Jest jednym z najstarszych zbóż uprawnianych na świecie. Znana jest też pod nazwami szpelc, lub pszenica św. Hildegardy. Określenia te zapewne niewiele wam jednak mówią. Mąka wytworzona z niej może być używana jak pszenica do wypieku chleba, naleśników, pierogów, makaronów czy ciast. Szczególnie ceniona pod kątem wartości odżywczych jest kasza. Czy domyślacie się, o jakie zboże chodzi?

Jak jedzenie kaszy orkiszowej działa na zdrowie?

Oto witaminy, które można znaleźć w kaszy orkiszowej. Jaki jest ich wpływ na zdrowie człowieka?

  • Witamina A i E – utrzymują dobrą kondycję skóry, wygładzają zmarszczki i zapobiegają powstawaniu nowych
  • Witaminy z grupy B – wpływają na prace układu krążenia, trawienia i odpornościowego

Kasza orkiszowa jest także skarbnicą minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu:

  • Magnez i potas – wspomagają prace serca, minimalizują ryzyko nadciśnienia, miażdżycy, zawału i udaru. Magnez także wspiera pamięć, koncentrację i łagodzi skutki stresu
  • Żelazo – zapobiega anemii
  • Fosfor – wpływa na odporność, a do tego wspiera mineralizację kości
  • Selen – bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy

Orkisz jest także źródłem białka, cennego surowca energetycznego, składnika płynów ustrojowych, oraz błonnika, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania jelit.

Zobacz także:

Orkisz — dlaczego warto go jeść?

Orkisz jest rodzajem pszenicy i jak pszenica zawiera białko glutenowe, którego niektórzy unikają w diecie. Są jednak powody, żeby sięgać po to zboże. Ma znacznie lepsze wartości zdrowotne od zwykłej pszenicy:

  • Jest mniej kaloryczny, ugotowana kasza ma w 100 g tylko 35 kalorii
  • Ma o 20-40% więcej białka 
  • Zawiera lepszej jakości gluten
  • Ma mniejszą zawartość węglowodanów
  • Ma większą ilość fitosteroli chroniących układ krążenia
  • Ma więcej witaminy E, PP, Beta karotenu, witamin z grupy B, a także cynku, miedzi i selenu.
  • Posiada mocniejszą łuskę, dzięki czemu jest bardziej odporny na choroby. To powoduje, że rzadziej jest modyfikowany genetycznie i mniej zanieczyszczony nawozami sztucznymi
  • Kasza ma też niski indeks glikemiczny – IG 45, jest więc bezpieczna dla cukrzyków

Źródło: interia.pl, powiedzdietomnie.pl