Powszechnie uważa się, że problem z nadciśnieniem tętniczym jest powodowany przez siedzący tryb życia, niezdrowe odżywianie, a także np. przez zbyt duże spożycie soli. To wszystko prawda. Niestety rzadziej mówi się o tym, jak zapobiec temu nieszczęściu.

W końcu nie od dziś wiadomo, że lepiej zapobiegać, niż leczyć! Z tego względu postanowiliśmy polecić wam włączenie do swojej diety jednego produktu, który na pewno macie w kuchennej półce.

Co powinno się jeść, by zapomnieć o nadciśnieniu tętniczym?

Chodzi o skromne, niepozorne i często niedoceniane rodzynki. Wystarczy niewielka garstka rodzynek z samego rana każdego dnia, a efekty przyjdą same. Dlaczego akurat rodzynki? Chodzi o dużą zawartość potasu w ich składzie. Jest to ok. 749 mg na 100 g.

A to właśnie ten pierwiastek gra decydującą rolę w rozgrywce o odpowiedni stan ciśnienia tętniczego każdego z nas. Inną, prozaiczną przyczyną wyboru akurat rodzynek jest to, że nie są one szczególnie drogie. Na zjedzenie kliku rodzynek dziennie może sobie pozwolić dosłownie każdy.

Zobacz także:

Dlaczego potas jest tak ważny w kontekście właściwego ciśnienia tętniczego krwi?

  • Pomaga w pozbywaniu się z organizmu sodu przez nerki, który z kolei ma wpływ na wyższe ciśnienie krwi – pomiędzy tymi dwoma pierwiastkami musi być w organizmie odpowiednia równowaga
  • Potas spełnia także wiele ważnych funkcji fizjologicznych w organizmie
  • Wykazuje bezpośredni wpływ naczyniowo rozkurczowy na komórki organizmu człowieka
  • Pomaga w procesach regulacji krwi
  • Jego obfitość w diecie wg badań zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgowego aż o 22%

Warto pamiętać, że ilość potasu w swoich posiłkach powinny kontrolować i odpowiednio uzupełniać szczególnie osoby, które przyjmują lęki moczopędne.

Wiąże się to z wypłukiwaniem tego pierwiastka z ludzkiego organizmu wraz z codziennym, regularnym wydalaniem moczu.

Gdzie jeszcze można odnaleźć cenne źródła potasu?

  • Inne suszone owoce (morele, śliwki, daktyle, figi, a także jabłka)
  • Produkty zbożowe, kasze, płatki owsiane, pieczywo żytnie
  • Ryby
  • Owoce
  • Warzywa
  • Rośliny strączkowe
  • Mleko
  • Orzechy
  • Kakao i czekolada