Jedzcie codziennie, a zapomnicie o problemach ze skaczącym ciśnieniem
AdobeStock
Newsy

Jedzcie codziennie, a zapomnicie o problemach ze skaczącym ciśnieniem

Na problemy z ciśnieniem pomoże mało popularne, ale bardzo zdrowe warzywo. Posmakuje osobom, które lubią pikantne potrawy!

Z wiekiem wszystkim zaczynają dokuczać różne choroby i nieprzyjemne dolegliwości. Należy wtedy koniecznie udać się do lekarza, które oceni, na ile poważny jest stan pacjenta i przepisze odpowiednie leki. W przypadku takich chorób jak nadciśnienie, warto jest poza lekami włączyć do diety także naturalne źródła witamin i minerałów, które polepszą stan waszego zdrowia. Jednym z nich jest zapomniana nieco biała rzodkiew! Poznajcie jej wspaniałe właściwości.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości białej rzodkiewki

Niektórzy mylą białą rzodkiew z rzepą, a nawet pietruszką! Rzeczywiście, z wyglądu bardzo przypomina te warzywa, jednak zupełnie różni się od nich w smaku. Biała rzodkiew ma charakterystyczny, ostry posmak który świetnie pasuje do wielu potraw. A do tego ma fantastyczne właściwości zdrowotne!

Witaminy

W białej rzodkiewce znajdziecie bardzo dużo witaminy C oraz witaminy A. Ponadto znajduje się w niej także fosfor, cynk, żelazo, potas, sód i wapń.

Odchudzanie

Warzywo to na długo uczucie sytości, dlatego świetnie się sprawdzi podczas diety odchudzającej! Ma także niski indeks glikemiczny, dlatego białą rzodkiew mogą jeść na surowo osoby cierpiące na cukrzycę.

Nadciśnienie

Rzodkiew doskonale obniża ciśnienie krwi, a ponadto działa przeciwbakteryjnie i antynowotworowo! Warto włączyć to warzywo do swojej diety, jeśli dbacie o swoje zdrowie. Wypróbujcie poniższy przepis na prostą surówkę z białej rzodkiewki.

Zobacz także
Smarujecie tym pieczywo? Lepiej przestańcie. Ten produkt zapycha tętnice i prowadzi do zawału serca

Smarujecie tym pieczywo? Lepiej przestańcie. Ten tłuszcz może zapychać tętnice i przyczynić się do zawału

Jesteście po 50-tce? Jedzcie ten produkt codziennie. Szybko odchudza i chroni przed miażdżycą

Jesteście po 50-tce? Jedzcie ten produkt codziennie. Szybko odchudza i chroni przed miażdżycą

Przepis na surówkę z białej rzodkiewki

Przyrządzenie zdrowej surówki z białej rzodkiewki jest szybkie i bardzo proste! Potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 1 biała rzodkiewka (korzeń)
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka majonezu
  • Pół łyżeczki cukru
  • Pół łyżeczki soli
  • Pół łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

  1. Obierzcie rzodkiew i zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Zostawcie na kwadrans.
  2. Po tym czasie odciśnijcie nadmiar wody i wylejcie. Dodajcie jogurt naturalny, majonez, sok z cytryny oraz przyprawy: cukier, sól i pieprz. Delikatnie wymieszajcie. Smacznego!

Dla urozmaicenia smaku możecie też dodać startą marchewkę i świeży koperek.

30-dniowa surówka z białej kapusty. Pasuje do niemal każdego obiadu
AdobeStock
Newsy
30-dniowa surówka z białej kapusty. Pasuje do niemal każdego obiadu
Surówka z białej kapusty to absolutny klasyk polskiej kuchni. Z tego prostego przepisu przygotujecie pyszną surówkę z kapusty, która zachwyci wszystkich domowników.

