"Jedz ciastka i chudnij" na czym polegała dieta Marii Antoniny i dlaczego nawet na diecie można jeść ciastka?
Wikipedia/Autorstwa Élisabeth Vigée-Lebrun, Adobe Stock
Newsy

„Jedz ciastka i chudnij". Na czym polega dieta Marii Antoniny? Dieta dla łakomczuchów istnieje

Wszystko zależy od tego, kiedy jecie ciastka. Jeśli zjadacie je po obfitym obiedzie czy przed końcem dnia, na podwieczorek, to błąd. Sprawdźcie kiedy należy jeść ciastka, jeśli chcecie utrzymać linię.

Maria Antonina to francuska królowa austriackiego pochodzenia, która na protesty poddanych skarżących się, że nie mają nawet chleba, miała im radzić, żeby w takim razie jedli… ciastka.

W rzeczywistości już na długo przez nastaniem Marii Antoniny przypisywano rządzącym całkowitą nieznajomość warunków życia poddanych, wyrażającą się w nietrafionych poradach, jak ta z ciastkami zamiast chleba. Niezależne od historycznych nieścisłości, to właśnie nieszczęsna Maria Antonina wiązana jest z dietą odchudzającą,  w czasie której można jeść nawet ciastka.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dieta Marii Antoniny

Jedną z popularyzatorek powiązania ciastek z francuską królową, była Karen Wheeler, autorka książki: „Dieta Marii Antoniny: jedz ciastka i nadal chudnij". To między innymi z tej książki możecie dowiedzieć się, że królowa codziennie rano delektowała się ciastkiem, które popijała kawą lub gorącą czekoladą.

Z kolei Sofia Coppola w swoim filmie o monarchini, uwieczniła ją w scenie pełnej makaroników, kremówek, różnych ciastek i szampana.

Pomimo miłości do słodyczy wiadomo, że królowa była bardzo szczupła, w talii miała tylko 58 centymetrów. Autorka książki o diecie Marii Antoniny, tak o niej pisała:

- Maria Antonina w swoich wyborach kierowała się instynktem i niemalże przewidziała doniesienia współczesnych naukowców, którzy wskazują, że liczy się nie to, co jesz, a kiedy jesz.

I to dlatego słodkie, czekoladowe muffiny czy croissanty z dżemem, powinniście jadać na śniadanie, w ciągu dnia dostarczać sobie posiłków ze zdrowej, nieprzetworzonej żywności. W kuchni królowej były to: pasztety, ostrygi, homary, przegrzebki, kaczka, łosoś. Przed snem z kolei warto jadać jak Maria Antonina lekkostrawne zupy.

Adobe Stock

Do dziś szczupłe Francuzki jedzą tak jak Maria Antonina

Francuskie śniadanie składa się z rogalika, czasem smarowanego masłem i konfiturą oraz filiżanki kawy. To śniadanie bardzo różni się od śniadania angielskiego, w którego czasie stoły uginają się od kiełbasek, fasoli w pomidorach czy jajek sadzonych.

A nawet od śniadania kontynentalnego podawanego w hotelach basenu Morza Śródziemnego, na które możecie spodziewać się rogalików z dżemem i kawy, ale zawsze też dostaniecie sery, wędliny czy jajka podane na ciepło.

Wzorem Marii Antoniny, słodkie posiłki podawane są we Francji na początku dnia, gdy macie szanse je spalić podczas całodziennych aktywności. Z kolei na kolację, dbające o linię Paryżanki jedzą ciepłe zupy, buliony, dostarczające wielu składników mineralnych, wypełniające żołądek przed snem przyjemnym, ciepłym płynem.

Zobacz także
Kiedy usunęła Facebooka i Instagrama schudła 30 kilogramów. „Bez przerwy widziałam ciastka, lody i pizze”

Kiedy usunęła Facebooka i Instagrama schudła 30 kg. „Bez przerwy widziałam ciastka, lody i pizzę”

muffiny

Muffiny na śniadanie. Czemu nie? Takie to ciekawa alternatywa dla owsianki

Źródło: Onet.pl. wikipedia.pl

Żukowska o drożyźnie: moi wyborcy nie jedzą chleba, kupują bułki. Internauci kpią.
Instagram/anna_maria-zukowska, Adobe Stock
Newsy
Posłanka Lewicy zdradziła gusta swojego elektoratu? „Moi wyborcy nie jedzą chleba, kupują bułki”
Wystarczy jedna niefortunna wypowiedź polityka, a poważny temat zostaje skierowany na całkiem niepoważne tory. A ceny rosną bez żartów...

