiany:

  • koniec ze zgagą i wzdęciami - wystarczy pić napar z imbiru codziennie, a te dolegliwości pozostaną tylko przykrym wspomnieniem
  • koniec z mdłościami - nie tylko w ciąży. Imbir pomaga też na chorobę lokomocyjną, a nawet wymioty i mdłości wywołane chemioterapią. Uwaga: w ciąży nie powinno się jeść więcej niż 1 g imbiru dziennie.
  • koniec z niestrawnością - jedzenie imbiru każdego dnia pomaga uporać się ze stanami zapalnymi jamy otrzewnej i łagodzi niestrawność.
  • leczy bóle mięśni - gotowany lub surowy imbir jedzony codziennie szybciej leczy zakwasy i bóle mięśni
  • obniża poziom cukru - pomaga w wytwarzaniu insuliny u osób cierpiących na cukrzycę, jednak ważne jest, by spożywać go codziennie w ilości 3-4 gramów
  • profilaktyka chorób serca - imbir obniża poziom złego cholesterolu we krwi, zapobiegając tym samym chorobom serca i miażdżycy. Może również zapobiegać powstawaniu zakrzepów.
  • łagodzi ból menstruacyjny - wystarczy woda z imbirem, by poczuć ulgę. 
  • zapobiega infekcjom - w tym zapaleniu dziąseł i chorobom dróg oddechowych. Napar z imbiru, cytryny i miodu pomaga w leczeniu przeziębień i grypy.
  • lepsza perystaltyka jelit - pomaga na zaparcia
  • zmniejsza obrzęki i pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu dzięki działaniu moczopędnemu 
  • łagodzi zapalenie kości i stawów - wg badań zmniejsza ból porównywalnie do 400 mg ibuprofenu
Zobacz także
Herbata z imbiru przyspiesza metabolizm i odchudza. Kilka cm mniej w biodrach

Herbata z imbiru przyspiesza metabolizm i odchudza. Kilka cm mniej w biodrach

Domowe kosmetyki z imbiru

Przynosi rewelacyjne korzyści naszej urodzie. Nie uwierzysz jak szybko. Wystarczy jeść go dwa razy dziennie

Dlaczego imbir jest taki zdrowy?

Prozdrowotne działanie imbiru wynika z jego wartości odżywczych. Zawarte w kłączu imbiru żywice i olejki eteryczne mają działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne. Są to m.in. gingerol, który pomaga łagodzić nudności, wymioty i zmniejszać obrzęki stawów. Z kolei shoagol to substancja o działaniu przeciwbólowym, która pomaga również w walce z rakiem i chorobami serca. Imbir ma również działanie przeciwcukrzycowe i poprawia funkcjonowanie mózgu oraz wzmacnia odporność
W korzeniu imbiru znajdziecie:

  • witaminę C, 
  • witaminy B1 i B2, 
  • witaminę E, 
  • witaminę A 
  • witaminę K, 
  • kwas foliowy
  • wapń
  • fosfor
  • żelazo 
  • potas. 

Jak jeść imbir?

Możecie dodawać go do potraw, a także pić w formie napojów. Wystarczy zalać wrzątkiem starty imbir, ewentualnie dodać miód i cytrynę do smaku:

  1. dodajcie pół łyżeczki startego na drobnej tarce imbiru do kubka
  2. zalejcie wrzątkiem  
  3. zaparzajcie przez 10 minut
  4. przecedźcie i wypijcie wodę imbirową.

Taką miksturę można pić na ciepło lub na zimno. Jeśli chcecie pić wodę imbirową codziennie, możecie od razu przygotować większą ilość naparu i przechowywać go w lodówce.

źródła: The Montserrat Reporter, WebMD, SelfUp
 

Czytaj także:

Imbir
Newsy
Jak wyhodować imbir w domu? Już nigdy nie kupicie go w sklepie
Zioła w doniczkach, na balkonie czy na parapecie w kuchni, to nic niezwykłego. Ale samodzielnie hodowany imbir? Podpowiadamy jak to zrobić.

