Sezon grzybowy już się rozpoczął, a w sklepach i w lasach pojawiły się kurki. Sos grzybowy fantastycznie pasuje do gołąbków. Jeśli zaś nie chcecie jeść grzybów leśnych, zróbcie do nich sos pieczarkowy. 

Jak przygotować gołąbki w sosie pieczarkowym?

Składniki:

  • 500 g mielonej szynki wieprzowej

  • 1 torebka ryżu paraboiled

  • 10 dużych liści młodej kapusty

  • 1 duża cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 10 dużych pieczarek

  • 5 łyżek gęstej śmietany 18%

  • świeża natka pietruszki

  • sól i pieprz

  • odrobina przyprawy do mięsa mielonego

  • 2 szklanki rosołu drobiowego

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • masło

Przygotowanie:

  1. Gotowanie zaczynamy od zrobienia farszu. Do miski przekładamy mięso. Dodajemy ugotowany, ostudzony ryż, startą cebulę i przyprawy. Liście kapusty gotujemy w dużym garnku. Kiedy ostygną, na każdy nakładamy farsz i zwijamy gołąbki. 
  2. Gotowe zawiniątka układamy ciasno na spodzie większego garnka. Ewentualnie na liściach kapusty ułożonych na jego dnie. 
  3. Na patelni roztapiamy niewielką ilość masła i podsmażamy na nim pieczarki. Gotowe grzyby zalewamy 2 szklankami rosołu, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, dusimy kilka minut. 
  4. Na koniec wlewamy śmietanę. Mieszamy i zagotowujemy. Powstałym sosem zalewamy gołąbki tak, by nie wystawały z naczynia. 
  5. Całość powinna się dusić około godziny na średnim ogniu. Jeśli sos będzie gęstnieć, wystarczy dolać do niego odrobinę wody. Gotowe gołąbki wykładamy na talerz. Sos zagęszczamy mąką pszenną. Zagotowujemy jeszcze raz.
  6. Po kilku minutach sos nadaje się do podlania gołąbków. Zdobimy każdy kilkoma łyżkami powstałego sosu pieczarkowego. Gołąbki można na koniec posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Gotowe!

Do czego pieczarki?

Pieczarki pasują do mięsa, ryżu i kapusty. Pieczarki to także grzyby uniwersalne. Możemy podać je w domowych zapiekankach z pieczarkami i makaronem, jako składnik zupy grzybowej czy jako smaczną sałatkę pieczarkową na przyjęcie. 

Źródło: Gotujmy.pl

 

Zobacz także: