ajntopf przepis
eli_555 / gotujmy.pl
Newsy

Jedliście śląski ajntopf? Zakochacie się w tym sycącym, jednogarnkowym daniu

Ajntopf to jedno z typowych dań kuchni śląskiej. Dowiedzcie się, jak je przygotować!
Katarzyna Wyborska
styczeń 03, 2021

Kuchnia śląska pełna jest bardzo ciekawych przepisów na smaczne i sycące dania. Można w niej znaleźć wyraźne naleciałości z kuchni niemieckiej i austriackiej, a idealnym tego przykładem jest ajntopf – jednogarnkowe danie. Przygotujcie swój własny z naszego przepisu!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Czym jest śląski ajntopf?

Ajntopf to danie pochodzące z Niemiec, gdzie występuje pod nazwą „Eintopf”. To w tłumaczeniu dosłownie „jeden garnek” (niem. „ein” – jeden i „Topf” – garnek). Przygotowuje się je z różnych mięs, warzyw oraz wsadu z ziemniaków, ryżu lub kaszy. To bardzo treściwy posiłek, który zastępuje cały obiad! Gdy podawany jest ajntopf, to nie poprzedza się go żadną zupą. Co ważne, wszystko jest przygotowywane w jednym garnku, dzięki czemu smaki się przenikają i danie jest bardzo aromatyczne. Dawniej potrawa ta była typowym obiadem „na szybko”, gdy ludzie na wsi zajęci żniwami nie mieli czasu na gotowanie, a potrzebowali dużo siły do pracy. Na śląsku ajntopf występuje pod wieloma ciekawymi nazwami. Ślązacy mówią na to danie „ajntopf”, „ańtopf”, „ajtop” czy „ajnop”.

Przepis na śląski ajntopf

Do przygotowania tej klasycznej potrawy śląskiej kuchni będą wam potrzebne poniższe składniki:

  • Kilogram żeberek wieprzowych
  • 1,5 kg kapusty
  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g pieczarek
  • 4 marchewki
  • Ćwierć selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 cebula
  • 5 liści laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka kminku mielonego
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • Natka pietruszki
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Umyte żeberka włóżcie do garnka, dodajcie liście laurowe, ziele angielskie oraz sól, zalejcie całość wodą i zagotujcie.
  2. Umyjcie i pokrójcie kapustę, cebulę oraz pieczarki. Obrane marchewki, pietruszkę, ziemniaki i seler pokrójcie w kostkę.
  3. Do garnka z żeberkami wrzućcie pietruszkę, seler, kapustę i marchewki.
  4. Na patelni rozpuśćcie masło i podsmażcie cebulę z pieczarkami.
  5. Kiedy dodane do żeberek warzywa zmiękną, dorzućcie ziemniaki oraz pieczarki i cebulę. Gotujcie aż do momentu, gdy wszystkie składniki zmiękną.
  6. Po tym czasie wyjmijcie z garnka żeberko i pokrójcie na porcje.
  7. Na patelni rozpuśćcie masło i dodajcie mąkę. Zasmażkę wlejcie do garnka i zagotujcie.
  8.  Gotowy ajntopf podawajcie z pokrojonym żeberkiem, natką pietruszki i łyżeczką masła. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
Tajemnica kotleta schabowego
Adobe Stock
Newsy Zamarynujcie tak schabowego, a wyjdzie taki, że palce lizać. Nietypowy składnik ze słoika
Sposób na soczyste kotlety? Odpowiednia marynata! Przygotujcie w ten sposób schabowe, a będą doskonale smakowały.
Katarzyna Wyborska
styczeń 03, 2021

Któż nie kocha kotletów schabowych? To klasyczne danie polskiej kuchni ma wielu miłośników. Najczęściej smażone w panierce i podawane w towarzystwie ziemniaków i kapusty, można przygotowywać naprawdę na wiele różnych sposobów! Co powiecie na małą odmianę? Tradycyjny schabowy Kotlety schabowe w Polsce mają dość długą historię. Przepis na to znane danie pojawił się w 1860 roku w książce kucharskiej „365 obiadów za pięć złotych” autorstwa Lucyny Ćwierczakiewiczowej, bardzo popularnej wówczas i uznanej autorki poradników dotyczących prowadzenia gospodarstwa domowego oraz gotowania. Najbardziej klasyczny przepis na kotlety to rozbite tłuczkiem płaty schabu, panierowane z dodatkiem przypraw w jajku i bułce tartej i smażone w głębokim tłuszczu – oleju lub na smalcu. Przepis na kotlety schabowe marynowane w majonezie Jeśli bardzo lubicie schabowe kotlety i szukacie jakiejś alternatywy, to wypróbujcie nieco inny przepis na to danie! Marynowane plastry schabu będą dużo bardziej kruche i soczyste, a smak niezwykle wyjątkowy. Do przygotowania marynowanych kotletów będą wam potrzebne poniższe składniki: 4 płaty schabowe 1-2 jajka Łyżka majonezu Łyżka świeżego koperku Łyżka świeżej natki pietruszki Pół płaskiej łyżeczki pieprzu Łyżka soku z cytryny Pół łyżeczki soli Bułka tarta Olej Przygotowanie Kotlety rozbijcie tłuczkiem. Do miseczki wbijcie całe jajka, dodajcie majonez, sok z cytryny, koperek, pietruszkę i pieprz. Dokładnie wymieszajcie Przelejcie marynatę do zamykanego pojemnika i zanurzcie w niej kotlety. Odstawcie do lodówki na całą noc. Następnego dnia wyjmijcie kotlety z lodówki na około pół godziny przed smażeniem. Kotlety po kolei obtaczajcie w bułce tartej i...

Przeczytaj