cenne właściwości jabłek
Adobe Stock
Newsy

Jedzcie codziennie ten polski owoc, a obniżycie cholesterol i uchronicie się przed poważną chorobą

Jabłko to owoc, który z pewnością często ląduje w waszych sklepowych koszykach, ale czy jecie go wystarczająco często? Jeśli nie koniecznie to zmieńcie. Jego regularne spożywanie ma kluczowe znaczenie dla waszego zdrowia.

Jabłka to owoce całoroczne, kupicie je zarówno latem, jak i zimą. Ich spożywanie odgrywa kluczową rolę w organizmie. W ten sposób powstało nawet powiedzenie – jabłko z wieczora i nie ma doktora. Większość z was zapewne nie zdaje sobie sprawy z tego, jak wiele prawdy jest w tym zdaniu. Zaraz wam to uświadomimy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Mnogość rodzajów jabłek

Na świecie istnieje ok. 10 tysięcy rodzajów jabłek. Różnią się one od siebie kolorem, kształtem, miękkością i przede wszystkim smakiem. 

Niemożliwością jest znanie i spożywanie ich wszystkich. Dlatego też w Polsce wyróżnia się kilka najbardziej popularnych odmian tego owocu. Należą do nich m.in. gala, ligol, papierówka, antonówka, kosztela, gloster oraz szampion. 

Zobacz także
lane kluski

Kluski lane wyszły wyszły zbyt grube? Dzięki jednemu trikowi będą idealnie cieniutkie

serniczki placki z twarogu

Przepis na serniczki, słodkie placki z twarogu. Za wschodnią granicą jada się je na śniadanie w każdym domu

Większość osób nieprawidłowo spożywa jabłka

Jabłka to niesamowicie zdrowe owoce. Niewielu jednak wie, że najcenniejsza w nich jest skórka i gniazdo nasienne. Wiele osób nieświadomie wyrzuca je do kosza, podczas gdy to właśnie one mogą uchronić człowieka przed poważnymi chorobami. 

I o ile zjedzenie pestek może być dla wielu problematyczne, o tyle spożywanie skórki nie powinno nikogo dziwić. Oczywiście po dokładnym umyciu.

Cenne właściwości lecznicze jabłek

Jabłka przede wszystkim doskonale wspierają ogólną odporność organizmu – dzięki nim rzadziej chorujemy i jesteśmy mniej podatni na wszelkiego rodzaju infekcje. Dlatego warto je spożywać szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

Ten niepozorny owoc zawiera w mnóstwo cennych wartości odżywczych, przede wszystkim witaminę C, zasadowe sole mineralne, potas oraz żelazo. Jego regularne spożywanie wykazuje silne działanie odkwaszające, poprawia pracę wątroby, zmniejsza poziom „złego” cholesterolu, wzmacnia mięśnie, serce, a także układ nerwowy.

Nie można również zapomnieć, że jabłka usprawniają pracę jelit, likwidują wzdęcia i wspomagają metabolizm. Spożywanie owocu co najmniej jeden raz dziennie wspaniale oczyszcza jelita z niestrawionych resztek jedzenia i zapobiega groźnym chorobom układu trawiennego, m.in. nowotworom.

Jabłka na Alzheimera

Z najnowszych doniesień naukowców wynika również, że regularne spożywanie jabłek może znacząco zmniejszyć ryzyko zachorowania na Alzheimera – dolegliwość dotyczącą zwyrodnienia układu nerwowego powodującą ogólne otępienie. 

Choroba prowadzi do uszkodzeń w korze mózgowej, a co za tym idzie kłopotów z pamięcią, mową czy myśleniem. Najczęściej dotyka ona osób, które ukończyły 65 rok życia. Wykazano jednak, że zawarta w jabłkach kwercetyna i kwas dihydroksybenzoesowy wspaniale wspomagają powstawanie neuronów w mózgu.

Niesamowite właściwości bakalii
Adobe Stock
Newsy
Nie ma zdrowszej przekąski niż ta. Wzmacnia organizm i działa antyrakotwórczo. Chrupcie ją garściami
Orzechy, rodzynki, suszone i kandyzowane owoce – jak tu ich nie kochać? Bakalie to nie tylko niesamowicie smaczna, ale przede wszystkim zdrowa przekąska. Koniecznie włączcie je do swojej diety.

