Jedzcie codziennie rano ten tani produkt. Zapomnicie o nadciśnieniu tętniczym
Adobe Stock
Newsy

Jedzcie codziennie rano ten tani produkt. Zapomnicie o nadciśnieniu tętniczym

Miewacie problemy z wysokim ciśnieniem tętniczym krwi? Zacznijcie jeść te suszone owoce, a wasze wyniki się poprawią.

Powszechnie uważa się, że problem z nadciśnieniem tętniczym jest powodowany przez siedzący tryb życia, niezdrowe odżywianie, a także np. przez zbyt duże spożycie soli. To wszystko prawda. Niestety rzadziej mówi się o tym, jak zapobiec temu nieszczęściu.

W końcu nie od dziś wiadomo, że lepiej zapobiegać, niż leczyć! Z tego względu postanowiliśmy polecić wam włączenie do swojej diety jednego produktu, który na pewno macie w kuchennej półce.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co powinno się jeść, by zapomnieć o nadciśnieniu tętniczym?

Chodzi o skromne, niepozorne i często niedoceniane rodzynki. Wystarczy niewielka garstka rodzynek z samego rana każdego dnia, a efekty przyjdą same. Dlaczego akurat rodzynki? Chodzi o dużą zawartość potasu w ich składzie. Jest to ok. 749 mg na 100 g.

A to właśnie ten pierwiastek gra decydującą rolę w rozgrywce o odpowiedni stan ciśnienia tętniczego każdego z nas. Inną, prozaiczną przyczyną wyboru akurat rodzynek jest to, że nie są one szczególnie drogie. Na zjedzenie kliku rodzynek dziennie może sobie pozwolić dosłownie każdy.

Zobacz także
Macie koronawirusa i straciliście smak i węch? Włączcie do diety 1 produkt. Polecają go lekarze

Macie koronawirusa i straciliście smak i węch? Włączcie do diety 1 produkt. Polecają go lekarze

Jedzcie codziennie, a zapomnicie o problemach ze skaczącym ciśnieniem

Jedzcie codziennie, a zapomnicie o problemach ze skaczącym ciśnieniem

Dlaczego potas jest tak ważny w kontekście właściwego ciśnienia tętniczego krwi?

  • Pomaga w pozbywaniu się z organizmu sodu przez nerki, który z kolei ma wpływ na wyższe ciśnienie krwi – pomiędzy tymi dwoma pierwiastkami musi być w organizmie odpowiednia równowaga
  • Potas spełnia także wiele ważnych funkcji fizjologicznych w organizmie
  • Wykazuje bezpośredni wpływ naczyniowo rozkurczowy na komórki organizmu człowieka
  • Pomaga w procesach regulacji krwi
  • Jego obfitość w diecie wg badań zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgowego aż o 22%

Warto pamiętać, że ilość potasu w swoich posiłkach powinny kontrolować i odpowiednio uzupełniać szczególnie osoby, które przyjmują lęki moczopędne.

Wiąże się to z wypłukiwaniem tego pierwiastka z ludzkiego organizmu wraz z codziennym, regularnym wydalaniem moczu.

Gdzie jeszcze można odnaleźć cenne źródła potasu?

  • Inne suszone owoce (morele, śliwki, daktyle, figi, a także jabłka)
  • Produkty zbożowe, kasze, płatki owsiane, pieczywo żytnie
  • Ryby
  • Owoce
  • Warzywa
  • Rośliny strączkowe
  • Mleko
  • Orzechy
  • Kakao i czekolada
zeschnięte rodzynki
Pixabay
Newsy
Jak uratować zeschnięte rodzynki? Aby znowu stały się miękkie, wystarczy...
Robicie sernik z rodzynkami albo naleśniki? Jeżeli zostały wam zeschnięte rodzynki, możecie je jeszcze uratować dzięki prostej sztuczce.