Przepis na surówkę z białej kapusty zna chyba każda gospodyni! To idealny dodatek do obiadu, który wszystkim smakuje i zawsze się sprawdza. Przygotowanie surówki jest banalne – potrzebna jest jedynie biała kapusta, kilka marchewek, cebula lub czosnek i przyprawy. Surówka z kapusty z podanego poniżej przepisu będzie nadawała się do jedzenia już następnego dnia! Właściwości białej kapusty Surówka z białej kapusty jest nie tylko bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu, ale przede wszystkim niezwykle zdrowa. Biała kapusta zawiera duże ilości witaminy C oraz witaminy K, która odpowiada za krzepliwość krwi. Pomoże też obniżyć poziom cholesterolu i oczyścić organizm z toksyn. Przepis na surówkę z białej kapusty Do przygotowania smacznej surówki z białej kapusty będziecie potrzebowali kilku wyparzonych słoików oraz składników z poniższej listy: Składniki: 1,5 główki białej kapusty (o wadze około 3 kilogramów) 4 marchewki 4 ząbki czosnku lub 2 cebule 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka niegazowanej wody mineralnej Pół szklanki octu 1 łyżka soli Przygotowanie Umyjcie wszystkie warzywa. Marchewkę i cebulę obierzcie, a z kapusty oderwijcie wierzchnie liście. Następnie poszatkujcie drobno marchewki, cebule i kapustę. Wymieszajcie wszystko w dużej misce. Do garnka wlejcie po szklance wody, oleju i cukru oraz pół szklanki octu. Wsypcie łyżkę soli i wymieszajcie. Przełóżcie wymieszane warzywa do słoików. Gdy zalewa już będzie się gotować, zalejcie nią surówkę w słoikach. Przykryjcie i odstawcie na dobę. I gotowe! Tak przygotowana surówka z białej kapusty będzie doskonale pasować do kotletów schabowych i mielonych , a także do różnych jarskich dań, takich...

surówka z rzepy przepis
babeczka35/gotujmy.pl
Przepisy
Przepyszna i chrupiąca surówka z rzepy. Idealna jako dodatek do obiadu, ale nie tylko
Jeśli szukasz inspiracji, to koniecznie wypróbuj ten przepis na soczystą surówkę z rzepy. Jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa - palce lizać!

„Spójrz na rzepę – ta jest krzepka!”. Tak o tym niepozornym warzywie pisał Jan Brzechwa i miał sporo racji. Rzepa to doskonałe źródło witamin. Działa dobroczynnie na nasz układ odpornościowy, pokarmowy, a także na włosy! Osoby zmagające się z wypadaniem włosów z pewnością spróbowały choć raz użyć szamponu lub płukanki z rzepy na wzmocnienie cebulek. Warto włączyć to warzywo do diety także ze względu na jego charakterystyczny smak, który wzbogaci każdą surówkę! Rzepa od lat na polskich stołach Rzepa była bardzo popularnym warzywem w średniowiecznej Polsce. Łatwa w uprawie, tania i zdrowa – czy istniało lepsze źródło witamin? Funkcjonowało nawet powiedzenie „zdrowy jak rzepa”, które niestety nie dotrwało do naszych czasów. Zanim do Polski dotarły ziemniaki, dieta polskich chłopów składała się głównie z kaszy lub rzepy podawanej z różnymi dodatkami. Rzepę można było wędzić, kisić, gotować i zasmażać – taką rzepkę w zasmażce określało się „a la polonaise”. Najlepsza surówka z rzepy Dziś przepisy z uwzględnieniem rzepy odeszły nieco w zapomnienie, jednak nadal stosowana jest ona przez polskie gospodynie. Najczęściej jemy rzepę na surowo w surówkach – nie ma lepszego chrupiącego dodatku do obiadu! Sprawdźcie ten przepis na przepyszną surówkę z rzepy, którą pochwalą wszyscy domownicy. Surówka z rzepy – przepis Do przygotowania tej surówki potrzebujecie: 3 spore rzepy 2 jabłka 2 duże łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 18% Szczypiorek Sól Pieprz Kupując rzepę dokładnie się jej przyjrzyj! Łatwo można ją pomylić z białą rzodkiewką. Rzodkiew jest podłużna, zaś korzeń rzepy ma kształt bulwy....

Szybka surówka do obiadu - przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Elficzna/gotujmy.pl
Newsy
Szybka surówka do obiadu - przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Błyskawiczna surówka do obiadu, której przygotowanie nie wymaga obierania żadnych warzyw!

