Kto choć raz spróbował świeżo zmielonego pieprzu, ten nigdy nie wróci już do tego sprzedawanego w torebkach! Jego smak i aromat jest o wiele wyraźniejszy i bardziej ostry. Młynki są dość drogie, dlatego producenci przypraw coraz częściej oferują swoje produkty sprzedawane w plastikowych młynkach. Jednak takie rozwiązanie wcale nie jest dużo tańsze, ponieważ zasadniczo taki plastikowy młynek z supermarketu jest bardzo trudno otworzyć. Producent nawet nie podpowiada jak to zrobić z prostej przyczyny – wcale nie projektował młynka z myślą, że będzie on wielorazowego użytku! Zależy mu na tym, byście taki młynek wyrzucili i kupili nowy, wypełniony przyprawami. Nie tylko drogo, ale i nieekologicznie! Na szczęście i na to istnieje sposób. Sprawdźcie, jak można otworzyć taki plastikowy młynek!

Rodzaje pieprzu

Gdy uda wam się rozbroić plastikowy młynek, będziecie chcieli od razu uzupełnić go pieprzem w ziarenkach. Ale czy wiecie, który rodzaj jest najlepszy? W sklepach dostępnych jest kilka rodzajów pieprzu:

  • Pieprz czarny – najbardziej popularny. Ma najostrzejszy smak i nadaje się do większości dań. Zwłaszcza do mięs, zup, ryb, pasztetów, serów, sosów i sałatek.
  • Pieprz biały – ma dość charakterystyczny zapach, a w smaku jest znacznie łagodniejszy od czarnego. Używa się go głównie do potraw o jasnym kolorze, takich jak zabielone zupy, żurek, sery i soki warzywne.
  • Pieprz zielony – również łagodny w smaku, a do tego nieco słodki. Najczęściej marynuje się go w słoikach i dodaje do mięs.
  • Pieprz czerwony (różowy) – w smaku nieco przypomina owoce jałowca. Ponieważ jest lekko słodki, można go dodawać do deserów.

Jak odkręcić plastikowy młynek do pieprzu?

Gdy już zdecydujecie się na wybrany rodzaj pieprzu, czas na zmierzenie się z plastikowym młynkiem! Jego otwarcie jest wbrew pozorom bardzo proste. Wystarczy włożyć końcówkę pustego młynka do miski z gorącą wodą. Gdy plastik nieco zmięknie, bez trudu odkręcicie zawleczkę.

Zobacz także: