Z wiekiem wszystkim zaczynają dokuczać różne choroby i nieprzyjemne dolegliwości. Należy wtedy koniecznie udać się do lekarza, które oceni, na ile poważny jest stan pacjenta i przepisze odpowiednie leki. W przypadku takich chorób jak nadciśnienie, warto jest poza lekami włączyć do diety także naturalne źródła witamin i minerałów, które polepszą stan waszego zdrowia. Jednym z nich jest zapomniana nieco biała rzodkiew! Poznajcie jej wspaniałe właściwości.

Właściwości białej rzodkiewki

Niektórzy mylą białą rzodkiew z rzepą, a nawet pietruszką! Rzeczywiście, z wyglądu bardzo przypomina te warzywa, jednak zupełnie różni się od nich w smaku. Biała rzodkiew ma charakterystyczny, ostry posmak który świetnie pasuje do wielu potraw. A do tego ma fantastyczne właściwości zdrowotne!

Witaminy

W białej rzodkiewce znajdziecie bardzo dużo witaminy C oraz witaminy A. Ponadto znajduje się w niej także fosfor, cynk, żelazo, potas, sód i wapń.

Odchudzanie

Warzywo to na długo uczucie sytości, dlatego świetnie się sprawdzi podczas diety odchudzającej! Ma także niski indeks glikemiczny, dlatego białą rzodkiew mogą jeść na surowo osoby cierpiące na cukrzycę.

Zobacz także:

Nadciśnienie

Rzodkiew doskonale obniża ciśnienie krwi, a ponadto działa przeciwbakteryjnie i antynowotworowo! Warto włączyć to warzywo do swojej diety, jeśli dbacie o swoje zdrowie. Wypróbujcie poniższy przepis na prostą surówkę z białej rzodkiewki.

Przepis na surówkę z białej rzodkiewki

Przyrządzenie zdrowej surówki z białej rzodkiewki jest szybkie i bardzo proste! Potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 1 biała rzodkiewka (korzeń)
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka majonezu
  • Pół łyżeczki cukru
  • Pół łyżeczki soli
  • Pół łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

  1. Obierzcie rzodkiew i zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach. Zostawcie na kwadrans.
  2. Po tym czasie odciśnijcie nadmiar wody i wylejcie. Dodajcie jogurt naturalny, majonez, sok z cytryny oraz przyprawy: cukier, sól i pieprz. Delikatnie wymieszajcie. Smacznego!

Dla urozmaicenia smaku możecie też dodać startą marchewkę i świeży koperek.