Powszechnie uważa się, że problem z nadciśnieniem tętniczym jest powodowany przez siedzący tryb życia, niezdrowe odżywianie, a także np. przez zbyt duże spożycie soli. To wszystko prawda. Niestety rzadziej mówi się o tym, jak zapobiec temu nieszczęściu.
W końcu nie od dziś wiadomo, że lepiej zapobiegać, niż leczyć! Z tego względu postanowiliśmy polecić wam włączenie do swojej diety jednego produktu, który na pewno macie w kuchennej półce.
Co powinno się jeść, by zapomnieć o nadciśnieniu tętniczym?
Chodzi o skromne, niepozorne i często niedoceniane rodzynki. Wystarczy niewielka garstka rodzynek z samego rana każdego dnia, a efekty przyjdą same. Dlaczego akurat rodzynki? Chodzi o dużą zawartość potasu w ich składzie. Jest to ok. 749 mg na 100 g.
A to właśnie ten pierwiastek gra decydującą rolę w rozgrywce o odpowiedni stan ciśnienia tętniczego każdego z nas. Inną, prozaiczną przyczyną wyboru akurat rodzynek jest to, że nie są one szczególnie drogie. Na zjedzenie kliku rodzynek dziennie może sobie pozwolić dosłownie każdy.
Zobacz także:
Dlaczego potas jest tak ważny w kontekście właściwego ciśnienia tętniczego krwi?
- Pomaga w pozbywaniu się z organizmu sodu przez nerki, który z kolei ma wpływ na wyższe ciśnienie krwi – pomiędzy tymi dwoma pierwiastkami musi być w organizmie odpowiednia równowaga
- Potas spełnia także wiele ważnych funkcji fizjologicznych w organizmie
- Wykazuje bezpośredni wpływ naczyniowo rozkurczowy na komórki organizmu człowieka
- Pomaga w procesach regulacji krwi
- Jego obfitość w diecie wg badań zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgowego aż o 22%
Warto pamiętać, że ilość potasu w swoich posiłkach powinny kontrolować i odpowiednio uzupełniać szczególnie osoby, które przyjmują lęki moczopędne.
Wiąże się to z wypłukiwaniem tego pierwiastka z ludzkiego organizmu wraz z codziennym, regularnym wydalaniem moczu.
Gdzie jeszcze można odnaleźć cenne źródła potasu?
- Inne suszone owoce (morele, śliwki, daktyle, figi, a także jabłka)
- Produkty zbożowe, kasze, płatki owsiane, pieczywo żytnie
- Ryby
- Owoce
- Warzywa
- Rośliny strączkowe
- Mleko
- Orzechy
- Kakao i czekolada