
Sezon na te owoce w Polsce przypada na gorące letnie miesiące, czyli lipiec i sierpień. Warto jeść je właśnie wtedy, ale w sklepach można dostać je też przez cały rok, w suszonej formie. Mamy tu na myśli morele, czyli drobne i naładowane witaminami owoce.
Są pełne paradoksów - wyglądają jak brzoskwinie, a smakują raczej jak śliwki. Takie smakowe skojarzenia są bardzo słuszne, ponieważ morela w systematyce roślin należy do rodzaju śliwa, który obejmuje aż 200 różnych gatunków. Zobaczcie, co daje regularne jedzenie moreli.
Wartości odżywcze moreli
Wśród składników odżywczych owoców moreli można wymienić:
-
witaminę A
-
witaminę C
-
witaminę E
-
potas
-
beta-karoten
-
zeaksantyny
Morele są też jednym z naturalnych źródeł błonnika, który wpływa pozytywnie na trawienie i przemianę materii, a także zapewnia uczucie sytości po posiłku. 100 g świeżych moreli zawiera ok. 50 kcal, a suszonych aż 240 kcal. Dlatego, gdy tylko trwa sezon na te owoce, warto sięgać po świeże morele. Suszone też są bardzo zdrowe, ale trzeba zachować umiar i wystarczą 3 sztuki dziennie, by skorzystać z ich właściwości.
Co daje jedzenie moreli?
Przede wszystkim, morele są bogate w przeciwutleniacze, które spowalniają starzenie się organizmu i chronią go przed wieloma schorzeniami, w tym chorobami serca, cukrzycą, a także mogą obniżyć ryzyko rozwoju niektórych nowotworów.
W owocach tych znajdują się też witaminy A i E, które odpowiadają za kondycję naszych oczu. Pomagają zapobiegać takim chorobom, jak zwyrodnienie plamki żółtej i wspierają pracę narządu wzroku. Z kolei witamina C pomaga chronić skórę przed działaniem promieni słonecznych oraz bierze udział w produkcji kolagenu, który zapewnia elastyczność skóry i nadaje jej sprężystości.
Pamiętajcie, by decydując się na zakup moreli, wybrać te ciemne, które zostały w naturalny sposób, bez dodatku niepotrzebnej chemii i innych dodatków konserwujących.
Do czego można wykorzystać morele w kuchni?
Świeże morele posłużą do zrobienia pysznego dżemu, a także można je zanurzyć w syropie i wykorzystać później np. do ciasta. Z kolei suszone morele nadają się świetnie do sałatek i innych potraw: