Jedzcie codziennie rano ten tani produkt. Zapomnicie o nadciśnieniu tętniczym
Adobe Stock
Newsy

Jedzcie codziennie rano ten tani produkt. Zapomnicie o nadciśnieniu tętniczym

Miewacie problemy z wysokim ciśnieniem tętniczym krwi? Zacznijcie jeść te suszone owoce, a wasze wyniki się poprawią.

Powszechnie uważa się, że problem z nadciśnieniem tętniczym jest powodowany przez siedzący tryb życia, niezdrowe odżywianie, a także np. przez zbyt duże spożycie soli. To wszystko prawda. Niestety rzadziej mówi się o tym, jak zapobiec temu nieszczęściu.

W końcu nie od dziś wiadomo, że lepiej zapobiegać, niż leczyć! Z tego względu postanowiliśmy polecić wam włączenie do swojej diety jednego produktu, który na pewno macie w kuchennej półce.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co powinno się jeść, by zapomnieć o nadciśnieniu tętniczym?

Chodzi o skromne, niepozorne i często niedoceniane rodzynki. Wystarczy niewielka garstka rodzynek z samego rana każdego dnia, a efekty przyjdą same. Dlaczego akurat rodzynki? Chodzi o dużą zawartość potasu w ich składzie. Jest to ok. 749 mg na 100 g.

A to właśnie ten pierwiastek gra decydującą rolę w rozgrywce o odpowiedni stan ciśnienia tętniczego każdego z nas. Inną, prozaiczną przyczyną wyboru akurat rodzynek jest to, że nie są one szczególnie drogie. Na zjedzenie kliku rodzynek dziennie może sobie pozwolić dosłownie każdy.

Zobacz także
Macie koronawirusa i straciliście smak i węch? Włączcie do diety 1 produkt. Polecają go lekarze

Macie koronawirusa i straciliście smak i węch? Włączcie do diety 1 produkt. Polecają go lekarze

Jedzcie codziennie, a zapomnicie o problemach ze skaczącym ciśnieniem

Jedzcie codziennie, a zapomnicie o problemach ze skaczącym ciśnieniem

Dlaczego potas jest tak ważny w kontekście właściwego ciśnienia tętniczego krwi?

  • Pomaga w pozbywaniu się z organizmu sodu przez nerki, który z kolei ma wpływ na wyższe ciśnienie krwi – pomiędzy tymi dwoma pierwiastkami musi być w organizmie odpowiednia równowaga
  • Potas spełnia także wiele ważnych funkcji fizjologicznych w organizmie
  • Wykazuje bezpośredni wpływ naczyniowo rozkurczowy na komórki organizmu człowieka
  • Pomaga w procesach regulacji krwi
  • Jego obfitość w diecie wg badań zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgowego aż o 22%

Warto pamiętać, że ilość potasu w swoich posiłkach powinny kontrolować i odpowiednio uzupełniać szczególnie osoby, które przyjmują lęki moczopędne.

Wiąże się to z wypłukiwaniem tego pierwiastka z ludzkiego organizmu wraz z codziennym, regularnym wydalaniem moczu.

Gdzie jeszcze można odnaleźć cenne źródła potasu?

  • Inne suszone owoce (morele, śliwki, daktyle, figi, a także jabłka)
  • Produkty zbożowe, kasze, płatki owsiane, pieczywo żytnie
  • Ryby
  • Owoce
  • Warzywa
  • Rośliny strączkowe
  • Mleko
  • Orzechy
  • Kakao i czekolada
zeschnięte rodzynki
Pixabay
Newsy
Jak uratować zeschnięte rodzynki? Aby znowu stały się miękkie, wystarczy...
Robicie sernik z rodzynkami albo naleśniki? Jeżeli zostały wam zeschnięte rodzynki, możecie je jeszcze uratować dzięki prostej sztuczce.

