Pomarańcze to jedne z najsmaczniejszych i zarazem najzdrowszych owoców. Poprawiają odporność, sprzyjają utrzymaniu zdrowszego serca a nawet poprawiają stan naszej skóry. Dlaczego warto codziennie jeść jedną pomarańczę?

Korzyści zdrowotne pomarańczy

Słodkie i soczyste pomarańcze posiadają moc korzystnych właściwości. Warto jeść je regularnie w sezonie, czyli w miesiącach zimowych, by wyzyskać wszystkie ich plusy. Oto tylko niektóre z nich:

  • Chronią przed chorobami układu krążenia. Zawarty w pomarańczach przeciwutleniacz o nazwie hesperdyna, obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, co pomaga w utrzymaniu zdrowego serca i naczyń krwionośnych. Z kolei, błonnik pokarmowy i pektyny, spowalniają wchłanianie tłuszczów przez organizm, obniżając poziom cholesterolu. Magnez, minerał znajdujący się w tych owocach, pomaga w utrzymaniu giętkości naczyń krwionośnych, co z kolei utrzymuje ciśnienie krwi na optymalnym poziomie.
  • Lepszy układ odpornościowy. Czy wiecie, że jedna pomarańcza zapewnia 100% dziennego zalecanego zapotrzebowania na witaminę C? Witamina ta jest kluczowym składnikiem biorącym udział w produkcji białych krwinek. Białe krwinki są integralną częścią obrony organizmu przed infekcjami bakteryjnymi, grzybiczymi, pasożytniczymi i wirusowymi.
  • Pomagają utrzymać zdrowy mózg. Pomarańcze są dobrym źródłem kwasu foliowego (witaminy B9). Jest to kluczowy składnik rozwoju neuroprzekaźników. Niski poziom neuroprzekaźników prowadzi do lęku, depresji i innych zaburzeń nastroju. Z kolei przeciwutleniacze flawonoidowe obecne w pomarańczach, wzmacniają sygnały w hipokampie, części mózgu związanej z pamięcią i uczeniem się.
  • Zmniejszają ryzyko raka przewodu pokarmowego (raka jamy ustnej, żołądka i okrężnicy). Z uwagi na właściwości przeciwutleniające witaminy C, owoce takie jak m.in. pomarańcze chronią komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Wysoka zawartość błonnika w pomarańczach, wspiera zdrowe trawienie.
  • Ochrona żołądka przed wrzodami. Pomarańcze, dzięki wysokiej zawartości błonnika i przeciwutleniaczy, zmniejszają częstość występowania Helicobacter pylori - bakterii odpowiedzialnej za rozwój wrzodów trawiennych.
  • Zmniejszają ryzyko zachorowania na raka płuc. Jak wykazały liczne badania, związek o nazwie limonen, który występuje w cytrusach oraz pomarańczowo-czerwony przeciwutleniacz karotenoidowy, beta-krypoksantyna, mogą pomóc w zapobieganiu rakowi płuc.
  • Promują lepsze widzenie. Witamina C, silny przeciwutleniacz, promuje zdrowy przepływ krwi przez małe naczynia włosowate prowadzące do siatkówki, zapobiegając zwyrodnieniu plamki żółtej. Zarówno witamina A, jak i C mogą zapobiegać lub spowalniać rozwój zaćmy.

Jedzcie jedną pomarańczę dziennie, a na pewno poczujecie różnicę.

Źródło: medonet.pl, eu.ydr.com

Zobacz także: