Placki ziemniaczano-fasolowe
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacj
Newsy

Jedliście kiedyś placki ziemniaczano-fasolowe? Są rewelacyjne w smaku i zrobią furorę w waszym domu

Jeśli macie ochotę na bezmięsny obiad i chodzą za wami placki ziemniaczane, zróbcie je z dodatkiem białej fasoli. Ich smak pokochacie już od pierwszego kęsa.

Smakowite placki ziemniaczano-fasolowe to rewelacyjny pomysł na bezmięsny obiad. Robi się je błyskawicznie.

Po usmażeniu ich smak rozkocha w sobie wszystkich, a na dodatek takie danie bardzo syci. 

Jeśli powoli tracicie humor, bo czujecie głód, jak najszybciej idźcie do kuchni przygotować te pyszne placki. 

Do przyrządzenia placków ziemniaczano-fasolowych nie będziecie potrzebować wielu składników. Kilka ziemniaków, 2 jajka, mąka, fasola z puszki oraz olej wystarczy, by w 40 minut wyczarować wspaniały obiad.  

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na placki ziemniaczano-fasolowe

Składniki:

  • Kilka większych ziemniaków
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1-1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • Olej do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Przygotowania zacznijcie od obrania ziemniaków. Następnie je opłuczcie i ugotujcie w lekko osolonej wodzie do miękkości. 
  2. Gdy ziemniaki będą już gotowe odcedźcie je i wystudźcie. 
  3. Wystudzone ziemniaki przepuście przez specjalną praskę do ziemniaków do większej miski.
  4. Z szafki wyciągnijcie fasolę w puszce, odcedźcie ją z zalewy na sitku i opłuczcie pod wodą. 
  5. Opłuczoną fasolę obierzcie ze skórki, przełóżcie do miseczki i rozgniećcie ją widelcem.
  6. Rozgniecioną fasolę dodajcie do miski z przepuszczonymi przez praskę ziemniakami. 
  7. Do składników wbijcie jeszcze 2 jajka, wsypcie 1-1,5 szklanki mąki oraz sól i pieprz.
  8. Z powstałej masy dokładnie zagniećcie ciasto.
  9. Gdy będzie już odpowiednio elastyczne uformujcie z niego podłużny wałek. 
  10. Wałek z ciasta pokrójcie na cienkie plastry. 
  11. Z każdego plastra uformujcie placek. 
  12. Na patelni rozgrzejcie olej i wkładajcie na nią placki partiami. 
  13. Placki ziemniaczano-fasolowe smażcie z obu stron, aż do ładnego przyrumienienia.
  14. Usmażone placki ziemniaczano-fasolowe wykładajcie na talerz przykryty ręcznikiem i odsączcie z nadmiaru tłuszczu. 

Gotowe placki ziemniaczano-fasolowe podawajcie same lub z dodatkami typu twarożek lub sos pieczarkowy. Nie zapomnijcie o smacznej surówce. My polecamy zdrową surówkę z kiszonej kapusty. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl 
 

Czym włoskie nioki (gnocchi) różnią się od polskich kopytek? Jedną z róznic są rowki w kluskach. Do czego służą?
Adobe Stock
Newsy
Czym włoskie gnocchi różnią się od naszych kopytek? Jedną z różnic są rowki w kluskach. Do czego służą?
Spójrzcie na te dwa przepisy na kopytka i gnocchi i znajdźcie różnice. Jak to możliwe, że w dwóch różnych krajach jada się to niemal identyczne danie? Choć kluski są tak podobne, mają jednak pewne różnice.