Rozmowa o bakaliach, a w szczególności rodzynkach, zawsze wywołuje spore emocje – w końcu jedni je kochają, inni jedzą wybiórczo, a pozostali nienawidzą. Okazuje się jednak, że tego typu produkty, powinny na stałe gościć w jadłospisie każdego zdrowego człowieka. Zamiast chrupać czekoladowego batonika, lepiej sięgnijcie po te frykasy. Cenne wartości odżywcze bakalii Bakalie to najlepsze co możecie zaserwować swojemu organizmowi. Są nie tylko pyszne i sycące. Ich regularne spożywanie, ma przede wszystkim bardzo pozytywny wpływ na wasze zdrowie – pomaga zapobiegać nowotworom i zawałom, a także doskonale łagodzi dolegliwości żołądkowe. Na tym jednak nie koniec. Orzechy dbają o wasze serce i pamięć Orzechy to jedne z najczęściej spożywanych bakalii. Nic dziwnego. W końcu są nie tylko pyszne, ale również najbardziej wartościowe ze wszystkich tego typu produktów. Zawarte w nich tłuszcze, regulują poziom złego cholesterolu we krwi, a także działają przeciwzakrzepowo – zapobiegają miażdżycy i chorobom serca. W orzechach nie brakuje również kwasu foliowego, który przede wszystkim poprawia waszą pamięć, ale również dba o prawidłowy rozwój płodu – właśnie dlatego ich spożywanie zaleca się kobietom w ciąży. Suszone morele wspierają odchudzanie Regularne spożywanie suszonych moreli zaleca się przede wszystkim osobom, które obficie miesiączkują lub przebywają na diecie odchudzającej. Produkt ten zawiera bowiem mnóstwo cennego żelaza. Morele to również źródło cennego potasu, który wspaniale reguluje ciśnienie krwi i jest odpowiedzialny za usuwanie nadmiaru wody z organizmu. Nie można również zapomnieć, że włączenie do diety tego typu owoców, minimalizuje ryzyko zachorowania na nowotwór. Rodzynki łagodzą...

AdobeStock
Newsy
Suszone jabłka są zdrowsze od surowych. Pomogą na zbyt dużym cholesterolem i wpłyną na trawienie
Suszone jabłka to łatwy i wygodny sposób na zapewnienie swojemu organizmowi zalecanego dziennego spożycia owoców w zimowym okresie. Czy wiecie, że są one nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe?

Czy wiedzieliście, że suszone jabłka zawierają więcej wartości odżywczych niż zwykłe, surowe owoce? Dlaczego jeszcze warto je jeść? Czym są suszone jabłka? Jabłka znane są ze swoich licznych właściwości zdrowotnych. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, co się stanie, jeśli usuniemy z nich całą zawartość wody? Czy nasze jabłka nadal będą zdrowe i pełne wartości? Tak. Co więcej – będą one nawet zdrowsze od tych surowych. Suszone jabłka to jabłka, z których usunięto wodę. Takie jabłka są często produkowane komercyjnie, ale możecie też zrobić własną, domową ich wersję, która jest o wiele zdrowsza od tych sklepowych, do których bardzo często dodaje się cukier i różne konserwanty. Na czym dokładnie polega suszenie jabłek? Suszenie jabłek to proces, podczas którego z jabłek usuwa się całą wodę. Jest to jeden z najstarszych i najprostszych sposobów konserwacji owoców. Suszenie jabłek może odbywać się: na słońcu  w specjalnej suszarce do owoców w piekarniku Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania suszonych jabłek Wiele osób błędnie uważa, że suszone owoce nie są tak zdrowe, jak świeże. To nieprawda. Suszone owoce, oferują wiele korzyści zdrowotnych. Pod pewnymi względami są one nawet zdrowsze od tych surowych. Suszone jabłka skutecznie zapobiegają zaparciom i zapewniają nam sytość. Jedną z największych zalet suszonych jabłek jest to, że zawierają one dużą ilość rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika. Pół szklanki suszonych jabłek zapewnia naszemu organizmowi około 3-4 gramów błonnika pokarmowego, co wystarczy na pokrycie 13-20% dziennego zapotrzebowania na błonnik. Błonnik jest niezwykle ważny, ponieważ: zapewnia nam uczucie sytości zapobiega skokom poziomu...

kaczka
Adobe Stock
Newsy
Najlepsza kaczka to ta z jabłkami. Ale które odmiany tych owoców smakują z nią najlepiej?
Antonówka, boikeny, a może reneta? Odmian jabłek w sprzedaży jest wiele, ale która najlepiej sprawdzi się przy pieczeniu mięsa? Sprawdźcie!