Słodkie rodzynki pasują praktycznie do wszystkiego! Świetnie sprawdzają się zarówno do ciast, jak i wytrawnych dań mięsnych. Nie każdy za nimi przepada, ale trzeba przyznać, że rodzynki nadają wyjątkowy aromat każdej potrawie, w której się znajdują. Jeśli lubicie je dodawać do różnych dań i kupujecie większe opakowania rodzynek to pewnie nie raz zdarzyło się wam odkryć, że zgromadzone zapasy kompletnie wyschły. Spokojnie, można temu zaradzić! Dlaczego warto jeść rodzynki? Suszone winogrona pełne są witamin, które mają doskonały wpływ na zdrowie. Regularne spożywanie rodzynek może się przyczynić do pozytywnych zmian w organizmie: Obniżenie ciśnienia tętniczego Lepsza praca układu trawiennego Odkwaszenie organizmu Mocniejsze kości Zmniejszenie niedokrwistości Potrawy z rodzynkami Rodzynki są bardzo smaczne i świetnie nadają się jako przekąska do podjadania między posiłkami. Pasują też doskonale do wielu potraw. Może zainspirujecie się poniższą listą? Sernik z rodzynkami – absolutny deserowy klasyk! Naleśniki z serem i rodzynkami – idealne na obiad Karp po żydowsku – rodzynki nadają mu słodkiego i delikatnego posmaku Sałatka z kiwi – suszone winogrona świetnie pasują do owocowych sałatek, zwłaszcza tych z kwaśnymi owocami Kurczak z bakaliami – mięso z dodatkiem słodkich rodzynek to wspaniałe pikantno-słodkie połączenie Jak uratować zeschnięte rodzynki? Jeśli zrobiliście zbyt duże zapasy rodzynek lub zostały wam jeszcze po świątecznym pieczeniu i odkryliście, że zupełnie zaschły, to spokojnie – nie wyrzucajcie ich! Jeszcze można je uratować. Wystarczy, że na pół godziny włożycie je do miski z sokiem z cytryny lub wodą z dodatkiem kwasku cytrynowego. Innym sposobem jest zalanie rodzynek naparem z herbaty.

Banany to samo zdrowie. Ale ten 1 składnik sprawia, że warto organiczyć ich jedzenie zimą.
Adobe Stock
Newsy
Banany to samo zdrowie. Ale ten 1 składnik sprawia, że warto ograniczyć ich jedzenie zimą
Wyjaśniamy, dlaczego choć banany są zdrowe, to nie należy z nimi przesadzać zimą.

Banany to nie tylko zdrowy, ale też bardzo wygodny owoc. Łatwo go wrzucić do torby i zabrać ze sobą, a w pracy obrać i zjeść bez użycia noża i nie brudząc rąk. Do tego w Polsce banany są w bardzo tanimi owocami. Pomimo tego, że nie rosną w naszym klimacie i są przywożone z daleka, często są tańsze od naszych rodzimych jabłek. Ale czy na pewno wiecie, jak je jeść? Korzyści z jedzenia bananów Banany to owoce bardzo bogate w witaminy i minerały. Zawierają wszystkie kluczowe witaminy, a więc witaminę A, C, E, K i witaminy z grupy B. Są skarbnicą błonnika i minerałów – magnezu, fosforu i wapnia. Jednak to, co jest w nich najbardziej wartościowe, to duża ilość potasu. W 100 g banana jest aż 358 mg potasu. Dzięki temu banany są owocem wpływającym na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków zaleciła włączenie bananów do diety, ponieważ zmniejszają one ryzyko wystąpienia nadciśnienia. Banany są smaczne nie tylko na surowo, choć w takiej formie zachowują najwięcej wartości odżywczych. W wielu krajach na świecie piecze się z nich sycący bananowy chleb. To również doskonały owoc do wielu deserów. Można je podawać smażone w cieście, a weganie wykluczający z diety jajka, używają bananowej papki zamiast jajek, do sklejania składników ciast.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Marta (@marta_wyczkowska) Wartościowy potas nie służy nam zimą Potas jest jednym z najważniejszych minerałów odpowiadających za prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Odpowiada za...

Obniża ciśnienie i koi serce. Wystarczy jeść je regularnie
Flickr
Newsy
Obniża ciśnienie i koi serce. Wystarczy jeść je regularnie
Ten egzotyczny owoc nie tylko wyśmienicie smakuje, ale też działa korzystnie na zdrowie. Czego chcieć więcej?

