Placki ziemniaczano-fasolowe
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacj
Newsy

Jedliście kiedyś placki ziemniaczano-fasolowe? Są rewelacyjne w smaku i zrobią furorę w waszym domu

Jeśli macie ochotę na bezmięsny obiad i chodzą za wami placki ziemniaczane, zróbcie je z dodatkiem białej fasoli. Ich smak pokochacie już od pierwszego kęsa.
Magdalena Kieblesz
marzec 14, 2021

Smakowite placki ziemniaczano-fasolowe to rewelacyjny pomysł na bezmięsny obiad. Robi się je błyskawicznie.

Po usmażeniu ich smak rozkocha w sobie wszystkich, a na dodatek takie danie bardzo syci. 

Jeśli powoli tracicie humor, bo czujecie głód, jak najszybciej idźcie do kuchni przygotować te pyszne placki. 

Do przyrządzenia placków ziemniaczano-fasolowych nie będziecie potrzebować wielu składników. Kilka ziemniaków, 2 jajka, mąka, fasola z puszki oraz olej wystarczy, by w 40 minut wyczarować wspaniały obiad.  

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na placki ziemniaczano-fasolowe

Składniki:

  • Kilka większych ziemniaków
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1-1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • Olej do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Przygotowania zacznijcie od obrania ziemniaków. Następnie je opłuczcie i ugotujcie w lekko osolonej wodzie do miękkości. 
  2. Gdy ziemniaki będą już gotowe odcedźcie je i wystudźcie. 
  3. Wystudzone ziemniaki przepuście przez specjalną praskę do ziemniaków do większej miski.
  4. Z szafki wyciągnijcie fasolę w puszce, odcedźcie ją z zalewy na sitku i opłuczcie pod wodą. 
  5. Opłuczoną fasolę obierzcie ze skórki, przełóżcie do miseczki i rozgniećcie ją widelcem.
  6. Rozgniecioną fasolę dodajcie do miski z przepuszczonymi przez praskę ziemniakami. 
  7. Do składników wbijcie jeszcze 2 jajka, wsypcie 1-1,5 szklanki mąki oraz sól i pieprz.
  8. Z powstałej masy dokładnie zagniećcie ciasto.
  9. Gdy będzie już odpowiednio elastyczne uformujcie z niego podłużny wałek. 
  10. Wałek z ciasta pokrójcie na cienkie plastry. 
  11. Z każdego plastra uformujcie placek. 
  12. Na patelni rozgrzejcie olej i wkładajcie na nią placki partiami. 
  13. Placki ziemniaczano-fasolowe smażcie z obu stron, aż do ładnego przyrumienienia.
  14. Usmażone placki ziemniaczano-fasolowe wykładajcie na talerz przykryty ręcznikiem i odsączcie z nadmiaru tłuszczu. 

Gotowe placki ziemniaczano-fasolowe podawajcie same lub z dodatkami typu twarożek lub sos pieczarkowy. Nie zapomnijcie o smacznej surówce. My polecamy zdrową surówkę z kiszonej kapusty. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl 
 

Komentarze