Soczysta i aromatyczna kaczka nadziewana jabłkami to jedno z wybitniejszych polskich potraw. Jej przygotowanie wymaga przestrzegania kilku zasad, jednak kluczową rolę odgrywają jabłka stanowiące nadzienie mięsa. Jaki rodzaj owoców wybrać, aby danie było jeszcze smaczniejsze?   Złote owoce Jabłka są jednym z najbardziej importowanych produktów w Polsce, która słynie z ich produkcji. Te owoce są nie tylko smaczne i popularne, ale i przede wszystkim bardzo zdrowe. Zawierają wiele witamin oraz mikroelementów, które korzystnie wpływają na zdrowie. Dzięki niewielkiej zawartości kilokalorii są zalecane dla osób będących na diecie. Właściwości zdrowotne jabłek Owoce poprzez zawartość dobrych składników mają wiele cennych właściwości. Dzięki sporej zawartości błonnika regulują pracę jelit, co chroni je przed zaparciami czy nowotworem, a także zmniejszają wchłanianie cholesterolu. Takie proces zapobiega powstawaniu miażdżycy oraz chroni przed zawałem. Należy również zwrócić uwagę na niski indeks glikemiczny produktu, który wynosi zaledwie 38. Taki stopień pozwala regulować poziom cukru we krwi, dzięki czemu jabłka mogą spożywać również osoby chore na cukrzycę. Kaczka z jabłkami Kaczka nadziewana jabłkami to bez dwóch zdań jedno z bardziej wykwintnych polskich potraw. Serwowana jest podczas szczególnych uroczystości rodzinnych czy świąt. Jej przygotowanie wymaga przestrzegania kilku zasad, aby była soczysta i pyszna w smaku. Ważne jest dobre mięso, ale i nadzienie. Tutaj owoce razem z kaczką grają pierwsze skrzypce, więc ich wybór nie może być przypadkowy. Jaka odmiana jabłek idealnie sprawdzi się podczas przyrządzania tego dania? Które jabłka do pieczonej kaczki? Odmian jabłek na rynku w sprzedaży jest mnóstwo. Można wybierać...

Jak sprawdzić czy jabłko jest pokryte chemicznymi substancjami? Wystarczy prosty test z wodą
AdobeStock
Newsy
Jak sprawdzić, czy jabłko jest pokryte chemicznymi substancjami? Wystarczy prosty test z wodą
Czy wiecie, co jecie? Przeprowadźcie prosty eksperyment, by przekonać się, czy kupione przez was jabłka są pokryte woskiem.

Większość sprzedawanych w sklepach jabłek kusi soczystym kolorem i błyszczącą skórką. Trudno jest się oprzeć tak apetycznie wyglądającym owocom. Jednak nie zawsze idealny wygląd jabłka świadczy o jego jakości! Dowiedzcie się, jak sprawdzić, czy kupione przez was jabłka na pewno są zdrowe. Dlaczego jabłka się błyszczą? Jabłka wydzielają naturalny wosk, który chroni je przed zepsuciem. To właśnie dlatego w dotyku większość jabłek jest tłusta i nieco lepka. Jednak owoce te nie są przystosowane do przechowywania w chłodniach i długich podróży – naturalny wosk nie jest w stanie ich przed tym uchronić. Właśnie dlatego producenci owoców stosują różne sztuczki, które mają przedłużyć trwałość jabłek. Dotyczy to także stosowania sztucznych wosków. Robert Binkiewicz z firmy Agrosimex wyjaśnia: Konsumenci, widząc lśniące owoce, często nie zwracają uwagi na parametry, tj. smak. Jednak woski są nie tylko preparatami do nabłyszczania jabłek. Zabieg ten skutecznie ogranicza transpirację, powodując zmniejszenie utraty masy, świeżości i jędrności przez jabłka. Tempo oddychania oraz produkcja etylenu u poszczególnych odmian, również może wpływać na skuteczność trwałości jabłek w obrocie handlowym(…)Naniesienie wosku odbywa się poprzez natryskiwanie lub zanurzenie w preparacie owoców. Do tego celu służą specjalne urządzenia, które przeważnie stanowią część linii sortowniczej. Jabłka po woskowaniu muszą zostać dokładnie osuszone, a także poddane procesowi polerowania Woskowanie jabłek Woskowanie stosuje się przede wszystkim w przypadku owoców importowanych, by zabezpieczyć je przed zepsuciem się w transporcie. Zwykle używa się wosków z naturalnych substancji, ale niestety coraz częściej stosowane są woski, które mogą bardzo mocno...