Jedzcie codziennie 1 pomarańczę. Z organizmem stanie się coś niezwykłego
Flickr
Newsy

Jedzcie codziennie 1 pomarańczę. Z organizmem stanie się coś niezwykłego

Są smaczne, soczyste i bardzo zdrowe. Dlaczego warto jeść każdego dnia jedną pomarańczę?

Pomarańcze to jedne z najsmaczniejszych i zarazem najzdrowszych owoców. Poprawiają odporność, sprzyjają utrzymaniu zdrowszego serca a nawet poprawiają stan naszej skóry. Dlaczego warto codziennie jeść jedną pomarańczę?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Korzyści zdrowotne pomarańczy

Słodkie i soczyste pomarańcze posiadają moc korzystnych właściwości. Warto jeść je regularnie w sezonie, czyli w miesiącach zimowych, by wyzyskać wszystkie ich plusy. Oto tylko niektóre z nich:

  • Chronią przed chorobami układu krążenia. Zawarty w pomarańczach przeciwutleniacz o nazwie hesperdyna, obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, co pomaga w utrzymaniu zdrowego serca i naczyń krwionośnych. Z kolei, błonnik pokarmowy i pektyny, spowalniają wchłanianie tłuszczów przez organizm, obniżając poziom cholesterolu. Magnez, minerał znajdujący się w tych owocach, pomaga w utrzymaniu giętkości naczyń krwionośnych, co z kolei utrzymuje ciśnienie krwi na optymalnym poziomie.
  • Lepszy układ odpornościowy. Czy wiecie, że jedna pomarańcza zapewnia 100% dziennego zalecanego zapotrzebowania na witaminę C? Witamina ta jest kluczowym składnikiem biorącym udział w produkcji białych krwinek. Białe krwinki są integralną częścią obrony organizmu przed infekcjami bakteryjnymi, grzybiczymi, pasożytniczymi i wirusowymi.
  • Pomagają utrzymać zdrowy mózg. Pomarańcze są dobrym źródłem kwasu foliowego (witaminy B9). Jest to kluczowy składnik rozwoju neuroprzekaźników. Niski poziom neuroprzekaźników prowadzi do lęku, depresji i innych zaburzeń nastroju. Z kolei przeciwutleniacze flawonoidowe obecne w pomarańczach, wzmacniają sygnały w hipokampie, części mózgu związanej z pamięcią i uczeniem się.
Zobacz także
Włóżcie do lodówki skórkę pomarańczową posypaną solą. Niesamowity trik za grosze

Włóżcie do lodówki skórkę pomarańczową posypaną solą. Niesamowity trik za grosze

Picie soku pomarańczowego zwiększa ryzyko raka skóry. Chodzi o 1 substancję

Picie soku pomarańczowego zwiększa ryzyko raka skóry. Chodzi o 1 substancję

  • Zmniejszają ryzyko raka przewodu pokarmowego (raka jamy ustnej, żołądka i okrężnicy). Z uwagi na właściwości przeciwutleniające witaminy C, owoce takie jak m.in. pomarańcze chronią komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Wysoka zawartość błonnika w pomarańczach, wspiera zdrowe trawienie.
  • Ochrona żołądka przed wrzodami. Pomarańcze, dzięki wysokiej zawartości błonnika i przeciwutleniaczy, zmniejszają częstość występowania Helicobacter pylori - bakterii odpowiedzialnej za rozwój wrzodów trawiennych.
  • Zmniejszają ryzyko zachorowania na raka płuc. Jak wykazały liczne badania, związek o nazwie limonen, który występuje w cytrusach oraz pomarańczowo-czerwony przeciwutleniacz karotenoidowy, beta-krypoksantyna, mogą pomóc w zapobieganiu rakowi płuc.
  • Promują lepsze widzenie. Witamina C, silny przeciwutleniacz, promuje zdrowy przepływ krwi przez małe naczynia włosowate prowadzące do siatkówki, zapobiegając zwyrodnieniu plamki żółtej. Zarówno witamina A, jak i C mogą zapobiegać lub spowalniać rozwój zaćmy.

Jedzcie jedną pomarańczę dziennie, a na pewno poczujecie różnicę.

Źródło: medonet.pl, eu.ydr.com

Wyrzucacie nasiona pomidora? To genialne, co możecie z nich zrobić (można wyhodować nowe pomidory, ale nie tylko – mają też właściwości zdrowotne)
Pixabay
Newsy
Wyrzucacie tę część pomidora? To błąd. Pomoże w walce z cholesterolem
Wyrzucacie nasiona pomidora? Przeczytajcie, a nigdy więcej tego nie zrobicie. Przydadzą się nie tylko na sadzonki, ale pomogą wam w walce o lepsze zdrowie.

