Jest jednym z najstarszych zbóż uprawnianych na świecie. Znana jest też pod nazwami szpelc, lub pszenica św. Hildegardy. Określenia te zapewne niewiele wam jednak mówią. Mąka wytworzona z niej może być używana jak pszenica do wypieku chleba, naleśników, pierogów, makaronów czy ciast. Szczególnie ceniona pod kątem wartości odżywczych jest kasza. Czy domyślacie się, o jakie zboże chodzi?
Jak jedzenie kaszy orkiszowej działa na zdrowie?
Oto witaminy, które można znaleźć w kaszy orkiszowej. Jaki jest ich wpływ na zdrowie człowieka?
- Witamina A i E – utrzymują dobrą kondycję skóry, wygładzają zmarszczki i zapobiegają powstawaniu nowych
- Witaminy z grupy B – wpływają na prace układu krążenia, trawienia i odpornościowego
Kasza orkiszowa jest także skarbnicą minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu:
- Magnez i potas – wspomagają prace serca, minimalizują ryzyko nadciśnienia, miażdżycy, zawału i udaru. Magnez także wspiera pamięć, koncentrację i łagodzi skutki stresu
- Żelazo – zapobiega anemii
- Fosfor – wpływa na odporność, a do tego wspiera mineralizację kości
- Selen – bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy
Orkisz jest także źródłem białka, cennego surowca energetycznego, składnika płynów ustrojowych, oraz błonnika, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania jelit.
Zobacz także:
Orkisz — dlaczego warto go jeść?
Orkisz jest rodzajem pszenicy i jak pszenica zawiera białko glutenowe, którego niektórzy unikają w diecie. Są jednak powody, żeby sięgać po to zboże. Ma znacznie lepsze wartości zdrowotne od zwykłej pszenicy:
- Jest mniej kaloryczny, ugotowana kasza ma w 100 g tylko 35 kalorii
- Ma o 20-40% więcej białka
- Zawiera lepszej jakości gluten
- Ma mniejszą zawartość węglowodanów
- Ma większą ilość fitosteroli chroniących układ krążenia
- Ma więcej witaminy E, PP, Beta karotenu, witamin z grupy B, a także cynku, miedzi i selenu.
- Posiada mocniejszą łuskę, dzięki czemu jest bardziej odporny na choroby. To powoduje, że rzadziej jest modyfikowany genetycznie i mniej zanieczyszczony nawozami sztucznymi
- Kasza ma też niski indeks glikemiczny – IG 45, jest więc bezpieczna dla cukrzyków
Źródło: interia.pl, powiedzdietomnie.pl