Mizeria, marchewka z jabłkiem lub czerwona kapusta już wam się przejadły? Możecie przygotować błyskawiczną surówkę z kapusty pekińskiej, która doskonale będzie pasować do klasycznych dań mięsnych takich jak kotlet schabowy , kotlet mielony  czy pieczony kurczak . Chrupka, zdrowa kapusta pekińska z polskim akcentem w postaci koperku świetnie orzeźwią o każdej porze roku: składniki dostaniecie w sklepach niezależnie od miesiąca. Mieszanka chrzanu i cukru sprawi, że surówka będzie mieć delikatny ostro-słodki smak - polecany zwłaszcza do drobiu czy kaczki. Przepis na ekspresową surówkę do obiadu Pełna smaku i bogata w składniki odżywcze surówka, którą przygotujecie w maksymalnie 3 minuty. Wystarczy pokroić składniki i schować surówkę do lodówki, aby warzywa i sos zdążyły się „przegryźć” i przeniknąć smakami. Składniki: pół kapusty pekińskiej koperek sól pieprz pół łyżeczki cukru 2 łyżki majonezu łyżka jogurtu naturalnego łyżeczka chrzanu Przygotowanie: Kapustę pekińską szatkujecie na drobne półkola i wrzucacie do miski. Koperek myjecie, kroicie drobno i dorzucacie do kapusty. W osobnym naczyniu robicie sos do surówki: mieszacie majonez, jogurt, chrzan oraz wsypujecie cukier, sól, pieprz. Tak przygotowany sos wlewacie do miski z kapustą i mieszacie dokładnie. Wstawiacie na chwilę do lodówki (na 15-20 minut) i możecie podawać! Kapusta pekińska - właściwości dla zdrowia Kapusta pekińska to niezwykle cenne źródło witaminy C - w takim samym stopniu jak cytryna! Zawiera także bogactwo witamin A, B i K oraz beta-karoten, a oprócz tego spore ilości potasu, wapnia, żelaza i magnezu. Częste spożywanie kapusty pekińskiej może korzystnie wpłynąć na...

Skacze wam ciśnienie? Zacznijcie jeść płaskurkę
Adobe Stock
Newsy
Skacze wam ciśnienie? Zacznijcie jeść płaskurkę
Wiele osób wraz z wiekiem ma problemy z ciśnieniem. Warto wówczas zadbać o odpowiednią dietę, w której powinna znaleźć się płaskurka.

Wraz z upływem lat, człowiek coraz bardziej jest narażony na różnego rodzaju schorzenia. Aby zminimalizować ryzyko ich pojawienia się bądź skutki, należy zadbać o odpowiednią dietę bez przetworzonych produktów, a także regularną aktywność fizyczną. Te czynniki zdecydowanie wzmocnią działanie organizmu. Powszechne nadciśnienie  Jedną z najczęściej występujących chorób jest nadciśnienie. Dotyczy on aż co trzeciego dorosłego człowieka. Taka sytuacja może wynikać samoistnie bądź może być efektem wtórnym. Wówczas dotyczy trwającego od pewnego czasu procesu chorobowego. Często za nadciśnienie wtórne odpowiadają takie czynniki jak: choroby nerek, choroby tętnic, obturacyjny bezdech senny, wrodzone zwężenie aorty, sytuacje stresowe o dużym natężeniu, nadmierne stosowanie używek.   Zapomniana płaskurka Płaskurka to zapomniany gatunek pszenicy, która na co dzień jest wykluczana z diety. Wówczas kojarzy się jedynie z produktami przygotowanymi z białej mąki. Jest ona uważana za artykuł niekorzystnie wpływający na sylwetkę. Jednak jak się okazuje nie wszystkie odmiany zbóż są szkodliwe. Jednym z wartościowych składników jest płaskurka. W Polsce nie zyskała sporej popularności, aczkolwiek jest uprawiana na świecie z większym powodzeniem. Cenne właściwości płaskurki  Dane zboże powinno znaleźć się w codziennej diecie szczególnie poprzez szereg wartościowych składników oraz właściwości. Płaskurka w swoim składzie zawiera między innymi fosfor, wapń, magnez czy witaminy z grupy B. Taka solidna dawka witamin i mikroelementów pozytywnie wpływa na działanie organizmu: obniża poziom złego cholesterolu, zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II, chroni oczy przed zaćmą, wzmacnia skórę...