Większość osób zjada  pomidora wraz z jego nasionami. Możecie się jednak pokusić, by choć raz je zostawić. W jakim celu? Wcale nie dlatego, że są mniej smaczne niż miąższ tego warzywa. Okazuje się, że nasiona te można wykorzystać do wyhodowania nowych, smacznych pomidorów. Jak się do tego zabrać? Jak wykorzystać nasiona pomidora? Pomidor to jedno z ulubionych warzyw Polaków. Zwykle kładziemy go na kanapkę, robimy z niego zupę , sałatkę lub smaczny sos . Mało kto przywiązuje jednak uwagę do jego nasion. Czy da się jakoś je wykorzystać? Tak – możecie z nich wyhodować nowe, smaczne pomidory. To wcale nie jest trudne! Wyhodowanie pomidora z nasion jest bardzo łatwe. Wystarczy, że zastosujecie się do poniższych kroków. Przełóżcie nasiona pomidora do miseczki, zalejcie je odrobiną ciepłej wody i odstawcie w ciepłe miejsce. Każdego dnia wymieszajcie nasiona i wyrzućcie te, które wypłyną na powierzchnię. Po upływie kilku dni przelejcie całość przez sito a następnie wysuszcie nasiona na talerzyku. Nasiona są już gotowe do zasiania. Jak jeszcze można wykorzystać nasiona pomidorów? Nasiona pomidorów mają także wiele właściwości zdrowotnych. Wystarczy zmielić je na proszek i spożywać do posiłku. Co możemy dzięki temu zyskać? Nasiona pomidorów są tak samo zdrowe, jak same pomidory. Zawierają błonnik pokarmowy, witaminę A i C oraz takie składniki, jak potas oraz likopen. Niektórzy eksperci uważają nawet, że są one zdrowszą alternatywą dla aspiryny. Obniżają ciśnienie krwi Z uwagi na obecność potasu, nasiona pomidora pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi poprzez rozluźnienie ścian naczyń krwionośnych. Wzmacniają układ odpornościowy Nasiona pomidora są bogatym źródłem witaminy C, która...

sałatka Agaty Młynarskiej przepis
ONS.pl/Instagram/agata_mlynarska
Newsy
Nie macie czasu? Wystarczą 3 minuty, żeby zrobić ukochaną sałatkę Agaty Młynarskiej. Zaskakuje smakiem i lekkością
Znana dziennikarka, prezenterka telewizyjna i aktorka, Agata Młynarska, postanowiła podzielić się ze swoimi fanami przepisem na błyskawiczną i zdrową sałatkę. Do jej przygotowania potrzebujecie 6 składników.

Choć przepis zakłada użycie majonezu, w rzeczywistości jest bardzo zdrowy. W końcu do jego odwzorowania potrzebujecie również pomarańczy, cykorii, orzechów włoskich i suszonej żurawiny. Nawet nie macie pojęcia, jak wiele cennych wartości odżywczych zawierają te składniki. Pomarańcza a witamina C Ten cytrus zawiera bardzo dużo witaminy C. Jej regularne spożywanie nie tylko minimalizuje poziom stresu, ale również chroni przed zachorowaniem na różnego rodzaju nowotwory. Prawidłowy poziom witaminy C w organizmie chroni także przed chorobami serca, stabilizuje ciśnienie krwi oraz wpływa korzystnie na stan skóry. Właściwości cykorii Cykoria to warzywo bogate przede wszystkim w sód, potas, magnez, żelazo, miedź, cynk, fosfor oraz witaminy czy kwas foliowy. Jej regularne spożywanie bardzo korzystnie wpływa na wątrobę, nerki oraz funkcjonowanie przewodu pokarmowego.  Orzechy włoskie Włączenie orzechów włoskich do diety nie tylko usprawni funkcjonowanie waszego układu krążenia, ale również zmniejszy ryzyko zachorowania na różnego rodzaju nowotwory. Ich spożywanie zaleca się przede wszystkim osobom cierpiącym na nadpotliwość, żylaki, hemoroidy oraz problemy z cerą. Suszona żurawina Nie od dziś wiadomo, że żurawina jest pomocna przy leczeniu wielu schorzeń. Należą do nich między innymi infekcje dróg moczowych, choroby żołądka oraz układu krwionośnego. W końcu żurawina wspaniale obniża poziom złego cholesterolu, a podnosi poziom dobrego. Obniża też ciśnienie krwi i zmniejsza sztywność naczyń krwionośnych. Przepis na lekką sałatkę Agaty Młynarskiej Składniki: 1 pomarańczę 2 cykorie 1 łyżkę majonezu (zdrowszy będzie domowy) 1 łyżkę śmietany lub jogurtu greckiego Garść orzechów włoskich Garść suszonej żurawiny...