Słodkie rodzynki pasują praktycznie do wszystkiego! Świetnie sprawdzają się zarówno do ciast, jak i wytrawnych dań mięsnych. Nie każdy za nimi przepada, ale trzeba przyznać, że rodzynki nadają wyjątkowy aromat każdej potrawie, w której się znajdują. Jeśli lubicie je dodawać do różnych dań i kupujecie większe opakowania rodzynek to pewnie nie raz zdarzyło się wam odkryć, że zgromadzone zapasy kompletnie wyschły. Spokojnie, można temu zaradzić! Dlaczego warto jeść rodzynki? Suszone winogrona pełne są witamin, które mają doskonały wpływ na zdrowie. Regularne spożywanie rodzynek może się przyczynić do pozytywnych zmian w organizmie: Obniżenie ciśnienia tętniczego Lepsza praca układu trawiennego Odkwaszenie organizmu Mocniejsze kości Zmniejszenie niedokrwistości Potrawy z rodzynkami Rodzynki są bardzo smaczne i świetnie nadają się jako przekąska do podjadania między posiłkami. Pasują też doskonale do wielu potraw. Może zainspirujecie się poniższą listą? Sernik z rodzynkami – absolutny deserowy klasyk! Naleśniki z serem i rodzynkami – idealne na obiad Karp po żydowsku – rodzynki nadają mu słodkiego i delikatnego posmaku Sałatka z kiwi – suszone winogrona świetnie pasują do owocowych sałatek, zwłaszcza tych z kwaśnymi owocami Kurczak z bakaliami – mięso z dodatkiem słodkich rodzynek to wspaniałe pikantno-słodkie połączenie Jak uratować zeschnięte rodzynki? Jeśli zrobiliście zbyt duże zapasy rodzynek lub zostały wam jeszcze po świątecznym pieczeniu i odkryliście, że zupełnie zaschły, to spokojnie – nie wyrzucajcie ich! Jeszcze można je uratować. Wystarczy, że na pół godziny włożycie je do miski z sokiem z cytryny lub wodą z dodatkiem kwasku cytrynowego. Innym sposobem jest zalanie rodzynek naparem z herbaty.

Jaką dietę stosować przy niskim ciśnieniu? Praktyczne rady i wskazówki
Adobe Stock
Newsy
Jaką dietę stosować przy niskim ciśnieniu? Praktyczne rady i wskazówki
Co jeść i pić w obliczu problemów z niskim ciśnieniem? Osoby w grupie ryzyka powinny dobrze poznać potrzeby swojego organizmu.

Niskie ciśnienie, zwane też hipotonią , ma miejsce, kiedy na ciśnieniomierzu naszym oczom ukazuje się wynik ciśnienia skurczowego i rozkurczowego na mniejszym poziomie niż 100/60. Choć wciąż więcej słyszy się o  nadciśnieniu tętniczym , niskie ciśnienie także pozostaje poważnym problemem zdrowotnym, którego w żadnym wypadku nie można lekceważyć – takie postępowanie może doprowadzić do fatalnych skutków. Jeśli regularne pomiary ciśnienia wskazują w waszym wypadku na objawy niskiego ciśnienia, koniecznie udajcie się do lekarza. Oprócz tego przyjrzyjcie się temu, co jecie i co pijecie. Ma to duży związek z waszym stanem zdrowia także i w przypadku tej dolegliwości. Jak powinny się odżywiać osoby z niskim ciśnieniem tętniczym? Zacznijmy od podstaw, czyli od odpowiedniego nawodnienia . Kawa wcale nie jest najlepszym wyborem do podniesienia ciśnienia. Pamiętajcie o piciu ok. 1,5 l płynów dziennie, a w okresie letnim i w czasie wzmożonego wysiłku i ekspozycji na słońce nawet dużo więcej.  Do podstaw zalicza się także konieczność pamiętania o obowiązkowej aktywności fizycznej – spacery, przysiady w przerwach między pracą. To także wpływa na odpowiednią pracę układu krwionośnego waszego organizmu. Wróćmy do jedzenia. Pierwszym przykazaniem osób z niskim ciśnieniem powinno być przerzucenie się na większą ilość małych posiłków dziennie zamiast jednego wielkiego obiadu przez cały dzień i głodówki przez resztę dnia. Dlaczego osoby z niskim ciśnieniem powinny spożywać więcej soli? Drugim punktem, który warto sobie wziąć do serca w przypadku problemów ze zbyt niskim ciśnieniem, jest spożywanie większych ilości soli, niż te, które powinny przyjmować dziennie osoby z ciśnieniem w normie....

Te owoce najszybciej podnoszą poziom cukru we krwi. Powinni je ograniczać szczególnie diabetycy
Adobe Stock
Newsy
Te owoce najszybciej podnoszą poziom cukru we krwi. Powinni je ograniczać szczególnie diabetycy
Które owoce są najzdrowsze, a których lepiej unikać? Jedzcie świeże, sezonowe, a te z wysokim IG odstawcie.