Nadciśnienie tętnicze prowadzące do zawałów i udarów to prawdziwa zmora dzisiejszych czasów. Narodowy Fundusz Zdrowia wylicza, że jest diagnozowane już u co trzeciego Polaka. Prawidłowa dieta jest podstawowym sposobem walki z tą dolegliwością. Są takie produkty, które szczególnie warto wybierać, żeby obniżyć ciśnienie i wzmocnić serce. Takie jak choćby ten owoc. Regularne spożywanie mango pomaga na nadciśnienie Mango to soczyste, tropikalne owoce z dużą pestką. Ich smak jest kwintesencją egzotycznych smaków. Jest owocem coraz bardziej popularnym w Polsce. Skąd się bierze korzystne działanie mango na ciśnienie? Możliwość wyregulowania ciśnienia krwi jest możliwe dzięki składnikom owocu takim jak: błonnik pokarmowy, magnez i potas. Regularne jedzenie mango pomaga zahamować produkcję noradrenaliny, która wywiera ucisk na naczynia krwionośne i utrudnia prawidłowy przepływ krwi. Jeśli w organizmie gromadzi się nadmiar tego związku, rozwija się tzw. nadciśnienie. Nie musicie jeść codziennie wyłącznie mango. Ponieważ podobnie działających owoców jest kilka, zróbcie ich listę i każdego dnia włączajcie do jadłospisu jeden z nich. Inne owoce, które podobnie działają na organizm to: Banan Kiwi Granat Arbuz Borówka Brzoskwinia Truskawka Cytryna Pomarańcza Wartości odżywcze i zdrowotne działanie owoców mango W mango znajdziecie takie witaminy jak A, C, E oraz witaminy z grupy B, a także miedź, żelazo, beta-karoten i przeciwutleniacze. Oto jak działają jego składniki na organizm: Błonnik pokarmowy korzystnie wpływa na prace jelit, zapobiega zaparciom i zapewnia uczucie sytości  Witamina A dobrze wpływa na stan skóry i wzrok Witaminy C i E, pełnią rolę antyoksydacyjną, usuwając z organizmu wolne...

Jaką dietę stosować przy niskim ciśnieniu? Praktyczne rady i wskazówki
Adobe Stock
Newsy
Jaką dietę stosować przy niskim ciśnieniu? Praktyczne rady i wskazówki
Co jeść i pić w obliczu problemów z niskim ciśnieniem? Osoby w grupie ryzyka powinny dobrze poznać potrzeby swojego organizmu.

Niskie ciśnienie, zwane też hipotonią , ma miejsce, kiedy na ciśnieniomierzu naszym oczom ukazuje się wynik ciśnienia skurczowego i rozkurczowego na mniejszym poziomie niż 100/60. Choć wciąż więcej słyszy się o  nadciśnieniu tętniczym , niskie ciśnienie także pozostaje poważnym problemem zdrowotnym, którego w żadnym wypadku nie można lekceważyć – takie postępowanie może doprowadzić do fatalnych skutków. Jeśli regularne pomiary ciśnienia wskazują w waszym wypadku na objawy niskiego ciśnienia, koniecznie udajcie się do lekarza. Oprócz tego przyjrzyjcie się temu, co jecie i co pijecie. Ma to duży związek z waszym stanem zdrowia także i w przypadku tej dolegliwości. Jak powinny się odżywiać osoby z niskim ciśnieniem tętniczym? Zacznijmy od podstaw, czyli od odpowiedniego nawodnienia . Kawa wcale nie jest najlepszym wyborem do podniesienia ciśnienia. Pamiętajcie o piciu ok. 1,5 l płynów dziennie, a w okresie letnim i w czasie wzmożonego wysiłku i ekspozycji na słońce nawet dużo więcej.  Do podstaw zalicza się także konieczność pamiętania o obowiązkowej aktywności fizycznej – spacery, przysiady w przerwach między pracą. To także wpływa na odpowiednią pracę układu krwionośnego waszego organizmu. Wróćmy do jedzenia. Pierwszym przykazaniem osób z niskim ciśnieniem powinno być przerzucenie się na większą ilość małych posiłków dziennie zamiast jednego wielkiego obiadu przez cały dzień i głodówki przez resztę dnia. Dlaczego osoby z niskim ciśnieniem powinny spożywać więcej soli? Drugim punktem, który warto sobie wziąć do serca w przypadku problemów ze zbyt niskim ciśnieniem, jest spożywanie większych ilości soli, niż te, które powinny przyjmować dziennie osoby z ciśnieniem w normie....