Anna Maria Żukowska, posłanka Lewicy, była rzeczniczka prasowa Sojuszu Lewicy Demokratycznej, brała udział w programie „Śniadanie Rymanowskiego w Polsat News i Interii”, a jej wypowiedź na temat rosnących cen wywołała rozbawienie komentatorów wszystkich opcji politycznych. Co takiego powiedziała? Czy wyborcy Lewicy naprawdę nie jedzą chleba? W programie „Śniadanie Rymanowskiego” wzięli udział politycy z różnych partii. Wszystko zaczęło się od pytania prowadzącego o to, czy zdaniem polityków chleb w Polsce rzeczywiście drożeje. Marcin Kierwiński z koalicji Obywatelskiej stwierdził, że za rządów PO-PSL Polacy mogli kupić więcej chleba niż obecnie, a posłanka lewicy odpowiedziała, że jej wyborcy nie kupują chleba, tylko bułki , czym wywołała salwy śmiechu. Moi wyborcy i wyborczynie, mam młodych wyborców, raczej nie kupują chleba, kupują bardziej bułki, bo nie chcą marnować żywności . Żyją w gospodarstwach jedno- dwu-osobowych i większość ich przychodów pochłaniają wynajem mieszkania, koszty, które musza wydatkować na mieszkanie. Te ceny też rosną. Rosną ceny podstawowych produktów. Wiemy, że jest nie tylko jeden rodzaj chleba, ale przeciętnie to jest między 5 a 7 zł za bochenek, kajzerka 35-40 groszy. Posłance chodziło co prawda o to, że kupując pojedyncze kajzerki zamiast bochenka chleba, można kupić dokładnie taką ilość pieczywa jaka jest w domu potrzebna i nic się nie zmarnuje. Dodała też, że ona właśnie tak robi, ale jej wypowiedź nie spotkała się ze zrozumieniem komentatorów i zarówno internauci, jak i politycy długo żartowali z niej po programie, w mediach społecznościowych. Kpiny internautów na temat wyznania Anny Marii Żukowskiej Ubawiło ich to, że tak dobrze zna preferencje swoich wyborców, że orientuje...

czipsy
Pixabay
Zdrowie
8 najbardziej szkodliwych nawyków żywieniowych kobiet! Numer trzy może poważnie odbić się na twoim zdrowiu!
Zbyt agresywny detoks, unikanie wszelkich rodzajów tłuszczów i węglowodanów, pomijanie posiłków w ciągu dnia czy zbyt obsesyjne liczenie kalorii – to tylko niektóre z najczęstszych błędów żywieniowych popełnianych przez kobiety. Przyjrzyjmy się najważniejszym z nich z bliska.

Najbardziej szkodliwe błędy żywieniowe kobiet Amerykańscy dietetycy wymienili kilka najbardziej szkodliwych nawyków żywieniowych kobiet. 1. Jedzenie na stojąco Dietetyczka Lauren Harris-Pincus twierdzi, że kobiety, a zwłaszcza matki małych dzieci, bardzo często jedzą na stojąco. Jej zdaniem jest to bardzo szkodliwe, gdyż aby mózg mógł w pełni zrozumieć proces przyjmowania pokarmu, człowiek powinien usiąść i dokładnie przeżuwać pokarm kęs za kęsem. 2. Spożywanie niezdrowych przekąsek Harris-Pincus radzi również, aby zaprzestać spożywania niezdrowych przekąsek, takich jak czipsy i czekolada, ponieważ są one bogate w puste kalorie i tłuszcze trans. Zaleca też spożywanie zdrowych produktów, takich jak warzywa, owoce, orzechy, tłuste ryby i grecki jogurt. 3. Całkowita eliminacja całych grup żywności Każda grupa żywności jest istotna dla naszego zdrowia. Wszystkie z nich zawierają bowiem składniki odżywcze, których potrzebuje nasz organizm. Przykładowo mięso, drób i ryby zawierają białko, żelazo i cynk, a owoce i warzywa zawierają składniki odżywcze, błonnik oraz witaminy A i C. Z kolei nabiał jest niezbędny do uzyskania wapnia. Całkowite wyeliminowanie określonej grupy pokarmów prowadzi do tego, że organizm nie otrzymuje niektórych niezbędnych składników odżywczych. Nic dziwnego, że jakakolwiek dieta, która eliminuje całą grupę pokarmów, nie jest najzdrowszą opcją i może poważnie odbić się na naszym zdrowiu. 4. Pomijanie posiłków Pomijanie posiłków często prowadzi do późniejszego przejadania się. Powiedzmy, że pomijasz śniadanie, a potem jesz tylko mały obiad. Do kolacji prawdopodobnie będziesz bardzo głodna, co spowoduje, że będziesz bardziej skłonna do dokonywania niezdrowych wyborów żywieniowych, takich jak jedzenie...