Imbir, to nie tylko przyprawa kojarząca się z piwem czy azjatyckimi daniami. Coraz częściej wykorzystywany jest w kuchni polskiej. Ma orzeźwiający, lekko ostry smak i w postaci świeżego kłącza, może być długo i wygodnie przechowywany. Jednak imbir to nie tylko przyprawa. Roślina ma bardzo szerokie zastosowanie lecznicze. Jak ją wyhodować, na co pomaga i jak stosować?  Domowa hodowla imbiru krok po kroku. Żeby rozpocząć hodowlę, wystarczy pójść do najbliższego sklepu, po świeże kłącze imbiru. Wybierajcie jędrne, z co najmniej jednym żywym oczkiem - sadzonka z minimum trzema oczkami, ma większe szanse na wzrost i przeżycie. Jak rozpoznać oczko imbiru? To ten wystający fragment, z którego czasem, gdy tego nie chcemy, roślina wypuszcza młode listki. Wybrane kłącze powinno mieć nie więcej niż 10 cm. Jeśli jest dłuższe, przytnijcie je nożem. Doniczką napełnijcie żyzną, próchniczą ziemią, do 2/3 wysokości. Na niej ułóżcie kłącze i przysypcie 2-centymetrową warstwą ziemi. Podlewajcie, pilnując, żeby ziemia zawsze była wilgotna, nie może jednak być mokra. Pierwsze pędy wasza roślina powinna wypuścić po 3-4 tygodniach. Żeby prawidłowo hodować imbir i cieszyć się dobrze rosnącą i zdrową rośliną, pamiętajcie o tych zasadach.  Przygotujcie szeroką doniczkę. Nie musi być wysoka, bo kłącze imbiru nie rośnie w dół, tylko rozrasta się na boki. Wasza roślina będzie potrzebowała światła, ale nie może go mieć zbyt dużo. Stawiajcie doniczki na parapetach i balkonach od wschodu lub zachodu. Od wiosny do jesieni hodujcie go w temperaturze około 15- 22 stopni. Gdy temperatura spada, a prowadzicie hodowlę na zewnątrz, na przykład na tarasie, przenieście doniczkę do domu. W czasie zimy, gdy wegetacja rośliny zamiera, trzymajcie hodowlę w temperaturze około...

Jest w każdym warzywniaku. Stosowany regularnie ratuje wasze zdrowie
Pixabay
Newsy
Jest w każdym warzywniaku. Stosowany regularnie ratuje wasze zdrowie
To warzywo ma niesamowite właściwości! Jedzcie je jak najczęściej!

Warzywa i owoce to prawdziwe bogactwo naturalnych witamin, minerałów i innych prozdrowotnych związków. Codzienne jedzenie warzyw i owoców jest niesamowicie ważne dla zdrowia. To pewne na 100%, że nie da się żywić prawidłowo bez uwzględniania ich w diecie. Imbir jest korzeniem, który na niezwykłe właściwości prozdrowotne. Ile warzyw i owoców trzeba jeść codziennie? Minimalna ilość spożywanych warzyw i owoców to ok. 400 g. Im więcej jednak ich zjecie, tym mniejsze ryzyko przyszłych problemów zdrowotnych. W tym konkretnym wypadku można powiedzieć, że im więcej tym lepiej. W ostatnich latach imbir, bo to o nim mowa, stał się naprawdę popularny. Można dostać go w każdym supermarkecie i warzywniaku. Jest bardzo tani i… niezwykle zdrowy! Właściwości imbiru Walczy z przeziębieniem, grypą i innymi infekcjami – może być pomocny nawet przy infekcji koronawirusem Imbir ma niesamowite właściwości przeciwzapalne, przez to pomaga w chorobach takich jak: PCOS, Reumatoidalne Zapalenie Stawów lub Hashimoto Jest polecany kobietom w ciąży do łagodzenia porannych mdłości W wyższych dawkach może pomóc w utracie masy ciała – jedzcie co najmniej 2 gramy dziennie Może okazać się pomocny w bólach reumatycznych Obniża ryzyko chorób serca Pomaga przy chorobie lokomocyjnej Przyczynia się do obniżenia poziomu cukru we krwi Pomaga w bólach menstruacyjnych Do czego można używać imbiru? Pewnie macie swoje sposoby na wykorzystanie imbiru. Podamy wam dziś kilka innych propozycji dzięki którym może łatwiej będzie wam włączyć imbir do codziennej diety. Herbata lub napar z imbiru Marynata do kurczaka lub innego mięsa: razem ze świeżymi ziołami, oliwą z oliwek i czosnkiem Może być dodawany do owsianek lub jaglanek...

Herbata z imbiru przyspiesza metabolizm i odchudza. Kilka cm mniej w biodrach
Pixabay
Newsy
Herbata z imbiru przyspiesza metabolizm i odchudza. Kilka cm mniej w biodrach
Herbata z imbiru ma całą masę właściwości pozytywnych dla zdrowia, a także samopoczucia! Pomoże nawet w walce z dodatkowymi kilogramami!

