Smakowite placki ziemniaczano-fasolowe to rewelacyjny pomysł na bezmięsny obiad. Robi się je błyskawicznie.
Po usmażeniu ich smak rozkocha w sobie wszystkich, a na dodatek takie danie bardzo syci.
Jeśli powoli tracicie humor, bo czujecie głód, jak najszybciej idźcie do kuchni przygotować te pyszne placki.
Do przyrządzenia placków ziemniaczano-fasolowych nie będziecie potrzebować wielu składników. Kilka ziemniaków, 2 jajka, mąka, fasola z puszki oraz olej wystarczy, by w 40 minut wyczarować wspaniały obiad.
Zobacz także:
Przepis na placki ziemniaczano-fasolowe
Składniki:
- Kilka większych ziemniaków
- 1 puszka białej fasoli
- 1-1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
- Olej do smażenia
Sposób wykonania:
- Przygotowania zacznijcie od obrania ziemniaków. Następnie je opłuczcie i ugotujcie w lekko osolonej wodzie do miękkości.
- Gdy ziemniaki będą już gotowe odcedźcie je i wystudźcie.
- Wystudzone ziemniaki przepuście przez specjalną praskę do ziemniaków do większej miski.
- Z szafki wyciągnijcie fasolę w puszce, odcedźcie ją z zalewy na sitku i opłuczcie pod wodą.
- Opłuczoną fasolę obierzcie ze skórki, przełóżcie do miseczki i rozgniećcie ją widelcem.
- Rozgniecioną fasolę dodajcie do miski z przepuszczonymi przez praskę ziemniakami.
- Do składników wbijcie jeszcze 2 jajka, wsypcie 1-1,5 szklanki mąki oraz sól i pieprz.
- Z powstałej masy dokładnie zagniećcie ciasto.
- Gdy będzie już odpowiednio elastyczne uformujcie z niego podłużny wałek.
- Wałek z ciasta pokrójcie na cienkie plastry.
- Z każdego plastra uformujcie placek.
- Na patelni rozgrzejcie olej i wkładajcie na nią placki partiami.
- Placki ziemniaczano-fasolowe smażcie z obu stron, aż do ładnego przyrumienienia.
- Usmażone placki ziemniaczano-fasolowe wykładajcie na talerz przykryty ręcznikiem i odsączcie z nadmiaru tłuszczu.
Gotowe placki ziemniaczano-fasolowe podawajcie same lub z dodatkami typu twarożek lub sos pieczarkowy. Nie zapomnijcie o smacznej surówce. My polecamy zdrową surówkę z kiszonej kapusty. Smacznego!
Źródło: gotujmy.pl