Na diecie ogórkowej możecie schudnąć nawet 6kg w 14 dni. Proste menu i szybkie efekty
AdobeStock
Newsy
Na diecie ogórkowej możecie schudnąć nawet 6 kg w 14 dni. Proste menu i szybkie efekty
Jeśli przepadacie za ogórkami i chcecie schudnąć, możecie spróbować diety ogórkowej. Sprawdźcie, kto może ją stosować.

Wiosna to dla wielu osób czas na stosowanie różnych diet odchudzających i oczyszczających, by móc powitać lato bez dodatkowych kilogramów. Jedną z takich diet jest dieta ogórkowa. Sprawdźcie, na czym polega i jak należy ją stosować. Dieta ogórkowa: właściwości Głównym składnikiem diety ogórkowej są oczywiście ogórki. Ich zaletą jest fakt, że praktycznie nie zawierają kalorii, ponieważ 100 g ogórków zielonych dostarcza jedynie 14 kalorii. Składają się one głównie z wody i sporej ilości błonnika, dzięki czemu pozytywnie wpływają na trawienie i nawadniają organizm. Ponadto w ogórkach znajdziecie witaminę A, C i witaminy z grupy B oraz dużo potasu i magnezu. Zasady diety ogórkowej W trakcie diety ogórkowej należy ściśle przestrzegać poniższych zasad, które gwarantują sprawne oczyszczanie organizmu z toksyn i utratę wagi: Całkowite odstawienie słodyczy, cukru, słonych przekąsek i alkoholu Jedzenie 3 posiłków dziennie Dodawanie surowych ogórków do każdego posiłku Dostarczanie organizmowi co najmniej 1,5 l płynów (w tym woda mineralna, herbata i zupy) Miłośnicy kawy na pewno ucieszą się na wieść, że podczas diety ogórkowej dozwolone jest picie kawy – pod warunkiem, że będzie czarna i niesłodzona. Jadłospis w diecie ogórkowej Dieta ogórkowa jest dość monotonna, dlatego nie powinno się jej stosować dłużej niż przez 14 dni. Poznajcie przykładowy jadłospis: Śniadanie: 200 g ogórków 1 jogurt naturalny 1 jabłko Zielona herbata Obiad: Kawałek piersi indyka gotowanej na parze 2 kromki pełnoziarnistego chleba Surówka z zielonego ogórka Kolacja: 300 g ogórków 1...

Agnieszka Kotońska
Instagram/agnieszkakotonska
Newsy
Niesamowita przemiana Agnieszki Kotońskiej z „Googlebox”. Schudła aż 30 kg, bo przestała jeść tę rzecz
43-letnia Agnieszka Kotońska, wraz z mężem i synem, od lat występuje w popularnym programie „Googlebox. Przed telewizorem” emitowanym na antenie TTV. W ostatnim czasie celebrytka przeszła spektakularną metamorfozę – schudła aż 30 kilogramów. Jeszcze nigdy nie wyglądała tak dobrze.

„Googlebox” to inspirowany brytyjskim formatem program typu reality show. Rolą występujących w nim osób jest komentowanie wybranego przez produkcję filmu czy też serialu w domowych warunkach – z własnej kanapy. Jedną z wieloletnich uczestniczek programu jest   Agnieszka Kotońska . Ludzie pokochali Agnieszkę Kotońską Pierwszy odcinek „Googlebox” został wyemitowany w 2014 roku. Niedługo później, bo jesienią 2015 roku, do programu dołączyła Agnieszka Kotońska wraz z rodziną. Kobieta bardzo szybko zjednała sobie ludzi. Jej optymistyczne podejście do życia i ciągły uśmiech sprawiły, że wokół gwiazdy pojawiło się spore grono naprawdę wiernych fanów, którzy bardzo skrupulatnie zaczęli śledzić jej życie. Niesamowita przemiana celebrytki Uwadze obserwatorów nie umknął więc ważny fakt z życia Kotońskiej. Bowiem w ciągu ostatnich lat celebrytce udało się schudnąć aż 30 kilogramów! W jednym z instagramowych postów przyznała, że przed metamorfozą waga pokazywała dramatyczną liczbę – 104kg. 43-latka przyznaje, że początki przemiany nie należały do łatwych. W końcu zamiana chipsów i coli na warzywa, ryby i nabiał stanowiła niemałe wyzwanie, ale w końcu się udało.  „Na początku było bardzo ciężko, musiałam przestawić się na zupełnie inny tryb jedzenia, myślenia, wskoczyć w strój sportowy i zacząć ćwiczyć – to było najtrudniejsze. Mój dzień przed metamorfozą wyglądał standardowo. Zaczynał się od wypicia kawy i potem długo, długo nic nie jadłam. Wieczorem dostawałam wilczego apetytu i najadałam się pod sam czubek głowy i tyłam. Teraz to zupełnie inna bajka” – czytamy na Instagramie Agnieszki Kotońskiej.        ...