
Sernik i piernik to pozycje obowiązkowe podczas świątecznych deserów. A co byście powiedzieli na… połączenie tych dwóch ciast? Brzmi nieprawdopodobnie, za to smakuje naprawdę dobrze! Jeżeli znudziły się wam typowe przepisy na wigilijne ciasta, to warto spróbować w tym roku czegoś nowego. Łącząc tradycyjne z nowym możecie stworzyć naprawdę ciekawe smaki. Kto wie, może będzie to wasze nowe, świąteczne ciasto? Zachęcamy do wypróbowania przepisu na sernik z nutką piernika – jest przepyszny!
To ciasto to nic innego, jak sernik na kruchym cieście z kruszonką. Sekretem jest jednak dodanie do niego kakao oraz korzennej przyprawy do piernika! Dzięki temu ciasto smakuje naprawdę wyjątkowo. Jesteśmy pewni, że gdy już raz go spróbujecie, to nie będziecie chcieli jeść nic innego.
Przepis na sernik z piernikową nutą
Do przygotowania tego wyjątkowego ciasta będziecie potrzebowali poniższych składników:
Do kruchego ciasta:
- 40 dag mąki pszennej
- 60 g cukru pudru
- 25 g przyprawy do piernika
- 20 g kakao
- 200 g masła
- 2 żółtka
- Łyżka śmietany 18%
Do masy serowej:
- 1 kilogram twarogu w wiaderku
- 150 g cukru
- 40 g budyniu o smaku śmietankowym (1 opakowanie)
- 50 g rozpuszczonego masła
- 4 jaja
- 2 białka
- 200 ml śmietany kremówki
Przygotowanie
- Na stolnicę wysypcie mąkę, cukier, przyprawę do piernika, kakao i dodajcie zimne masło, żółtka i łyżkę śmietany. Całość zagniatajcie bardzo szybko, do połączenia się wszystkich składników. Powinniście dotykać ciasta najmniej jak się da, dlatego warto najpierw za pomocą noża pokroić masło i łączyć je z mąką, a później szybko zagnieść i wymieszać z resztą składników.
- Gotowe ciasto zawińcie w folię i odłóżcie do zamrażarki na kilka godzin.
- Po tym czasie wyjmijcie ciasto i zetrzyjcie z niego około ¾ na tarce na grubych oczkach wprost na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozłóżcie równomiernie na całej powierzchni i wstawcie na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
- Do miski włóżcie twaróg, wsypcie cukier, budyń i dodajcie śmietanę. Całość wymieszajcie za pomocą miksera.
- Następnie dodajcie rozpuszczone (ale nie gorące) masło, 2 białka i 4 jajka. Mieszamy mikserem jeszcze raz.
- Gotową masę wylejcie na podpieczony spód. Resztę kruchego ciasta zetrzyjcie na wierzch masy.
- Blachę z ciastem wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie przez godzinę. Smacznego!