sernik piernikowy
Gotujmy.pl
Newsy

Jedno z najsmaczniejszych ciast. Sernik z piernikową nutą. Gwarantujemy, że będzie perełką na stole

Znudzeni tradycyjnymi, świątecznymi ciastami? A gdyby je tak... połączyć? Ten sernik o smaku piernika będzie hitem na wigilijnym stole!
Katarzyna Wyborska
grudzień 16, 2020

Sernik i piernik to pozycje obowiązkowe podczas świątecznych deserów. A co byście powiedzieli na… połączenie tych dwóch ciast? Brzmi nieprawdopodobnie, za to smakuje naprawdę dobrze! Jeżeli znudziły się wam typowe przepisy na wigilijne ciasta, to warto spróbować w tym roku czegoś nowego. Łącząc tradycyjne z nowym możecie stworzyć naprawdę ciekawe smaki. Kto wie, może będzie to wasze nowe, świąteczne ciasto? Zachęcamy do wypróbowania przepisu na sernik z nutką piernika – jest przepyszny!

 

To ciasto to nic innego, jak sernik na kruchym cieście z kruszonką. Sekretem jest jednak dodanie do niego kakao oraz korzennej przyprawy do piernika! Dzięki temu ciasto smakuje naprawdę wyjątkowo. Jesteśmy pewni, że gdy już raz go spróbujecie, to nie będziecie chcieli jeść nic innego.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na sernik z piernikową nutą

Do przygotowania tego wyjątkowego ciasta będziecie potrzebowali poniższych składników:

 

Do kruchego ciasta:

  • 40 dag mąki pszennej
  • 60 g cukru pudru
  • 25 g przyprawy do piernika
  • 20 g kakao
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • Łyżka śmietany 18%

Do masy serowej:

  • 1 kilogram twarogu w wiaderku
  • 150 g cukru
  • 40 g budyniu o smaku śmietankowym (1 opakowanie)
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 4 jaja
  • 2 białka
  • 200 ml śmietany kremówki

Przygotowanie

  1. Na stolnicę wysypcie mąkę, cukier, przyprawę do piernika, kakao i dodajcie zimne masło, żółtka i łyżkę śmietany. Całość zagniatajcie bardzo szybko, do połączenia się wszystkich składników. Powinniście dotykać ciasta najmniej jak się da, dlatego warto najpierw za pomocą noża pokroić masło i łączyć je z mąką, a później szybko zagnieść i wymieszać z resztą składników.
  2. Gotowe ciasto zawińcie w folię i odłóżcie do zamrażarki na kilka godzin.
  3. Po tym czasie wyjmijcie ciasto i zetrzyjcie z niego około ¾ na tarce na grubych oczkach wprost na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozłóżcie równomiernie na całej powierzchni i wstawcie na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  4. Do miski włóżcie twaróg, wsypcie cukier, budyń i dodajcie śmietanę. Całość wymieszajcie za pomocą miksera.
  5. Następnie dodajcie rozpuszczone (ale nie gorące) masło, 2 białka i 4 jajka. Mieszamy mikserem jeszcze raz.
  6. Gotową masę wylejcie na podpieczony spód. Resztę kruchego ciasta zetrzyjcie na wierzch masy.
  7. Blachę z ciastem wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie przez godzinę. Smacznego!
Komentarze
kruche ciasteczka przepis
AdobeStock
Newsy Cudownie pyszne korzenne ciasteczka na Wigilię. Dzieciaki oszaleją z wrażenia
Święta do doskonała okazja do tego, by zachęcić dzieci do wspólnych prac w kuchni. Na przykład zrobić razem kruche ciasteczka!
Katarzyna Wyborska
grudzień 15, 2020

Święta to najlepszy pretekst do tego, by upiec kilka blach kruchych ciasteczek i zajadać się nimi bez wyrzutów sumienia. W końcu jest Boże Narodzenie! Do tego rodzinne, wspólne wypiekanie i dekorowanie ciastek to świetna zabawa i doskonały pomysł na spędzenie razem czasu. Dzieci na pewno będą miały później cudowne wspomnienia ze Świąt! Wypróbujcie ten przepis na belgijskie kruche ciasteczka – z dodatkiem korzennych przypraw smakują naprawdę wyjątkowo. Sekret kruchego ciasta Nie ma chyba nic smaczniejszego niż kruche, maślane ciasteczka! Pachnące, słodkie i tłuste – smakują każdemu. Gdy robicie kruche ciasto, pamiętajcie o jednej, najważniejszej zasadzie. Jeśli nie będziecie jej przestrzegać, to ciastka wam nie wyjdą! Otóż kruche ciasto bardzo nie lubi ciepła naszych rąk. Jeżeli będziecie długo je ugniatać w rękach, to stanie się zbyt tłuste, a ciastka w trakcie pieczenia zaczną puszczać tłuszcz. Aby tego uniknąć, należy wyrobić ciasto bardzo szybko – najlepiej za pomocą noża posiekać masło i połączyć je z resztą składników. Przepis na kruche ciasteczka Speculoos Do przygotowania tych smacznych ciasteczek potrzebujecie: 25 dag pszennej mąki 150 g cukru 150 g masła 60 ml mleka Płaską łyżeczkę cynamonu Szczyptę imbiru Szczyptę goździków mielonych Szczyptę gałki muszkatołowej Przygotowanie Do przesianej przez sitko mąki dodaj zimne masło, cukier i przyprawy. Szybkimi ruchami zagnieć ciasto tak, by wszystkie składniki połączyły się na jednolitą masę. Następnie zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki minimum na 1 godzinę. Gdy ciasto się schłodzi, obsyp stolnicę mąką i rozwałkuj na grubość ok. 5 mm. Porada: jeżeli nie chcesz używać dodatkowej mąki, możesz wałkować przez papier do pieczenia. Wycięte...

Przeczytaj