Lekarze od dziesięcioleci powtarzają, że żeby utrzymać dobry stan zdrowia, należy włączyć do diety owoce i warzywa. Najnowsze piramidy żywieniowe nieco precyzują tę obecność owoców i warzyw w daniach: na 2 porcje warzyw powinna przypadać 1 porcja owoców. Na zmniejszenie ilości świeżych owoców w stosunku do warzyw wpłynęło to, że owoce, także te nieprzetworzone, zawierają duże ilości cukru. A cukier nie jest obojętny dla zdrowia. Dlaczego cukier w organizmie jest niebezpieczny?  Cukier występuje nie tylko w owocach. Mniejsze ilości znajdują się w niemal wszystkich produktach spożywczych, także warzywach, zbożach, nabiale. To niezbędny węglowodan, który w organizmie rozkłada się na glukozę. Choć glukoza jest ważna do prawidłowego funkcjonowania, np. do prawidłowej pracy mózgu potrzebujemy 130 g glukozy dziennie, to szkodliwy jest zarówno jej nadmiar, jak i zbyt szybkie pojawienie się we krwi. To jak szybko wzrasta poziom cukru we krwi po zjedzeniu poszczególnych produktów, w tym owoców, pokazuje indeks glikemiczny produktów. Wysoki indeks glikemiczny sprawia, że wchłonięte podczas trawienia węglowodany powodują gwałtowny wzrost poziomu cukru we krwi. Takie zjawisko jest szczególnie niebezpieczne dla cukrzyków. Które owoce najszybciej podnoszą poziom cukru? Owoce o tej samej zawartości cukru, mogą w różny sposób powodować wzrost poziomu cukru we krwi. Niebezpieczne dla zdrowia jest, to gdy dzieje się to gwałtownym rzutem. Owoce, które mają wysoki indeks glikemiczny, a więc których powinniście unikać, a gdy macie cukrzycę – wyeliminować z diety, to: Dżemy, konfitury i przetwory owocowe. Owoce w czasie przetwarzania, smażenia, gotowania tracą dużą część swoich właściwości zdrowotnych. Poza tym z reguły przetwory...

kefir z siemieniem lnianym
AdobeStock
Newsy
Pijcie codziennie rano kefir z nasionami lnu. Niesamowite jak wspaniale działa na kobiecy organizm
Kefir z siemieniem lnianym to naturalny suplement, który doskonale wspiera cały organizm. Sprawdźcie, jak go stosować.

W kwestiach zdrowotnych często najprostsze i najbardziej naturalne rozwiązania są najlepsze. Zdziwilibyście się jak doskonały wpływ na zdrowie mają produkty, które każdy z was ma w kuchni! Połączenie dwóch znanych składników w postaci kefiru i siemienia lnianego ma doskonały wpływ na zgrabną sylwetkę i prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Sprawdźcie! Właściwości zdrowotne kefiru Ze wszystkich przetworów mlecznych to właśnie kefir może się poszczycić najlepszymi właściwościami! W procesie fermentacji ilość laktozy w kefirze znacznie się zmniejsza, dlatego mogą go pić osoby z nietolerancją tego składnika. Jakie jeszcze są jego zalety? Poprawa pracy układu pokarmowego Właściwości przeciwzapalne (kefir działa jak naturalny antybiotyk) Wzmocnienie odporności organizmu Zmniejszenie poziomu cholesterolu Obniżenie ciśnienia tętniczego Oczyszczanie organizmu Właściwości siemienia lnianego Ziarna lnu od pewnego czasu znów są doceniane za swoje niesamowite działanie. Zalicza się je do grupy tzw. „superfoods”, czyli wyjątkowo zdrowej żywności. Co kryje się w siemieniu lnianym? Błonnik Kwasy omega-3 Sterole roślinne, które stanowią ochronę przed wolnymi rodnikami Cenne aminokwasy Mangan Potas Wapń Miedź Cynk Potas Kwas foliowy Witamina C Witamina E Kefir z siemieniem lnianym na odchudzanie Jeśli chcecie skorzystać z fantastycznych właściwości obu tych produktów, spróbujcie je połączyć! Kefir z dodatkiem nasion lnu świetnie wpływa na organizm. Poprawia trawienie, odchudza i obniża cholesterol. Krótka terapia z zastosowaniem tych naturalnych produktów szczególnie przyda się w przypadku osób cierpiących na poniższe schorzenia: Zapalenie jelita grubego Wrzody żołądka...