Polskie kopytka i włoskie nioki (poprawnie: gniocchi) to tylko jeden przykład potrawy, która w podobnej postaci powstała na dwóch różnych krańcach Europy. Takich dań jest znacznie więcej, jak placki ziemniaczane podawane u nas ze śmietaną, a na Węgrzech z gulaszem, czy choćby gołąbki podawane u nas z mięsem i ryżem, a na południu znane jako dolma, zawijane w liście winogron, a nie kapusty i podawane bez mięsa, a do tego na zimno.  Skąd się biorą podobne dania w różnych częściach świata? Powodów jest kilka. Trzy z nich mają największy wpływ na kuchenne podobieństwa:  Te same składniki. Ludzie z różnych stron świata używających tych samych składników dań, dochodzą często do tych samych pomysłów ich użycia w potrawach. Jeśli mamy do dyspozycji ziemniaki, nietrudno wpaść na to, żeby je zetrzeć i usmażyć z nich placki, żeby ugotować, utłuc i zrobić z nich kluski Te same techniki. Dysponując tymi samymi sposobami obróbki termicznej jak gotowanie, smażenie, pieczenie, uzyskujemy podobne efekty. Np. usmażymy starte ziemniaki, będą miały podobny smak i chrupiącą konsystencję. Jeśli dysponujemy liśćmi (kapusty lub winogron) w różnych częściach świata wpadamy na ten sam pomysł, żeby zawinąć w nie kruchy farsz Bliskość sąsiedzka. Wiele dań przekracza granice razem z jej mieszkańcami. To dlatego najwięcej, niemal identycznych potraw, można znaleźć po dwóch stronach tej samej granicy. Mieszkańcy regionów przygranicznych odwiedzają się, żenią i tworzą rodziny z sąsiadami zza granicy. Tak, w naturalny sposób przenoszą do nowych domów własne dania i przyzwyczajenia kulinarne Czym się różnią włoskie nioki od polskich kopytek? Może najpierw zapytajmy, w czym są podobne te dwa dania pochodzące z północy i południa...

Przepis na kluchy pyzuchy. Świetny sposób na wykorzystanie mięsa i marchewki z rosołu
AdobeStock
Newsy
Przepis na kluchy pyzuchy. Świetny sposób na wykorzystanie mięsa i marchewki z rosołu
Jak można wykorzystać mięso z rosołu? Zróbcie z niego farsz do klusek! Posypane boczkiem z cebulką będą przepyszne.

Jeżeli lubicie kluski śląskie, to na pewno posmakują wam kluchy pyzuchy! Te kluski to świetny pomysł na wykorzystanie mięsa i warzyw z rosołu. Faszerowane są mięsem i warzywami z dodatkiem przypraw i smakują po prostu obłędnie. Wypróbujcie poniższy przepis! Przepis na kluchy pyzuchy Do przygotowania smacznych klusek z farszem z rosołu potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1,5 kg ziemniaków 200 g boczku 2 udka drobiowe z rosołu 1 marchewka z rosołu 1 jajko 2 cebule 250 g skrobi ziemniaczanej 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki oleju Gałka muszkatołowa Natka pietruszki Sól Pieprz Przygotowanie: Obierzcie ziemniaki i ugotujcie. Po ugotowaniu odcedźcie je, ostudźcie i gdy będą już chłodne, przeciśnijcie przez praskę. Obierzcie obie cebule i pokrójcie drobno w kostkę. Podobnie zróbcie z boczkiem. Na patelni rozgrzejcie olej i wrzućcie cebulę. Podsmażajcie tak, by się zrumieniła. Po usmażeniu weźcie jedną łyżkę cebuli i odłóżcie do miseczki. Dodajcie na patelnię pokrojony boczek i smażcie. Obierzcie udka z rosołu i zmielcie mięso. Dodajcie do niego usmażoną cebulę, posiekaną natkę pietruszki oraz rozgniecioną widelcem marchewkę. Doprawcie solą i pieprzem do smaku i wymieszajcie. Do drugiej miski, w której znajdują się przeciśnięte przez praskę ziemniaki, wsypcie 250 g mąki ziemniaczanej, 4 łyżki mąki pszennej, wbijcie jedno jajko i dodajcie po szczypcie soli i gałki muszkatołowej. Wymieszajcie i zagniećcie ciasto – powinno wyglądać tak, jak ciasto na kluski śląskie. Kiedy ciasto będzie już gotowe, odrywajcie od niego kawałki i formujcie w podłużne placki. Do każdego włóżcie porcję farszu i zlepcie brzegi w kształt wrzecionowatej kluski. Ułóżcie gotowe kluski na talerzu posypanym...

kluski leniwe
Gotujmy.pl/bogusia82
Newsy
Kluski leniwe z ziemniakami smakują lepiej niż te z samym serem. Mamy sprawdzony przepis
Obiad na słodko to coś idealnego dla wszystkich łasuchów. W tej roli idealnie sprawdzają się kluski leniwe. Przygotowane z dodatkiem ziemniaków smakują jeszcze lepiej. Koniecznie skorzystajcie z tego przepisu!

