mortadela z jajkiem żabie oczko przepis prl
Adobe Stock
Newsy

Jedliście kiedyś "żabie oczko"? Tą potrawą zajadali się wszyscy w PRL-u

Lubicie kulinarne podróże w przeszłość? Pamiętacie mortadelowe kotlety z dodatkiem sadzonego jajka? Czas ponownie ponownie przetestować "żabie oczka".
Hubert Rój
marzec 24, 2021

Wszystkiego było za mało, wszystko było na kartki i wszyscy psioczyli na swój los. Tak wyglądał schyłkowy PRL w pigułce. 

Jak to więc w ogóle możliwe, że starsze pokolenia nieraz wracają do przeszłości z tak dużym sentymentem?

Można to wytłumaczyć na dwa sposoby. Po pierwsze takie podróże do przeszłości są czymś jednak naturalnym dla osób wspominającym swoją młodość.

Wydaje się, że musi być jakiś inny powód. A tym powodem były PRL-owskie kulinaria. Było przaśnie, było skromnie, ale było za to także bardzo swojsko.

W momentach kiedy każdy rodzaj mięsa na czele z wieprzowiną był na wagę złota, doceniano także pośledniejsze wędliny, dzisiaj często pogardzane.

Przykładem może być mortadela. Receptura tej kiełbasy swoje korzenie ma we Włoszech. To stamtąd przyszedł patent na mielone drobno mięso z dodatkiem słoniny.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Jak zrobić żabie oczka rodem z PRL-u?

Sam Bóg raczy jednak wiedzieć, co znajduje się w środku dzisiejszych tanich mortadeli i podobnych wyrobów. Jeśli jednak macie dostęp do wysokiej jakości wędliny tego rodzaju, zróbcie na obiad „żabie oczka”.

Co to takiego? Pod tą zmyślną nazwą kryje się proste, awaryjne danie, które uratuje was w podbramkowej sytuacji.

Wystarczy, że podsmażycie plastry mortadeli, rozbijecie na nich po jednym jajku i voila – ciekawe, smaczne i szybkie danie w sam raz do podania na obiad z ziemniakami i surówką!

Przepis na żabie oczko z mortadeli i jajka

Składniki:

  • 3-4 plastry mortadeli
  • 3-4 jajka
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej lub inny tłuszcz do smażenia
  • Opcjonalnie: jajko, bułka tarta i mąka do panierowania

Przygotowanie:

  1. Mortadelę pokrójcie w dość grube plastry (ok. 1-2 cm grubości).
  2. Mortadelę można także zapanierować w mące, dodatkowym jajku i bułce tartej.
  3. Podsmażcie mortadelę z obu stron na patelni z niewielkim dodatkiem oleju.
  4. Kiedy mortadela będzie już  ładnie podsmażone, rozbijcie na każdym plasterku kiełbasy po jednym jajku, uważając, by nie uszkodzić żółtka.
  5. Delikatnie posólcie jajka i dodajcie do smaku pieprzu.
  6. Podawajcie z ziemniakami i surówką, np. mizerią.
  7. Smacznego!

 

Komentarze