Pewien bloger sprawdził, jak smakują frytki usmażone z kiszonych ziemniaków. Oto jego krótka definicja smaku tego specyfiku:

- W zależności od ilości dni kiszenia: 3-4 dni jak chipsy delikatnie octowe, albo 5-7 dni jak smażone ogórki kiszone. Coś w tym stylu.

Czy ten opis zachęcił was do ukiszenia ziemniaków?

Czy można kisić ziemniaki? 

Autor bloga „Magiczny składnik" jadł kiedyś kiszone frytki w nieistniejącym już warszawskim barze. Zasmakowały mu więc postanowił samodzielnie ukisić ziemniaki na frytki. Zrobił przy tym podwójny eksperyment i ukisił ziemniaki surowe, a w osobnym słoiku, ugotowane. Jak wypadł test i które są lepsze? Za smaczniejsze uznał te, które przed kiszeniem zostały ugotowane.

Po co w ogóle kisić ziemniaki na frytki wyjaśnił autor eksperymentu:

Zobacz także:

- Po pierwsze, kiszone frytki są na tyle ciekawe w smaku i konsystencji, że po prostu warto ich spróbować. Po drugie, co może przekonać niektórych, kiszenie, czyli fermentacja, zjada skrobię, czyli cukry. Dzięki temu powinny one być bardziej “dietetyczne”.

Dodał też, że być może takie frytki są po prostu zdrowsze. Zdecydujecie się ukisić ziemniaki na frytki? Podajemy przepisy.

Przepisy na kiszone frytki

Składniki:

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 1 litr filtrowanej lub źródlanej wody
  • 15-20 g soli morskiej
  • Słoik/słoiki
  • Olej do smażenia, np. rzepakowy
  • Przyprawy, np. czosnek

Przygotowanie kiszonki i frytek z surowych ziemniaków:

  1. Obierzcie ziemniaki i przygotujcie solankę z wody i soli, po czym ją przestudźcie.
  2. Pokrójcie ziemniaki w słupki grubości 1 cm i ułóżcie w słoiku do ¾ wysokości.
  3. Zalejcie solanką tak, żeby ziemniaki w całości były w wodzie.
  4. Pozostawcie do kiszenia przez 3 do 7 dni, a następnie odsączcie i dokładnie osuszcie ziemniaki.
  5. Frytki z surowych fermentowanych ziemniaków smażcie dwa razy: najpierw w temperaturze oleju 160-170 st. Celsjusza. Smażcie do miękkości przez około 5-6 minut, po czym wyjmijcie z tłuszczu i wystudźcie.
  6. Podnieście temperaturę oleju do 190-200 st. Celsjusza i smażcie jeszcze 1-2 minuty do uzyskania złotego koloru i chrupiącej skórki.
  7. Odsączcie na ręczniku papierowym i posólcie do smaku.

Przygotowanie kiszonki i frytek z ugotowanych ziemniaków:

  1. Obierzcie ziemniaki i przygotujcie solankę z wody i soli, po czym ją przestudźcie.
  2. Pokrójcie ziemniaki w słupki grubości 1 cm i ugotujcie, a następnie wystudźcie w zimnej wodzie. Gotując uchwyćcie moment, w którym ziemniaki już są miękkie, ale jeszcze się nie rozpadają.
  3. Wystudzone ziemniaki ułóżcie w słoiku do ¾ wysokości Zalejcie solanką tak, żeby ziemniaki w całości były w wodzie.
  4. Pozostawcie do kiszenia od 3 do maksymalnie 5 dni, a następnie odsączcie i dokładnie osuszcie.
  5. Smażcie w oleju o temperaturze 190-200 stopni Celsjusza do lekkiego przyrumienienia i uzyskania chrupkości.
  6. Odsączcie na ręczniku papierowym i posólcie do smaku.

Źródło: magicznyskladnik.pl