Kiedy znudzą się kotlety schabowe, mielone, wszelkiego rodzaju zupy czy inne dania mięsne to szuka się zazwyczaj czegoś innego, co zmieni dotychczasowy smak. Wówczas idealną propozycją na popołudniowy posiłek, ale również i kolację są kluski leniwe. To klasyka polskiej kuchni, które było już przygotowywane przez babcie i dzięki czemu kojarzą się głównie z beztroskim okresem dzieciństwa. Tradycyjnie są przyrządzane z białego sera, jednak te z dodatkiem ziemniaków są jeszcze lepsze. Z czego zrobić kluski leniwe? Jak sama nazwa potrawy wskazuje to szybkie i bardzo proste w przygotowaniu danie. Jego przyrządzenie zajmuje dosłownie kilka chwil, po czym posiłek jest już gotowy. To doskonała propozycja dla łasuchów oraz osób zabieganych. Wystarczy zagnieść twaróg z ziemniakami, a następnie podzielić na małe kluseczki i ugotować. Aby przyspieszyć proces przyrządzania, można również do tej potrawy wykorzystać ziemniaki z poprzedniego obiadu. To idealne danie zarówno na obiad, jak i na słodką kolację. Świetnie komponuje się z roztopionym masłem oraz bułką tartą. Leniwe przygotowane z tego przepisu zdecydowanie przypadną do gustu waszym bliskim. Przepis na kluski leniwe z ziemniakami i twarogiem Składniki: 1 kg ziemniaków ½ kg białego sera 2 jajka 1 szklanka mąki szczypta soli olej Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie, umyjcie i ugotujcie do miękkości. Gdy będą gotowe, odstawcie je do całkowitego ostudzenia. Biały ser oraz zimne ziemniaki zmielcie w maszynce do mielenia mięsa bądź przeciśnijcie je przez praskę.  Ziemniaki z twarogiem przełóżcie na stolnicę. Dodajcie do nich rozbite jajka, szklankę mąki i szczyptę soli. Całość zagniećcie na jednolite, gładkie ciasto. Masę ziemniaczano- twarogową podzielcie na trzy części....

placki ziemniaczane
Gotujmy.pl/patunia87
Newsy
Placki z gotowanych ziemniaków biją na głowę te z surowych. Dodajcie do nich ten składnik, a szybko znikną z talerzy
Kotlety z gotowanych ziemniaków to doskonała alternatywa placków ziemniaczanych. Są delikatne i wilgotne w środku, a z wierzchu chrupiące. Podane z sosem bądź kleksem z kwaśnej śmietany to idealny pomysł na obiad. Dzięki jednemu dodatkowi będą jeszcze pyszniejsze. Sprawdźcie sami!

Placki ziemniaczane to klasyk polskiej kuchni. Zna i próbował je każdy. Są uwielbiane nie tylko przez Polaków, ale i przez gości z zagranicy. Wariacja na temat tego dania, a mianowicie przyrządzenie placków z gotowanych ziemniaków to zdecydowanie coś lepszego. Takie kotlety idealnie sprawdzą się na obiad, a dodanie jednego składnika sprawi, że w mgnieniu oka zniknął z talerzy. Placki z gotowanych ziemniaków Ta wersja placków jest może nieco bardziej pracochłonna, gdyż wcześniej należy ugotować ziemniaki. Choć również można wykorzystać te z poprzedniego obiadu. To doskonała propozycja potrawy dla osób będących na diecie wegetariańskiej bądź też na piątkowy, postny obiad. Do ich przyrządzenia potrzeba zaledwie kilku składników. Są tak uniwersalne w smaku, iż można podać je same lub z dodatkami. Idealnie w tej kwestii sprawdzi się kwaśna śmietana bądź sos pieczarkowy. Sekretny dodatek Kotlety ziemniaczane są same w sobie pyszne. Jednak dodanie jednego składnika zdecydowanie poprawi ich smak, a jest to żółty ser. Ten dodatek nie tylko nada wyjątkowego aromatu, ale i dodatkowo scali przygotowywane kotlety. Po usmażeniu będzie roztopiony oraz będzie się delikatnie ciągnąć, co doda przyjemnego posmaku. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 4 łyżki świeżo pokrojonego kopru 150 g sera żółtego 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki bułki tartej + do panierki 2 łyżki kwaśnej śmietany olej do smażenia sól pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie i ugotujcie. Gdy będą miękkie, odlejcie wodę, pozostawcie je do ostudzenia. Chłodniejsze ziemniaki przeciśnijcie przez praskę. Do ziemniaków dodajcie świeżo posiekany koperek, jajka, mąkę pszenną, bułkę tartą, starty żółty ser oraz śmietanę....