Goi wrzody w żołądku, chroni wątrobę przed marskością, zapobiega nowotworom. Poznajcie napar idealny
Flickr
Newsy
Goi wrzody w żołądku, chroni wątrobę przed marskością, zapobiega nowotworom. Poznajcie napar idealny
Pamiętacie jak babcia parzyła napar z goździków? Medycyna naturalna w takiej postaci to czyste zdrowie!

Większości z was goździki kojarzą się z grzanym winem , kompotami , czy też z kiszoną kapustą . Ale goździki to coś zdecydowanie więcej niż zwykła przyprawa korzenna. Dlaczego warto regularnie sięgać po goździki? Ich właściwości prozdrowotne powalają na kolana! Nie dysponujemy zbyt wieloma badaniami naukowymi na temat goździków, które zostały przeprowadzone z udziałem ludzi. Wiedzy badaczom dostarczyć musiały testy in-vitro i eksperymenty na zwierzętach. Tak czy inaczej, doświadczenie naszych babć i dziadków jednoznacznie wskazuje, że goździki pozytywnie wpływają także na ludzi. Nie spodziewalibyście się, jak wielkie korzyści może uczynić pity regularnie napar z tej suszonej przyprawy. Jak goździki mogą wpłynąć na zdrowie? Zdrowotna moc goździków tkwi w substancji o nazwie eugenol, która znajduje się właśnie w wysuszonych pąkach kwiatowych drzewa goździkowego. Eugenol to składnik fenolowy, będący silnym przeciwutleniaczem. Sprawdźcie, jakie czyni cuda.  Jakie działanie wykazują goździki? Działają przeciwgrzybiczo i przeciwdrobnoustrojowo – hamują rozwój wielu bakterii. Dzięki temu są świetnym środkiem wspomagającym na osłabioną odporność lub na infekcje bakteryjne. Chronią wątrobę – eugenol neutralizuje substancje obce i niebezpieczne dla wątroby. Działanie przeciwzapalne goździków może z kolei wpływać na ochronę przed marskością i otłuszczaniem wątroby. Działają przeciwnowotworowo – goździki niszczą komórki rakowe i zapobiegają ich namnażaniu (rak jelita grubego, raka wątroby czy piersi). Zmniejszają liczbę i powierzchnie wrzodów. Goździki dzięki eugenolowi goją wewnętrzne rany żołądka. Dodatkowo łagodzą stany zapalne błony śluzowej żołądka. Korzystnie wpływają na zdrowie osób cierpiących na...

Pomagają przy wysokiej temperaturze, biegunce i bólu miesiączkowym. Rosną wszędzie
AdobeStock
Newsy
Pomagają przy wysokiej temperaturze, biegunce i bólu miesiączkowym. Rosną wszędzie
Rosną dziko w lasach i na przydomowych krzakach. Maliny zawierają prawdziwe bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Dlaczego warto je jeść? Korzyści są wprost nieocenione!

Sezon na maliny trwa od maja aż do września, ale właśnie teraz możemy natrafić na najbardziej wartościowe owoce. Niektórzy uprawiają krzaki malin tuż przy domu, inni zrywają je w lesie. Możemy też oczywiście kupić gotowe maliny w warzywniaku . Dlaczego warto jeść te owoce? Na co pomagają maliny? Maliny zawierają prawdziwy ogrom witamin i minerałów, przez co mają potężne działanie prozdrowotne. Kiedy zerwiecie je z krzaka, koniecznie pamiętajcie, by je umyć a następnie możecie się nimi zajadać do woli. Dlaczego warto jeść maliny? Pomagają przy biegunce Liście malin znane są ze swojego działania ściągającego, przeciwbakteryjnego i przeciwzapalnego. Dzięki obecności garbników hamują rozwój bakterii jelitowych oraz łagodzą dolegliwości biegunkowe. Zmniejszają ryzyko chorób serca Z uwagi na wysoką zawartość potasu, maliny pomagają regulować ciśnienie krwi i bicie serca, dzięki czemu zmniejszają ryzyko chorób serca . Owoce te są również bogate w minerały, w tym żelazo, miedź i mangan, które sprzyjają produkcji czerwonych krwinek. Mają działanie napotne i przeciwgorączkowe Zarówno owoce, łodygi, jak i liście malin, mają działanie napotne i przeciwgorączkowe. Napar z suszu owocowego i liści wykorzystuje się w stanach gorączkowych oraz w przebiegu chorób wirusowych i bakteryjnych. Pomocne przy odchudzaniu Maliny są bogate w błonnik pokarmowy i mangan. Owoce te spowalniają proces trawienia, sprawiając, że po ich zjedzeniu dłużej czujemy sytość. Przeciwdziałają też odwodnieniu z uwagi na wysoką zawartość wody i potasu. Profilaktyka antynowotworowa Czy wiecie, że maliny mają jedno z najwyższych stężeń przeciwutleniaczy spośród wszystkich owoców na świecie? A te, jak wiadomo, znane są z tego, że...