Imbir to bogactwo witamin, przeciwutleniaczy i pierwiastków. Chociaż rzadko używa się go w kuchni polskiej, jest on niezwykle popularny jako przyprawa i element dań w kuchni orientalnej, a zwłaszcza japońskiej. Tłumaczy to, dlaczego Japończycy są jedną ze zdrowszych nacji na świecie… Jakie właściwości ma imbir? Działa przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, łagodzi infekcje, Rozgrzewa w zimne dni, a także podczas przeziębień czy gorączki, Energetyzuje i niweluje uczucie zmęczenia, Wspomaga odporność i niweluje częstotliwość infekcji, Wspomaga trawienie i łagodzi wzdęcia oraz bóle żołądkowe, Zmniejsza nudności (dzięki czemu polecany jest często w ciąży), Oczyszcza organizm i wspomaga pracę nerek, Przyspiesza gojenie stanów zapalnych na skórze i w jamie ustnej, Wspomaga pamięć i dba o prawidłowe ukrwienie mózgu, Łagodzi skurcze menstruacyjne i objawy PMS (zespołu napięcia przedmiesiączkowego). Imbir na odchudzanie Napar z imbiru (herbata z imbirem) polecany jest wszystkim osobom, które są na diecie i chcą zgubić kilka kilogramów. Korzeń ten skutecznie przyspiesza przemianę materii i wspomaga trawienie. Dzięki temu może pozytywnie wpływać na szybsze spalanie tłuszczu oraz sprawia, że posiłki (nawet te większe czy spożywane o późniejszych godzinach) nie odkładają się w formie tkanki tłuszczowej. Optymalnych rezultatów możecie spodziewać się, jeśli stosowanie imbiru połączycie z odpowiednio zrównoważoną dietą.  Jak zaparzyć herbatę z imbirem? Imbir można zaparzyć w formie pokrojonych plasterków lub wiórek startych na tarce (w ten sposób uwolnią jeszcze więcej składników odżywczych). Napar należy przygotować zalewając imbir ciepłą wodą lub herbatą ziołową, dla wzmocnienia prozdrowotnych właściwości....

Jakie właściwości ma woda z brzozy? Pijcie 2 razy dziennie, a efekty was zachwycą
AdobeStock
Newsy
Jakie właściwości ma woda z brzozy? Pijcie 2 razy dziennie, a efekty was zachwycą
Picie soku z brzozy staje się coraz popularniejsze. Poznajcie wspaniałe właściwości zdrowotne soku z brzozy i dowiedzcie się, jak go bezpiecznie stosować, by wzmacniać odporność i łagodzić m.in. dolegliwości układu pokarmowego.

Pozyskiwany wprost z drzewa sok z brzozy (używa się także nazwy „woda brzozowa”) to napój, który doskonale wpływa na całe ciało. Wykorzystuje się go w medycynie naturalnej do łagodzenia różnych dolegliwości i zapobiegania chorobom. Właściwości soku z brzozy W soku brzozowym znajdują się silne, naturalne przeciwutleniacze, aminokwasy oraz niezbędna dla organizmu miedź, potas, wapń i żelazo. Regularne picie soku brzozowego: Wzmacnia odporność organizmu Łagodzi dolegliwości ze strony układu pokarmowego (zwłaszcza w przypadku choroby wrzodowej żołądka) Działa wspomagająco przy leczeniu chorób nerek, układu krwionośnego, anemii i rwy kulszowej Na co pomaga sok z brzozy? Picie soku z brzozy pozwoli wam zapobiegać wielu chorobom i łagodzić ból oraz dolegliwości spowodowane różnymi schorzeniami. Sprawdźcie, na co pomaga sok z brzozy: Działanie przeciwbólowe i przeciwgorączkowe – pomoże w przypadku sezonowych infekcji, grypy, a także bóli mięśni i stawów. Ulga w reumatyzmie – osoby cierpiące na reumatyzm, a zwłaszcza rwę kulszową, bardzo skorzystają z cennych właściwości brzozy. Najbardziej pomocna będzie maść z sokiem z brzozy stosowana miejscowo na bolące miejsca. Działanie moczopędne – zapobiega tworzeniu się kamieni moczowych Przeciwdziałanie zakrzepicy i lepsza praca układu krwionośnego Wzmacnia włosy Przyśpiesza gojenie się ran Jak stosować sok z brzozy? Sok z brzozy należy pić 3 razy dziennie, w ilości ¼ szklanki przez około 2-3 tygodnie. Woda brzozowa ma dość charakterystyczny smak, który nie wszystkim przypadnie do gustu, dlatego polecamy dodać do niej na przykład domowy sok owocowy albo miód. Sok z brzozy – przeciwwskazania Jak w przypadku większości naturalnych...