Kuchnia śląska pełna jest bardzo ciekawych przepisów na smaczne i sycące dania. Można w niej znaleźć wyraźne naleciałości z kuchni niemieckiej i austriackiej, a idealnym tego przykładem jest ajntopf – jednogarnkowe danie. Przygotujcie swój własny z naszego przepisu!

Czym jest śląski ajntopf?

Ajntopf to danie pochodzące z Niemiec, gdzie występuje pod nazwą „Eintopf”. To w tłumaczeniu dosłownie „jeden garnek” (niem. „ein” – jeden i „Topf” – garnek). Przygotowuje się je z różnych mięs, warzyw oraz wsadu z ziemniaków, ryżu lub kaszy. To bardzo treściwy posiłek, który zastępuje cały obiad! Gdy podawany jest ajntopf, to nie poprzedza się go żadną zupą. Co ważne, wszystko jest przygotowywane w jednym garnku, dzięki czemu smaki się przenikają i danie jest bardzo aromatyczne. Dawniej potrawa ta była typowym obiadem „na szybko”, gdy ludzie na wsi zajęci żniwami nie mieli czasu na gotowanie, a potrzebowali dużo siły do pracy. Na śląsku ajntopf występuje pod wieloma ciekawymi nazwami. Ślązacy mówią na to danie „ajntopf”, „ańtopf”, „ajtop” czy „ajnop”.

Przepis na śląski ajntopf

Do przygotowania tej klasycznej potrawy śląskiej kuchni będą wam potrzebne poniższe składniki:

  • Kilogram żeberek wieprzowych
  • 1,5 kg kapusty
  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g pieczarek
  • 4 marchewki
  • Ćwierć selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 cebula
  • 5 liści laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka kminku mielonego
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • Natka pietruszki
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Umyte żeberka włóżcie do garnka, dodajcie liście laurowe, ziele angielskie oraz sól, zalejcie całość wodą i zagotujcie.
  2. Umyjcie i pokrójcie kapustę, cebulę oraz pieczarki. Obrane marchewki, pietruszkę, ziemniaki i seler pokrójcie w kostkę.
  3. Do garnka z żeberkami wrzućcie pietruszkę, seler, kapustę i marchewki.
  4. Na patelni rozpuśćcie masło i podsmażcie cebulę z pieczarkami.
  5. Kiedy dodane do żeberek warzywa zmiękną, dorzućcie ziemniaki oraz pieczarki i cebulę. Gotujcie aż do momentu, gdy wszystkie składniki zmiękną.
  6. Po tym czasie wyjmijcie z garnka żeberko i pokrójcie na porcje.
  7. Na patelni rozpuśćcie masło i dodajcie mąkę. Zasmażkę wlejcie do garnka i zagotujcie.
  8.  Gotowy ajntopf podawajcie z pokrojonym żeberkiem, natką pietruszki i łyżeczką masła. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Zobacz także: